A+ A A-

Barbara és a paradicsomos káposzta

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Csodálatos képességgel bír tudatunk, képes pontosan emlékezni régen észlelt dolgokra, személyekre, múltbéli tárgyakra, megtörtént eseményekre. Agyunk az emlékképeket szelektálja, elraktározza, tárolja, miközben sokat töröl is, ám a megmaradt emléknyomokat időnként felidézi, előhívja, feleleveníti. Furcsa, de emlékezetünk mintha ötletszerűen működne, néha úgy érzem, mintha összefüggéstelenül villanna fel egy-egy emlékkép, vagy indulna el egy-egy emléksor, olykor úgy tűnik, hogy ezek az emlékfoszlányok szinte kapcsolat nélküliek, és mégis olyan dolgokat, eseményeket, személyeket juttatnak eszembe, amelyek összetartozók, egymáshoz kapcsolódók. Így vagyok például a fejes káposztával, már puszta látására felidéződik bennem és előttem Édesanyám ropogós káposzta salátája, káposztás tésztája, - rétese, - palacsintája és paradicsomos káposztája. Bármilyen furcsán hangzik, ilyenkor nemcsak Édesanyám arcát látom magam előtt, amint átsuhan rajta egy mosoly, de hallani vélem szavait, ínyemen érzem finomságai ízét is. A zsenge fejes káposztából készült paradicsomos káposztáról néha keresztanyám is eszembe jut, aki rántás nélkül, „mezítlábasan” kedvelte ezt a főzeléket, de a paradicsomos káposzta elsősorban Barbarára emlékeztet, aki az ételek közül ezt szerette a legjobban.

BarbaraBarbara jöttére sokáig vártak szülei, már nagyon vágytak rá, hogy megérkezzen. Szép otthont, virágos kertet teremtettek, sokat dolgoztak, egyszer aztán megszületett kislányuk, Barbara. Gyönyörű csecsemőként látta meg a napvilágot. Olyan volt, mint egy porcelánbaba, de a babáról gyorsan kiderült, nincs vele minden rendben. Down-szindrómával született. Az egyik főorvos nagyon rossz kilátásokat mondott, csak rövid időt jósolt az újszülöttnek. A szülők megrémültek, de ijedelmüket szinte azonnal felváltotta reménykedésük, gondolták, bizonyosan téved a főorvos, de az is lehet, hogy rosszul diagnosztizálta lányukat. A számfeletti kromoszómával rendelkező kis gyerek pedig cseperedett, óvodás, majd iskolás lett. Szülei mindent megadtak neki, óvták, féltették, orvostól-orvosig jártak. S Barbara közben boldog volt, hálásan örült az életnek, imádott zenét hallgatni, ügyesen rajzolt, szeretett jókat enni, kedvenc eledele a paradicsomos káposztán kívül a halászlé, a tökfőzelék és a csokoládé voltak. Mint a többi gyerek, ő is volt szófogadó és szófogadatlan, hol széles jókedvre derült, hol mérgesen durcás lett, egyszer sírt, másszor nevetett. A szülők egyre jobban bizakodtak, még talán abban is reménykedtek, hogy felnőve talán családot alapíthat, esetleg szülhet is, hasznos munkát is végezhet. De a sors kegyetlen volt, veleszületett szívbetegsége egyre jobban gyötörte, légzése nehézzé vált, teste legyengült. Hiába akartak sokan segíteni rajta, nem sikerült. 2005 tavaszán, húsvét előtt elment. A templom megtelt megrendült gyászolókkal. Szobájában urnája mellett kis cipője, trikója és mindig sok virág, rózsa és orchidea. Mécsesek égnek rá emlékeztetve. Nem érte meg a 25. évét. Szülei képtelenek elfogadni a tényeket.

Nem akarom, hogy agyam törölje emlékezetemből Barbarát, számunkra, akik ismertük őt, amíg emlékezünk Rá, élni fog. Kertünk virágai közül leszakítunk egyet, s visszük Neki. S amikor fejes káposztát látunk, szeletelünk, vagy már főzünk, mindig Ő jut eszünkbe. Most néhány paradicsomos káposzta recepttel és e cikkel idézem fel lényét.


Paradicsomos káposzta, hagymával és fűszerekkel

1 kg fejes káposzta, 1 fej közepes vöröshagyma, 1 kg friss paradicsom vagy 2 kis doboz sűrített paradicsom (az ívó paradicsom is megfelelő), ízlés szerint cukor, só, darált kömény, majoránna, esetleg babérlevél és fokhagyma, a rántáshoz olaj, liszt

A megtisztított káposztát vékony laskára vágjuk, forrásban lévő sós, fűszeres vízben megfőzzük. Világosbarna rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, amit előzőleg olajban kissé megfonnyasztottunk. Amikor a káposzta megpuhult, hozzáadjuk a paradicsompürét, felforraljuk, majd berántjuk. Ha friss paradicsomot használunk, azt előzőleg megfőzzük, és szitán átpasszírozzuk.


