A+ A A-

Álfasírt-féleségek

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A fasírozott jelentése, elnevezése számomra nem teljesen világos. A szó eredetét már kinyomoztam, miszerint a fasírt német szó, de a fasíroz, vagyis „a húst vagdal” már francia eredetű német kifejezés. A fasírt magyarra fordítva vagdalt húst jelöl, ami elég furcsa, mert a fasírtba való húst nem vagdalják, hanem darálják. De az is lehet, hogy túlságosan szőrszálhasogató vagyok, mert a többi hozzávalót valóban összevágják, felaprítják.

Hogy tovább gombolyítsam a fonalat, most nem az igazi, húsból készült fasírozottakat kívánom propagálni, hanem a halból és a zöldségfélékből, valamint a hüvelyesekből formálható pogácsák elkészítését kínálom fogyasztásra, elsősorban a halat evőknek és a vegetáriánusoknak. Ezeket a finomságokat neveztem el önkényesen hamis fasírtoknak.

A húsos fasírozottak mindegyike szinte egy kaptafára készül. A darált húshoz beáztatott, majd kicsavart kenyeret vagy zsemlét, felvert egész tojásokat, apróra vágott hagymát, péppé tört fokhagymát adnak, ízesítik borssal, paprikával, sóval és felaprózott petrezselyemmel. Alaposan összegyúrják, s a masszából formált pogácsákat meghempergetik zsemlemorzsában, majd forró olajban kisütik. A vagdalt massza egészben is megsüthető, ilyenkor a közepükben - mielőtt a sütőbe tennék - főtt tojásokat rejtenek el. Az így elkészített fasírtnak Stefánia vagdalt a neve.

De érdemes megpróbálkozni az álfasírozottakkal is, nagyon finomak készíthetők kínai kelből, kelkáposztából, karfiolból, gombából, lencséből, csicseriborsóból, sárgarépából, szardíniából és tonhalból. A halas fasírtmasszából ugyancsak alkothatunk Stefánia vagdaltat. Az egybesült fasírtok akkor sültek meg, ha a sütővillát beleszúrva nem szivárog belőlük a nedv. Fasírtokat adhatunk feltétként főzelékekre, köret mellé, tehetünk hidegtálakra és szendvicsekre is.


Álfasírt és a hozzávalókLencse vagy sárgaborsó fasírt

50 dkg lencsét vagy sárgaborsót előző este beáztatunk, majd puhára főzzük és átpasszírozzuk. Két felvert tojást, apróra vágott vöröshagymát, összezúzott fokhagymát, petrezselymet, sót, borsot, pirospaprikát és 4-5 kanál prézlit adunk hozzá, és jól eldolgozzuk. Kiolajozott, zsemlemorzsával meghintett sütőformában kisütjük. De készíthetünk belőle pogácsa formájú fasírtokat is, amiket forró olajban kell kisütni.


Csicseriborsó fasírt

Hasonlóan készül, mint a lencse vagy sárgaborsó fasírt.


Csicseriborsó falafel

Ugyancsak fasírt, elkészítése a Kuszkusz és falafel c. írásnál található.


Kelkáposzta fasírt

50 dkg kelkáposztát és egy fej vöröshagymát apróra vágunk, és kevés olajon megdinszteljük. Ha kihűlt, hozzáadunk két áztatott, kicsavart zsemlét vagy néhány kanál zsemlemorzsát, 2-3 tojást, 15 dkg reszelt sajtot, fokhagymapépet, borsot, majoránnát, és egy kevés sót. Az egészet jól összedolgozzuk, a masszából lapos pogácsákat formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.


Kelvagdalt gombásan

50 dkg kelkáposzta, 2 tojás, 20 dkg gomba, 10 dkg reszelt sajt, két gerezd fokhagymapép, 5 púpozott kanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, só és fűszerek ízlés szerint, nagyon jó hozzá a majoránna

Sós vízben megfőzzük a kelkáposzta leveleit, majd alaposan leszűrjük, és nagyon finomra vágjuk. Az apró vagdalt gombát összekeverjük valamennyi hozzávalóval, majd a masszából lapos pogácsákat készítünk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.


Gomba fasírt

40 dkg gombát apróra vágunk, és kevés olajon megdinsztelünk. Ha kihűlt, hozzáadunk 2 darab megáztatott és kicsavart zsemlét, 2 felvert tojást, őrölt borsot, összevágott hagymát és petrezselymet, fokhagymapépet, valamint egy kevés sót. Összekeverjük, a masszába belereszelhetünk 15 dkg sajtot. Pogácsákat formázunk, meghempergetjük zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük.


