A+ A A-

A méltatlanul mellőzött úttörő gombóc

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Zöldséges, halas tarhonya - 1. fázisNéhány évtizede bizony, még így hívták, becézték, vagy csúfolták a gépi tarhonyát, s ez a találó elnevezés valóban illett erre az apró, gombóc formájú tésztára. Írásomnak az adta az apropóját, hogy ma véletlenül úttörő gombócból készítettem zöldséges, halas egytálételt ebédre.

Mivel egyéb teendőim miatt kevés időm maradt a főzésre, végigpásztáztam éléskamrám kínálatát, és ekkor akadt meg a szemem a tarhonyán, ami a lezárt üvegben már jó ideje arra várt, hogy végre rátaláljak. Az ebéddel gyorsan meglettem, csak a hagyma, a fokhagyma és a sárgarépa tisztítása, darabolása, a tonhal steak felbontása, s a mirelit zöldborsó kiemelése a hűtőszekrényből követelt némi fáradságot, valamint a nyersanyagok puhára főzéséhez kellett néhány perc. De még így sem tartott 20-25 percnél tovább az egész, ezért arra is futotta időmből, hogy a zöldséges, halas tarhonyáról - hogy másoknak is kedvet csináljak hozzá - főzés közben néhány felvételt készítsek.

Emlékszem, édesanyám nagyon finom házi tarhonyát tudott készíteni, a keményre gyúrt tésztát lereszelte és megszárította, mely aztán lezárt üvegben közel egy évig is elállt. Készített köretként pirított tarhonyát pörkölthöz, tejfölös paprikás szaftos húsos, halas, gombás ételekhez, de volt, amikor paprikás krumpliba, vagy lecsóba szórt belőle, hogy dúsítsa vele az ételt.

Én is szívesebben vásárolok házi tarhonyát, a ma elkészített gépit fogalmam sincs, hol és mikor vehettem, pedig ez utóbbinak ugyancsak számos jó tulajdonsága van, szintén többféleképpen, könnyen el lehet készíteni és ízre is jó.

Olyan érzésem van, mintha az utóbbi időben mostohán bánnánk e régóta használt szárított tésztával, hisz mint említettem, én is elfelejtkeztem arról, hogy a polcon - készletként - van egy fél üvegre való tarhonyám. Most, hogy a gépiből is kifogytam, az első adandó alkalommal mindkettőből - a kéziből és a gépiből is - „bespájzolok” egy-egy zacskóval, mert nem árt, ha van belőle ilyen is meg olyan is.

Zöldséges, halas tarhonya - készenHa körítésnek szánjuk, általában személyenként 5-10 dkg tarhonyát számítsunk. A tarhonyát állandó kevergetés mellett felhevített olajon pirítsuk meg szép rózsaszínűre. Ha megpirult, belekeverhetünk apróra vágott vöröshagymát, majd sózzuk meg. Meghinthetjük őrölt pirospaprikával, de ez nem fontos. Kétujjnyi vízzel engedjük fel, keverjük jól össze, fedjük be és lassú tűzön pároljuk puhára.


Zöldséges, halas tarhonya

Személyenként 5 dkg tarhonya, 15 dkg mirelit zöldborsó, két kockára vágott sárgarépa, apróra szelt vöröshagyma, zúzott fokhagyma, két karika felkockázott kaliforniai paprika, egy doboz vizes tonhal steak, olaj, só

Olajon pirítsuk meg kissé a vöröshagymát, adjuk hozzá a zöldségeket, a tarhonyát, s a végén pedig a tonhal steaket. Sózzuk meg, öntsük fel másfél ujjnyi vízzel, forralás után egész lassan pároljuk készre.

A halas tarhonyát másféle zöldséggel is készíthetjük, nagyon finom lehet gombával, karfiollal, káposztával is. Egyébként a zöldséges, halas rizst is hasonlóan készítem el.

További olvasnivaló

A flörtölés fiziognómiája

Bár az angol eredetű flörtölés szó - a Magyar értelmező kéziszótár szerint - futólagos, nem komoly udvarlást, kacérkodást, szerelmi kapcsolatot jelent, a valóság az, hogy fontos szerepe van az ember...

Folytatás...

Állítólag a mamuthús ízletes

Legalább is ezt a meglepő állítást olvastam róla. Az ormányosok rendjébe tartozó kihalt emlős, a jégkorszakban csaknem egész Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában fellelhető volt. A mamutok legismertebb képviselője a gyapjas...

Folytatás...

Munkába menet végezhető gyakorlatok

  Járműre várakozás közben comberősítő gyakorlathoz, álljunk kis terpeszbe nyújtott lábakkal, majd térdeinket feszítsük egymás felé, anélkül, hogy talpunk elmozdulna. Hat másodperc után lazítsunk, és ha lehet, ismételjük meg a...

Folytatás...

A numerológia négy kulcsszáma

Amikor valamilyen számítógépes program számára értékelés céljából megadjuk a születésünk dátumát, és a komputerünk klaviatúráján begépeljük a nevünk betűit, vagy numerológushoz fordulunk személyre szóló számítások érdekében, a kapott interpretációk...

Folytatás...

India és Peru kedvelt fűszere - a kesern…

E sokak által nagy becsben tartott fűszernövény a Földközi-tenger mellékén valamint a Közel-Keleten őshonos. A feltárt régészeti leletek alapján évezredek óta használják, találtak „lázcsillapító” koriandert a fáraók sírjában, de említést...

Folytatás...

55 óra a Kerala Expresszen - II.

Közeledik a villanyoltás, a „takarodó” ideje, addig mindenkinek el kell készülnie, szinte egyszerre kezdenek ágyazáshoz az utasok, sokan várták már ezt a pillanatot. Nappal csak ülni lehet, vagy mászkálni...

Folytatás...

Törökország, Bulgária és Kis-Jugoszlávia…

    Már jócskán délutánra jár az idő, mire magunk mögött hagyjuk a türkizzöld Márvány-tenger szemet nyugtató víztükrét. Trákia hullámos táján, Edirnén át a bulgár határhoz iparkodunk. Ezen az útszakaszon végre csillapodni...

Folytatás...

Szempilla- és szemhéj hiedelmek

Szempilla babonák A szempillákról nem sok babona forog közszájon a népi hiedelemvilágban. A szemhéj szőrzetével összefüggő előjelek, jóslások legtöbbje a kívánsággal, hírrel és boldogsággal, szerencsével kapcsolatos. A kihullott szempillát...

Folytatás...

Ostracoda kézelemzése

  A széles, tömör, spatulás illetve lapka formájú tenyere szerint magabiztos, energikus, tevékeny ember, aki igényli a függetlenséget, nem érzi jól magát a szoba négy fala között, inkább a szabad levegőn...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?