Paradicsomos káposzta tejföllel, hagyma és fűszerek nélkül

1 kg fejes káposzta, ½ l áttört paradicsom, olaj, liszt, só, cukor, pár kanál tejföl

A káposztát vékony szeletekre vágjuk, a torzsás részét és a levelek ereit kimetsszük. Kevés sós vízben megfőzzük. Rántást készítünk az áttört paradicsommal feleresztjük, majd a káposztára öntjük. Összekeverjük, és jól felforraljuk, sózzuk, ízlés szerint cukrozzuk, pár kanál tejföllel ízesítjük.


Paradicsomos káposzta fűszerek nélkül

1 kg fejes káposzta, 1 kg friss megfőzött paradicsom átpasszírozva, olaj, liszt, hagyma, cukor

A káposztát ujjnyi vastagra szeleteljük, a hagymát vékonyra vágjuk és forró vízben puhára főzzük. Sötét rántást készítünk, amit paradicsommal felöntünk, majd a káposztára öntjük és még 10 percig főzzük.


Paradicsomos káposzta, ahogy én készítem

Kevés vízben felteszem főni a laskára vágott káposztát és a hagymát. Mikor kissé megfőtt, felöntöm paradicsomlével vagy sűrített paradicsommal. Fűszerként őrölt köményt és majoránnát használok. Sózom, cukrozom, és rántással sűrítem. Kemény tojást adok hozzá.


Paradicsomos káposzta, ahogy Barbara szerette

1 kg fejes káposzta, 1 üveg vagy doboz ívó paradicsomlé, oldalas, 1 fej vöröshagyma, olaj, liszt, só, őrölt köménymag

Az apróra szelt hagymát olajon meg kell dinsztelni, ezt követően kell hozzáadni a felszeletelt oldalast, (Barbara nem volt vegetáriánus) és kis idő múlva a vékony laskára vágott káposztát. Felöntjük paradicsomlével, megsózzuk, őrölt köménymaggal megszórjuk és ízlés szerinti cukorral ízesítjük. Lassú tűzön főzzük, majd egy vékony rántással berántjuk.

További olvasnivaló

Az ujjak szerepe a diagnózis felállításá…

A normális mutatóujj erős, ujjpercei közel azonos hosszúságú, vagy - a proximálistól (tőperctől) a disztális (körömperc) felé haladva - fokozatosan rövidülnek. A hagyományos kínai kézdiagnosztika szerint a mutatóujj segítségével ítélhetõ...

Folytatás...

Vagyok, aki vagyok kézelemzése

Ha a két kézfejéről és a két tenyeréről készült képekre vetünk egy pillantást, feltűnő különbség látható köztük, hisz amíg kézfejeit ábrázoló felvételek feltehetően élethűen ábrázolják a kezét, a tenyeréről...

Folytatás...

Szétnyitott peranja alatt feltűnik kangr…

Időtlenségnek tűnik, mire végre meghalljuk Husszein lépteit. Halkan kopog, ébresztő, keljünk fel. Jelezzük, hogy ébren vagyunk, ez azonban nem elég neki, ismét és ismét kopog, kötelességtudóan fontoskodik, nehogy elaludjunk. Csak...

Folytatás...

Fellázadtam a szúnyogok ellen

Általában követem az ahimszát, az erőszakmentesség, a nem ártás elvét, arra törekszem, hogy embernek, állatnak egyaránt ne ártsak, olykor mégis előfordul, hogy agyonütök egy-egy pimasz legyet, szétrombolom az elszaporodott...

Folytatás...

Monetti kézelemzése

  A kezek morfológiai jellemzőit vizsgálva, elsőként az tűnik szembe, hogy a balkéz - mely jelen esetben az aktív kéz - mutatóujja (különösen a kézfejről készült képen) határozottan a hüvelykujj felé...

Folytatás...

Mester számok

Valójában két mester szám van, a 11 és a 22. Ez a két szám a modern numerológia értelmezése szerint speciális képességekkel rendelkezik, és sohasem szabad őket ismételt összegzéssel a 2-es...

Folytatás...

Terence Dukes dermatoglífiai elképzelése…

Terence Dukes - aki papi státuszának elismeréseként ma már Shifu Nagaboshi Tomino néven ismert - A kínai kézelemzés (1987.) címen írt, a dermatoglífiát is magában foglaló munkáját a Chen...

Folytatás...

A tenyér nedvessége és szárazsága

A tenyerek nedvességének megfigyelése elsősorban akkor bír diagnosztikai jelentőséggel, ha a kezek - normális időjárási viszonyok között - a szokásosnál szárazabbak vagy nedvesebbek. A tenyér szárazságát külső vagy belső tényezők...

Folytatás...

Mearis kézelemzése

Rózsaszínű kezének, különösen tenyerének színéből arra lehet következtetni, hogy vidám kedélyű, jó természetű, életszerető, vitalitással és életerővel teli, szociálisan jól kötődő, optimista, életigenlő, együtt érző ember, olyan, aki melegséget...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?