A+ A A-

Édes-savanyú mártás sült hallal, naranccsal vagy ananásszal

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Pár hónapja vettem egy üvegre való édes-savanyú mártást, pedig én magam is tudok ilyet készíteni. Fúrta az oldalam a kíváncsiságom, vajon milyen ízű lehet, ez a kínai finomság. Ám amint megkóstoltam, a vásárlást azonnal megbántam, mert az édes savanyú mártás oly ecetes volt, hogy valósággal mart, amikor egy keveset belőle a számba vettem. Miközben csípte nyelvemet, eldöntöttem magamban, soha többé nem csábulok el semmiféle kész mártás kedvéért. Mivel a kínaiak édes-savanyú mártása - ahogy én készítem - selymesen finom ízű, ezért arra gondoltam, hogy most erről fogok írni. Egy másik meggondolás is vezetett, május lévén, a narancsok nálunk ilyenkor már nem túlságosan élvezhetők, ezért ha mégis vennénk, és csalódnánk bennük, ne dobjuk félre, mert nemcsak ananászt, hanem narancsot is adhatunk az édes savanyú mártáshoz, mely ezzel is, azzal is csoda jó. Halként mindig filét süssünk ki, köretként a rizs pedig teljesen egyszerű lehet. A hozzávalóknál, négy személlyel számoltam.


Sült hal

Személyenként egy kisebb tilápiát sózzunk meg, forgassuk lisztbe és forró olajban süssük ressre. tegyük félre, legjobb melegen tartani, de az sem baj, ha kihűl, mert forró mártással öntjük nyakon.
A tilápia helyett vehetünk tonhalat, pangasiust, vagy más filézett halat is.


Édes-savanyú mártás ananásszal

Egy doboz kockára vágott ananászbefőttről öntsük le a levét, ehhez a léhez adjunk 2 evőkanál szójamártást, 1 evőkanál lisztet, 1 kávéskanál mézet és az egészet keverjük csomómentesre.

Két apróra vágott fokhagymát, két felkarikázott újhagymát, vagy egy kisebb vöröshagymát pirítsunk meg egy evőkanál forró olajban. Tegyünk hozzá két kockára vágott paradicsomot, vagy 1 - 1 ½ dl paradicsomlevet, szórjunk rá egy kávéskanál gyömbérport, csipetnyi sót és őrölt borsot. Tegyük bele az ananászkockákat, és öntsük rá az előbb elkészített öntetet. Jól keverjük össze, kb. három perc alatt sűrítsük be. Forrón öntsük a sült halra.

Sült hal édes-savanyú mártássalHa friss ananászból készítjük, akkor a feldarabolt ananászt pirítsuk meg a fokhagymával és hagymával együtt, a levét pedig ugyanúgy felhasználhatjuk, mint a konzerv esetében. Ha még finomabbra akarjuk varázsolni mártásunk, akkor egy fej, csíkokra vágott fejes salátát adjunk hozzá a besűrítésnél.


Édes-savanyú mártás naranccsal

Hasonlóan készül, mint az ananászos édes-savanyú mártás, de most ananász helyett legalább három-négy megtermett narancsot használjunk. Vágjuk kockákra a meghámozott gyümölcsöket, és adjuk a mártáshoz. A mártást ez esetben narancslével hígítsuk fel.


Egyszerű rizs

Gondosan mossunk meg 20 dkg rizst, öntsük kevés forró olajra, szórjunk rá kevés sót, kissé pirítsuk meg, majd öntsük fel nyolc csésze hideg vízzel, úgy, hogy a rizst jól lepje el. Lassú tűzön főzzük a rizst elkészültéig. Ne kevergessük. A végén meglocsolhatjuk egy kis szójamártással, ez finom ízt kölcsönöz a natúr rizsnek.

A mártások ízének kialakításánál, használhatunk több paradicsomot, vagy több mézet adhatunk hozzá aszerint, hogy édesebben vagy savanykásabban szeretjük ezt az ételt. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. Gyorsan elkészülünk vele, csak a hozzávalók aprítása, összeállítása igényel egy kis plusz munkát.

További olvasnivaló

Az ánizs gyógyhatású fűszer, felpezsdíti…

A Földközi-tenger mentén őshonos ánizs Egyiptomból került Perzsiába, onnan pedig a muszlimok révén jutott el Indiába. Európában a római légiók terjesztették el, ugyanis a régi Rómában a nehéz ételek elfogyasztása...

Folytatás...

Hét nap a virágos Rogoznicában

Mintegy tíz perc komótos autózás után, Šibeniktől 33 km-nyire, rátalálunk az elsősorban barátságos lakóiról, védett tengeröbleiről és 400 hajót befogadó jacht-kikötőjéről (Marina Frapa) híres mediterrán halászfalura, Rogoznicára. A véletlen úgy...

Folytatás...

Nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat

A katolikusok húsvét előtti hetet nagyhétnek nevezik. A keresztény hívők ekkor emlékeznek a megváltásra. A 4. században élt alexandriai Atanáz, valamint a 367-ben Constantia egyházi elöljárójának megválasztott Epiphanosz püspökök...

Folytatás...

Egyszerű számok - öt

5-ös, a Merkúr számaAz 5-ös számot a Merkúr szimbolizálja. Konstruktív aspektusában az értelemnek olyan gondolat- és ihletgazdagságot kölcsönöz, amely az 5-ös embert írói vénával, szónoki tehetséggel áldja meg; rossz szögállás...

Folytatás...

Karácsonyfa

Az egyiptomiaknál, kínaiaknál és a zsidóknál ősi eredetű szokás volt ünnepi alkalmakkor örökzöld koszorúkat és girlandok akasztani a házra, ajtóra, az örök élet jelképeként. Az egyiptomiak a győzelmet szimbolizáló...

Folytatás...

Egyszer vettem egy érdekes könyvet, ami …

Kósa Judit, a "Válaszolunk hallgatóinknak" című rádióműsor szerkesztője Nekem jósoltak kártyából, és elkészítették a horoszkópomat is. Én akkor ennek a horoszkópnak nem hittem, csak jóval később döbbentem rá az...

Folytatás...

Mi a különbség a babona, a hiedelem és a…

Privát e-mailben, vagy a honlapomon már több olvasóm is megkeresett hasonló kérdéssel, és, noha az egyik alkalommal - áthárítva másokra a válaszadás felelősségét - több linket is megadtam, áttanulmányozva a...

Folytatás...

Hatvankilenc, a kötelék és a tökéletessé…

Bár napjainkban a hatvankilencről - a francia faire soixante neuf kifejezés angol fordítása (to do 69) után - sokaknak egy szexuális pozíció jut az eszébe, melynek jellemzője, hogy a partnerek szex...

Folytatás...

Karácsonyi süteményeim

Míg süteményeimet szép sorjában egy tálra rakosgattam, magamban végig a „Kis karácsony, nagy karácsony, kisült-e már a kalácsom? Ha kisült már ide véle, Hadd egyem meg melegében.” kezdetű dalt...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?