A+ A A-

Látványfüstölés Szilvásváradon, a Szalajka–völgyi pisztrángtelepen - képekkel

  • Közzétéve itt: Hazai élménybeszámolók


Míg az enyhén emelkedő lejtőn a pisztrángtelep felé kaptattunk, végig azon törtem a fejem, miket kérdezzek a halnevelde tulajdonosától, Sáfrány Lászlótól. Elsősorban a látványfüstölés érdekelt, de mint halevő, arra is kiváncsi voltam, milyen ízű lehet a kályhában sült-füstölt pisztráng, és persze az elkészítés technológiájáról, folyamatáról is szerettem volna többet megtudni. Jókor érkeztünk, mert Sáfrány úr és felesége, Kerstin épp akkor pakolták ki a kocsijukból a füstölésre előkészített, gondosan megtisztított és előzőleg fűszeres kősóoldatban megpácolt pisztrángokat. Szíves fogadtatásban volt részünk, a kölcsönös bemutatkozás után azonban László elnézést kért, mert ideje volt már előkészítenie a füstölést. Ekkor úgy döntöttem, egy képsorozatot készítek, megörökítem az eseményt a készülődéstől egészen a kész produktumig.

A fényképeken jól nyomon követhető a tűzrakás, amint meggyullad a bükkforgács és az apró hasábokra vágott fák alatt fellobban a láng. Ezután már csak arra kell ügyelni, hogy egy méternél magasabbra ne csapjanak fel a tűznyelvek, illetőleg ne legyen túl nagy forróság a kemencében, mert akkor a fejüknél fogva a füstölő rudakra felszúrt pisztrángok megégnének. Míg füstölődtek és sültek a halak, remekül elbeszélgettünk a férjjel. A pisztrángnevelés rejtelmei, a haltenyésztés buktatói, a vízi és az erdei ökoszisztémák működése mellett, vendéglátónkról is megtudtunk számos érdekességet. Így aztán kellemesen és gyorsan telt az idő. Néha észrevettem, hogy felesége időnként odamegy a kemencéhez, és az oldalán megnéz valamit. Mivel furdalta oldalam a kíváncsiság, megkérdeztem, mire azt a választ kaptam, hogy a hőmérsékletet ellenőrizte. A gyenge tűz keltette erős füstben az első pisztrángok kevesebb, mint egy óra alatt készültek el. Az aranysárgára sült halakból még forrón megkínáltak minket, s a mellé adott édes bajor mustárral fenségesen finomat ettünk. A sült-füstölt pisztrángok ízét még most is érzem az ínyemen.

Mivel az ott készült felvételek sokkal érzékletesebben mondják el, hogy a Szalajka-völgyi pisztrángtelepen milyen környezetben és miként készül a kályhában sült füstölt pisztráng, hogy mit jelent a címben jelzett látványfüstölés, jobbnak láttam, ha a fotókat nézik végig, mintha szöveget olvasnának. Beszéljenek tehát inkább a képek!


  • Latvany-fustoles01
  • Latvany-fustoles02
  • Latvany-fustoles03
  • Latvany-fustoles04
  • Latvany-fustoles05
  • Latvany-fustoles06
  • Latvany-fustoles07
  • Latvany-fustoles08
  • Latvany-fustoles09
  • Latvany-fustoles10
  • Latvany-fustoles11
  • Latvany-fustoles12

További olvasnivaló

Miért temetik el a halottal egy kisgyerm…

Kedves Erzsébet!Igen nagy tisztelője vagyok annak a tudományágnak, amit Ön is kutat, de nagyon keveset tudok róla. Most egy kérdéssel keresném Önt, nagyon megköszönném, ha segítene. Szeretném megkérdezni, hogy az...

Folytatás...

Az asztrológia és a numerológia kapcsola…

  Az állatövi jegyek a tavaszponttól kiindulva, a Nappálya mentén, a Nap haladásának megfelelően helyezkednek el a következő sorrendben: kos, bika, ikrek, rák, oroszlán, szűz, mérleg, skorpió, nyilas, bak, vízöntő, halak...

Folytatás...

Kiscsikó születik

Néhány napja egy - az Interneten megismert - barátnőmtől, Haga Zsuzsitól kaptam levelet. Nagyon megörültem jelentkezésének, mert már jó ideje nem hallottam felőle. Ám az igazi meglepetés az üzenete végén...

Folytatás...

Gyűrűk az ujjakon

Az emberek általában az anyagi helyzetük kifejezésére, ujjuk dekorációjaként vagy valaminek a szimbolizálása érdekében hordanak gyűrűt. Azzal a választásukkal azonban, hogy melyik ujjukra húzzák, jóval többet árulnak el magukról, belső...

Folytatás...

Kóka János ujjai

  1972. július 5-én született Budapesten. A Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban érettségizett Esztergomban, majd 1996-ban a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerzett diplomát. Szakmai pályafutását az informatikai iparban kezdte. 1996-tól...

Folytatás...

Az indiai étkezés ethosza

Minden egyes Indiában élő közösségnek más és más az élelemhez, az ételekhez fűződő viszonya, de a legtöbbjükre meghatározó hatással volt az árják hite és gyakorlata. A hinduk ősei, a...

Folytatás...

A népszerű palacsinta

Valamennyi palacsintasütésemre vagy -evésemre nem emlékszem, hisz képtelenségnek tűnne, ám van néhány nevezetes esetem. Egy alkalommal káposztás palacsinta sütése közben, váratlanul beállított hozzánk nagybátyám egy barátjával. Mindketten testes férfiak...

Folytatás...

Erzsébet kézelemzése

Mivel a kézfejeiről nem küldött kinyújtott és széttárt ujjú képeket, a tenyeréről pedig nem kaptam összezárt ujjúakat, kezének elemzését elsősorban a kínai kézdiagnosztika módszerei alapján végzem el. Ebben...

Folytatás...

Pakisztán - Légyszaros csempésztanya

  Taftánban az Immigration Office zárva, valamennyi tisztviselő a nemrég érkezett sivatagi vonatnál tüsténkedik. Nagy eseménynek számít a hetente egy-két alkalommal befutó szerelvény. Ilyenkor az Irán felé tartóké az elsőbbség. A...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?