A+ A A-

Az éltető rizs

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


RizskalászokA rizs őshazája India. A Gangesz folyó mentén már több mint 9000 évvel ezelőtt - előbb, mint Kínában - ismerték a vadrizst, s az árják bejövetele óta már kiterjedten termesztik. Nem csoda, hogy a rizsből készült ételek ősidőktől elmaradhatatlan fogásai az indiai étkezésnek. A különböző zöldséges, szaftos, hüvelyes, fűszeres fogások szinte megkívánják, hogy melléjük rizst fogyasszanak. Indiában a sokféle rizs közül a Himalája lábánál termesztett hosszúkás, nagy szemű baszmati rizs a legízletesebb. Az indiai asszonyok úgy tartják, hogy jó ételt csak öreg (legalább féléves) rizsből lehet készíteni, melyre jellemző, hogy a fogak közé tett rizsszemek könnyedén szétpattannak.

Az indiai konyha univerzális tartozéka a rizs. Az ország északi részén kevesebb rizst esznek, inkább gabonát és kenyeret fogyasztanak. Dél felé haladva viszont egyre inkább a rizs a legfontosabb táplálék. Dél-Indiában a fő fogás a különböző karis (szószos) zöldségekkel tálalt főtt rizs. De nemcsak Indiában közkedvelt étel a rizs, hanem a többi ázsiai országban is. A világon a legtöbb rizst Kínában és Indiában fogyasztják, de sok rizs fogy Japánban, Bangladesben, Indonéziában, Vietnamban és Thaiföldön is.

A kínai konyhának ugyancsak a rizs a meghatározó nyersanyaga, minden étkezéshez feltálalják, kivéve a nagyobb díszvacsorákat. A rizst készíthetik lágyra, szárazra, ropogósra, attól függően, hogy milyen alkalomra, milyen étel kísérőjeként adják az asztalra. A Egy tál rizsjellegzetes apró szemű rizsük az elkészítés után illatossá válik, innen ered az „illatos rizs” elnevezése. A különféle süteményekhez ragadós rizst használnak. A rizst hol főzve, hol párolva, hol sütve szervírozzák. Ha egymagában eszik, főtt rizsnek hívják, ha más anyagokkal összekeverik, akkor sült rizs a neve. A natúr rizst zöldségekkel, szójacsírával, bambuszrüggyel, sárgarépával, káposztával, zöldborsóval, gombával, tojással, sonkával, apró rákokkal, ananásszal, gyömbérrel, pirított földimogyoróval és szezámmaggal dúsítják. A felvert tojást akkor öntik hozzá, ha már mindent összekevertek, vagy a már megsült rántottát, fakanállal feldarabolva adják a rizshez. Só helyett többnyire szójaszósszal ízesítenek. Az őrölt rizsből sört és pálinkát erjesztenek, vagy keményítőt, illetve rizslisztet készítenek.

A rizs tápértéke - ha nem hántolják meg túlságosan – számos gabonáéval vetekszik. Mint keményítőben gazdag energiaforrás, meglehetősen hizlaló, ugyanakkor mégis a fogyókúrák egyik alapeleme, hisz gyorsan eltömít, csillapítja az éhségérzetet. Európában sokféle rizs ismert, a legelterjedtebb a hántolt, fényezett vagy fényezetlen fehér rizs. Hántolatlannak a pelyvával borítottat tekintik, míg a pelyvától megtisztított rizs az ún. héjas barna rizs. A fehér rizsben már kevesebb a vitamin és az ásványi anyagok. Akik egyoldalúan csak fehér rizzsel táplálkoznak könnyen beriberi (B1-vitamint és ásványanyaghiány) betegségben betegedhetnek meg.

Semleges íze miatt bármilyen fogás mellé adhatjuk köretként, de levesbetétként is finom. Édesanyám néha a húslevesbe és a zöldséglevesbe tészta helyett rizst tett. Ételek garmadája elképzelhetetlen rizs nélkül, ilyenek például a töltött-, rakott- vagy kolozsvári káposzta, a töltött paprika, rizottó, rizibizi, rizsropogós, rizskrokett, rizses lecsó, rakott kel, rizzsel rakott karalábé, a különböző levelekbe göngyölt töltikék, vagy a szolos, mazsolás tejberizs, a sütemények közül az almás rizsfelfújtak, a rizssüni. Az olaszok és a spanyolok kedvelt étele a rizzsel töltött sült paradicsom és sült paprika.

