A+ A A-

Álfasírt-féleségek

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A fasírozott jelentése, elnevezése számomra nem teljesen világos. A szó eredetét már kinyomoztam, miszerint a fasírt német szó, de a fasíroz, vagyis „a húst vagdal” már francia eredetű német kifejezés. A fasírt magyarra fordítva vagdalt húst jelöl, ami elég furcsa, mert a fasírtba való húst nem vagdalják, hanem darálják. De az is lehet, hogy túlságosan szőrszálhasogató vagyok, mert a többi hozzávalót valóban összevágják, felaprítják.

Hogy tovább gombolyítsam a fonalat, most nem az igazi, húsból készült fasírozottakat kívánom propagálni, hanem a halból és a zöldségfélékből, valamint a hüvelyesekből formálható pogácsák elkészítését kínálom fogyasztásra, elsősorban a halat evőknek és a vegetáriánusoknak. Ezeket a finomságokat neveztem el önkényesen hamis fasírtoknak.

A húsos fasírozottak mindegyike szinte egy kaptafára készül. A darált húshoz beáztatott, majd kicsavart kenyeret vagy zsemlét, felvert egész tojásokat, apróra vágott hagymát, péppé tört fokhagymát adnak, ízesítik borssal, paprikával, sóval és felaprózott petrezselyemmel. Alaposan összegyúrják, s a masszából formált pogácsákat meghempergetik zsemlemorzsában, majd forró olajban kisütik. A vagdalt massza egészben is megsüthető, ilyenkor a közepükben - mielőtt a sütőbe tennék - főtt tojásokat rejtenek el. Az így elkészített fasírtnak Stefánia vagdalt a neve.

De érdemes megpróbálkozni az álfasírozottakkal is, nagyon finomak készíthetők kínai kelből, kelkáposztából, karfiolból, gombából, lencséből, csicseriborsóból, sárgarépából, szardíniából és tonhalból. A halas fasírtmasszából ugyancsak alkothatunk Stefánia vagdaltat. Az egybesült fasírtok akkor sültek meg, ha a sütővillát beleszúrva nem szivárog belőlük a nedv. Fasírtokat adhatunk feltétként főzelékekre, köret mellé, tehetünk hidegtálakra és szendvicsekre is.


Álfasírt és a hozzávalókLencse vagy sárgaborsó fasírt

50 dkg lencsét vagy sárgaborsót előző este beáztatunk, majd puhára főzzük és átpasszírozzuk. Két felvert tojást, apróra vágott vöröshagymát, összezúzott fokhagymát, petrezselymet, sót, borsot, pirospaprikát és 4-5 kanál prézlit adunk hozzá, és jól eldolgozzuk. Kiolajozott, zsemlemorzsával meghintett sütőformában kisütjük. De készíthetünk belőle pogácsa formájú fasírtokat is, amiket forró olajban kell kisütni.


Csicseriborsó fasírt

Hasonlóan készül, mint a lencse vagy sárgaborsó fasírt.


Csicseriborsó falafel

Ugyancsak fasírt, elkészítése a Kuszkusz és falafel c. írásnál található.


Kelkáposzta fasírt

50 dkg kelkáposztát és egy fej vöröshagymát apróra vágunk, és kevés olajon megdinszteljük. Ha kihűlt, hozzáadunk két áztatott, kicsavart zsemlét vagy néhány kanál zsemlemorzsát, 2-3 tojást, 15 dkg reszelt sajtot, fokhagymapépet, borsot, majoránnát, és egy kevés sót. Az egészet jól összedolgozzuk, a masszából lapos pogácsákat formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.


Kelvagdalt gombásan

50 dkg kelkáposzta, 2 tojás, 20 dkg gomba, 10 dkg reszelt sajt, két gerezd fokhagymapép, 5 púpozott kanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, só és fűszerek ízlés szerint, nagyon jó hozzá a majoránna

Sós vízben megfőzzük a kelkáposzta leveleit, majd alaposan leszűrjük, és nagyon finomra vágjuk. Az apró vagdalt gombát összekeverjük valamennyi hozzávalóval, majd a masszából lapos pogácsákat készítünk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.


Gomba fasírt

40 dkg gombát apróra vágunk, és kevés olajon megdinsztelünk. Ha kihűlt, hozzáadunk 2 darab megáztatott és kicsavart zsemlét, 2 felvert tojást, őrölt borsot, összevágott hagymát és petrezselymet, fokhagymapépet, valamint egy kevés sót. Összekeverjük, a masszába belereszelhetünk 15 dkg sajtot. Pogácsákat formázunk, meghempergetjük zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük.


