A+ A A-

A tyúktojások minősítése, osztályozása a múlt század 50-es, 60-as éveiben és ma

  • Közzétéve itt: További érdekes írások


Közeleg a húsvét, és mivel ilyenkor jóval több tojást veszünk, mint az év más szakában, arra gondoltam, utánanézek, mik a jó tojás ismérvei, hogyan, milyen szempontok szerint osztályozták régen, illetve szortírozzák őket ma. Bár a szabályozás, a minősítés és a jelölések ismertetése sokak számára száraz és meglehetősen unalmas lehet, nem árt, ha a vásárlás, illetve a felhasználás során néhány alapvető dologgal tisztában vagyunk. És persze az sem baj, ha például a Neten külföldi recepteket olvasunk, tudjuk, hogy az Európai Unión kívüli országokban egészen más méretosztályozások is előfordulhatnak. Kutakodásom során elsősorban az érdekelt, hogyan osztályozták, minősítették a tyúktojásokat régebben, és miként tájékoztatnak erről az értékes, drága nyersanyagról minket, vevőket ma. Itt is, ott is találhatunk néhány hasznos információt.

Ravasz László 1955-ben megjelent Cukrászipari technológia című könyvében a tyúktojások osztályozásáráról, egyúttal értelmezéseiről a következőket írja:

A friss tojás sárgája középen helyezkedik el, légkamrája kicsi.  
Az I. osztályú tojás légkamrája kicsi, de sárgája kissé eltér központi helyzetéből.  
A II. osztályú tojás légkamrája már nagyobb, sárgája közel van a héjhoz.
A III.osztályú tojás légkamrája nagy, már szabálytalan alakú és eléri a mészhéjat.

A tyúktojások a következő elnevezésekkel kerültek forgalomba:
A teatojás minden tekintetben kifogástalan külsejű, letojás után legfeljebb 5 nap alatt kerül forgalomba, ez alatt az idő alatt fagypontnál alacsonyabb hőmérsékleten nem tárolják.
A friss tojás tiszta héjú, kifogástalan minőségű, 30 napnál nem öregebb, 45 g-nál nem kisebb súlyú.
A hűtőházi tojásokat 30 napnál tovább tárolták hűtőházban. Súlyuk 45 g-nál nem kisebb.
A meszes tojás az a tojás, amelyet mészvízben (esetleg vízüveges oldatban) tároltak. Súlya 45-gnál kevesebb nem lehet.
A konzum tojás az, amelynek légkamrája nem nőtt meg annyira, hogy vízbe téve, annak felületén úszva fennmaradjon.  A friss tojástól főképp szennyezettebb héjával és kisebb súlyával különbözik.
Az úszótojás, amelynek légkamrája annyira megnőtt, hogy vízbe rakva, annak felszínén maradva úszik. Az úszótojás már nagyon öreg, esetleg fogyasztásra is alkalmatlan.
A törött tojás héján repedés, horpadás stb. látszik. A hajszálrepedéses tojást szabad szemmel nem lehet észrevenni, csak lámpázással vagy kocogtatással. Kocogtatásnál két tojást gyengén egymáshoz ütve nem csengést, hanem tompa hangot hallunk. A törött tojásra ügyeljünk, mert fertőzött lehet.
Az aprótojás néven a 40 g-nál kisebb tojások kerülnek forgalomba.

Magas tyúk - plüss figuraAlacsony tyúkA felhasználhatóság szempontjából fontos a lehetséges tojáshibák ismerete. A rothadó szalma szagú (stréblis) tojásokkal az a baj, hogy a tyúk nedves szalmába tojta őket, vagy nedves szalmába csomagolták a tojásokat. Az ilyen tojás feldolgozásra nem alkalmas. Az olyan tojások, melyekben a feltörésük után - az elszakadt jégzsinór miatt - a fehérjével összekeverődik a sárgája, a meleg úton készült felvert tésztákhoz még felhasználhatók. A penészfoltos, rothadásos tojást, melynek szaga büdös, az íze pedig kellemetlen, semmire sem lehet feldolgozni. A fehérjével összefolyt tojásokból való fehérjét nem lehet felverni, mert ezt a tojás sárgája gátolja, de meleg úton felhasználhatók süteményekhez. A ragadt sárgájú tojás az, amelyik a hosszú tárolás alatt elöregedett, a tojás fehérje nehezen választható el a sárgájától. Noha ez a tojásféle kevésbé értékes, még megfelel a meleg felvertekhez és az omlós tésztákhoz. A vérfoltos tojással tészta nem készíthető, a vérgyűrűs tojások pedig emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

Manapság a tojás minősége, mérete, eltarthatósága, származási helye mellett, a tyúk tartásának körülményeire is odafigyelnek, és számozással jelzik a tojás csomagolásán.

