A+ A A-

Az utolsó tál halkocsonya 2009-ből

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Hosszú idő telt el, míg rájöttem, kocsonyát nemcsak disznó füléből, farkából, körméből, bőrkéjéből, feje húsából lehet főzni, hanem halból is, vagyis e kopoltyús jószág feje, farka és húsa ugyancsak megteszi. Persze amíg nem ettük meg a halat, s csak kifejezetten vegetáriánus koszton éltünk, szóba se jöhetett a kocsonya. Még a zöldségekből készített sem, ugyanis ebben az esetben a lé megszilárdításához zselatint használnak, aminek a fogyasztását ugyancsak kerültük (és ma is kerüljük), hisz ez állati bőr, csont produktuma. Bár emlékszem még, hogy húsevőként kedveltem a belvárosi Mézes Mackóban kínált aszpikos kocsonyát, amelyben apró kockákra vágott sárgarépák és zöldborsószemek virítottak, s bennük a sárgarépánál kissé nagyobb disznóhúskockák voltak.

Halkocsonyát először pontyból készítettem, noha jól sikerült, sok felesleges munkával járt, így például a hal pikkelyezésével.  De egyéb indokom is volt, hogy másféle hallal kísérletezzek, mégpedig az, hogy az elkészült hallé tetejére ujjnyi vastag zsírréteg telepedett, melyet hiába szedegettem le kanállal, s hasztalan próbálkoztam szalvétával lezsírozni, nem sikerült, mert jutott a tányérokban lévő kocsonyákra is, felületükön sok zsírpötty maradt. Sajnos a most tenyésztett pontyok túltápláltak, és mivel a halastavakban keveset mozognak, nagyon meghíznak, ettől aztán elég zsírosak.

Halkocsonya
A kocsonyakészítés nem egy ördöngös tevékenység, csak arra kell ügyelnünk, hogy megtaláljuk a hozzávalókból a megfelelő mennyiséget. Én a kocsonyához egy másfél-két kilós afrikai harcsát veszek, amit tisztítás után, egyforma vastag szeletekre vágok, majd a szeleteket besózom. A fej és a farok részét, egy vagy két fej, négyrét vágott vöröshagymával, pár gerezd fokhagymával felteszem főni. (A víz mennyisége attól függ, hány tál kocsonyát akarok készíteni, tehát valamivel kevesebb szükséges mintha halászlét főznénk.)  A levet megszórom egy kis paprikával, teszek bele pár szem egész fekete borsot, és adok hozzá kevés sót, mert a halszeletek sózottak. Ha egész harcsát veszünk, akkor a hal fejét és a farka részét adjuk a főzővízhez, ebben az esetben a kocsonyalevet alaposan le kell szűrni, ha csak törzsből készítjük, akkor csak a hagymát és fokhagymát kell kiemelnünk a már elkészült kocsonya levéből. A tisztított lében lassú tűzön főzzük puhára a halszeleteket, ehhez kb. 15-20 perc elégséges. Ha megfőttek a halszeletek, próbaként pár csepp levet csöppentsünk egy tányérra, ha már eléggé megdermedt, akkor adagolhatjuk tányérokba, vagy tálakba. Előzőleg a halszeleteket szűrőlapáttal szedjük ki az edényből, majd osszuk el igazságosan. Ha langyosra hűlt a lé, akkor öntsük a halszeletekre úgy, hogy azokat teljesen ellepje, majd fagyasszuk ki. Ha a mennyiségeket jól eltaláltuk, akkor a tálakba öntött lé hideg helyen néhány óra alatt megkocsonyásodik, és ha kedvünk tartja, már ehetjük is.

További olvasnivaló

Az Isztrián vettünk egy zacskónyi goji b…

Kora tavasszal egy szimpatikus idős férfi csöngetett be hozzánk, és azt kérte férjemtől, engedje meg, hogy levágjon pár kis ágat bujtásnak az egyik utcai bokrunkról, mert szerinte az goji bogyót...

Folytatás...

Tizenhárom hittétel és karácsonyi puding

A számok kozmikus rendjében talán a legkedvezőtlenebb szerepet osztották a tizenhármasra. Képzetével - a balszerencse mellett - többnyire a káoszt, a zűrzavart, az összevisszaságot, a fejetlenséget társítják. Pedig nem mindig...

Folytatás...

A karmikus tartozás

A születéskor kapott, vagyis az anyakönyvi kivontban olvasható névből - pontosabban a betűi numerikus megfelelői közül - hiányzó számokat karmikus tartozásnak vagy hiánynak nevezik. E számok távolléte a lélekvándorlásban hívők...

Folytatás...

A sorsszámok jelzései

Az olvasó informálására és a gyakorlati útmutatás céljából a következőkben röviden áttekintjük a kilenc planétát reprezentáló 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 számok legfontosabb jelzéseit. E...

Folytatás...

Tamarind

Czuczor Gergely és Fogarasi János - A magyar nyelv szótárában található - meghatározása szerint a tamarindfa „kelet-indiai fa, mely hüvelyes gyümölcsöt terem, s ennek belét az oda való lakosok ételekbe...

Folytatás...

Nának guru és a szikhek

A szikhek vallásalapítója, Nának Csand Lahore közelében született 1469-ben, a pakisztáni Pandzsáb területén. Tanítói hindu és muszlim papok: panditok, mullahok voltak. Gondolkodását kezdettől fogva az egyenlőség eszméje hatotta át...

Folytatás...

Szexualitásra serkentő fűszerek

Az élet szerelem nélkül fűszertelen, a szerelem szex nélkül sótlan, az ételek fűszer nélkül pedig élvezhetetlenek, csaknem ehetetlenek. A fűszerek az ételek ízét és színét adó, étvágygerjesztő anyagok. Feladatuk...

Folytatás...

Cérnametélt édességek, khírek és firnik

Valamikor azt hittem, hogy a cérnametélt kizárólag csak húslevesbe való, aztán vegetáriánussá válásunk után zöldséglevesbe főztem levesbetétként. A zöldséges chop-suey - melynek receptje nemrég jelent meg honlapomon - elkészítésénél...

Folytatás...

Gyerek kézelemzése

Formabontóan, ezúttal nem az ujjakkal, a kézfejjel és a tenyérrel kezdem az értékelést, hanem a gyerekvonallal, mert a jelige megválasztása egyértelműen az ez iránti érdeklődésre utal. Noha a másodlagos...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?