A+ A A-

Sok mindenkinek jó a folsav, még az iszákosoknak is

  • Közzétéve itt: Egészség

 


Miután magam is megtapasztaltam, hogy valóban hasznos a folsav, kíváncsiságom kielégítve, utánanéztem, mit érdemes még róla tudni, és olvasóimmal is megosztani. Mint oly sokszor, elsőként ezúttal is Earl Mindellhez fordultam, Könyve, A Vitalitás Bibliája világosított fel, s látott el információkkal a folsavról, innen tudtam meg, hogy nevezik még M-vitaminnak, vagy B9-nek is, az utóbbinak azért, mert a B komplex tagja.

A folsav (angolul: folic acid) nevét a levél jelentésű, latin folium szóból származtatják, mert - folát formájában - többnyire a sötétzöld levelű zöldség- és főzeléknövény-félékben van nagyobb mennyiségben, olyanokban, mint például a spenót, sóska, saláta, vagy a brokkoli. Megtalálható még a hölgyujjban, a spárgában, a szárazbabban, a narancslében, az élesztőben, a májban, a napraforgó magjában, a búzacsírában, a barna rozslisztben, de nem elhanyagolható mennyiségben tartalmaz B9 vitamint a banán, a kantalupdinnye, a sárgabarack, a tök, az avokádó, valamint a tojás sárgája is.

Bár a folsav és a folát elnevezést szinte egymás szinonimájaként használják, valójában nem teljesen azonosak, a vízben oldódó B9 vitaminnak különböző formái. A folát természetesen megtalálható az élelmiszerekben, míg a folsav e vitamin szintetikus formája. Hatásukat tekintve azonban nem lehet nagy különbség köztük, ugyanis 1998 óta az Egyesült Államokban a szövetségi törvény előírása alapján folsavat adnak a reggelire fogyasztott gabonafélékhez (müzli-keverékekhez), a liszthez, a kenyerekhez, péksüteményekhez, a tésztákhoz, sós süteményekhez és kekszekhez.

A folát a genetikai információt tároló dezoxiribonukleinsav (DNS), valamint a fehérjéket szintetizáló, katalitikus tulajdonságokkal is rendelkező ribonukleinsav (RNS) szintetizálásához, kijavításához, működéséhez szükséges. Emiatt elsősorban az új sejtek képződésében és fenntartásában játszik fontos szerepet. Hiánya főleg a gyors növekedés (gyermekkor, terhesség) időszakában okozhat problémát, de más életkorban is szüksége van rá az emberi szervezetnek.

A kutatások bebizonyították, hogy a nyitott gerinces szülések (spina bifida) csaknem háromnegyede megelőzhető lenne, ha az összes termékeny korban levő (gyermeket tervező) asszony a fogantatást megelőző 30. naptól kezdve a terhesség első trimeszterének végéig napi 0,4 mg folsavat fogyasztana. A probléma az, hogy a folsav csak a várandósság első heteiben hatásos a spina bifida megelőzésében, vagyis általában olyankor, amikor az asszony még nem is tud a terhességéről. Mivel ezek jelentős hányada nem tervezett, ezért az összes termékeny korban lévő, szexuálisan aktív hölgynek ajánlott a folsav mindennapi fogyasztása, még a terhességek között is. Különösen annak tükrében, hogy - sajnálatos módon - kevesen ügyelnek arra, hogy az étrendjük kellő mennyiségű folátot tartalmazzon.

Különösen azok az asszonyok vannak nagy veszélyben, akiknél a korábbi terhességük során a magzat neurális csövének fejlődési zavarát diagnosztizálták, ezért az újabb terhesség vállalása előtt feltétlenül konzultálniuk kell az orvosukkal, mert magasabb folsav-dózisra lehet szükségük. Szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok a kismamák, akik anyai inzulinfüggő diabéteszben szenvednek, antiepilepsziás gyógyszert szednek, elhízottak, a terhesség kezdeti szakaszában - például tartós magas láz, forró fürdő, vagy szaunázás miatt - magas hőmérsékletnek voltak kitéve. És ugyancsak a magasabb rizikójú csoportba tartoznak a szegények.

Fontos viszont, hogy napi 1 mg-nál többet csak orvosi előírásra szabad fogyasztani, mert nagy dózisban szedett folsav megnehezítheti a B12 vitamin hiányának a diagnosztizálását.

