A+ A A-

A vég nélkül variálható lecsó

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Egyszer férjem meglepett egy csoda finom lecsóval. (Ez volt az első és eddig egyetlen főztje.) Mivel akkor még nem voltunk vegetáriánusok, tett bele kolbászt, húsos szalonnát, és mindent, ami szükséges, ám nemcsak a hozzávalókat adagolta bőségesen, úgy éreztem, hogy ez az étel felért egy szerelmi vallomással, hisz míg készítette, beleadta szíve minden érzelmét.  A legjobb lecsóval akart meglepni, és ez sikerült is neki, hisz főztje nagyon finomra sikerült, és én, míg ettem, nagyon meghatódtam.

De nemcsak ennek az ízletes lecsónak emlékét őrzöm, ettem én már rosszul sikerülteket is, legrosszabbaknak azokat tartom, amelyek nem szaftosra sikerülnek, hanem vízben úszó levesesek. Elismerem, ízlések és pofonok különbözőek, ahány ház, annyiféle lecsó, vannak, kik szaftosan, míg mások meg levesen kedvelik.

Hajlamos az ember azt gondolni, hogy a lecsó kifejezetten magyar étel, ám valójában a törökök a „feltalálói”, tőlük vettük át, amit csak helyeselni tudok, hisz sokan szívesen esszük ezt a könnyen, változatosan elkészíthető, jóízű - valamikori nyári, szezonális eledelnek számító, ma már egész évben feltálalható - ételt. (Mirelitből, télire eltett lecsóból, vagy - a globalizációnak köszönhetően - akár friss paprikából és paradicsomból is bármikor elkészíthetjük ezt a sokak által kedvelt ételt.) Emlékszem Édesanyám telenként, nemcsak az eltett lecsót használta, hanem készített hagymalecsót is, amiben nem volt paprika, csak hagyma, paradicsom, és virsli, köretként pedig rizst adott hozzá.

LecsóSokféle lecsó ismeretes, sok minden adható hozzá, de legfontosabb a szaftja, amihez kell valamilyen zsiradék, olaj, disznózsír vagy füstölt szalonna zsírja, piros fűszerpaprika, só, két fej szálasra szeletelt vöröshagyma, 50 dkg szeletekre vágott, vagy felkarikázott paprika, 30 dkg lehúzott héjú gerezdekre vágott vagy feldarabolt paradicsom.  A zsiradékon meg kell futtatni a hagymát, belekeverni a pirospaprikát, hozzáadni a paprikát és a paradicsomot valamint a sót. Ha nem elég szaftos a paradicsom, nagyon kevés vizet hozzá lehet adni. Fedő alatt, lassú tűzön kell puhára párolni. (Betehetjük a sütőbe is, ez esetben viszont az áram megdrágítja ételünket.)

Készíthetünk lecsót tojással, rizzsel, krumplival, tarhonyával és másféle tésztával, például nokedlivel is. A vegetáriánusok lecsóihoz jól illenek a különböző zöldségek, például finom a lecsós tök, patisszon, cukkini, padlizsán, szemes bab és zöldbab, és nagyon eteti magát a gombás lecsó is.  A lecsóhoz ízesítőként különböző fűszereket adhatunk, például fekete borsot, fokhagymát, petrezselymet, kaprot, bazsalikomot, akik pedig erősen szeretik, csípős paprikával is megszórhatják. A húst kedvelők tehetnek hozzá csirkét, fácánt, nyulat, májat, még ma is emlékszem, mennyire feldobta Édesanyám lecsóit a füstölt kolbász, virsli, szafaládé illetve a krinolin.

Ha mostanában főzök lecsót, akkor tojással vagy hallal készítem. Nagyon finom a lecsós, tonhalas tésztám, melynek készítésekor a sűrű szaftú lecsóhoz tonhalkonzervet és fog keményre főzött hullámos kockatésztát, vagy valamilyen csőtésztát adok. Ízesítésként kevés őrölt borsot és apróra vágott petrezselymet vagy bazsalikomot keverek a tonhalas „alapanyaghoz”, s ha szükséges, mielőtt a tésztára kerülne, egy kis tejszínnel vagy tejföllel fellazítom.  De nagyon finom lecsósan az afrikai harcsa, a ponttyal készült rácponty, a lecsós amur, vagy busa is.

A lecsó nemcsak a magyarok körében kedvelt étel, szeretik a letschot az osztrákok és a németek, a letczot a lengyelek, a leeot a szlovákok, a leczot az oroszok, a peperonatát az olaszok, a piperadét és a ratatuillét a franciák. (A piperade tojásos lecsó, a ratatuille pedig padlizsános.) Azt viszont máig sem tudom eldönteni, hogy valójában a lecsó milyenféle étel. Néhol azt olvastam, hogy főzelék, ám ezzel nem értek egyet. Az viszont tény, hogy nagyon gazdaságos, laktató egytálétel, nyugodtan tálalható főfogásként, persze utána jól esik egy kis gyümölcs, nyári szezonban a görögdinnye. Akkor sincs baj, ha túl sokat készítettünk belőle, a maradékot nyugodtan lefagyaszthatjuk, később kiolvasztva és felmelegítve ugyanúgy élvezhető.