A háziasszonyok közül sokan vesznek előfőzött zacskós rizst, feltehetően azért, mert az elkészítését biztonságosabbnak vélik. Egyszer magam is kipróbáltam a zacskós, félkész rizst, de nagyon ízetlennek találtam.

Pedig a hagyományos rizs elkészítése egyáltalán nem ördöngös dolog. A már átválogatott rizst addig mossuk, amíg a víz teljesen átlátszóvá nem válik. Ha gyorsan akarjuk elkészíteni, akkor rövid időre áztassuk be. A tisztára mosott rizst szűrjük le. Az olajat, vajat, margarint vagy más zsiradékot forrósítsuk meg, majd kissé futtassuk meg benne a rizst. (Én a rizst többnyire pirított hagymára öntöm, és megszórom aprított petrezselyemmel, amitől az íze nagyon finom). A megfuttatott rizst öntsük fel annyi vízzel, hogy legalább ujjnyira ellepje. Általában 2 csésze rizshez 2 bögre víz elegendő. Sózzuk meg, de még jobb az ételízesítő. Felforraljuk, majd takarékon tartva, lefedve, lassan pároljuk készre. A rizst ne kevergessük, mert csirizes lesz. Ha a főzővízébe pár csepp olajat vagy citromlevet teszünk, a rizsszemek nem ragadnak össze, de a kavargatást ebben az esetben is mellőzzük. A frissen aratott (fél évnél fiatalabb) rizst kevesebb vízzel főzzük. A megpuhult rizs tetejét, ha megszikkadt, fakanállal vagy villával lazítsuk fel.

Ali és családjaA rizst kombinálhatjuk különböző zöldségekkel: például hagymával, kukoricával, sárgarépával, zöldborsóval, zöldbabbal, gombával, karalábéval, zellerrel, zöldpaprikával; ízesíthetjük fűszerekkel: például petrezselyemmel, fokhagymával, őrölt borssal, köménnyel, korianderrel, gyömbérrel, sőt fahéjjal, szegfűszeggel; dúsíthatjuk kókusz reszelékkel, mazsolával, aszalt szilvával, dióval, mogyoróval, mandulával, sőt túróval is. Ha fehér rizst készítünk, öntsünk bele citromlevet, vagy tegyünk bele egy fél fej vöröshagymát.

Magyar-iráni pedagógus házaspár barátaink, Margó és Ali és gyermekeik - a lányuk, Sadi, valamint a két fiú, Pezsman és Szaszan - nagyon kedvelik a rizst. Hetente több, mint 3 kg-ot elfogyasztanak belőle. Bizony én is szívesen eszem az iráni módra elkészített rizsből. Különösen finom a borbolyás rizsük. (A borbolyát főleg Iránban, a sáfránnyal együtt Horászán déli részén termesztik.) Néhány éve, amikor vendégségbe érkeztek, közöltem velük, hogy sajnálom, de most nem készítettem rizst. A rosszul sikeredett vicctől meglepetésszerű csalódottság ült ki az arcukra. Amikor köretként a számukra elmaradhatatlan rizst mégis felszolgáltam, arckifejezésük elégedetté vált, örömmel szemrevételezték a gőzölgő rizshegyet.

Egy speciális zöldséges-halas rizses egytálételt magam is kikísérleteztem, melynek receptjét ismerőseim már úgy ismerik, mint a Rosta-féle rizsfinomságot. Bár azt mondják, hogy az öndicséret büdös, mégis állítom, nagyon ízletes, laktató, hamar elkészül, és minden - zsiradék, szénhidrát, fehérje ásványi anyag, vitamin - megtalálható benne, amire szüksége van a szervezetnek. Érdemes kipróbálni.


Indiai fehér rizs

2 csésze rizs, 2 bögre forró víz, 3 evőkanál vaj, 8 kardamom magjai, 2 kis darab fahéj, 1 citrom leve, só

A megmosott rizst áztassuk 1 órán át. Szűrjük le. Olvasszunk vajat, és tegyük bele (a citromlé kivételével) a hozzávalókat. Öntsük fel forró vízzel. Lefedve pároljuk, amíg a rizs megpuhul. Nem szabad kevergetni! Ha elkészült, locsoljuk meg a citromlével, és forrón, köretként tálaljuk.