Mivel a folát esszenciális a vörös vérsejtek előállításában, és alapvető szerepe van a vérszegénység megelőzésében is, nem megfelelő étrend esetén minden életkorban szükséges lehet a folsav szedése. Az egyoldalú étkezés olykor jelentős foláthiányt okozhat, aminek következtében megnövekszik egyes szívbetegségek kialakulásának, illetőleg a szélütésnek az esélye. Emiatt a folsav étrendkiegészítő ez utóbbiak kockázatát is csökkentheti. Bár tudományosan még nem teljesen bizonyított, azzal, hogy megállítja, illetőleg késlelteti a méhnyakrák kialakulásában is szerepet játszó humán papilloma vírusok elszaporodását illetve fejlődését, a folsav (vagy folát) fogyasztása valószínűleg csökkenti e betegség kialakulásának az esélyét.

Számos betegség a szervezetben foláthiányhoz vezethet, ilyenek például a fekélyes vastagbélgyulladás, a krónikus veseelégtelenség, a máj különféle betegségei, de a B9 vitamin hiányát okozhatja a rendszeres alkoholfogyasztás is. Ilyen körülmények között nem biztos, hogy a táplálékkal elegendő foláthoz jut a szervezet, ezért - amíg a kedvezőtlen körülmények fennállnak - szükség lehet a folsav szedésére.

A folát fogyasztása fékezheti az emlékezetromlást, hasznos lehet az időkori hallásromlás, makula-degeneráció (szemfenék elmeszesedése) megelőzésében, lassítja az öregedést, a csontritkulást, mérsékli az alvási problémákat, ideg- és izomfájdalmakat, a depressziót, a vitiligo (pigmenthiány) tüneteit, és szerepet játszhat az örökletes törékeny X-szindróma megelőzésében is.

Vannak, akik a folsavat az ínyfertőzések kezelése céljából a folsavat közvetlenül az ínyükre teszik. Gyakran más B vitaminokkal kombinálva alkalmazzák. Egyes vélemények szerint, ha mellé pantoténsavat és para-aminobenzoesavat adunk, késlelteti a haj őszülését, legyengült állapotban pedig fokozza az étvágyat.

[Forrás: Earl Mindell: A Vitalitás Bibliája, Magyar Világ Kiadó, 1995.
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/1017.html]

 

További olvasnivaló

Mit jelent nemi szervvel álmodni?

A fenti kérdést tette fel - egyéb álmai leírása között - bátortalanul privát levelében egy hölgyolvasóm. Mivel a többi álmának számos személyes vonatkozása miatt anonimitásának megőrzése nem lenne garantálható, ezúttal...

Folytatás...

Szépségdiéta - Mit szabad enni, ha szép …

Az alábbiakban Dr. Benjamin Gayelord Hauser (1895-1984) diétáról alkotott gondolatait olvashatják, aki a múlt században többek között olyan hírességeknek volt táplálkozási tanácsadója, mint Marlene Dietrich, Gloria Swanson, Greta Garbo, Ingrid...

Folytatás...

Újévi hiedelmek, szokások

Az óév végét és az újesztendő kezdetét ősidők óta a világon mindenütt megünneplik. A Föld nagy részén ezt az ünnepet ma már nem kötik túl szigorú vallási szabályok, időpontjának...

Folytatás...

Tippek és trükkök halak vásárlásához és …

A halak általában könnyen emészthetők. Húsukban sok a fehérje, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, köztük elsősorban kalciumban, vasban, foszforban. A halhús pozitívan hat az idegekre, az agyra, fokozza a testi...

Folytatás...

Mit jelentenek a középső ujjperceket áts…

Kedves Erzsébet, a bal és jobb kezem középső ujjperceinek a közepét - kivéve a hüvelykujjakat - vízszintes vonalak szelik át. Igaz a balokon halványabbak, de a kisujjon és a jobb...

Folytatás...

Medárd

Szent Medárd (456 körül – 545. június 8.) nemesi családban született a pikárdiai Salency-ben. Apja a frank Nectardus, anyja a gall-római Protagia volt. Már gyermekkorában kitűnt intelligenciájával és a...

Folytatás...

Szempilla

Ki gondolta volna, hogy a szempillák milyenségéből, milyen sok információt képesek megállapítani a hozzáértő szemű arcolvasók. A szemet a portól és egyéb szennyeződésektől óvó, védő szőrszálak együtteséről azt mondják...

Folytatás...

Dávid Ibolya kézfeje

1954. augusztus 12-én született Baján. Házas, férje közjegyző. Két gyermekük született. 1981-ben a pécsi JPTE-n szerzett jogi diplomát. 1985-ben letette az ügyvédi szakvizsgát. Tamásiban, a helyi ügyvédi munkaközösségben dolgozott, majd...

Folytatás...

A daktiloszkópia története

A személyazonosítás már a történelem kezdete óta fontos kérdésnek számít. Az ókori társadalmak kialakulásával és fejlődésével egyre több esetben merült fel az igény az emberek kilétének megbízható azonosítására. Régóta...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?