A+ A A-

A banánárus választéka

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Indiába négyszer sikerült eljutnunk, Keralába háromszor. A szubkontinens e keskeny, kis államát nyugatról az Arab-tenger, keletről a Nyugati-Ghátok hegyei határolják, északon Karnataka állammal, keleten Tamil Naduval szomszédos. A több száz kilométer hosszan elnyúló Malabár-partot sekély vizű öblök, lagúnák és homokos dűnék cakkozzák, kókuszpálmák övezik. A halászok jórészt katamaránokon, vagy labilis kenukon szállnak vízre, hogy a kifogott halakból meglegyen reggeli, déli, esti táplálékuk. A sokvallású, sokszínű Kerala azonban elsősorban számtalan fűszeréről, gyümölcséről és megannyi virágjáról híres. Termékeny földjét bővizű monszun öntözi, megterem itt a kardamom, kesudió, kávé, tea, gyömbér, bors, szezám, földimogyoró, manióka, cukornád. Itt található a világ legnagyobb kókuszpálmaerdeje. Sokfelé vadon no a banán. Bokrok, fák ontják virágaikat, a kövek közül is szépségesek bújnak elő, gyümölcseiknek se szeri, se száma. A tengerparti gyümölcsárusok jobbnál-jobb gyümölcsöket kínálnak. Érett, sárga mangót, húsos banánt, lédús ananászt, kölni illatú amrudot, sárgadinnyeszerű papaját, hozzá hűsítő, valódi illatos kókuszitalt.

Az országúton egymást érik a gyümölcsös bódék, de a fővárosuk Thiruvanthapuram (korábban Trivandrum) főútját, a hosszan kanyargó Gandhi utat is roskadozó gyümölcspultok szegélyezik. Szőlőhegyek, narancskupacok, mandarinhalmok, almarakások, mangódombok, gyermekfej nagyságú kókuszdiók, körteformájú guavák, dinnyék és tucatnyi ismeretlen nevu és -ízu gyümölcs mögött, nagyhangú árusok harsányan hívogatják a vevőket: Hé memszáb! Hé szahib!. Az egyik banánárus tizenháromféle méretű és színű banánt ajánl.

Banán választék KeralábanA felfüggesztett füzérek között van ceruzavékonyságú, kisujjnyi hosszú, húsos duci és vékonyka, papír- és vastaghéjú, sárga és vöröses színű, kétarasznyi és icipici. Az ízletes, magtalan, édes húsú gyümölcsök „több emeletes” füzérben nőnek, a frissen levágott füzéreken csak az alsó gyümölcsök sárgák, a nagyrészt még zöld banánok alulról fölfelé érnek be a tűző napon, folyamatosan érlelődnek élvezhetően ehetővé. Az árus éles késével annyit nyisszant le, amennyit kíván a vevő. Többnyire tucatjával viszik, de lehet kérni akár egy szemet is.

A gyors növésű banáncserje éretlen gyümölcseit zöldségként eszik, a sült banánt a férfiak világszerte potencianövelő szerként fogyasztják. A vörös banánoknak ayurvédikus gyógyhatást tulajdonítanak, a zöld banánt zöldségként vagy savanyúságnak fogyasztják, a banán óriási leveleit tányérként használják, a papírhéjú érett gyümölcs rózsaszín-sárgás, húsa pedig a csecsemők kedvenc étele.


Lángoló banán

4 banán, 5 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, ½ deci barack- vagy cseresznyepálinka

A meghámozott, hosszában félbe vágott banánokat vajban hirtelen szép pirosra sütjük. Óvatosan fordítsuk meg, hogy el ne törjenek. Még melegen tálra szedve megszórjuk a cukorral, leöntjük a pálinkával és meggyújtva tálaljuk.


Banános palacsinta

3 banán, 30 dkg finomliszt, 2 tojás, 1-2 dl szódavíz és tej, csipet, olaj a sütéshez, a tetejére porcukor vagy méz

Készítsünk palacsintatésztát. (Tehetünk bele egy kis olajat, hogy ne ragadjon le, és sütéskor ne legyen égett olajszag.) Ha a banánok kemények, belereszeljük a masszába, ha puhák, akkor villával nyomkodjuk össze és így keverjük a tésztába. Kevés olajon, nem túl vastag palacsintákat sütünk. Felsodorjuk a palacsintákat, porcukorral megszórjuk, vagy mézet csöpögtetünk rájuk.


Keralai palacsinta

2 felkarikázott banán, pár szem félbevágott kesudió, a palacsintához 30 dkg liszt, 2 tojás, csipet só, a hígításhoz szódavíz és tej, a sütéshez olaj, tetejére méz

Palacsintatésztát készítünk az előbb leírtak szerint. A serpenyőbe öntött tésztára pár karika banánt és néhány kesudiót teszünk. Megfordítva a tészta másik oldalát is szép rózsaszínűre sütjük. Négyrétbe hajtva egy kis mézet csurgatunk a palacsintákra. Különösen a Keralában használt eukaliptusz mézzel nagyon finom.


