A+ A A-

Látványfüstölés Szilvásváradon, a Szalajka–völgyi pisztrángtelepen - képekkel

  • Közzétéve itt: Hazai élménybeszámolók


Míg az enyhén emelkedő lejtőn a pisztrángtelep felé kaptattunk, végig azon törtem a fejem, miket kérdezzek a halnevelde tulajdonosától, Sáfrány Lászlótól. Elsősorban a látványfüstölés érdekelt, de mint halevő, arra is kiváncsi voltam, milyen ízű lehet a kályhában sült-füstölt pisztráng, és persze az elkészítés technológiájáról, folyamatáról is szerettem volna többet megtudni. Jókor érkeztünk, mert Sáfrány úr és felesége, Kerstin épp akkor pakolták ki a kocsijukból a füstölésre előkészített, gondosan megtisztított és előzőleg fűszeres kősóoldatban megpácolt pisztrángokat. Szíves fogadtatásban volt részünk, a kölcsönös bemutatkozás után azonban László elnézést kért, mert ideje volt már előkészítenie a füstölést. Ekkor úgy döntöttem, egy képsorozatot készítek, megörökítem az eseményt a készülődéstől egészen a kész produktumig.

A fényképeken jól nyomon követhető a tűzrakás, amint meggyullad a bükkforgács és az apró hasábokra vágott fák alatt fellobban a láng. Ezután már csak arra kell ügyelni, hogy egy méternél magasabbra ne csapjanak fel a tűznyelvek, illetőleg ne legyen túl nagy forróság a kemencében, mert akkor a fejüknél fogva a füstölő rudakra felszúrt pisztrángok megégnének. Míg füstölődtek és sültek a halak, remekül elbeszélgettünk a férjjel. A pisztrángnevelés rejtelmei, a haltenyésztés buktatói, a vízi és az erdei ökoszisztémák működése mellett, vendéglátónkról is megtudtunk számos érdekességet. Így aztán kellemesen és gyorsan telt az idő. Néha észrevettem, hogy felesége időnként odamegy a kemencéhez, és az oldalán megnéz valamit. Mivel furdalta oldalam a kíváncsiság, megkérdeztem, mire azt a választ kaptam, hogy a hőmérsékletet ellenőrizte. A gyenge tűz keltette erős füstben az első pisztrángok kevesebb, mint egy óra alatt készültek el. Az aranysárgára sült halakból még forrón megkínáltak minket, s a mellé adott édes bajor mustárral fenségesen finomat ettünk. A sült-füstölt pisztrángok ízét még most is érzem az ínyemen.

Mivel az ott készült felvételek sokkal érzékletesebben mondják el, hogy a Szalajka-völgyi pisztrángtelepen milyen környezetben és miként készül a kályhában sült füstölt pisztráng, hogy mit jelent a címben jelzett látványfüstölés, jobbnak láttam, ha a fotókat nézik végig, mintha szöveget olvasnának. Beszéljenek tehát inkább a képek!


  • Latvany-fustoles01
  • Latvany-fustoles02
  • Latvany-fustoles03
  • Latvany-fustoles04
  • Latvany-fustoles05
  • Latvany-fustoles06
  • Latvany-fustoles07
  • Latvany-fustoles08
  • Latvany-fustoles09
  • Latvany-fustoles10
  • Latvany-fustoles11
  • Latvany-fustoles12

További olvasnivaló

A fül színe

Függetlenül attól, hogy milyen rasszba tartozik az ember, füleinek a színe egy kissé világosabb, mint az arcáé. Ugyanakkor az egészséges emberek esetében nem szokatlan, hogy a füleik színárnyalata összhangban van...

Folytatás...

Gesztenye kézelemzése

  A meglehetősen sápadt bőrű kéz vérszegénységet jelezhet. Persze csak abban az esetben, ha a valóságban is ilyen színű a kézfeje és a tenyere, melyek a fényképek alapján nagyon haloványnak látszanak...

Folytatás...

Tejfog hiedelmek

  Noha a fogak fejlődése már az anyaméhben - kb. az első trimeszter közepe táján - elkezdődik, s a húsz tejfog részben a magzati lét végére kialakul, teljessé a születés után...

Folytatás...

Törökország – ’A vendégszeretet a legdrá…

  Nagyobb térképre váltás   Geredénél délnek fordulunk. A csalitosban csörgedező kristálytiszta patak jó darabon elkísér minket. Ahány fa, bokor, annyiféle zöld szín, az előző napi esőtől valamennyi kivirult. A záport ma sem...

Folytatás...

A túlzott kétkedés, bizalmatlanság értel…

Rábai Attilameteorológus   A szó hétköznapi értelmében nem, azaz sem tenyérből, sem a csillagok állásából, sem egyéb módon nem jósoltak nekem. Ha viszont a szó eredeti meghatározását fogadjuk el, miszerint a jóslás:...

Folytatás...

Kéztartás, karhordozás

A kézhordozás világszerte sajátos pszichológiai jelentéssel bír. Sokat elárul a karakterről, hogy az ember miként tartja karjait járás közben, mennyire szorítja a testéhez, vagy milyen távol vannak a testétől...

Folytatás...

Kéztípusok

A kéz alakját az ujjak formája határozza meg.  Már a középkorban háromféle kéztípust ismertek: az elementárist, a motorikust és a szenzibilist, később négy kéztípust különböztettek meg: a szögletest, a...

Folytatás...

Datolya és füge édességek

Pár év óta a datolyát fügének nevezem, a fügét pedig datolyának. Ez azért különösen furcsa, mert tudom, miként néz ki a füge és milyen a datolya, jó néhány alkalommal láttam...

Folytatás...

Frida kézelemzése

  A kézfejéről készült fotókat szemlélve  a körmök formái - mivel így lettek levágva - csaknem megtévesztettek, mert ujjai kúpos végződésűeknek látszottak, ám a tenyér felől nézve viszont egyértelművé vált, hogy ujjai - a...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom