A+ A A-

Angyalok ujjai után angyalbögyörő

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Olvasóm fantáziájára bízom a megfejtést, miért és miként ragadhatott rá a burgonya-sodrottra, vagyis a nudlira tréfás névként az angyalbögyörő (más változatokban: angyalbegyerő, -bögyörű, -bögyölő, -bögyöllő, -begyellő, billemácsik, gyurkamonya, angyalpicili, pucu, pöcsmásik stb.) elnevezés. (Tény az, hogy a Magyar etimológiai szótár sem ad egyértelmű választ a kérdésre.)

Ezt a finom burgonyás tésztát manapság mellőzik a háziasszonyok, de az is lehet, hogy egyáltalán nem ismerik. Bevallom, én is régen készítettem, pedig kedvelem a pirított zsemlemorzsában vagy darált mákban meghempergetett nudlikat, sőt a dinsztelt káposztásokat is. Aki még nem próbált burgonyás tésztából szilvás vagy sárgabarackos gombócot alkotni, azoknak ajánlom, kezdjék a kísérletezést egy kis nudlival, mert ez könnyebb feladat. (Persze a gombóckészítés sem ördöngös dolog.) A lényeg az, hogy a burgonyás tésztához mindig lisztes állagú öreg krumpli kell, mert az vizes újkrumpli nem jó, nem tapad elégé össze. Akik nem akarnak bíbelődni az angyal bögyölők sodrásával, azoknak ajánlom, vásároljanak készen kapható mirelit nudlit. Akár gombóchoz, akár nudlihoz készítünk burgonyás tésztát, azonos összetételű tészta szükséges.

A burgonyás tésztához 1 kg főtt krumpli, kb. 20-30 dkg grízes liszt (sima liszt esetén 1 kanál búzadara is), 1 tojás és kevés olaj kell.

KrumplinudliA héjában főtt krumplit hámozzuk meg, alaposan törjük össze, majd gyúrjuk sima állagú tésztává a liszttel, az olajjal és a felvert tojással. Nem szükséges pihentetni. A burgonyás tésztát osszuk cipókra, nyújtsuk ujjnyi vastagra, vágjuk széles csíkokra, a csíkokat pedig szeljük kisujjnyi darabkára. A tésztametélteket a lisztezett deszkán darabonként sodorjuk nudli formájúra. Forró sós vízben főzzük meg, öblítsük le, a főtt nudlikat szórjuk pirított zsemlemorzsára vagy dinsztelt káposztára, és óvatosan keverjük össze. Ha szívesebben esszük őrölt mákkal, akkor kevesebb olajba tegyük a nudlikat. A zsemlemorzsás nudlikat ehetjük sósan, vagy édesen valamilyen zamatos, kissé folyékony lekvárral. A mákos nudlira csurgathatunk egy kis mézet, vagy csokoládémártást. A dinsztelt káposztánál pedig pontosan úgy járjunk el, mint a káposztás tésztánál illetve cvekedlinél. A nudlikat adhatjuk szaftos ételekhez is, ebben az esetben hagyjuk meztelenül a tésztát.

(A címben szereplő angyalok ujjai receptje az Indiai harapnivalók c. írásomban olvasható.)

 

Hozzászólások  

0 #2 Rosta Erzsébet 2016-12-13 17:38
Drága barátnőm!
Kissé megkésve ugyan, jó étvágyat kívánok.
Puszi: Erzsébet
Idézet
0 #1 szegfű Ildikó 2016-12-13 12:27
Drága Barátnőm!
Reggel elaludtam csak most kezdek ebédet készíteni, de eddig itt ültem és nagy örömömre megtaláltalak.
Most viszont elmegyek egy kis angyalbögyöröt készíteni ebédre.
Köszönöm az ötletet. Ildikó
Idézet

További olvasnivaló

Fellázadtam a szúnyogok ellen

Általában követem az ahimszát, az erőszakmentesség, a nem ártás elvét, arra törekszem, hogy embernek, állatnak egyaránt ne ártsak, olykor mégis előfordul, hogy agyonütök egy-egy pimasz legyet, szétrombolom az elszaporodott...

Folytatás...

Gyűrűk az ujjakon

Az emberek általában az anyagi helyzetük kifejezésére, ujjuk dekorációjaként vagy valaminek a szimbolizálása érdekében hordanak gyűrűt. Azzal a választásukkal azonban, hogy melyik ujjukra húzzák, jóval többet árulnak el magukról, belső...

Folytatás...

Népi virágunk, a színpompás muskátli

  Elterjedtsége alapján azt hinné az ember, hogy a közkedvelt, színpompás muskátlik őshona a mi országunk. Noha ez a lassanként népvirágnak tekinthető növényünk még nem kapta meg a mostanában felkapott, megtisztelő...

Folytatás...

55 óra a Kerala Expresszen - II.

Közeledik a villanyoltás, a „takarodó” ideje, addig mindenkinek el kell készülnie, szinte egyszerre kezdenek ágyazáshoz az utasok, sokan várták már ezt a pillanatot. Nappal csak ülni lehet, vagy mászkálni...

Folytatás...

A pillantás

Sokan nem tesznek különbséget a látás és a nézés között, pedig a kettő nem ugyanaz. Mielőtt rátérnénk a pillantás részletes elemzésére, célszerű tisztázni a látás és a nézés közötti...

Folytatás...

Kókuszdió

A világutazóknak e gyümölcsről elsősorban a meleg tengerek és a napos tengerpartok jutnak eszükbe, viszont a trópusokon élő emberek számára a kókuszpálma az „élet fája”, mely évezredek óta jelentős...

Folytatás...

Az óceánok vándora - az albatrosz

A kampós csőrű - főleg halakkal táplálkozó - albatroszok a legnagyobb úszóhártyás lábú madarak. Egyes fajainak szárny-fesztávolsága eléri a 3 és fél métert. Elsősorban a déli félteke óceáni területein élnek...

Folytatás...

Az ellentmondásos krumpli

Egyesek egészségesnek, mások károsnak tartják a krumplievést. Manapság akik nem rajonganak a burgonyáért, fogyasztását azzal utasítják el, hogy izzad tőle a lábuk. Bő száz éve az európai orvosok még...

Folytatás...

Írisz - a horvátok nemzeti virága

Az elegáns íriszek (nőszirmok) pazar színekben pompáznak, van köztük kék és lila, fehér és sárga, rózsaszín és narancs, barna és vörös, sőt még fekete is. Talán ezért hasonlítják e virágot...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?