A+ A A-

Falánkok-e a frontérzékenyek?

  • Közzétéve itt: Egészség


Noha az időjárás kihat az ember hangulatára, viselkedésére, reakcióira, az emberi szervezetre nem a légtömegek fajtái, hanem cserélődésük, az úgynevezett időjárási frontok hatnak kedvezőtlenül. Megállapították, hogy az egészséges emberi szervezetet is befolyásolja az időjárás, az érzékenyebb idegrendszerűek erősebben reagálnak a frontokra.

Az időjárás-érzékenységi típusok meghatározása igen régi eredetű, már Hippokratész is foglalkozott vele. Hazánkban több mint negyven éve készült egy sok kérdéses kérdőív, melyből most csak az evési, ivási szokásokra vonatkozókat emelném ki.

A magyarok többsége - a húsételeket kedvelő bajorokhoz hasonlóan - inkább a meleg-, mint a hidegfrontok jöttére érzékeny. Az utóbbiak - vagyis a kisebbséghez tartozók - meglehetősen kisevők, válogatósak, a könnyű ételeket, gyümölcsöket, főzelékféléket szeretik jobban, szívesen sóznak, fűszereznek. A tejjel szemben a teát részesítik előnyben, az alkoholos italoktól hamar becsiccsentenek. Ezzel ellentétben a meleg frontra érzékenyek a húsételek mellett voksolnak, jó étvágyúak, nem válogatnak, nem szívesen sóznak, fűszereznek, az alkoholt jól bírják, s az esti kávézás után nehezen alszanak el.

Ebből következik, hogy a mindkét frontra reagálók egyaránt jól tűrik a hideget és a meleget, jól érzik magukat nyitott és zárt ruhában, ha kell, korán kelnek, s megelégszenek kevés alvással is, ám ha idejük engedi, szívesen maradnak reggel tovább az ágyban. Az ételekben sem szelektálnak, megeszik a parajt tükörtojással, és fasírttal is, nem vetik meg a marhapörköltet, de a szilvás gombócot sem. Lehet, hogy a „mindenre” érzékenyek most az egyszer jól jártak?

További olvasnivaló

A tenyér dombjai

A kézelemzést már az ókorban kapcsolatba hozták az asztrológiával, ugyanis a tenyérjósok szerint az ujjak végén beáramló kozmikus energia az ujjak alatti dombokon raktározódik el, ezáltal a dombok szimbolizálják...

Folytatás...

Pakisztán - Látogatóban a 92 éves György…

  Nagyobb térképre váltás   Már egész jól kiismerjük magunkat Iszlámábádban, a hosszan elterülő városban a keringés konfúz, áttekinthetetlen lehet, ám a hegyek konstans referencia pontként szolgálnak. A főváros kilenc zónára van felosztva...

Folytatás...

Kasmír mellett döntünk

Keralai fáradtságunk még ki sem pihentük, de már ismét hajt minket a felfedezés vágya és kíváncsisága az újabb és újabb tájak, emberek felé. Leküzdhetetlen mehetnékünk számára teljesen mindegy, hogy merre...

Folytatás...

Középtömlős, oldaltömlős és ikerhurkok, …

    A középtömlős mintázat nagyon hasonlít a hurok rajzolathoz, azzal a különbséggel, hogy a hurok nyílásával szemben legalább egy visszagörbülő papilla (bőrléc) található, amely szinte elzárja a nyílást. Ennek a rajzolatnak...

Folytatás...

Francia és a spanyol babapiskótás torták…

Amikor egyre drágább az energia, és nemcsak az áram, hanem a gáz is, bizony az ember kétszer is meggondolja, mikor süssön süteményt. Feltehetően ez is közrejátszik abban, hogy oly kedveltek...

Folytatás...

Január

A minden kezdetet, a megtisztulást jelképező januárt - a februárhoz hasonlóan - a legendás római király, Numa Pompilius (Romulus utódja) vezette be: Korábban márciussal kezdődött az évük, ugyanis a...

Folytatás...

Szóma

Az életelixírként, az istenek és a halhatatlanság italaként jellemzett szómáról (más írásmóddal szomáról) valójában igen keveset tudunk. Már az ital alapjául szolgáló növény mibenlétében sincs egyetértés. A nagyobb lexikonok...

Folytatás...

Hurok rajzolatok és az általuk jelzett s…

A hurok rajzolatok singesek és orsósak, ismertebb elnevezésükön ulnárisak és radiálisak lehetnek. A hurok mintázatok jellemzője, hogy a fodor szálak az ujjbegy közepe felé haladnak, majd közép tájt hurokszerűen...

Folytatás...

A népszerű palacsinta

Valamennyi palacsintasütésemre vagy -evésemre nem emlékszem, hisz képtelenségnek tűnne, ám van néhány nevezetes esetem. Egy alkalommal káposztás palacsinta sütése közben, váratlanul beállított hozzánk nagybátyám egy barátjával. Mindketten testes férfiak...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

×
Ezeket olvasta már?