Piperade, a francia lecsó

4 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 különböző színű paprika, 4 nagy paradicsom, 4 tojás, kakukkfű, majoránna, ízlés szerint törött bors és só

Olajban üvegesre sütjük a felszeletelt vöröshagymát, paprikát és az összezúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot, a fűszereket és a sót, 15 percig pároljuk, majd a felvert tojásokat (a tojás sárgákat, 1 evőkanál langyos vízzel kell elkeverni, és hozzáadni a fehérjék kemény habját) ráöntjük és 5 perc múlva tálalhatjuk.


Rácponty

1 1/2 kg ponty, só, két nagy fej vöröshagyma, olaj, pirospaprika, 1 kávéskanál liszt, 1 kg krumpli, 1 nagy pohár 20%-os sűrű tejföl, 20 dkg paprika, 15 dkg paradicsom

A pontyot tisztítás után, megmossuk, felszeleteljük, besózzuk és meghintjük a pirospaprikával. Egy kiolajozott tepsit karikára vágott főtt krumplival kibéleljük, rárakjuk a halszeleteket, beborítjuk a szálasra vágott hagymával, felkarikázott paprikával és paradicsommal. Megöntözzük olajjal, ha már a hal majdnem megsült, akkor megöntözzük a liszttel elkevert tejföllel és készre sütjük. Lehet maradék lecsóval is elkészíteni. Ha a tejfölbe nem keverünk kis lisztet, vagy ha a tejfölt már kezdetben ráöntjük a halra, akkor az egész rácponty úszni fog a lében.

További olvasnivaló

Húsvéti natúr, kakaós és fahéjas kuglóf

A kuglóf talán az egyik legismertebb és legkedveltebb kevert, élesztős tésztából készülő sütemény. Elkészítése nem túl bonyolult, a hozzávalók sem megfizethetetlenek. Azért jutott épp ez a sütemény az eszembe, mert...

Folytatás...

Spánieljeim - Arika és kicsinyei, Bindu …

Édesanyámnak nehéz szülése volt, megszenvedett értem. A szülész professzora javasolta, több terhességet ne vállaljon. Ezért nem lett testvérem. Gyerekként sokat faggattam Édest, egészen addig, míg végre felfogtam, miért nincs testvérem...

Folytatás...

Jóslás és a karakterolvasás a láb, a láb…

Miközben a palmisztria az évezredek során töretlenül fejlődött, sőt a klasszikus tenyérjóslást a 20. század derekától egyre inkább a kezek morfológiai sajátosságainak és az örökletes jellemzőket hordozó bőrrajzolatai és ujjlenyomatai...

Folytatás...

Március

  A hónap különféle elnevezései Márciusi idő- és termésjóslások Március eleji népszokások Szent Kázmér Strinennia ünnepe Negyven Szentek Farvardigan (Mukhtad) Szent Gergely Sándor, József, Benedek Gábriel arkangyal Gyümölcsoltó...

Folytatás...

Datolya és füge édességek

Pár év óta a datolyát fügének nevezem, a fügét pedig datolyának. Ez azért különösen furcsa, mert tudom, miként néz ki a füge és milyen a datolya, jó néhány alkalommal láttam...

Folytatás...

Ízesít, gyógyít és megtisztít a jótékony…

Bár nálunk csak a középkorban (a 15. század táján) jelent meg a nemesi konyhákban, tőlünk délebbre – a Földközi tenger térségében – már évezredek óta jól ismert ez a Délkelet-Ázsiában...

Folytatás...

Aggódom a kisfiam kezei miatt, történhet…

Bár - ha csak genetikai rendellenességeket nem mutatnak - nem szoktam gyermek kezeket elemezni, ugyanis a pubertás végéig (sőt gyakran a felnőtté válásig) a kezek morfológiai jellemzői, vonalformációi - a...

Folytatás...

Az Isztrián vettünk egy zacskónyi goji b…

Kora tavasszal egy szimpatikus idős férfi csöngetett be hozzánk, és azt kérte férjemtől, engedje meg, hogy levágjon pár kis ágat bujtásnak az egyik utcai bokrunkról, mert szerinte az goji bogyót...

Folytatás...

A sárga szín bizakodást, melegséget áras…

Azt mondják, ha valaki szeretne kitűnni a szürkeségből, észre akarja vétetni magát, élénksárga ruhát kell öltenie. Ebben sok igazság van, nem véletlen használják e színt a figyelemfelkeltés, valamilyen veszélyre való...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?