Indiai banán halavá

3 bögre tej, 1 csésze búzadara, 1 csésze cukor, 4 érett banán, 4 evőkanál durvára vágott mandula vagy dió, 2 evőkanál mazsola, 5 kardamom magja, 1 mokkáskanál sárga színező (sáfrányos szeklice), 3 evőkanál vaj

Nyomjuk péppé a banánokat, szórjuk rá a cukrot és keverjük össze. Pirítsuk meg vajban a búzadarát aranybarnára. Adjuk hozzá a cukros banánpépet, a tejet és lassan, folyamatosan kavargatva főzzük, amíg besűrűsödik. Keverjük bele a durvára aprított mandulát, az összetört, kardamommagokat, a beáztatott és lecsöpögtetett mazsolát és a sárga színezőt. Forrón szervírozzuk.


Ropogós banánkarikák

6 kevésbé érett vagy zöld banán, olaj a sütéshez, só

Vágjuk vékony karikákra a banánokat és bő forró olajban hirtelen süssük ki. Csöpögtessük le, kissé sózzuk meg.
Nagyon finom ropogtatni való snack.


Banán nektár

3 jó érett banán, 6 csésze tej, 4 evőkanál cukor, csipetnyi fahéj és őrölt szerecsendió, késhegynyi őrölt kardamom és koriander

A fűszerekkel együtt forraljuk fel a tejet. Nyomjuk péppé a banánt és keverjük simára a cukorral, majd tegyük a forró tejbe. Ha darabos maradt turmixoljuk le. Jól behűtve fogyasszuk.

A banán csatni receptjét a Vegetáriánus konyha Indiában című könyvemben olvashatják.

 

Hozzászólások  

0 #2 Rosta Erzsébet 2008-03-02 19:18
Én ugyan Indiában vettem, még pár szem van belőle, de tudomásom szerint már nálunk is több helyen - pl. a Fény utcai piac fűszerboltjában , vagy a Nagyvásárcsarno k alagsori Ázsia üzletében - kapható.
Idézet
0 #1 Szegfû Ildikó 2008-02-28 22:59
Nagyon szimpatikusak a banán receptek, de hol lehet nálunk kardamomot vásárolni?
Idézet

További olvasnivaló

Gyomorégésre szódabikarbónát, de csak ri…

Manapság már sokféle savlekötő gyógyszer közül válogathatunk, de ha épp egyikük sincs otthon kéznél, a savasok a nagyszüleink által használt módszert alkalmazzák: bekapnak egy kiskanálnyi szódabikarbónát, vagy megisznak egy bögre...

Folytatás...

Összetett számok

A modern numerológia a nagy számokat az 1-tol 9-ig terjedő elemi számok valamelyikére redukálja a lehető legegyszerűbb és legpopulárisabb módszerrel; egyszerűen összeadják a számjegyeket. Ha az így kapott szám 9-nél...

Folytatás...

Anitarig kézelemzése

Kretschmer német pszichiáter kézzel kapcsolatos megállapítása szerint keze a leptoszom, vagyis a sovány testtípusba tartozó, ennek megfelelően valószínűen, sovány testalkatú. A leptoszom emberek kezei mindig keskenyek, finomak, érzékenységre, a szép...

Folytatás...

Asztrológiai vonatkozások

A hinduk ismerték fel először a napéjegyenlőség precessziójának törvényét, és elsőként ők határozták meg azt, hogy a pontos napéjegyenlőség csupán minden 25 827-ik évben következik be. A hinduk számításainak helyességét...

Folytatás...

Egy slukk Szultána hukájából

Abdul, ígéretéhez híven, a szomszéd hajóra megy telefonálni, ahonnan feltűnő gyorsasággal jön vissza s közli, nem sikerült beszélnie senkivel sem. Hitetlenkedek, kérem, férjemmel együtt menjenek át ismét, de újra eredménytelen...

Folytatás...

Rendellenes vonalak a tenyéren II. - Sim…

Az olyan kezet, amelyen a szív- és a fejvonalak egyetlen - a tenyér szélétől a kéz éléig futó - vonalban egyesülnek, vagyis a három hajlítóredő helyett csak kettő fedezhető fel...

Folytatás...

Napfogyatkozás

Az égi jelenségek közül alighanem a napfogyatkozások gyakorolták a legjelentősebb lélektani hatást az emberekre. A minden élet forrásának tekintett Nap eltűnése, vélt elvesztése nagy riadalmat keltett abban a korban, amikor...

Folytatás...

Birsalma és kerti madárbirs

Nemrég férjem meglepetésként egy szatyorra való birsalmát hozott haza. Nekiálltam a birsek hámozásához, a kövecses magházaiktól való megszabadításukhoz, ám mire végeztem a pucolással jobb kezem mutatóujján a tőíz hajlata...

Folytatás...

Mire jó a piros fonál, a só és a fokhagy…

Lényegében a fentieket kérdezte „Mami” nevű olvasóm, akinek az alábbiakban idézem levelét, és arra adott válaszomat. Kedves Erzsébet!Nagyon örülök, hogy olvashatom írásait. Bár nemrég kerültem ide, de érdekes, hasznos olvasnivalókat...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?