A+ A A-

Afrikai-harcsa halászlé, málnás csokoládékrém és barackmagos csókocskák

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 


Azok az olvasóim, akik szívesen látogatnak el receptjeimhez, tippet keresve ahhoz, mit főzzenek, süssenek, már tudják, hogy az egyik kedvelt halunk az afrikai harcsa. A mélyhűtőmben mindig van harcsa, arra várva, hogy elkészítsem. Múltkor a halvásárláskor a harcsafilék mellé sikerült vennünk haltejet és ikrákat is. Noha az utóbbiból közel háromszor annyit kaptunk, mint a haltejből, de így is jóízű lett a harcsás halászlevem. Ráadásul egyszerű módszerrel még nem készítettem halászlét. Érdemes kipróbálni. A leves után édesség Afrikai-harcsa halászlé, ikrával és haltejjelkövetkezett: a csokoládés-málnás krém, amihez ropogós sárgabarackmagos csókocskák dukáltak.


Afrikai-harcsa halászlé, haltejjel és ikrákkal

A kb. 1 kg-os nyúzott harcsafilét megmostam, leitattam papírral és egyenlő szeleteket vágtam belőle. A harcsa felét lekockáztam, és a szeletekkel együtt besóztam. Egy nagy fej apróra vágott hagymát kevés olajban üvegesre pároltam, megszórtam piros paprikával és sóval, ezután beletettem a kockára vágott haldarabkákat, és vízzel feltöltve hagytam főni egészen forrásig. Közben az ikrákat és a haltejet alaposan megmostam és besóztam. A félkész halleves passzírozásával nem kínlódtam, helyette a megpuhult hagymás halkockákat összeturmixszoltam. Ezután a levesbe kerültek a halszeletek valamint a haltej és az ikrák, és lassú forrással - kb. 15 perc alatt - készre főztem a halászlét. A hallé mellé odakészítettem pár szelet kenyeret, és - ami ilyenkor elmaradhatatlan - a csípős paprikával töltött „házi malmunkat”.


Málnás csokoládékrémCsokoládés-málnás krém

A csokoládés Mascarpone krémről a Húsvéti asztal című cikkemnél már írtam, de azok számára, akik nem szeretnek keresgélni, megismétlem az elkészítését.

4 személy részére 1 doboz, 25 dkg Mascarpone sajtkrémet simára kevertem 2 evőkanál keserű kakaóporral és 3 púpozott evőkanál neszkakaóval. (Ha sűrű lenne a krém, egy kevés tejjel lehet hígítani.) A csokoládékrémet testvériesen elosztottam fagylaltkelyhekbe, erre jött a málna krém. Ehhez 20 dkg málnát kézzel összepréseltem, tettem hozzá kristálycukrot és addig kavargattam, amíg a cukor felolvadt. A málnás öntet a csokoládékrémre került, majd mindegyik krémporció tetejét egy szem málnával díszítettem.


Sárgabarackmagos csókocskák

A Karácsonyi csókok című írásomnál már jó néhány puszedlit ajánlottam: kávésat, mogyoróst, mandulást, valamint az özvegyi- és gyermekcsókokat. A kókuszos édességeknél pedig a Barackmagos csókocskák(Amarettini)kókuszcsók elkészítését olvashatják el. Ezeket kívánom most kiegészíteni a sárgabarackmagos csókocskákkal. A kicsinyítő képzőt az indokolja, hogy a puszedlik közül ez a legkisebb.

4 tojásfehérjét 25 dkg cukorral együtt verjünk fel kemény állagú habbá. Adjunk hozzá 30 dkg finomra darált sárgabarackmagot. Óvatosan keverjük bele a felvert habba. Pár csepp citromlével is ízesíthetjük. Egészen kicsi kupacokat tegyünk a kikent tepsire. A sütőben 150 fokon csak szárítsuk a csókocskákat, amik kb. 15 perc alatt elkészülnek.

Aki a nyári melegben nem szívesen sütöget, annak ajánlom a képen látható zacskónyi aprócska Amarettini. Nagyon finom ropogtatnivaló édesség. Ropogós, de a szájban mégis szinte elolvad.

További olvasnivaló

Bercsi kézelemzése

  A kezekről készült képeket végignézve, már az első pillantásra feltűnik, hogy milyen jól rajzoltak, mélyen árkoltak még a másodlagos vonalak is. Ez azt jelzi, hogy alaposan belemerítkezik az életbe, elsősorban...

Folytatás...

Szerencsejövendölés kártyákkal

A kártyajóslásra a legkülönfélébb kártyákat használják. Az ismert játékkártyák mellett különleges, kifejezetten a jósláshoz készített kártyák is léteznek. Az itt ismertetett módszerek az 52 lapos francia kártya segítségével próbálnak...

Folytatás...

A lucerna, mellyel az állatokat etetjük…

A régebben csigacső vagy csigasárkerep néven ismert lucerna (Medicago sativa) termesztése elsősorban legeltetésre vagy takarmányozásra szolgál, annak ellenére, hogy a füvesasszonyok, népgyógyászok régóta ismerik a gyógyhatását. Valószínűleg erre utalhat az...

Folytatás...

Pünkösd

Pünkösd napján - a húsvétot követő hetedik vasárnap, vagyis a Jézus feltámadása utáni ötvenedik napon - a Szentlelket és keresztény egyház megszületését ünnepli a katolikus világ. A Jelenések Könyve szerint...

Folytatás...

MB88 kézelemzése

Végignézve a tenyérről és a kézhátról készített fényképeket - bár az ujjak között vannak lekerekített végűek is - általában a szögletes vonások dominálnak rajtuk. Az ilyen - praktikusnak is nevezett...

Folytatás...

A bőrrajzolatok osztályozása

A bőrfodorszál-rajzolatok rendszerint az ujjlenyomat közepén találhatók. Az egyes ujjnyom-minták két fontos alkotórésze a delta és a mag. Az íves rajzolatnak nincs deltája, és a tornyos ívnek is csak...

Folytatás...

Hamvasmudi kézelemzése

  A képek alapján az ujjak végei szögletesek, enyhén lekerekítve, e formáció jellemzője, hogy egyensúlyt teremt a kéz jellemzői között. Jó szervezőkészséggel rendelkezik, mindenre odafigyel (sőt néha túlbiztosítja a dolgokat), érzéke...

Folytatás...

A tenyér dombjai

A kézelemzést már az ókorban kapcsolatba hozták az asztrológiával, ugyanis a tenyérjósok szerint az ujjak végén beáramló kozmikus energia az ujjak alatti dombokon raktározódik el, ezáltal a dombok szimbolizálják...

Folytatás...

A grüberlik

Az arcon vagy állon lévő gödröcskéknek sokféle neve van: nevezik griberlinek, griblinek, de hívják gribedlinek és grüberlinek is. A német eredetű szó töve, a gödör jelentésű grube, a graben...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?