Krumplis fasírt

50 dkg nyers krumplit lereszelünk, két beáztatott zsemlét kicsavarunk, két tojást adunk hozzá, fokhagymával, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük, kevés prézlit szórunk rá. Jól összegyúrva gömbölyű labdákat formálunk, lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatva kisütjük.


Karfiol fasírt

Ugyanúgy készül, mint a kelkáposzta fasírt, csak zsemle helyett puffasztott rizst és pár kanál lisztet adok.


Tonhalas fasírt

Két aprított tonhal konzervhez, három beáztatott és kicsavart zsemlét adok, valamint három tojást, összevágott vöröshagymát, fokhagymapépet, petrezselymet, borsot, sót. Az egészet összegyúrom, és a belőle alkotott pogácsaformákat megforgatom zsemlemorzsában, majd forró olajban kisütöm.

(A tonhalkonzervről csak az olaj egy részét öntöm le, mert ha meghagyok egy kis olajat, szaftosabb lesz a fasírt.)


Szardíniás fasírt

Ugyanúgy készül, mint a tonhalas, de tonhal helyett szardíniából. A szardíniáról, a felhasználás előtt ugyancsak leöntöm az olaj felét.

Hozzászólások  

0 #1 Szegfû Ildikó 2009-02-23 11:34
Erzsébet!
Mindig gondban voltam, ha megvettem egy fej kelkáposztát, mert a fõzeléket több napig ettem, Soha nem gondoltam arra, hogy mást is csináljak belõle, de ez a fasírt ötlet nagyon tetszik. Kipróbálom. Egy kis krumplipürével nagyon finom étel lesz.
Idézet

További olvasnivaló

Ízelítő a könyvből: Szócikkek: N-S

NA thesszáliai boszorkányok borból és nadragulya gyökeréből főztek hatásos varázsitaltRégen egész nagyböjtben nem ettek húst, és zsírt sem használtak, néhol még a zsíros ételekhez használt edényeket is eltettékTrinidád és Tobago...

Folytatás...

A plakátokon Marx, Engels, Lenin és Sztá…

Nagyobb térképre váltás Nyugalmasabb környékre vágyunk már, ezért a vasúti felüljárót elhagyva kis keskeny utcán át menekülünk a szédítő forgalom elől. Itt is elsuhannak mellettünk időnként halk személygépkocsik...

Folytatás...

Miként hozhatjuk helyre vagy menthetjük …

  A férjem javasolta, hogy írjak erről a témáról, ötletén napokig gondolkodtam, azon törve a fejem, mit is javasolhatnék. De mindhiába erőlködtem, csak néhány praktika jutott eszembe: például az, hogy ha...

Folytatás...

Körmeim némelyikén bemélyedés képződik. …

  Lényegében a címben összefoglalt kérdéssel keresett meg az egyik olvasóm. Az alábbiakban idézett beírását ugyan a hozzászólások között tette közzé, ám mivel kérésemre fényképeket is küldött, és tekintettel arra, hogy...

Folytatás...

Az ujjak szerepe a diagnózis felállításá…

A kezek és lábak ujjai az emberi test távoli végződései, a csí és a vér visszaáramlásának kiindulópontjai. A kínai népi orvoslásban ősidők óta úgy tartják, hogy az ujjak tükrözik vissza...

Folytatás...

A jó házasság titka – a fiziognómia szer…

A karakterológia, a klasszikus fiziognómia szakértői szerint az ember arca, külső megjelenése sok mindent elárul a személyiségéről, jellemvonásairól, így többek között azt is, hogy mekkora szociális érzékenységgel bír, mennyire hűséges...

Folytatás...

Rasa kézelemzése

Mielőtt a kézelemzésre rátérnék, néhány sorban ismét szeretném felhívni az értékelésre váró olvasóim figyelmét, hogy a részletes analízishez négy képre van szükségem: kettő a kézfejekről, teljesen széttárt ujjakkal (ez...

Folytatás...

Mit tegyünk a kitört és ’otthagyott’ fog…

A fenti kérdést tette fel Zs nevű olvasóm levelében, melyben a kedvese édesapjának balesetéről az alábbiakat írta: „Egy szívroham következtében autóval belehajtott egy árokba, azóta kómában fekszik, nem akar felébredni. Mikor...

Folytatás...

Lia kézelemzése

Az első ránézésre még jó minőségűnek tetsző képek, a valóságban homályosak, egyáltalán nem élesek. Különösen igaz ez a balkézről készített felvételekre. Elmosódottak a vonalak, például az életvonalat csak a...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?