Rosta Erzsébet weboldala


RaitaA húsz-harminc éve megjelent szakácskönyvekben tallózva, se hírét se hamvát nem találtam a most divatos joghurtos önteteknek. Akkoriban a salátákat a magyar konyhára jellemző ecetes, sós, cukros lével öntötték nyakon, a hideg előételekhez is elsősorban majonéz alapú tejfölös tartármártás, mustár- vagy esetleg tárkonyos mártás dukált. Hogy mikortól datálható a joghurtos salátamártások, dresszingek megjelenése, majd gyors térhódítása, nem tudom, csak arra emlékszem, egyszer csak én is előszeretettel gyártottam az ízletes öntetű salátákat, bár férjemet azóta sem tudom rávenni, hogy megkóstolja azokat.

Noha e remekül ízesített salátáknak se szeri se száma, úgy gondolom, hogy az általam kedvelt indiai raitákkal tovább színesíthetjük és bővíthetjük választékunkat. A raiták, amelyek fűszeres joghurttal kevert párolt vagy nyers zöldségek, nemcsak könnyen elkészíthetők, de behűtötten tálalva frissítően hatnak, és az emésztésre is kedvező hatással vannak. Számomra a savanykás-édes ízű mazsolával készült raitá a legfinomabb. A receptekbe illő mentaleveleket helyettesíthetjük petrezselyemzölddel, de ebben az esetben számítsunk arra, hogy az eredeti raitától markánsan eltérő lesz az íze. Egyébként lehet kapni cserépbe ültetett mentát és csokorba kötve is.


Hagyma raitá

3 csésze joghurt, 2-3 közepes nagyságú hagyma, 2 hegyes, erős paprika, 1 teáskanál apróra vágott mentalevél, só, 1 teáskanál feketekömény mag, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál őrölt erős piros paprika

A hagymát vágjuk vékony szeletekre, sózzuk be és tegyük félre 10 percre, azután jól öblítsük le. Verjük fel a joghurtot a sóval, és a fűszerekkel, majd keverjük össze a hagyma- és a zöldcsili szeletekkel és az apróra vágott mentalevelekkel.


Sárgarépa raitá

30 dkg reszelt sárgarépa, 3 csésze joghurt, 1 mokkáskanál őrölt fehérkömény (lehet feketekömény is), só, 2 teáskanál apróra vágott mentalevél vagy petrezselyem

A lereszelt sárgarépát alaposan keverjük össze a fűszeres, enyhén sózott joghurttal. Szórjuk meg a mentalevéllel.  Jól hűtsük be és hidegen tálaljuk.


Burgonya raitá

Ugyanúgy készül, mint a paradicsom raitá, paradicsom helyett azonban kockára vágott főtt krumplit használjunk.


Padlizsán raitá

1 nagy (kb. 35-40 dkg-os) padlizsán, 3 csésze joghurt, 1 teáskanál apróra vágott mentalevél
1 mokkáskanál feketekömény mag, késhegynyi őrölt fekete bors 1 mokkáskanál csilipor vagy őrölt erős piros paprika, só, olaj

Sütőben grillezzük meg a padlizsánt, közben időnként locsoljuk meg egy kis olajjal. Amikor megpuhult és a héja kissé megégett, tegyük hideg vízbe, hámozzuk meg és törjük össze. A sóval és az őrölt fűszerekkel verjük fel a joghurtot, majd keverjük össze a padlizsánpürével és a mentalevéllel.


Paradicsom raitá

4 nagy paradicsom, 3 csésze joghurt, 2 hegyes erős zöldpaprika, 1 mokkáskanál erős pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt feketekömény, 2 teáskanál vágott mentalevél

A paradicsomot vágjuk apró kockákra, majd keverjük össze a fűszerekkel, a sóval és a mentalevéllel ízesített joghurttal.


Uborka raitá

1-2 kígyóuborka (kb. 1/2 kg), 3 csésze joghurt, 1 mokkáskanál feketekömény, 1 csapott teáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál víz, só, 1 teáskanál apróra vágott mentalevél

Hámozzuk meg az uborkát és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Forraljunk vizet, főzzük benne két percig az uborkát, míg egy kissé megpuhul. Hagyjuk kihűlni és nyomjuk ki belőle a vizet. Verjük fel a joghurtot, majd keverjük össze a főtt uborkával, a sóval, a borssal, a mentalevelekkel és köménymagokkal.


Menta raitá

3 csésze joghurt, 2 evőkanál apróra vágott friss mentalevél, só, 2 zöldcsili vagy 1 erős zöldpaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

Verjük fel a joghurtot, majd keverjük el az apróra vágott zöldcsilivel, a mentalevelekkel, sóval és a fekete borssal. Hidegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.


Mazsolás édes raitá

3 csésze joghurt, 2 csésze mazsola, 1 mokkáskanál feketebors, 2 púpozott evőkanál cukor, só
Tisztítsuk meg a mazsolás és áztassuk vízben két órán át. Verjük fel a joghurtot cukorral, sóval és borssal és adjuk hozzá a beáztatott mazsolát.

Kommentek

archivált tartalom

Rosta Erzsébet #4

Kedves Ildikó! Örülök, hogy ízlett a mazsolás raita. Én is szívesen fogyasztom, mert nemcsak finom, de könnyű elkészíteni is. Ezt a raitát egy csipetnyi őrölt borssal, vagy köménnyel ízesítem, de a szerecsendiót is jó ötletnek tartom. Köszönöm a tippet, legközelebb kipróbálom. Remélem, a mai túrós receptek között is találsz kedvedre valót. Üdvözöllek: Erzsébet

2008-05-15 19:12:14

Szegfû Ildikó #3

Kedves Erzsébet!
Elkészítettem a mazsolás raitát, de tettem bele egy kis reszelt szerecsendiót, mert úgy emlékeztem, hogy az is kell bele, Nagyon finom lett. Ebédre rizshez ettem, vacsorára pedig önálló ételként teával. Lehet, hogy végig kell ennem az összes ajánlott ételt?
Köszönöm a finomság ötletét.

2008-05-14 20:46:15

Rosta Erzsébet #2

Kedves Ildikó!
Nem javaslom, ugyanis az indiaiak raitájának a legfontosabb alapanyaga a házilag készített zsíros joghurt. Ha ezt aludttejjel vagy kefirrel helyettesítjük, megbontjuk az alkotórészek harmóniáját, és egészen más állagú és ízű ételt kapunk.
Üdvözlettel:
Rosta Erzsébet

2008-05-08 10:54:31

Szegfû Ildikó #1

Kedves Erzsébet!
Raitát készíthetek az általam csinált aludttejből is, vagy föltétlen szükséges hozzá a yoghurt?

2008-05-08 08:15:44