Hosszabb ideig eltartható a felvágott hagyma a hűtőszekrényben, ha a vágási felületét vajjal bekenjük, vagy sóval meghintjük, és alufóliába csomagoljuk.
A káposztát sohase hideg vízbe tegyük fel főni, mert a szaga nagyon kellemetlen lesz.
A gombát 10-15 percnél tovább ne pároljuk.
A legtöbb töltelék ízesebb lesz, ha gombával dúsítjuk.
Ha a ragút véletlenül elsózzuk, korrigálhatjuk a hibánkat, ha reszelt nyers krumplit adunk hozzá.
Finomabb ízű lesz a rizsünk, ha előzőleg az olajban hagymát pirítunk.
Nem száradnak ki a megkezdett sajtjaink, ha a vágófelületüket vékonyan vajjal kenjük be.
Ha megpuhult a kekszünk, rövid időre meleg sütőbe téve ismét ropogós lesz.
A teasütemény sokáig friss marad, ha jól záródó dobozban vagy nejlonzacskóban tároljuk.
Az édes tésztákba tegyünk csipetnyi sót, mert különben ízetlenek maradnak.
A diót kissé pirítsuk meg a diós töltelékhez.
Ha a dió- vagy máktöltelékünk túl lágyra sikerült, keverjünk hozzá darált kekszet, ha nincs kekszünk, akkor a zsemlemorzsa is megteszi. Ez utóbbi esetben viszont adjunk hozzá kevés rumot vagy rumaromát és reszelt citromhéjat is.
A legtöbb sütemény esetében a receptben előírt vajat helyettesíthetjük margarinnal. Csupán arra kell ügyelnünk, hogy az utóbbiból 25%-kal többre vanm szükség. Ha például a recept 20 dkg vajat ír elő, 25 dkg margarint használjunk.
A fagylaltot tálalás előtt körülbelül 1 órával előbb vegyük ki a mélyhűtőből, és tegyük a hűtőszekrénybe.
Ha csak később esszük meg a gyümölcsöket, előre ne mossuk meg.
Sokkal jobb lesz a görögdinnye íze, ha dinnyeszeleteket kissé megsózzuk.
A kemény héjú déligyümölcsök rövid időre a mélyhűtőbe téve puhák és érettek lesznek.
Tovább frissek maradnak a banánok, ha egy befőttes üvegbe egymás mellé rakjuk és befedjük őket. A hűtőszekrénybe viszont soha ne tegyünk banánt.
Gyorsabban fő a lekvár, ha főzés előtt a gyümölcsöt megdaráljuk. A lekvárt gyakran kavargassuk, mert könnyen leéghet.
Lekvár főzésnél vagy befőtt készítésnél cukor helyett mézet is használhatunk. 4 liter vízhez, fél kg mézet adjunk.
A kristályossá, ikrássá vált mézet sohase melegítsük fel, akkor is felolvad, ha a mézesüveget meleg vízbe állítjuk.
Ha túl hígra sikeredett a krumplipürénk, kevés szárított burgonyapehely vagy tejpor hozzáadásával javíthatunk a minőségén.
Gyorsabban megpuhul (fogyasztható válik) a keményen megvásárolt kivink, ha egy-két alma „társaságában” néhány napig zárt nejlonzacskóban tároljuk. (Az érleléshez alma helyett banánt is használhatunk.)