A+ A A-

Ízelítő a könyvből: Szócikkek: SZ-ZS

  • Közzétéve itt: Hiedelmek, hagyományok, babonák a világ minden tájáról


SZ

A néphit szerint a vörös szakállúak hamisak.

A népmesékben a szamár, hol a józan ész, a ravaszság, a vállalkozókedv szimbóluma, hol pedig a tompaság, közönyösség jelképe.

A népgyógyászok szerint a rossz szellemek a nyílt sebeken keresztül hatolnak be az ember testébe.

Régen, ha fájt az újszülött szeme, anyatejet csepegtettek bele.

Az okos nőket hosszú, vékony szálú szeméremszőrzet jellemzi. Az ostoba nőknek pedig egyáltalán nincs szeméremszőrzete, az ilyen nőket "fehér tigrisnek" nevezik.

Az erdélyiek a szemmelverés ellen szenes varázslattal védekeznek.

Szent Kristófot védőszentként tisztelik az autósok és az utazók.

A görög szfinxnek női feje és melle, madárszárnya, nőstény oroszlán teste és lába van.

Az argentinok szilveszter estéjére rózsaszín alsóruhát vesznek magukra.

A magyar néphit szerint a sötét színek rontók, a világos színek segítők, kivétel a halál fehér színe.

A babonás színészek jelmezükbe valamilyen kabalatárgyat, például egy fényképet vagy a díszletet ábrázoló apró képet varratnak.

A buddhisták szerint Buddha a hétszínű szivárványlépcsőn jött le az égből a földre.
 
Az Afrika nyugati részén élők szerint az ácsok, miközben feleségük várandós, egyetlen szöget sem verhetnek be.

A világon sok helyütt, pl. Dél-Afrikában, Kínában, Indiában szégyennek minősül a lány születése.

Az afrikai maszai asszonyok a szülés után azonnal felkelnek, hogy csemetéjüknek megmutassák a család nagy kincseit, a teheneket.

Norvégiában a születésnapját ünneplő gyerek kiáll az osztály elé, választ egy társat, akivel egy keveset táncol, miközben az osztály a boldog születésnapot énekli.

A szvasztika ősi vallásos jelkép, maga a szó szanszkrit eredetű, jelentése "jólétre vezető" vagy a "jóval összekötött".


T

Noha a tabu az egész világon ismert fogalom, használata Polinéziából ered.

Az afrikai Tanzániához tartozó indiai-óceáni Pemba-szigeten azt mondják, hogy az éjszakai takarítás a jószerencse elkergetése.

Dél-Ázsiában a hímvesszőt ábrázoló talizmánok kedveltek.

Arról az emberről, aki evés után rendszeresen lefekszik, azt mondják, hogy lusta tehén lesz belőle.

A babonások szerint balszerencsét jelent, ha forralás közben hagyják a tejet kifutni.

A zsidó temetések egyszerűek és rövidek, hasonlóan a temetőikhez, mindent díszt nélkülöznek. Ha temetőn halad át az ember, nem tanácsos levegőt vennie, mert könnyen belélegezheti egy nemrég meghalt szellemét.

Az angolszász tengerészek abban a hitben élnek, hogy a beteg matróz addig nem hal meg, amíg a szárazföldet meg nem pillantják.

Óceánia lakói rossznak tartják a terhesség alatt haragot táplálni valaki iránt, mert ettől a születendő gyermek az illető személyre fog hasonlítani.

Tetoválást már i.e. 2000 körüli egyiptomi múmiákon is felfedeztek.

A maláj emberek úgy képzelik, hogy a tigrisek társadalomban élnek, vannak városaik, falvaik, ahol laknak.

A magyar hiedelem úgy tartja, hogy nagypénteken tojt tojás sohasem zápul meg.

A tölgyfa számos hagyományban szent fa, koronája sok istennek volt lakhelye.

Svájcban 25-30 milliónyira becsülik a kerti törpék számát, ahol nemzetközi társaság védelmezi őket.

Kínában a fokát nőneműnek tartják, a hegyét pedig a férfi princípiumhoz kapcsolják.

Az indonézek szerint, aki gyakorta néz a tükörbe, unalmas és visszataszító lesz mások számára.

Holland hiedelem szerint a beszéd közbeni tüsszentés az elmondottak igazságát jelzi.

A hinduknál a tűz a megtisztulás szimbóluma, a buddhizmusban a megvilágosodásé; a judaizmusban, a keresztényeknél és az iszlámban az isteni hitet jeleníti meg.


TY

A magyar néphit szerint a tyúkokat csak olyan napokon szabad ültetni, amelyekben szerepel a "d" betű, vagyis kedden és szerdán.


U, Ú

Az újévi ételekhez elsősorban bőségvarázsló hiedelmek tapadnak, ezért az emberek ilyenkor különös gondot fordítanak az étrendjük összeállítására.

Az ujjak összekulcsolása a keresztény hit jele, az imára összekulcsolt kéz ugyanis megakadályozza, hogy a a rossz elemek lerombolják a jó szerencsébe vetett hitet.

Azt mondják a törökök, ha az újszülöttet a talpán csókolják meg, könnyen fog járni, ha az ajkán, korán fog beszélni; ha a tarkóján, akaratos, nyakas ember lesz belőle.

Sri Lankán a kedd, péntek és a szombat szerencsétlen napok, utazásra a szerda a legjobb, kivéve, ha a csillagok állása kedvezőtlen.


Ü, Ű

Üstökösről álmodni, azt "üzeni" az álomlátónak, hogy sürgősen meg kell szabadulnia a fizikai és lelki akadályoktól, és tovább kell haladnia a célja felé.

