A+ A A-

Kurkuma drágán, kedvezményes áron, külföldről és filléres tételként

  • Közzétéve itt: Egészség


Kurkuma porAmikor 2010 nyarán megírtam cikkemet, az univerzális, jótékony sárgagyökérről, nem gondoltam, hogy nemsokára nálunk is felfedezik gyógyhatású szerként az addig csak felkapott konyhai fűszerként használt kurkumát. Talán néhány hónap telhetett el, amikor feltűnt a reklámokban a „svájci tudósok által kifejlesztett Medosan Kurkuma Plus – tablettaként és kapszulákban egyaránt forgalmazott – étrend-kiegészítő. Azóta szinte alig van nap, hogy ne hallanám hirdetni, felsőfokon méltatni. A készítményt ajánló betegek nem győzik hangoztatni a csodálatos kurkumáról, hogy védelmet nyújt az ízületeknek, hatékonyan kezeli az ízületi gyulladásokat, sőt ezt bizonyítva, nemcsak táncra perdülnek, hanem hajolgatva palántáznak, talán még futnak is. A kurkuma gyógyhatásáról már régóta tudtam, ugyanis Indiában - ahol többször is jártunk - milliók ismerik, és használják fűszerként és gyógyszerként egyaránt. Viszont a hirdetésben megjelenő összegtől, minden alkalommal elképedek, hihetetlennek tartom, hisz az indiaiak által naponta fogyasztott - olykor a 2 grammot is elérő mennyiségű - kurkumapor meglehetősen olcsó, elképzelni sem tudom, hogy a nagyrészt belőle összeállított készítmény mitől kerülhet ennyibe.

A sok dicséret, mantrázás felkeltette kíváncsiságomat e készítmény iránt, elhatároztam, alaposabban utánanézek. A mértékadó orvosi szájtokon semmit sem találtam a Medosan készítményekről, és svájci orvosok ez irányú kutatásaival sem találkoztam. Általában elismerik a kurkuma lehetséges pozitív hatásait, azonban olyan szintre még nem jutottak a kutatások, klinikai kísérletek, hogy a kurkuma-készítményeket gyógyszerként lehessen forgalmazni. Táplálék kiegészítőként viszont nyugodtan fogyasztható, csak a terhes és szoptatós kismamáknak, a krónikus gyomorfekélyben szenvedőknek, valamint az epekővel küszködőknek kell óvatosaknak lenniük, és - a vérhigító hatása miatt - a jelentősebb sebészeti műtétek előtt sem ajánlott.

A Neten a Medosan Kurkuma készítményről annyit tudtam meg, hogy a svájci Swiss Beauty AG kozmetikai cég terméke, mely koncentráltan tartalmazza a növény természetes hatóanyagát. Viszont az összetételét elolvasva kiderül, hogy a kurkumagyökér pora mindössze 82,5%, mert a készítmény tömegnövelő mikrokristályos cellulózt, stabilizátorként polivinil-pirrolidont, fényezőanyagként shellacot, továbbá - hogy ne csomósodjon - magnézium-sztearátot, szilícium-dioxidot és talkumot, valamint 5 mg E-vitamint tartalmaz. Ehhez képest egy 90 tablettás doboz Medosan Kurkuma Plus ára 7.990.- Ft, ami kedvezményesen - ha két dobozt vesz a rászoruló - 1000 Ft-tal olcsóbb. Mivel nem vettem még, a benne lévő kurkuma mennyiségét nem tudtam kideríteni, de 1 g-nál valószínűleg nem lehet több egy tablettában. Olyan hirdetést is találtam a világhálón, mely 60 db (kapszulánként 400 mg kurkumát tartalmazó) kurkuma-kapszulát kínált - 24 %-os kedvezménnyel - 1890.- Ft-ért.

Egy amerikai vitaminokat, gyógynövény-készítményeket és táplálék kiegészítőket forgalmazó cég viszont még 10 US$-t sem kér el a darabonként 720 mg kurkumát (turmeric), egy dobozban pedig 240 kapszulát tartalmazó készítményéért. Gyors becslést végezve, 1 g kurkuma a Medosan plus vásárlása esetén cirka 80-85 Ft-ot (de az is lehet, hogy ennek a dupláját), az akciós kapszula, valamivel kevesebb, mint 80 Ft-ot kóstál, míg az Egyesült Államokból vásárolva (szállítási költséggel és áfával együtt) kevesebb, mint 10 dollárcentbe (az írás időpontjában 24 Ft) kerül.

Mivel mindig van a spájzomban kurkumapor, a Medosan elterjedése után kis vízben feloldottam néhány késhegynyit belőle és megittam. Szerintem remek volt a hatása. A kurkumás zacskón nem találtam árat, a férjem pedig már nem emlékezett, mennyit fizetett érte. Ezért - mielőtt belekezdtem volna a cikkembe - felhívtam egy indiai üzletet, és aziránt érdeklődtem, hogy kurkumapor kapható-e náluk. A hölgy lelkesen válaszolta, igen árulnak, 10 dkg-os kiszerelésben tisztított kurkumaport, aminek az ára 300 Ft. A válaszra leesett az állam.

Kurkuma kapszulaAttól függetlenül, hogy a különféle kurkuma készítményeknek nagyságrenddel magasabb az áruk, senkit sem akarok lebeszélni róluk, írásommal mindössze azt szerettem volna elérni, hogy akiknek megfizethetetlen, megterhelő a reklámozott termékek ára, nyugodtan próbálkozzanak meg a fűszerként árusított tiszta kurkuma porral, jó eséllyel ez is segíteni fog.

Illusztrálásként kiszórtam és lefényképeztem egy kapszulányi kurkuma port. Ez a mennyiség nagyjából három késhegynyit jelent, amit - mint írtam - egy kis vízben kell feloldani, és naponta két-három alkalommal felhörpinteni.

Hozzászólások  

0 #9 Rosta Erzsébet 2015-05-25 09:09
Kedves Ernő és Zsombor!
Mindkettőjüknek igaza van abban, hogy a kurkuma fűszerpor, illetőleg a kurkumin kivonatot tartalmazó kapszulák nem tévesztendők össze, én azonban itt a fűszerport és az étrend-kiegészí tőként forgalmazott kurkuma készítmények árait hasonlítottam össze. A kurkumin extraktátum valóban hatásosabb, de azt is meg kell jegyeznem, hogy a fűszerpor egyéb hasznos antioxidánsokat is tartalmaz, ami némileg mérsékli a köztük lévő különbséget. Talán még azt is érdemes megemlíteni, hogy a kurkumin felszívódását elősegíti a feketebors (ami az indiai (kurkumint tartalmazó) curry készítményekben a legtöbbször megtalálható), és zsírban oldódik, ezért a fűszerpor a legjobban a zsíros ételekkel fogyasztva hasznosul.
Idézet
0 #8 Ernő 2015-05-25 08:20
A Turmeric 750 mg kurkuma kivonatott tartalmaz kapszulánként! Nem mindegy, hogy fűszert veszek, vagy tömény kivonatott !
Idézet
-1 #7 Zsombor 2014-06-17 10:50
Egy nagyon fontos dolog sajnos kimaradt a cikkből. A bolti kurkuma fűszerpor és a terápiás célra javasolt kurkuma kivonat nem ugyanaz! A kivonat koncentráltan tartalmazza a növény aktív hatóanyagát a "kurkumin"-t, általában 95%-ban (a fűszerpor csak 1-2%-ban). Ezáltal terápiás célra sokkal hatékonyabb. A kivonatot tartalmazó készítményeket érdemes használnunk. Ezek árban is sokkal kedvezőbbek, mint egyes agyonreklámozot t termékek.
Idézet
0 #6 Rosta Erzsébet 2014-05-30 06:11
Kedves Flóra!
Köszönöm a kiegészítését, a kurkuma valóban remek színező, az emlékeim szerint valamikor botrány is volt ebből, mert a levágott csirkék bőrét - hogy tanyasiként (drágábban) adhassák el őket- kurkumával dörzsölték be. A keresztnevét pedig időközben kijavítottam.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Idézet
-3 #5 Fábiánné Kardos Flóra 2014-05-29 06:35
Sajnos a nevem végéről a záró 'a' figyelmetlenség ből lemaradt, Flóra a nevem. :cry:
Idézet
0 #4 Fábiánné Kardos Flóra 2014-05-29 06:33
Kedves Rosta Erzsébet!

Magam is hasonlóképp jártam a kurkumával, azaz ma is bosszant, hogy el lehet adni ennyivel drágábban.
Cikkét annyiban kiegészíteném, hogy - mivel sáfrány helyett is használható, sőt a tojó tyúkoknak adva, állítólag a tojás sárgáját is színezi - sokan használják a háztartásban olyanok is, akik nem kedvelik az indiai konyhát. Lakóhelyemen, a falu boltjában is rendszeresen kapható, a 20 g-ot tartalmazó tasak kb. 100 Ft körüli árban.
Előbb magamon próbáltam ki, majd másoknak is mertem ajánlani a rendszeres fogyasztását. Akik kipróbálták, azoknak 90%-ban használt. Nagy érvem volt, hogy ha az ízületei állapota mégsem javul, akkor legalább csak 100 Ft-ot "bukott" az ügyön. De akik nem adták fel a szedését pár nap utána, azoknak használt.

Többeknek ajánlom azóta is, és meglepetésemre azt a jelenséget tapasztalom, hogy inkább megveszik a kapszulát mégis, mert abban jobban bíznak. És ezek olyan emberek, akik napi rendszerességge l használják az internetet, tehát bármikor informálódhatna k.
Idézet
-1 #3 Margó 2014-03-25 09:42
A cikk nagyon hasznos, a bio boltban vásárolt kurkumát használom, pár csepp olívaolajjal, mivel zsírban oldódó.
Idézet
-1 #2 Rosta Erzsébet 2014-02-05 16:41
Természetesen az utánanézek - mivel az "utána" szó igekötő - egybeírandó. A kivétele - "a busz után nézünk" - viszont nem igazán szerencsés, mert az "után" szó névutó. A különírásra inkább az akar, kell, szokott, tud stb. segédigéket használó kifejezés (pl. utána tudtam/szerette m volna/akartam nézni) lett volna a jó példa. Egyetértek a másik megjegyzésével is, fennakadni/fela kadni valóban a szem "szokott", az áll leesik, felkopik vagy pelyhedzik.
Észrevételeit, elismerését köszönöm, a hibákat kijavítottam. Ha akarja, az Önét is szívesen korrigálom, ugyanis magánhangzóval kezdődő szó előtt az "az" határozott névelőt használjuk.
Idézet
0 #1 Tóth Péter 2014-02-05 08:23
1. A utánanézek egy szó, kivétel, ha a lekésett busz után nézünk.
2. Vagy felakadt a szemem, vagy leesett az állam, de semmiképpen nem "fennakadt az állam".
3. A cikk egyébként hasznos és jó.
Idézet

További olvasnivaló

A grüberlik

Az arcon vagy állon lévő gödröcskéknek sokféle neve van: nevezik griberlinek, griblinek, de hívják gribedlinek és grüberlinek is. A német eredetű szó töve, a gödör jelentésű grube, a graben...

Folytatás...

Mit jelent a fog elvesztésének álma?

Stradora jeligéjű olvasóm kérdezte a kézképek elküldésére szolgáló űrlapon: „Nagyon rossz álmom volt az éjjel, két - már nagyon lötyögő - fogamat szedtem ki, és miközben ezt tettem, a...

Folytatás...

Hogyan szabadulhatnék meg rémálmomtól?

Ezt kérdezte egyik „XY” nevű hölgyolvasóm, akinek levelét és a rá adott választ - szerkesztett formában - az alábbiakban idézem:"Kedves Erzsébet!Kérem, segítsen, hogyan álmodhatnám végig a leggyakrabban visszatérő, egyetlen rémálmomat...

Folytatás...

Élj a mának kézelemzése

A kezek színe feltűnően halvány, mondhatni fehér, ha ilyenek a valóságban is, akkor ez nemcsak vérszegénységre utalhat, hanem arra is, hogy a gazdája magányt kedvelő, flegmatikus ember. A sovány, vékony...

Folytatás...

Jojoba, a csodakencék étvágycsökkentő al…

Mondják, zsozsobának, ejtik hohobának, nálunk azonban jojobaként ismert a sivatagi növényből nyert olaja. A Mexikó, valamint Arizona és Kalifornia homokos pusztáin - a Sonora- és Mojave-sivatagban - őshonos jojobacserje...

Folytatás...

Medárd

Szent Medárd (456 körül – 545. június 8.) nemesi családban született a pikárdiai Salency-ben. Apja a frank Nectardus, anyja a gall-római Protagia volt. Már gyermekkorában kitűnt intelligenciájával és a...

Folytatás...

Az ánizs gyógyhatású fűszer, felpezsdíti…

A Földközi-tenger mentén őshonos ánizs Egyiptomból került Perzsiába, onnan pedig a muszlimok révén jutott el Indiába. Európában a római légiók terjesztették el, ugyanis a régi Rómában a nehéz ételek elfogyasztása...

Folytatás...

Tippek és trükkök halak vásárlásához és …

A halak általában könnyen emészthetők. Húsukban sok a fehérje, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, köztük elsősorban kalciumban, vasban, foszforban. A halhús pozitívan hat az idegekre, az agyra, fokozza a testi...

Folytatás...

Az állkapocs

A többi arckarakterisztikához hasonlóan, a helyes ítélkezéshez, a megfelelő jellem-diagnózis felállításához, az állkapocs vizsgálata során is fontos, hogy az arc többi részét ugyancsak alaposan szemügyre vegyük. Például a széles...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?