Indiai zöldborsós, földimogyorós rizs

2 csésze rizs, 3 bögre víz, 1 csésze zöldborsó, 1 csésze durvára vágott földimogyoró, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 2 erős, hegyes zöldpaprika, késhegynyi fehérbors, só

Vajban, vagy margarinban pirítsuk meg a feldarabolt csípős paprikát. Amikor megpirult, adjuk hozzá a zöldborsót, a földimogyorót, a borsot és a sót. Pirítsuk tovább, majd keverjük bele a megmosott, lecsurgatott rizst, és az egészet kevergessük egy kis ideig. Öntsük fel vízzel. Pároljuk lassan puhára. Most már ne kavargassuk! Akkor jó, ha a rizsszemek szárazak és elválnak egymástól.


Kínai főtt rizs

2 kanál forró olajba beleöntünk 1 csésze megtisztított rizst. Összekeverjük a rizst az olajjal, majd felöntjük 1 bögre vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Beleteszünk egy fél vöröshagymát. A víz legalább két percig lobogjon, majd kis lángon hét-nyolc percig főzzük. Ez alatt a rizs magába szívja a vizet. Vegyük le a tűzről, és ha kell, öntsünk hozzá még egy kis forró vizet, fedővel letakarva, langyos platnin még öt-nyolc percig pároljuk. Körülbelül 20 perc alatt fo meg a rizs.


Kínai sült rizs

1 bögre (kb. 20 dkg) megfőzött rizs, 3 evőkanál olaj, 10 dkg gomba és 3 zöldhagyma vagy póré felszeletelve, 3 felvert tojás, 1 evőkanál szójamártás, 1 csésze főtt zöldborsó
Az olajat felforrósítjuk, mielőtt füstölne, 1-2 percig sütjük benne a zöldhagymát és a gombát, beletesszük a főtt rizst és a főtt zöldborsót, majd ráöntjük a tojást. Jól összekeverjük, meglocsoljuk a szójamártással, és még legalább 2 percig átsütjük.


Iráni rizs, ahogyan Margó készíti

4 csésze (kb. 80 dkg) rizst, sós vízben félig megfőzünk, szűrőkanállal átmerjük egy beolajozott teflon edénybe, melynek alját előzőleg kibéleltük meghámozott, felkarikázott krumpliszeletekkel. Lefedve, lassú tűzön addig pároljuk, amíg a rizsszemek elválnak egymástól. Ha kész, az edényből egy tálra borítva, a pirosra sült krumplikarikákkal díszített hófehér rizshegy nemcsak finom, hanem látványnak is mutatós.


Iráni borbolyás rizs

4 csésze rizs, 4 evőkanál olaj, 2 csésze borbolya, 1 teáskanál porított sáfrány, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál cukor
Előző este áztassuk be a rizst sós vízben. Másnap a rizsről öntsük le a sós vizet és lobogó vízben főzzük 10 percig, majd szűrőkanállal merjük át a rizst forró olajra és még pároljuk kb. 10 percig, amíg rizsszemek különválnak egymástól. Közben a borbolyát 10 percig áztassuk vízben, majd leszűrve olajban süssük 3 percig. Keverjünk össze egy csésze forró vízben a citromlevet, a porított sáfránnyal és a cukorral és adjuk a borbolyához, majd az egészet óvatosan keverjük el fehér rizzsel.
Készíthetjük úgy is, hogy a borbolyát a már tálra halmozott rizs tetejére öntjük. Nagyon tetszetős és finom étel.


Rosta-féle rizsfinomság, zöldségekkel és hallal

1 csésze rizs, 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva, 1 csésze zöldborsó (lehet mélyhűtött is), 1 csésze felkockázott sárgarépa, 1 csészényi, kockára vágott karalábé és/vagy vékonyra szeletelt fejes káposzta, szeletelt gomba és/vagy 1 db felkarikázott paprika, 1 gerezd fokhagyma péppé zúzva, bőven petrezselyem, kevés őrölt feketebors, 1 doboz aprított tonhal napraforgóolajban (a vizes tonhal konzerv nem megfelelő), 1 mokkáskanál ételízesítő
A tonhalról leöntött olajat felforrósítjuk (ha kell, még adhatunk hozzá egy kevés olajat), üvegesre dinszteljük a vöröshagymát és a fokhagymát, beletesszük az összes zöldséget, hozzáöntjük a rizst a tetejére pedig a tonhalkonzervet, majd felengedjük vízzel. Legalább egy ujjnyira lepje el. Hagyjuk kissé forrni, majd csökkentsük langyosra a meleget, fedővel fedjük le. Amikor a rizs magába szívta a vizet, a zöldségek is megpuhultak. Óvatosa keverjük össze. Vizes merőkanállal adagoljuk tányérra. Adhatunk mellé fejes- vagy jégsalátát, de egyéb savanyúság és kompót is illik hozzá.


Rizssaláta

1 csésze főtt rizst elkeverünk 1-1 db kockára vágott piros kalifornia paprikával és fehér paprikával, 2 db felkockázott paradicsommal, pár szál karikára vágott újhagymával vagy póréval, 2 gerezd, zúzott fokhagymával. Leöntjük 3 evőkanál citromlé, 6 evőkanál olaj, só és bors felhasználásával készült salátaöntettel. Aki kedveli, tehet hozzá sonkát, párizsit ugyancsak felaprítva, vagy szardíniát esetleg olajos tonhalat. Fogyasztás előtt legalább 2 órára tegyük hűtőszekrénybe. A salátát díszítsük karikákra vagy cikkekre szelt 2 db kemény tojással, finomra vágott zöldpetrezselyemmel és a hagymák zöld szárával.


Rizssüni

1 csésze rizsből, édes, sűrű tejberizst készítsünk. Még langyosan keverjünk hozzá egy evőkanál keserű kakaót, ha kevés cukorral készítettük, akkor neszkakaót. A kihűlt, megkeményedett ragadós rizsből formázzunk tojás alakú gombócokat. A gombócok egyik oldalát nyújtsuk meg, ez lesz a süni feje. A sünfej kivételével hempergessük meg csokoládéreszelékben a rizssünit, majd tűzdeljük meg a hátát és oldalait hámozott, hosszúkásra vágott mandulával. (Ez utóbbival ne spóroljunk!)

További rizsreceptek találhatók a Vegetáriánus konyha Indiában című könyvemben. Javaslom, olvassák el a rizsbabonákról szóló cikkemet is. Jó étvágyat és jó olvasást kívánok!

További olvasnivaló

Még a mát sem ismerjük, a holnapra gondo…

Ifj. Tóth György újságíró Nem jósoltattam, és horoszkópot sem készíttettem eddig, azonban az utóbbi időben az egyre több helyen megjelenő horoszkópokat rendszeresen elolvasom, áttanulmányozom. Ezek némelyike nagyon érdekes, egyes dolgok...

Folytatás...

Redi kézelemzése

Ha a kéz, mind a csuklónál, mind az ujjak tövénél széles, a tenyér pedig olyan mintha egy szabályos négyszöget alkotna, négyszögletes kéztípusról beszélünk. A képeken látható kéz megfelel ennek...

Folytatás...

Agalmatophilia – Szexuális vágy szobrok …

Miközben napjainkban elsősorban a mindennapos szoborrongálásokról, a különféle lehetséges szimbolikus értelmezésükről, illetőleg az egyes szobrokkal szemben táplált ellenszenvről, vagy - ellenkezőleg - az irántuk érzett rajongásról szól a közbeszéd, szinte...

Folytatás...

A fülcsap

A tragus, cáp, fülcáp névvel is illetett fülcsap egy porcos kiemelkedés a külső hallójárat előtt, mely elfedi a bemeneti nyílást. A tudományos elnevezés a kecskét jelentő görög tragos szóból származik...

Folytatás...

H. Bóna Mártára emlékezünk

Két régi fényképet nézegetek, rajta négy meteorológus, balról jobbra H. Bóna Márta, Németh Lajos, a férjem, Rábai Attila és Demeter Éva. Éva mögött pedig - takarásban - Vissy Gyuri (akit...

Folytatás...

A Szarodzsini piacon

Napi programunk harmadik stációja a Szarodzsini piac, amit egyszerűen nem tudunk kihagyni, kár lenne elmulasztani, minden adandó alkalom úgy csábít minket, mint torkos medvét a lépes méz. Hangulatában hasonlít...

Folytatás...

Ágyék, lágyék, szeméremdomb

Bár régebben különbséget tettek a combok és a has választó vonalát (árkát) jelentő lágyék, és a medencetáji és az alatti testrészt - vagyis a külső nemi szervek fölött elhelyezkedő zsírpárnát...

Folytatás...

Csuklás

A csuklás, vagyis a rekeszizom ismétlődő görcsös összerándulása, melyet az eközben összeszűkülő hangrésen át a tüdőbe áramló levegő jellegzetes zöreje kísér, nem tekinthető betegségnek, és általában a jelenség magától...

Folytatás...

A türelemre, gyengédségre és szeretetre …

  A vadmálna már a régi barlanglakók figyelmét is megragadta, ezt igazolják az európai, ázsiai és észak-amerikai ásatások, melyek során málnavessző maradványokat találtak. Vagyis e gyümölcs ősidők óta része az étrendünknek.A...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?