0-s jelölésű az ún. "biotojás", ami azt jelenti, hogy a tyúkokat hagyományosan tartották, és a takarmány is vegyszermentes volt.
1-es számmal jelölik azokat a tojásokat, ahol a tyúkokat hagyományosan tartották, ám esetenként gyógyszeres-vegyszeres táppal kezelték.
2-es számot kapnak a csarnokban, mély alomban, rudakon tartott, levágott csőrű tyúkok tojásai.
3-as számú tojást az ipari körülmények között tartott, levágott csőrű tyúkok tojnak, amelyeket vegyszeres táppal és gyógyszerekkel etettek.

Mióta átvettük az uniós szabályozást, emberi fogyasztásra alkalmatlan tojás garantáltan nem hozható forgalomba, a piros körben található „A osztály” a jó, a „B osztály” pedig a még elfogadható minőséget jelzi. A tojásokat méret szerint is osztályozzák, például az M méret arra utal, hogy a csomagolásban található tojások mérete 53 és 63 g közé esik. Akit a többi jelölés (XL, L, S) is érdekli, a részletes szabályozást itt elolvashatja. A dobozok hátulján apró betűkkel azt is közlik, ha ketreces tartásból származnak a tojások. Megnyugtató továbbá, hogy feltűntetik azt a dátumot, ameddig a tojások megőrzik minőségüket.

További olvasnivaló

Zozi kézelemzése

  Sajnos annyiféle szögből és távolságról készültek a fényképek, hogy a méret- és aránytorzítások rendkívül megtévesztőek lehetnek, ezért a kéz típusának megállapításával meg sem próbálkoztam. Inkább a biztosabbnak tűnő morfológiai jellemzőket...

Folytatás...

November

A hónap különféle elnevezései A Csízió ajánlásai Időjárási hiedelmek Mindenszentek napja Halottak napja Szent Hubertusz Borromeo Szent Károly Tours-i Szent Márton Szent Lipót Sicsi-go-san fesztivál Árpád-házi Szent Erzsébet Szent Cecília...

Folytatás...

Az állkapocs

A többi arckarakterisztikához hasonlóan, a helyes ítélkezéshez, a megfelelő jellem-diagnózis felállításához, az állkapocs vizsgálata során is fontos, hogy az arc többi részét ugyancsak alaposan szemügyre vegyük. Például a széles...

Folytatás...

A körmök

A körmök alakja, színe, épsége sokat elárul tulajdonosának egészségi állapotáról, sőt a köröm hordozhat örökletes információkat is; elemzése révén a hozzáértő szem még azt is megállapíthatja, hogy a szülők...

Folytatás...

Smith1978 kézelemzése

Mivel a kézfejéről készült felvételeken nem húzta eléggé szét az ujjait, a tenyérképeken pedig nem zárta teljesen össze őket, fontos információk hiányoznak számomra a kézelemzés elkészítéséhez. Például nem tudom megbízhatóan...

Folytatás...

Genetikai rendellenességek nyomai a keze…

Az orvosok körében már régóta ismert, hogy bizonyos betegségek jelei megfigyelhetőek a kézen, a körmökön és az ujjakon. Például dobverő ujjak a veleszületett szívproblémák vagy tüdőbaj, hippokratészi (duzzadt) körmök...

Folytatás...

Törpanyó kézelemzése

A kezek egyetlen kéztípus sajátosságait sem mutatják markánsan, az ujjak se nem hosszúak, se nem rövidek, méretüket tekintve, arányosak a tenyérrel. Az ujjvégződések között egyaránt van lekerített és szögletes, azonban...

Folytatás...

Fütyülés

Az általában a tetszés, vagy nemtetszés kifejezésére, jeladásra, hívásra vagy egyéb utasításra, valamint a kedvenc dallamok, slágerek felidézésére használt fütyülés megítélése egykoron nem volt túl pozitív, sőt bizonyos körökben és...

Folytatás...

Egyszer vettem egy érdekes könyvet, ami …

Kósa Judit, a "Válaszolunk hallgatóinknak" című rádióműsor szerkesztője Nekem jósoltak kártyából, és elkészítették a horoszkópomat is. Én akkor ennek a horoszkópnak nem hittem, csak jóval később döbbentem rá az...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?