Kedves Olvasóim!

Az egyik kedves látogatóm bejegyzése ébresztett rá, hogy - valószínűleg a másolásvédelem miatt - oldalamon nem működik a képernyőolvasó. Mivel senkit sem szeretnék korlátozni írásaim olvasásában, visszatérő látogatóimnak szeretném jelezni, hogy a védelmet feloldottam. Amennyiben a honlapom jobbításához bármilyen további javaslatuk lenne, minden észrevételüket örömmel veszem.

Rosta Erzsébet

SlideBar


A pörckifli nevét olvasva, valószínűleg meglepődnek olvasóim, mert elég érthetetlen az, miként kerül a pörckiflibe lekvár, méghozzá, baracklekvár, egyáltalán hogyan szerepelhet egy pörcös sütemény a vegetáriánus és halas ételek között. Ugyanis pörcnek a töpörtyűt, vagy a bevagdalt sült szalonnát nevezik, de a népnyelvben az ajkon pörsenés, seb megjelölésére is ezt a szót használják. A pörckifli azonban nem más, mint vajastésztából készült, sárgabarack lekvárral töltött finomság. A nevét onnan kapta, hogy a kész kifli formájú sütemények pontosan úgy néznek ki, mint a bevagdalt, bőrös, sült szalonna darabkák. Édesanyám időnként készített ilyen lekváros pörckiflit, sajnos erről nincs képem, de addig kerestem, míg egy régi újságban ráakadtam egy ilyen süteményt megörökítő fotóra.

A baklavát azért választottam a pörckifli párjaként, mert ez az édes, sőt, nagyon édes sütemény is vajastésztából készül. Baklavát először Törökországban ettem, a durvára vágott pisztáciával megszórt, édes-mézes-diós sütemény nekem iszonyatosan édesnek tűnt. Noha a nagyon édes ételeket nem kedvelem, bevallom, a törökök csemegéje mégis etette magát. Nemrég újra megkívántam, és készítettem baklavát, sikerem volt, mert mindenkinek ízlett, aki csak megkóstolta. Tudom, nemcsak mi eszünk szívesen a kívánatos vajas tésztás süteményekből. Emlékszem nagymamám második férjére, aki - török lévén - odavolt a baklaváért, gyakorta kérlelte feleségét, ugyan már csináljon neki egy kis baklavát. Nagymamám a laktató édességet, nemcsak dióval készítette, hanem mandulával is.

Azért ajánlom e két süteményt most a tavasz elején (vagy inkább a tél végén?), mert a vajastésztát a téli félév süteménynek tartom, ugyanis ez a tésztaféle készítése közben csak a hideget kedveli, ellentétben a meleget kívánó kelt tésztával. Mikor írásom készül, hiába van március eleje, kint elég csípős a levegő, talán ezért is gondoltam ezekre a süteményekre. A másik apropót az adta, hogy a vesződséges készítésű tészta helyett, elég olcsón kapható mirelit vajastészta. Aki mégis úgy dönt, hogy maga készíti el a vajastésztát, annak ajánlom, olvassa el a habrolókról szóló írásom, ott megtalálja a tészta készítésének leírását, képekkel illusztrálva. De feltételezem, hogy sokan vannak, akiknek nem kell segédlet, sem készen kapható tészta, mivel ismerik a vajas tészta elkészítésének minden csínját-bínját.


Pörckifli

Attól függően, hogy hány személyre készítjük és milyen az étvágyuk, vegyünk két vagy három mirelit leveles tésztát. A tésztát szedjük leveleire, és legalább két-három lapot terítsünk ki, majd vágjuk hosszúkás darabokra, melyeket baracklekvárral rakjunk meg. Ezután az egyes darabokat összehajtjuk, megkenjük tojással, a felső részeket késsel bevagdaljuk, majd kifli alakúra hajtjuk és megsütjük. (Ha magunk készítjük el a tésztát, akkor a vajastésztát kb. 5 mm vastagságúra nyújtsuk.)


Baklava

Vajastésztából süssünk meg két-három lapot. A kisütött tésztából vágjunk 6-7 cm széles csíkokat, és mindegyiket jól terítsük be mézes-diótöltelékkel (50 dkg darált dió, 50 dkg méz). A töltelékkel megrakott tésztalapokat csomagoljuk be nyers tésztába, majd kenjük meg tojással, és közepes meleg sütőben lassan süssük meg. Ha kívánjuk, porcukorral is megszórhatjuk, de ekkor még édesebb lesz.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Török csicseriborsó humusz

  A korábbi kedvező tapasztalatainktól felbátorodva, második törökországi utunk során egy alkalommal megkóstoltuk a csicseriborsó humuszt is. Nem csalódtunk, mert igencsak finom volt. Most azért...

Birsalma és kerti madárbirs

Nemrég férjem meglepetésként egy szatyorra való birsalmát hozott haza. Nekiálltam a birsek hámozásához, a kövecses magházaiktól való megszabadításukhoz, ám mire végeztem a pucolással jobb kezem...

Itt az újkrumpli!

Az öreg burgonyát felváltó újkrumpli vizes állagú, elég ízetlen, s nem lehet belőle olyan sokféle ételt készíteni, mint a tavalyról itt maradtból, de mégis kedveljük, mert primőr, s a nyár...

Egres és josta

Az egrest sokféle néven ismerik, elterjedt mint pöszméte, köszméte, fodorszőlő, biszke, büszke, piszke, tüskeszőlő, persze  lehet még több neve is. Noha a szüleim kertjében jártamban-keltemben...

Az articsóka nem csicsóka

Bár a csicsókát mondják jeruzsálemi articsókának is, mégis a két növény között semmi hasonlóság nincs, mint a körte és a cseresznye, úgy különböznek egymástól. Múltkoriban egy kedves ismerősöm felhívott...

Fõmenü

Az utolsó két hozzászólás

Ezeket olvasta már?