A+ A A-

Afrikai-harcsa halászlé, málnás csokoládékrém és barackmagos csókocskák

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 


Azok az olvasóim, akik szívesen látogatnak el receptjeimhez, tippet keresve ahhoz, mit főzzenek, süssenek, már tudják, hogy az egyik kedvelt halunk az afrikai harcsa. A mélyhűtőmben mindig van harcsa, arra várva, hogy elkészítsem. Múltkor a halvásárláskor a harcsafilék mellé sikerült vennünk haltejet és ikrákat is. Noha az utóbbiból közel háromszor annyit kaptunk, mint a haltejből, de így is jóízű lett a harcsás halászlevem. Ráadásul egyszerű módszerrel még nem készítettem halászlét. Érdemes kipróbálni. A leves után édesség Afrikai-harcsa halászlé, ikrával és haltejjelkövetkezett: a csokoládés-málnás krém, amihez ropogós sárgabarackmagos csókocskák dukáltak.


Afrikai-harcsa halászlé, haltejjel és ikrákkal

A kb. 1 kg-os nyúzott harcsafilét megmostam, leitattam papírral és egyenlő szeleteket vágtam belőle. A harcsa felét lekockáztam, és a szeletekkel együtt besóztam. Egy nagy fej apróra vágott hagymát kevés olajban üvegesre pároltam, megszórtam piros paprikával és sóval, ezután beletettem a kockára vágott haldarabkákat, és vízzel feltöltve hagytam főni egészen forrásig. Közben az ikrákat és a haltejet alaposan megmostam és besóztam. A félkész halleves passzírozásával nem kínlódtam, helyette a megpuhult hagymás halkockákat összeturmixszoltam. Ezután a levesbe kerültek a halszeletek valamint a haltej és az ikrák, és lassú forrással - kb. 15 perc alatt - készre főztem a halászlét. A hallé mellé odakészítettem pár szelet kenyeret, és - ami ilyenkor elmaradhatatlan - a csípős paprikával töltött „házi malmunkat”.


Málnás csokoládékrémCsokoládés-málnás krém

A csokoládés Mascarpone krémről a Húsvéti asztal című cikkemnél már írtam, de azok számára, akik nem szeretnek keresgélni, megismétlem az elkészítését.

4 személy részére 1 doboz, 25 dkg Mascarpone sajtkrémet simára kevertem 2 evőkanál keserű kakaóporral és 3 púpozott evőkanál neszkakaóval. (Ha sűrű lenne a krém, egy kevés tejjel lehet hígítani.) A csokoládékrémet testvériesen elosztottam fagylaltkelyhekbe, erre jött a málna krém. Ehhez 20 dkg málnát kézzel összepréseltem, tettem hozzá kristálycukrot és addig kavargattam, amíg a cukor felolvadt. A málnás öntet a csokoládékrémre került, majd mindegyik krémporció tetejét egy szem málnával díszítettem.


Sárgabarackmagos csókocskák

A Karácsonyi csókok című írásomnál már jó néhány puszedlit ajánlottam: kávésat, mogyoróst, mandulást, valamint az özvegyi- és gyermekcsókokat. A kókuszos édességeknél pedig a Barackmagos csókocskák(Amarettini)kókuszcsók elkészítését olvashatják el. Ezeket kívánom most kiegészíteni a sárgabarackmagos csókocskákkal. A kicsinyítő képzőt az indokolja, hogy a puszedlik közül ez a legkisebb.

4 tojásfehérjét 25 dkg cukorral együtt verjünk fel kemény állagú habbá. Adjunk hozzá 30 dkg finomra darált sárgabarackmagot. Óvatosan keverjük bele a felvert habba. Pár csepp citromlével is ízesíthetjük. Egészen kicsi kupacokat tegyünk a kikent tepsire. A sütőben 150 fokon csak szárítsuk a csókocskákat, amik kb. 15 perc alatt elkészülnek.

Aki a nyári melegben nem szívesen sütöget, annak ajánlom a képen látható zacskónyi aprócska Amarettini. Nagyon finom ropogtatnivaló édesség. Ropogós, de a szájban mégis szinte elolvad.

További olvasnivaló

A fehér nemcsak ártatlanságot és tisztas…

A fehér szín kedvező hatással van fizikai és lelki állapotunkra. Szellemi frissességet ad, megtisztítja a gondolatainkat, lehetővé teszi, hogy tiszta lappal kezdjük a dolgokat. Jelenléte a környezetünkben arra ösztönöz, hogy...

Folytatás...

Régi időjárás Magyarországon

1194. Nagy éhínség. A villám sok helységet elpusztított. Számos helyen hollók jelentek meg tömegesen, melyek egyik községből a másikba repülve, csőrükben tüzes szenet vittek, mi által sok ház kigyulladt.1210 nyarán...

Folytatás...

Csillagvirág kézelemzése

Valószínűleg torzít a kép, rossz szögből fotózták le a passzív kezét, mert ezen a kézen az ujjak és a tenyér mérete (hossza) között meglehetősen nagy a különbség. Vagyis a...

Folytatás...

Nemcsak befőzésnél hasznosak – a sokcélú…

Korábban már méltattam a hasznos dobozokat, gondoltam, megérdemlik az üvegek is. Félretett üvegeimet nemcsak befőzésnél, dzsemek, lekvárok, savanyúságok készítésénél veszem igénybe, más feladatot is képesek betölteni, hisz felhasználásuk kifejezetten univerzális...

Folytatás...

Egyszerű számok - hat

6-os, a Vénusz számaA Vénusszal szimbolizált 6-os számú ember barátságos, kedélyes, közvetlen, vidám, simulékony, odaadó, hűséges, kiegyensúlyozott, nagyvonalú, tapintatos, szeretetre méltó, erkölcsös, könyörületes, együtt érző.A 6-os szám hatása alatt áll...

Folytatás...

Licus kézelemzése

A kéz milyensége és a karakter határozott összefüggést mutat, ugyanis rendkívül ritka a jellemmel, a lelkiállapottal, a szellemi kvalitással, az egészségi állapottal ellentétes kéz. Például a puha kéz minden...

Folytatás...

A hipoténár, vagyis a Hold-domb

A Vénusz-dombbal szemben, a passzív Mars-domb (Nagy Mars területe) alatt található a Hold-domb, amely a dermatoglífiai meghatározás szerint a kéz ulnáris alsó domborulata, azaz a hipoténár. Broekman a...

Folytatás...

Az indiai kezekkel találkozni egészen kü…

  Dr. Puskás Ildikó indológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense Ha összeszámolom, akkor talán ötször lehettem Indiában, de a meghatározó az első utam volt, amikor egy esztendőt töltöttem kinn egyhuzamban. Delhi...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?