A+ A A-

Néhány vitamin - a B1, B3, C, D és az E - nevet tudom, a többiében viszont nem vagyok biztos

  • Közzétéve itt: Egészség


De talán nem is az én hanyagságom, hiszen az elmúlt évtizedekben a gyógyszervegyészet, a biotechnológia és az orvostudomány igen sokat fejlődött. És az sem mindegy, hogy - noha maga a vitamin szó alig több mint százéves, és a „legfiatalabb” vitamint, a B9-et csak 1941-ben fedezték fel - a vitamin fogalmának meghatározása, az egyes vitaminok elnevezése a kereskedelemben, az Interneten, de még lexikonokban sem egységes. Sok helyen a régi névvel találkozhatunk, de az is gyakori, hogy olyan vegyületeket árusítanak vitaminként, amelyekre a vitamin meghatározás ma már nem elfogadott. Egyes „vitaminokról” kiderült, hogy valójában nem nélkülözhetetlenek, másokról bebizonyosodott, hogy az emberi szervezet is képes előállítani őket, és volt, amelyik azért „esett ki a pikszisből”, mert az embereknek nagy mennyiségben, mondhatni táplálékként van rá szükségünk.

Szerencsére az orvosok, a gyógyszerészek ismerik a különböző vitaminok neveit, és feltehetően a táplálék kiegészítőket gyártók zöme is tisztában van ezekkel, az viszont már csak remélhető, hogy a forgalmazók is tudják, mit árusítanak, vagyis azt, hogy a jól hangzó márkanév mit takar. Ezért én minden alkalommal veszem a fáradságot, és alaposan utánanézek, hogy mit szeretnének rám tukmálni, valójában mi van a reklámok mögött. Mert lehetséges, hogy nincs is rá szükségem, előfordulhat, hogy az étrendem, vagy a szedett gyógyszerek miatt nem az elvárt hatást nyújtja, sőt - rossz esetben - még káros is lehet. Másrészről azért is érdemes tisztában lennünk a vitaminok különféle elnevezéseivel, mert nem egy „csodaszer” hatóanyaga valamilyen vitamin, csak a kevésbé ismert (régi vagy kémiai) nevén.

Az alábbiakban - a ma elfogadott 13 vitamin elnevezései (hatóanyagai) mellett - a régebben vitaminként nyilvántartottak neveit is felsorolom: 

A-vitamin: a retinol és a provitamin;

B vitaminok

   B1: tiamin;
   B2: riboflavin (régebben G vitamin);
   B3: niacin, niacinamid, (régebben PP-vitamin);
   B4: adenin, már nem tekintik vitaminnak, ugyanis az emberi szervezet szintetizálja;
   B5: pantoténsav;
   B6: piridoxin, piridoxál, pirdoxamin;
   B7: biotin (régebben H vitamin);
   B8: már nem vitamin, mert az emberi a szervezet szintetizálja;
   B9: folsav (régebben M vitamin);
   B12: kobalaminok;
   B13: orotsav, már nem tekintetik vitaminnak;
   B15: pangamsav, már nem tekintik vitaminnak;
   B17: laetril, már nem tekintik vitaminnak;

C-vitamin
: aszkorbinsav;

D-vitamin
: kalciferol, ergoszterol;

E vitamin
: tokoferol;

F-vitamin - telítetlen zsírsavak: linolsav, linolensav és arachidonsav; mivel nagy mennyiségben szükséges, nem illik rá a vitamin definíciója.


K-vitamin
: menadion;

P-vitamin: bioflavonoidok, ma már nem tekintik vitaminnak.

További olvasnivaló

Szemremegés, szemrángás - más néven tikk…

A szemvibrálást, vagy szemrángást, melyet az orvosi szakirodalom a tikkelés egyik fajtájának tekint, a szemet mozgató finom izmok szabálytalan időközönként jelentkező akaratlan összehúzódásai okozzák. A szemmozgató izmok ismétlődő görcsberándulásainak azonban...

Folytatás...

Senorita kézelemzése

Az ujjak alakjától függ, hogy a kéz melyik kéztípusba sorolható. Noha a kezén a szögletes formák dominálnak, mert szögletes a tenyere valamint a gyűrűs-, a középső-, és a mutató ujja...

Folytatás...

Álmomban emberhúst ettem. Mit jelent ez?

Privát levélben meglehetősen különös álommal keresett meg N keresztnevű olvasóm. Levelének szerkesztett változata, illetőleg álmának értelmezése az alábbiakban olvasható.„Tiszteletem!Segítségre lenne szükségem, mert nagyon aggaszt az álmom.  Az álmomba egy sztráda...

Folytatás...

Kóros jelenségek, betegséghajlamok és vi…

A kezek pszicho-fiziológiai vizsgálatai terén elsősorban a 20. század elején munkálkodó N. Vashide (N. Vashide: Esszé a kéz pszichológiájáról, 1909.) és az 1930-as években praktizáló pszichiáter, Dr. Ernst Kretschmer...

Folytatás...

Dzsantar Mantar

Dzsajpurban, amikor a Királyi Palotával átellenben megpillantjuk a Dzsantar Mantar modern formájú, különleges alakú műszereit, olyan érzésünk támad, mintha egyenesen a jövőbe, vagy egy absztrakt szobrászművész kiállítására érkeztünk volna. A...

Folytatás...

Rasa kézelemzése

Mielőtt a kézelemzésre rátérnék, néhány sorban ismét szeretném felhívni az értékelésre váró olvasóim figyelmét, hogy a részletes analízishez négy képre van szükségem: kettő a kézfejekről, teljesen széttárt ujjakkal (ez...

Folytatás...

Tea babonák

A tea kultúrtörténetével, elterjedésével, elkészítésének módjával, felszolgálásával, a teaivási szokásokkal számos írás foglalkozik a világhálón, ám a teához, illetőleg a fogyasztásához kapcsolódó babonás hiedelmekről jóval kevesebbet olvashatunk. Pedig van belőlük...

Folytatás...

A nyúl

A folklórban a nyúl – páratlan nemző- és szaporodóképességének köszönhetően – gyakran a termékenység vagy az újjászületés szimbólumaként jelenik meg, és már hosszú ideje a tavasszal, illetőleg „húsvéti nyusziként”...

Folytatás...

Tippek és trükkök halak vásárlásához és …

A halak általában könnyen emészthetők. Húsukban sok a fehérje, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, köztük elsősorban kalciumban, vasban, foszforban. A halhús pozitívan hat az idegekre, az agyra, fokozza a testi...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?