A+ A A-

Bindu és a karalábé

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


BinduKérdezhetik, hogy kerül a csizma az asztalra, egyáltalán mit keres Bindu a vegetáriánus és halas ételek között. A címben szereplő név ugyanis egy kis angol cocker spánielt takar, aki az élete vége felé csak karalábé főzeléket evett. Furcsa dolog ez alapvetően ragadozó, húsevő kutyától. Sosem gondoltam volna, hogy valaha is egy kutyám növényevővé váljon. Egészen addig, míg ki nem derült Binduról, hogy májsöntje van. Erről a betegségről korábban nem hallottam, nyaralásból tértünk vissza, amikor az állatorvosunk észrevette, hogy a közel négyéves kiskutyánk mája alig nagyobb, mint egy néhány hónapos kölyöké. Mivel a vérellátás elégtelensége miatt a mája nem fejlődött ki rendesen, képtelen volt méregteleníteni a szerencsétlen jószág szervezetét. Négy hónapig tartott a vesszőfutás Bindu életéért, mindent megtettem érte, próbálkoztam különféle orvosságokkal, ételekkel, tápokkal, de semmi nem használt, hiába volt telve életvággyal, tudtam, halálra van ítélve. Az állatorvos javasolta, hogy kizárólag zöldségfélét adjak neki, ekkor derült ki, hogy egyedül a karalábét szereti, s ettől kezdve az élete végéig csak karalábéfőzeléket evett. Négy éves alig múlt, amikor itt hagyta a földi életet, azóta a karalábéról mindig Bindu, a rövid életű kis spánielünk jut eszembe.

E szomorú bevezető után bevallom én is kedvelem a karalábéfőzeléket és a belőle készült levest, s ha megkínálnak, tisztességgel elfogyasztom a töltött karalábét is, ám az utóbbit nem kedvelem különösebben, mert az elkészítéséhez szükséges munka nincs arányban az általa nyújtott kulináris élvezettel. A karalábéból azonban nemcsak levest vagy főzeléket lehet elkészíteni, finom a karalábés tészta, a bundás karalábé, valamint jó ízűek a karalábés saláták, vagy a sajttal megsütött tepsis karalábé is. Sőt remek raguk is alkothatók belőlük.

KaralábéA karalábé színre lehet világoszöld és sötét ibolyaszínű, bár ez nem jelenti, hogy valamiféle különbség lenne köztük. A zsenge kis karalábékat inkább salátának használjuk fel, a nagyobb gumójúakat levesnek, főzeléknek. (Ezekkel azonban vigyázzunk, mert lehetnek köztük fásak is!) Van, aki esküszik a karalábé leveleire is, ezeket apró vágva, nyersen szórhatjuk a már készételre.


Karalábéleves

Egy vöröshagymát felaprítok, két kis fej karalábét kockára vágok, sós vízben felteszem főni, amikor megpuhult, tejfölös habarással kissé besűrítem. A végén megszóróm apróra metélt petrezselyemmel. Persze lehet rántással is sűríteni, s a tejfelt csak ezután belekeverni. Ízesíthetjük őrölt borssal ízesíteni, és valamilyen levesbe illő tésztával laktatóbbá tehetjük.


Karalábéfőzelék

Az apróra vágott hagymát és karalábét kevés sós vízben puhára főzöm, ezután tejfeles habarással vagy rántással besűrítem. Finom íz ad a főzeléknek a petrezselyem és a kapor is. Feltétnek tojáspörköltet vagy főtt tojást adhatunk hozzá. (Noha régen kedveltem a tükör- és a lágy tojást, de mivel tartok a szalmonellás fertőzéstől, tojást ma már csak alaposan megsütve, vagy főzve eszek.)


Karalábés tészta

Ugyanúgy készül, mint a káposztás tészta, hasonló az ízük is, de a karalábésé mintha kissé lágyabb lenne. Legalább két közepes karalábét lereszelek, majd olajon megdinsztelem, és egészen barnára pirítom. Közben tésztát főzök ki (ez kocka vagy metélt tészta egyaránt lehet), majd a kifőtt tésztát elkeverem a már kész karalábéval, és ízesítésül őrölt borssal meghintem.


Bundás karalábészeletek

A megtisztított, vastag karikákra vágott karalábét fog keményre megfőzöm, majd a lisztben megforgatott és felvert tojásba mártott karalábészeleteket forró olajban rózsaszínűre sütöm. Körítésként krumplipürét, vagy rizst, esetleg valamilyen majonézes salátát adhatunk mellé, de önmagában jó elrágcsálni egy-egy szeletet.