A babonás emberek szerint a színtelen üveg összetörése - bármilyen tárgy is legyen az - szerencsés előjel, ha azonban az üveg vörösesbarna, gondok és izgalmak következnek. Ha az összetört üveg színe zöld, keserű csalódásra lehet számítani, vélik az angolok.


V

Valamikor régen a kelták lóhátról, lándzsával vadászták a vadkanokat. Ez a barbár szokás Indiában mind a mai napig él.
 
Aki azt szeretné, hogy  vendége sohase jöjjön vissza miután elment, szórjon sóból egy keveset a padlóra, javasolják a lousianai cajunok.
 
Egyes afrikai törzsek tagjai abban a meggyőződésben éltek, hogy ha a halott ember vérét krétával összekeverve a homlokukra kenik, az elhunyt összes jó tulajdonsága átszáll rájuk.
 
Kínában a legbujább madárnak tekintik, ezért a hagyomány szerint a veréb húsának fogyasztása növeli a férfierőt.

Veszekedést okozhat, ha ketten akarnak enni egy kanállal, vagy ha ketten ugyanazt a vizet kívánják használni mosakodásra vagy mosásra.

A virágok elsősorban a szépséget és a szerelmet szimbolizálják, a porzó és a bibe a férfi és a nő együttesét és összetartozását jelképezi.

A nyak viszketése betegség, kimerültség jele. A száj viszketése sértésre, bántalmazásra utal. A jobb szemé kellemes találkozást, a balé csalódást jelent.

Álomban a koszos víz látványa egy gátlástalan személyre figyelmeztet, aki tönkre akarja tenni az álmodót.
 
Kína északnyugati részén néhol még élő szokás, hogy a nők vizelettel mossák meg az arcukat, bőrük szebbé, puhábbá tétele érdekében.

A keresztény hívek vízkereszt napján bontják le a karácsonyfát, és ekkor veszi kezdetét a farsangi báli szezon.

A vörösbegy megölése igen nagy balszerencse.


W

Ha az álmodó WC-n ülve látja magát, az arra utal, hogy igyekszik megszabadulni lelki terhétol, a ránehezedő külső nyomástól. A széklet megpillantása pedig sikert, anyagi gyarapodást ígér.


Z, ZS

Álomban zafírt látni kellemetlen látogatókra utal.
 
A zászló és a lobogó között az a különbség, hogy amíg a zászló rá van erősítve a zászlórúdra, addig a lobogót a rúdon zsineggel vonják fel és le.
 
A zsebkendőre kötött csomóról feltételezik, hogy egyrészt megóv a gonosztól, másrészt emlékeztet arra a fontos dologra, amit nélküle elfelejtenénk. Az angoloknál a zsebkendőre kötött csomó védelmet biztosít a sátánnal szemben.

További olvasnivaló

Csanakjapuri, ahol a Követségünk van

A Követség magyar kolóniájának, diplomatáinak egyemeletes házai vinkliben kulcsolódnak egymásba, közrefogva a hangulatos kertet, a mozaik szökőkúttal. A csupa üveg nappali szalonok farkasszemet néznek, mintha haragban lennének egymással. Körülöttünk...

Folytatás...

Irán - Zarathusztra földjén

  Nagyobb térképre váltás   Teheránból 1371 Tir havának 18. napján - 1992. július 9-én -, az Ashura és Tasua ünnepek előtt indulunk. A mi időszámításunktól való eltérés abból adódik, hogy iszlám naptár...

Folytatás...

Szonoli kézelemzése

Az ujjai és tenyere hosszát összehasonlítva, a kézarányai viszonylag szabályosnak tűnnek, ami azt fejezi ki, hogy a spirituális érdeklődése összhangban van materiális beállítottságával. Ugyanakkor a finom és keskeny kezei, melyeken...

Folytatás...

Valóban biszexuális hajlamú vagyok?

  Kedves Rosta Erzsébet! Elnézését kérem, hogy így ismeretlenül zavarom, de reménykedem, hogy esetleg tud segíteni. Pár napja voltam egy természetgyógyásznál, aki - úgy tűnik - azt gondolja, hogy a kézolvasásban...

Folytatás...

Szexuális perverziók, nemi eltévelyedése…

Nemcsak korunkra jellemzőek a nemi perverziók, amióta ember az ember, azóta léteznek szexuális elhajlások, tévelygések. A híres ókori görög filozófus, Platón Lakomájának szereplői teljesen normálisnak tartották, a szerelem egyik válfaját...

Folytatás...

Mi a különbség a babona, a hiedelem és a…

Privát e-mailben, vagy a honlapomon már több olvasóm is megkeresett hasonló kérdéssel, és, noha az egyik alkalommal - áthárítva másokra a válaszadás felelősségét - több linket is megadtam, áttanulmányozva a...

Folytatás...

A csípő

A lágyék és a combcsont közötti, oldalt kiugró csont, vagyis a csípőcsont és a körülötte kidomborodó testtájék, melyet röviden csípőnek vagy (kissé pontatlanul) tompornak neveznek - akárcsak a derék -...

Folytatás...

Srinagári buszra várva, lepedőnkbe burko…

A járdaszegély mellett szemétkupacok „díszlenek”, elkelne egy alapos utcasöprés. Időnként egy-egy egy-egy szkúter, autoriksa és taxi hajt át a színen, az egyik járgányból két hátizsákos fiatalember kászálódik ki. Kihajtós...

Folytatás...

Miként értelmezhető a tűzvész álma?

Kedves Rosta Erzsébet!Az Interneten találtam rá az elérhetőségére. Szeretném, ha értelmezné az álmomat. A férjemmel és egy barátnőmmel a gazdagréti lakótelepen járunk, amikor az egyik panelházban tűz keletkezik. Elkezdünk futni...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom