A+ A A-

A karácsonyi asztalnál ne politizáljunk

  • Közzétéve itt: További érdekes írások


Karácsonyi mozsárAz ünnepi vacsorára való készülés ne szűküljön le csak az ételek és a sütemények elkészítésére, fordítsunk figyelmet a környezet széppé tételére, elsősorban az asztal feldíszítésére. Sugározzon harmóniát, békességet, melegséget, kellemes hangulatot! Legyen asztalunk ízléses, impozáns, de ne hivalkodóan pompázatos. Jól mutat rajta bármilyen élő virág, legyen, az cserepes, vagy vágott, azonban vigyázzunk arra, hogy a szembeülőt ne takarja el egy hosszú vázába tett virágszál, rosszabb esetben egy csokor. A vágott virágot tehetjük máshová, például az ablakpárkányra, vagy a szekrényre is.

Karácsonyi asztaldíszként kedves látvány a látszatra elrendezetlenül feltett pár ezüstös fenyőág, toboz, fagyöngy vagy bogyós zöld, esetleg néhány piros alma, pár szem dió. A téli örökzöld ágak az élet körforgását, a folytonos újjászületést reprezentálják. A szentestei vacsora után elterjedt az almaevés és a diótörés, akinek a diója egészséges, az a következő évben nem lesz beteg, viszont a rossz dió gyengélkedést, betegséget jelez.

Meghitt hangulatot sugároz az ünnepi étkezéshez gyújtott, imbolygó lángú gyertya, amely a világ fényét jelképezi. A népszokás szerint a karácsonyi gyertyáknak szentestétől karácsonyig kell égniük.

Az ünnepi terítők varázserővel bírnak, vidéken a gabona vetésénél használják, és ezekkel takarják le a beteget a gyógyulás reményében. Legszebb az elegáns, de főleg a tisztaságot sugárzó fehér abrosz, lehet más egyszínű vagy diszkréten hímzett is, fontos, az összhang a terítékkel. Az étkészlet és az evőeszközök legyenek egyformák, ne különbözőek, szedett-vedettek. A tálaláshoz bátran vegyük elő a nagymamánktól örökölt féltve őrzött salátás tálunkat, kristály poharainkat, ezek pompásan illeszkednek a karácsonyi összeállításhoz.

Karácsonyi szalvéták



A terítékhez ne az egyszerűen háromszögben hajtott szalvétákat tegyük, mert percek alatt hajtogathatunk úgy szalvétáinkat, hogy nagyon mutatós ünnepi dísszé váljanak. Az ételek szervírozásánál gondunk legyen arra, hogy az ember nemcsak a szájával eszik, hanem a szemével is. Az is fő szempont, hogy az ételek legyenek finomak, ízletesek, a kínálás pedig legyen szíves.

Bevált szokás szenteste ünnepi lencselevest és mákos gubát, mákos és diós bejglit enni, hogy sok pénze legyen az embernek. Sok háznál esznek halászlevet, kalácsot, mézet, néhol az ünnepi vacsora előtt fokhagymát fogyasztanak, hogy egész évben egészségesek maradjanak.

Az ünnep ne csak az evésre és az ivásra korlátozódjon, a hangulat legyen meghitt és üdítő, ne maradjon senkiben se tüske, bosszúság, vagy csalódás. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a karácsony a szeretet, az öröm, az összetartozás és megtisztulás ünnepe. Az ünnepek alatt feltétlenül kerüljük a kellemetlen kérdéseket, a kényes faggatózásokat, a félreérthető mondatokat, az idétlen viccelődéseket, de elsősorban a politikáról és a politikusokról ne beszéljünk.

További olvasnivaló

A dermatoglyphia gyökerei - kínai és ind…

  Ujjbegy-rajzolatok Kínában és Indiában évszázadok óta gyakorlat, hogy az ujjlenyomatokat, vagyis az ujjbegyeken megfigyelhető rajzolatokat előjelként, megkülönböztető sajátosságként, vagy karakterjegyként értelmezik. A tradicionális folklór mindkét országban bizonyos tulajdonságokat vagy...

Folytatás...

Gyerek kézelemzése

Formabontóan, ezúttal nem az ujjakkal, a kézfejjel és a tenyérrel kezdem az értékelést, hanem a gyerekvonallal, mert a jelige megválasztása egyértelműen az ez iránti érdeklődésre utal. Noha a másodlagos...

Folytatás...

Gyurcsány Ferenc ujjai

  1961. június 4-én született Pápán. Középiskolai tanulmányai után a Janus Pannonius Tudományegyetemen előbb 1984-ben főiskolai diplomát, majd 1990-ben a Közgazdaságtudományi Karon egyetemi diplomát szerzett. 1984-88 között a KISZ Pécsi Városi...

Folytatás...

India - Huszonegyféle fagylaltból válasz…

A Csánakja kétszintes üzletháza főleg a külszolgálatosok igényére szakosodott. E városrészt a Maurja dinasztiát megalapító Csandragupta főminiszteréről, az Arthasásza című híres közgazdasági mű szerzőjéről, a sokak által Visnugupta vagy Kautilja...

Folytatás...

’A hüvelykujjam úgy viselkedik, mint egy…

Üdvözlöm!Nagyon tetszik a honlapja, annyi érdekes olvasnivaló van rajta, hogy egyszerre nincs is rá időm. Én egy kérdésre keresem a választ. Úgy hallottam, hogy a talpon is és a kézen...

Folytatás...

Ébredés utáni gyakorlatok

A fekvéstől megmerevedett nyakunk lazítására és tarkónk erősítésére szolgáló gyakorlatot hanyatt és hason fekve is elvégezhetjük. Az ágyban hanyatt fekve, karunkat lazán helyezzük a testünk mellé, fejünket teljes erőből...

Folytatás...

Szempilla

Ki gondolta volna, hogy a szempillák milyenségéből, milyen sok információt képesek megállapítani a hozzáértő szemű arcolvasók. A szemet a portól és egyéb szennyeződésektől óvó, védő szőrszálak együtteséről azt mondják...

Folytatás...

A fülcimpák

A Magyar Nyelv Értelmező Szótára a fülkagyló alsó, húsos karéját nevezi fülcimpának. A hosszuk átlagosan 2 cm, de az életkor haladtával kissé meghosszabbodhatnak. A nagyságukat legegyszerűbben azzal állapítják meg, hogy...

Folytatás...

December

TARTALOMA hónap különféle elnevezéseiA Csízió ajánlásaiSzent BibiánaXavéri Szent FerencSzent BarbaraSzent MiklósSzent AmbrusSzeplőtlen Fogantatás ünnepeSzent LúciaSzent TamásÁdám-Éva, Karácsony estéjeKarácsonySzent IstvánSzent JánosAprószentekSzent SzilveszterDecember kövei és növényei A római köztársaság tizedik havának elnevezése a...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?