Halas rizs, sárgarépás, karalábés ragúval

A tonhalkonzerv olaján megdinsztelek egy fej vöröshagymát, hozzáadom a kockára vágott karalábét és sárgarépát. A ragúnak valókat pár percig párolom, majd ráöntöm - az előzőleg alaposan megmosott - rizst, melynek tetejére borítom a tonhalkonzervet és megszórom petrezselyemmel. Felöntöm annyi vízzel, hogy kisujjnyira ellepje. Nagyon lassú tűzön, keverés nélkül főzöm készre. Valamilyen kompót, befőtt vagy saláta adható hozzá. Egyszerű, de nagyszerű étel.


Sajtos, tepsis karalábé

A zsenge karalábékat tisztítsuk meg, vágjuk kockára, sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le és kiolajozott tepsibe terítsük szét, szórjuk meg petrezselyemmel vagy kaporral, pár kanál tejfölt simítsunk rá, majd bőségesen szórjunk a tetejére reszelt sajtot. Gyorsan megsül.


Majonézes karalábé saláta, almával és hagymával

A lereszelt karalábét és almát, valamint apróra vágott hagymát és petrezselymet összekeverjük, majd majonézből, tejföllel, kis sóval, cukorral, mustárral tartármártást készítünk, mellyel nyakon öntjük, és elkeverjük a karalábés, almás, hagymás, petrezselymes elegyet. Fogyasztás előtt nem árt legalább egy órára hűtőszekrénybe tenni.

További olvasnivaló

Kajszi- vagy sárgabarack

Ez a Kelet-Turkesztánból és Észak-Kínából származó, mély sárga vagy narancssárga, kopasz vagy enyhén szőrös, édes gyümölcs, melyet - megkülönböztetésként az őszibaracktól - nyári baracknak is neveznek, a rózsafélék családjába...

Folytatás...

Karrierre utaló képességek jelei a kézen

TARTALOM Bevezetés Karakterjelek Analízis Abnormális mentalitás Negatív karakterjelek Ellentmondásos kéz Teljesítmény Energia (hajtóerő) Jövő Boldogság Egészség Logika Szeretet Negatív jelek a dombokon Genetikai...

Folytatás...

Négyes, a struktúra és az igazság száma

A négyes hosszú ideig érthetetlen, felfoghatatlan misztérium volt az emberek számára. Amíg az egyessel az egységet, a kettessel a szakadást, a hármassal a dinamikus kiteljesedést asszociálták, addig a négyesre...

Folytatás...

Állítólag a mamuthús ízletes

Legalább is ezt a meglepő állítást olvastam róla. Az ormányosok rendjébe tartozó kihalt emlős, a jégkorszakban csaknem egész Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában fellelhető volt. A mamutok legismertebb képviselője a gyapjas...

Folytatás...

Virág, melynek szirmaival cipőt fényesít…

Az Ázsiában és a csendes-óceáni szigeteken őshonos hibiszkusz neve a mocsári mályvát jelölő görög ibiszkosz szóból származik. A hibiszkusz egy hatalmas, több mint 200 fajt tartalmazó nemzetség, melynek egyaránt tagjai...

Folytatás...

Vénasszonyok nyara

Hiába mutat szeptember végét a naptár, és csillagászati értelemben is itt az ősz, az időjárás nem vesz róla tudomást, nem hisz nekik, mert javában tart a „vénasszonyok nyara”. Noha az...

Folytatás...

Jóslás bal tenyérből - cigány palmisztri…

  Az aktív és a passzív kezet egyaránt gondosan elemző hagyományos palmisztria művelőitől eltérően - arra hivatkozva, hogy a bal kéz közelebb van a szívhez - a cigányasszonyok a bal tenyérből...

Folytatás...

Édességek a gabonák királyából

  Az éltető rizs című írásomban már méltattam a rizst, nemcsak főételt, köretet, salátát lehet belőle készíteni, hanem édességeket, süteményeket is. Annyit azért még Earl Mindell Vitamin Biblia című könyvében leírtakból...

Folytatás...

A kéz és az agy közötti kapcsolat

Az ember kezei nemcsak a munkavégzés szervei, hanem hasznos eszközök az érzelmek, érzések kifejezésére is. Az összes földi élőlény közül csak az embernek és a majomnak van ujjlenyomata és csak...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?