A+ A A-

Hogyan és mennyit alszanak - érdekességek az állatvilágból

  • Közzétéve itt: Érdekességek az állatvilágból


Az embernek körülbelül 8 órányi alvásra van szüksége, hogy kipihenje magát és elégséges erőt gyűjtsön a következő napra. A túl sok vagy a nagyon kevés alvás előbb-utóbb egyaránt egészségi problémákhoz vezet. Az állatoknak ugyancsak szükségük van alvásra, hogy egészségesek maradjanak. Ugyanakkor az állatfajok körében ezrével akadnak olyanok, melyek különös alvási móddal és szokásokkal jellemezhetők.

Régóta tudjuk, hogy az emlősök és a madarak - hozzánk hasonlóan - regenerálódás céljából rendszeresen alszanak. Az is jól ismert, hogy a hüllők és a kétéltűek ugyancsak idejük egy részét alvással töltik, de vajon alszanak-e halak? A válasz igen, annak ellenére, hogy ez nem olyan alvás, amelyet mi ismerünk. A halaknak - a cápák kivételével - nincs szemhéjuk, hogy becsukják a szemüket, alvás közben nem mutatják a mi REM alvásunkra jellemző agyhullámokat, sőt néhány fajuk (pl. egyes cápafélék, tonhalak) - feltehetően azért, hogy a víz és a benne oldott oxigén keresztülfolyjon a kopoltyújukon - még alvás közben sem hagyja abba az úszást.

Pisztrángok - Plitvice tavakA legtöbb hal „alacsonyabb fokozatra kapcsol”, amikor biztonságban van és lehetősége adódik takarékoskodnia az energiájával. Ezt az akváriumokban is megfigyelhetjük. Pihenésük, alvásuk hasonló a fejlettebb állatokéhoz, azonban, hogy mi megy végbe az agyukban, arra még nincs magyarázat. Vannak olyan időszakok, amikor csökken az aktivitásuk és lelassul az anyagcseréjük, melynek hasonló regeneráló funkciója van számukra, mint az embernél az alvásnak. Egyes halaknál ez egészen nyilvánvaló, mert lemennek az aljzatra pihenni, vagy elrejtőznek a korall hasadékaiban, a papagájhal pedig - mielőtt nyugovóra térne - a testéből kiválasztott nyálkából hálózsákot fon maga köré. Ha éjszaka csendben felkelünk az aranyhalat szinte eszméletlen állapotban látjuk lebegni az akvárium feneke közelében, és ha táplálékot teszünk a vízbe, sokkal később veszi észre, mint máskor.

A delfinek és a többi nagy tengeri emlősök egyik szemüket állandóan nyitva tartják, és agyuk egyik féltekéje ébren marad, hogy időnként feljöjjenek a felszínre levegőt venni, és reagálni tudjanak a veszélyre. Csak az egyik agyféltekéjük alszik, az is csak alacsony hullámú alvásban van. A delfinek különösen híresek rendkívül alacsony alvásszükségletükről, az első hónapokban a mama és a delfinborjú egyáltalán nem alszanak.

Ezzel szemben - még a törzsfejlődés alacsonyabb szintjén lévők közül is - számos faj a táplálékszegény (többnyire téli) időszakra valósággal „hibernálja” magát, és több hónapos téli álmot alszik. Ezt a „passzív” periódust a szervezet összes funkciójának lelassulása (kábult állapot) jellemzi. Célja energia megtakarítása az életfeltételek rosszabbodása alatti időszakban. A mély szezonális álmot alvó növényevő állatoknál évente ismétlődő ciklusról van szó, mely mindig valamely évszakhoz kötődik. A ragadozóknál (pl. a barnamedve) szintén szezonális nyugalmi periódus figyelhető meg, de az ő testhőmérsékletük nem változik számottevő mértékben. Más állatok (pl. a sarlósfecskék vagy a kolibrik) élelemszegény időszakokban rövid bódulatba kerülnek, amely azonnal megszűnik, mihelyt a körülmények kedvezőbbé válnak. Ez utóbbi folyamat viszont az évszakoktól független.

Béka - Plitvice tavak


Az északi leopárdbékák a telet a mélyebb tavakban, a jég alatt telelnek át. Csendesen fekszenek a mélyvíz fenekén. Testük fagyálló vegyületeket tartalmaz, némelyik fajuk akkor is életben marad, ha csonttá fagyva, hetekig nem vesznek levegőt és nincs szívverésük.

A hüllők általában késő ősszel kezdik téli álomhoz hasonló hosszú pihenésüket. Ez annyiban különbözik a „normális” téli álomtól, hogy az anyagcsere folyamatok nem állnak le. Gyakran felkelnek vizet inni, majd visszamennek aludni.

A Madagaszkár szigetén élő zsíros farkú törpe maki hét hónapos téli álmot alszik fába épített odújában. Ennek azonban nem a hideg, hanem az élelemhiány az oka. Ő az első trópusi főemlős, melyről bebizonyították, hogy téli álmot alszik. A törpe maki nem szabályozza a testhőmérsékletét a hosszú álma alatt, az - az odúja szigetelésétől függően - általában követi a külső hőmérsékletet.