Krumplis fasírt

50 dkg nyers krumplit lereszelünk, két beáztatott zsemlét kicsavarunk, két tojást adunk hozzá, fokhagymával, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük, kevés prézlit szórunk rá. Jól összegyúrva gömbölyű labdákat formálunk, lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatva kisütjük.


Karfiol fasírt

Ugyanúgy készül, mint a kelkáposzta fasírt, csak zsemle helyett puffasztott rizst és pár kanál lisztet adok.


Tonhalas fasírt

Két aprított tonhal konzervhez, három beáztatott és kicsavart zsemlét adok, valamint három tojást, összevágott vöröshagymát, fokhagymapépet, petrezselymet, borsot, sót. Az egészet összegyúrom, és a belőle alkotott pogácsaformákat megforgatom zsemlemorzsában, majd forró olajban kisütöm.

(A tonhalkonzervről csak az olaj egy részét öntöm le, mert ha meghagyok egy kis olajat, szaftosabb lesz a fasírt.)


Szardíniás fasírt

Ugyanúgy készül, mint a tonhalas, de tonhal helyett szardíniából. A szardíniáról, a felhasználás előtt ugyancsak leöntöm az olaj felét.

Hozzászólások  

0 #1 Szegfû Ildikó 2009-02-23 11:34
Erzsébet!
Mindig gondban voltam, ha megvettem egy fej kelkáposztát, mert a fõzeléket több napig ettem, Soha nem gondoltam arra, hogy mást is csináljak belõle, de ez a fasírt ötlet nagyon tetszik. Kipróbálom. Egy kis krumplipürével nagyon finom étel lesz.
Idézet

További olvasnivaló

Numerológiai segédlet (I.): egyszerű szá…

  „Rezgésből álló világegyetemben élünk, és minden ember, aki e világra születik, rá jellemző rezgést bocsát ki, amely rezgésminőség őt mindenki mástól megkülönbözteti." James Graham Montrose skót tábornok (1612-1650)   Ez a fejezet, napokra...

Folytatás...

A karmikus tartozás

A születéskor kapott, vagyis az anyakönyvi kivontban olvasható névből - pontosabban a betűi numerikus megfelelői közül - hiányzó számokat karmikus tartozásnak vagy hiánynak nevezik. E számok távolléte a lélekvándorlásban hívők...

Folytatás...

Japánokkal repülünk Rómáig

Mivel már elmúlt éjfél, meglehetősen fáradtan, álmosan érünk ki a repülőtérre. A dús lombú fák között koromsötét az út, a lámpaoszlopokon lévő égők oly gyér fényt szolgáltatnak, mintha csak pislákolásra...

Folytatás...

A gyógyító fekete ribiszke és a belőle k…

Bajban vagyok, miként nevezzem ezt a bogyós gyümölcsöt, ribiszkének vagy ribizlinek, mert mindkét név elfogadott és használatos. Különösebben méltatni sem kívánom, mert a neten bőséges információ található róla, fölösleges lenne...

Folytatás...

Eltévedt kézelemzése

  Ujjai vastagak, húsosak, a formájukból arra lehet következtetni, hogy nem veti meg az élet örömeit, igyekszik kielégíteni a vágyait, érzéki és kedveli a szép környezetet, valamint szereti a gyomrát, elsősorban...

Folytatás...

A 2:4 ujjarány, mint a termékenység, a v…

Vessen egy pillantást a jobb kezére. Melyik ujja a hosszabb, a gyűrűs- vagy a mutató ujja? Talán meglepő, de egy idegen is - aki olvasta John Manning Digit Ratio: A...

Folytatás...

Potencianövelő zöldségek

A zöldségfélék némelyikéről feltételezik, hogy oldja a frigiditást, növeli a potenciát, szerelmi érintkezésre ösztönöz, paráznaságra csábít. Azt, hogy a bőrt erősen ingerlő csalánt már az ókorban nemi serkentőszerként használták...

Folytatás...

Kajszi- vagy sárgabarack

Ez a Kelet-Turkesztánból és Észak-Kínából származó, mély sárga vagy narancssárga, kopasz vagy enyhén szőrös, édes gyümölcs, melyet - megkülönböztetésként az őszibaracktól - nyári baracknak is neveznek, a rózsafélék családjába...

Folytatás...

Tíz csapás és parancsolat

A kilences után következő tízes az első kétjegyű szám. Mivel az egyessel kezdődő számsort a nulla zárja, különös jelentőséggel bír. Az első négy szám összegeként (1+2+3+4=10) a ciklus végét...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?