A Kanada és az USA nyugati és középső részein valamint Mexikóban a száraz pusztákon, nyílt erdőségekben és hegyvidéken élő téli estifecske az egyetlen ismert madár, mely hetekig, olykor hónapokig téli álmot alszik. A telet sziklahasadékokban inaktívan tölti. Ilyen hosszú idejű, hibernáció közeli állapot más madarak esetében nem figyelhető meg.


Mikor és hogyan alszik némely madár és emlős?

A kis testű madarak éjjel alszanak, alvásuk közben ülnek, s fejüket a szárnyuk alá dugják. A denevérpapagáj fejét lelógatva, éjszaka, rövid ideig alszik. A kecskefejő nappal szundikál, fekvő vagy guggoló pózban.

A baglyok nappal, ülve alszanak, alvás közben gyakran felébrednek. A ragadozó madarak éjjel, hosszú ideig alszanak. Alvás közben ülve, fejüket a szárnyuk alá rejtik.

A denevérek nappal alszanak, egészen alkonyatig. Alvás közben fejjel lefelé csüngenek, mivel a szárnyaik nem elég erősek, hogy a földről a levegőbe emeljék magukat. A másik oka e furcsa alvási szokásuknak az, hogy a karmaik speciális kiképzésének köszönhetően nagyon kevés energiát használnak el csüngés közben. És nem utolsó szempont az sem, hogy a gravitáció gyors sebességnövelő, ezért ha baj van, egyszerűen eleresztik magukat.

Az Észak-Amerikában élő, 15-20 cm hosszúságú flótázó fülemülerigó - amikor vándorútra kel - napjában több százszor is rövid időre (néhány másodpercig) szunyókál. A vándormadarak számára ezek a rövid alvások elegendőek.

Vadkacsa - Plitvice tavakAz albatroszok repülés közben képesek aludni, még olyankor is, amikor 25 mérföld/óra sebességgel cirkálnak. A vadkacsák, a vadludak és a vándormadarak többsége nyitva tartja az egyik szemét, és az agyuk egyik fele mindig ébren van. Ez a furcsa alvási mód teszi lehetővé számukra, hogy állandó készültségben legyenek a ragadozók támadásaival szemben. Megfigyelték, hogy a vonalban alvó vadkacsák esetében a csoport két végén őrszemek ügyelnek arra, hogy a középen repülők mélyebben alhassanak.

A mogyorós pele hosszú ideig képes - gondosan egyensúlyozva magát - aludni a fák ágain, abban a tudatban, hogy az ágak legkisebb rezdülése is felébreszti őket. Amikor ébren vannak, idejük nagy részét ugyancsak az ágak között töltik, táplálékkereséssel. Inkább hosszú kerülőutakat tesznek, minthogy lejöjjenek a földre és veszélynek tegyék ki magukat.

A tengeri malacok fekve alszanak, rövid szakaszokban, nappal vagy éjjel. A szarvasmarhák alváshoz lefekszenek, gyakorta felébrednek, képesek nappal és éjjel is aludni. A lovak alvásukat sokszor megszakítva, állva, vagy fekve a nap bármely szakában képesek aludni. Az elefántok éjjel alszanak, állva vagy fekve.

A ragadozó állatok többnyire fekvő helyzetben, nappal alszanak egészen alkonyatig. A házimacska nappal alszik szívesen, fekvő pózban, ám gyakorta felébred. A kutya nappal és éjjel is tud aludni, alvását gyakran megszakítva, fekve.

A majmok egész éjjel alszanak, összegömbölyödve, ágakra kapaszkodva, guggolva vagy ún. majomfészekben. A guineai babuinok a sarkaikon alszanak a fák tetején. Ez az alvási póz segít nekik, hogy alvás közben is készenlétben legyenek a menekülésre. Megfigyelték róluk, hogy ásítással igyekeznek megijeszteni az ellenségeiket.


A hosszú és rövid alvás élmezőnye

Rendhagyó módon, a „hétalvók” listáját a legfejlettebb „főemlős”, az ember gyermekével kezdjük. A csecsemő (1-12 hónapos újszülött) átlagosan a nap kétharmadát átalussza, vagyis naponta csak 8 órát van ébren. Ezzel a rangsorban az ötödik helyet érdemli ki.

A negyedik helyen a bagoly majom áll, mely napjainak több mint 70%-át alvással múlatja. A mindössze 7 órát ébren lévő, Közép- és Dél-Amerikában honos bagoly majmot „éjszakai” majomnak is nevezik.

Őket a sorban az észak-amerikai oposszumok követik. Észak-Amerika egyetlen erszényese, mely a házimacskával azonos méretű, napjában 18 órát szunyókál. 
Hasonlóan nagy alvók - az Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában egyaránt megtalálható - pitonok is. Ezek több méteresre megnövő óriáskígyók életüknek csupán negyedrészét töltik ébren.

A képzeletbeli rangsor második helyére - napi több mint 18 órás alvással - az óriástatú (más néven óriás armadillo) pályázik. A Dél-Amerika trópusi őserdeiben élő óriástatú ma már a veszélyeztetett fajok közé tartozik.

A dobogó legfelső foka viszont kétségtelenül a barna denevéreké. Naponta átlagosan mindössze négy órát vannak ébren, ráadásul ezt féléves téli álommal is tetézik.

Ha az alvás rövidségét vizsgáljuk, itt is találunk meglepő „eredményeket”. Az állatok közül sokan igen keveset alszanak.

Zsiráf - Thiruvananthapuram
Az ázsiai elefánt például mindössze 3,9 órát bóbiskol naponta, mellyel Ázsia legnagyobb szárazföldi állata az ötödik helyet érdemli ki. Holtversenyben van vele aszarvasmarha, mely akárcsak nagytestű társa, nem alszik négy óránál többet napjában.

A negyedik helyen a birkák állnak, akik az egész napos legelészés után 3,8 órányi alvással is képesek kipihenni magukat.

A szamarak még rajtuk is túltesznek, nekik 3,3 óra is elegendő. Ez a teljesítmény bronzérmet jelent számukra.

A dobogó második foka a lovaké, hiszen még a vágtázás mellett sem igényelnek 3 óránál több alvást. Ráadásul ezt is részletekben.

Az emlősállatok közül a legkevesebbet a zsiráfok alszanak, alvásigényük 10 perc és két óra között változik, vagyis életük 8%-át sem töltik alvással.[Forrás:

A természettudományok zsebkönyve, Gondolat Kiadó, Budapest, 1963.

A természet ABC-je, Reader’s Digest válogatás, Reader’s Digest Kiadó Kft., Budapest, 1995.
A. E. Brehm: Az állatok világa, Bibliotecha Kiadó, Budapest, 1957.

http://news.discovery.com/animals/top-20-animal-sleepers-and-why-we-sleep.html(2010.08.18)

http://www.ourkarnataka.com/Articles/starofmysore/sleepanimal.htm (2010.08.18.)]

További olvasnivaló

Fineline kézelemzése

A képeken mindkét kézfeje, elég horpadtnak látszik, rajtuk a bőr pedig sápadt rózsaszínűnek tűnik. Az ilyen kézfej bizonyos erőtlenségnek a jele, a tenyerében lévő halovány élet- és fejvonalak is...

Folytatás...

Kelet Velencéje - Srinagar

Elsőként startolunk. A Dzsavahar alagútba beérve nem sokat látunk. Bent kísérteties sötétség és nyirkos hideg fogad. A kocsi pislákoló városi fénye csak kis szakaszon világítja be előttünk az utat...

Folytatás...

Miért üzent álmomban a barátom?

Kedves Erzsébet, tudna nekem segíteni egy álomfejtéssel? Arról lenne szó, hogy nekem 7 hónapig volt egy barátom, akit nagyon szerettem, de különböző okokból nem lehettünk együtt. Tegnap este azt álmodtam...

Folytatás...

Hasznos konyhai praktikák

A friss fokhagymagerezdeket ne vágjuk apróra, hanem késsel törjük össze, vagy dörzsöljük szét. A fokhagyma erős szaga csökken, ha néhány percig sós vízben áztatjuk. Ha friss fokhagyma helyett fokhagymaport...

Folytatás...

December

TARTALOMA hónap különféle elnevezéseiA Csízió ajánlásaiSzent BibiánaXavéri Szent FerencSzent BarbaraSzent MiklósSzent AmbrusSzeplőtlen Fogantatás ünnepeSzent LúciaSzent TamásÁdám-Éva, Karácsony estéjeKarácsonySzent IstvánSzent JánosAprószentekSzent SzilveszterDecember kövei és növényei A római köztársaság tizedik havának elnevezése a...

Folytatás...

Csökkenti az éhséget, szabályozza a vérc…

A krómról sokáig csak azt tudtam, hogy kékesfehér, fényes elem, amit azért használnak fel ötvözetekben, mert védelmet nyújt az időjárási viszonyokkal szemben, ellenáll a rozsdásodásnak, gátat vet a korróziónak. Noha...

Folytatás...

’Minden álmodat megvalósíthatod, ha tesz…

Sajnos, amikor elfogadtam olvasóm jelentkezését, nem voltam elég figyelmes, és csak az értékelés megkezdésekor vettem észre, hogy az elküldött képek kinagyítva sem adnak jobb felbontást, ezért számos jellemzőt - köztük...

Folytatás...

India - Feleségét 35 évvel élte túl

Nagyobb térképre váltás Nem véletlenül tartottunk attól, hogy Agrában már kora reggel rengeteg a turista és a zarándok, a város közelében mindenféle szállító-alkalmatossággal telik meg az út. Egy kevés ide is...

Folytatás...

Egyszerű számok - egy

1-es, a Nap számaAz egyest a Nappal szimbolizálják, ezért ez a szám birtokosának kolerikus vérmérsékletet, kirobbanó vitalitást, kezdeményezőkészséget, bátorságot, erős és tartós érzelmeket kölcsönöz. A Nap szülöttei, vagyis az egyessel...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?