Kedves Olvasóim!

Akik már máskor is jártak az oldalamon, azoknak nem újdonság, hogy egyetlenegy reklám sincs rajta, és azt is tudják, hogy minden szolgáltatás teljesen ingyenes. Egyedüli „fizetségem” látogatóim elégedettsége, amit elsősorban a látogatások száma, az oldalaimon eltöltött idő, a visszatérő olvasók részaránya, valamint a tetszések (lájkok) és a megosztások növekedése jelez. Az utóbbi hetekben sajnos negatív változások történtek: kevesebb lett a látogatóm, nőtt a visszafordulások részaránya, és - megmagyarázhatatlanul - több írásomnál is jelentősen (pl. a legolvasottabb álomfejtésnél, vagy a főoldalamon - több mint félezerrel!) csökkent a korábban „szerzett”, feltehetően kiérdemelten kapott lájkok és a megosztások száma. Hiába írtam többször is a ’Facebook Support Team’-nek, választ nem kaptam. Ezzel nemcsak engem károsítottak meg, hanem azokat is megsértették, akik ily módon fejezték ki valamelyik írásom iránti tetszésüket. Mindezek ellenére a továbbiakban is szeretnék az olvasóim kedvében járni, de amíg nem kapok kellő (lájkokban és olvasottságban is kifejezett) bátorítást és megerősítést, illetve nem állnak vissza a régi növekedési trendek, elsősorban technikai kérdésekkel (keresőoptimalizálással) kell foglalkoznom. Ez sajnos egyúttal azt is jelenti, hogy - a csökkenő lelkesedés mellett - kevesebb időm marad arra, hogy látogatóim kéréseinek eleget tegyek, kérdéseire válaszoljak, vagy újabb cikkeket írjak…


A pörckifli nevét olvasva, valószínűleg meglepődnek olvasóim, mert elég érthetetlen az, miként kerül a pörckiflibe lekvár, méghozzá, baracklekvár, egyáltalán hogyan szerepelhet egy pörcös sütemény a vegetáriánus és halas ételek között. Ugyanis pörcnek a töpörtyűt, vagy a bevagdalt sült szalonnát nevezik, de a népnyelvben az ajkon pörsenés, seb megjelölésére is ezt a szót használják. A pörckifli azonban nem más, mint vajastésztából készült, sárgabarack lekvárral töltött finomság. A nevét onnan kapta, hogy a kész kifli formájú sütemények pontosan úgy néznek ki, mint a bevagdalt, bőrös, sült szalonna darabkák. Édesanyám időnként készített ilyen lekváros pörckiflit, sajnos erről nincs képem, de addig kerestem, míg egy régi újságban ráakadtam egy ilyen süteményt megörökítő fotóra.

A baklavát azért választottam a pörckifli párjaként, mert ez az édes, sőt, nagyon édes sütemény is vajastésztából készül. Baklavát először Törökországban ettem, a durvára vágott pisztáciával megszórt, édes-mézes-diós sütemény nekem iszonyatosan édesnek tűnt. Noha a nagyon édes ételeket nem kedvelem, bevallom, a törökök csemegéje mégis etette magát. Nemrég újra megkívántam, és készítettem baklavát, sikerem volt, mert mindenkinek ízlett, aki csak megkóstolta. Tudom, nemcsak mi eszünk szívesen a kívánatos vajas tésztás süteményekből. Emlékszem nagymamám második férjére, aki - török lévén - odavolt a baklaváért, gyakorta kérlelte feleségét, ugyan már csináljon neki egy kis baklavát. Nagymamám a laktató édességet, nemcsak dióval készítette, hanem mandulával is.

Azért ajánlom e két süteményt most a tavasz elején (vagy inkább a tél végén?), mert a vajastésztát a téli félév süteménynek tartom, ugyanis ez a tésztaféle készítése közben csak a hideget kedveli, ellentétben a meleget kívánó kelt tésztával. Mikor írásom készül, hiába van március eleje, kint elég csípős a levegő, talán ezért is gondoltam ezekre a süteményekre. A másik apropót az adta, hogy a vesződséges készítésű tészta helyett, elég olcsón kapható mirelit vajastészta. Aki mégis úgy dönt, hogy maga készíti el a vajastésztát, annak ajánlom, olvassa el a habrolókról szóló írásom, ott megtalálja a tészta készítésének leírását, képekkel illusztrálva. De feltételezem, hogy sokan vannak, akiknek nem kell segédlet, sem készen kapható tészta, mivel ismerik a vajas tészta elkészítésének minden csínját-bínját.


PörckifliPörckifli

Attól függően, hogy hány személyre készítjük és milyen az étvágyuk, vegyünk két vagy három mirelit leveles tésztát. A tésztát szedjük leveleire, és legalább két-három lapot terítsünk ki, majd vágjuk hosszúkás darabokra, melyeket baracklekvárral rakjunk meg. Ezután az egyes darabokat összehajtjuk, megkenjük tojással, a felső részeket késsel bevagdaljuk, majd kifli alakúra hajtjuk és megsütjük. (Ha magunk készítjük el a tésztát, akkor a vajastésztát kb. 5 mm vastagságúra nyújtsuk.)


BaklavaBaklava

Vajastésztából süssünk meg két-három lapot. A kisütött tésztából vágjunk 6-7 cm széles csíkokat, és mindegyiket jól terítsük be mézes-diótöltelékkel (50 dkg darált dió, 50 dkg méz). A töltelékkel megrakott tésztalapokat csomagoljuk be nyers tésztába, majd kenjük meg tojással, és közepes meleg sütőben lassan süssük meg. Ha kívánjuk, porcukorral is megszórhatjuk, de ekkor még édesebb lesz.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Édes és sós gyümölcssaláták

  Ilyenkor a tavasz vége felé (a receptek írásakor már csak nyolc nap van hátra a májusból), még csak félig-meddig érett eper kapható, nincs még cseresznye, meggy sem, a tavalyi gyümölcsök közül pedig már...

Három kicsi csacsihal

Állítólag a tőkehalfélék családjába tartozó földközi-tengeri csacsihalak egy méternél hosszabbra is megnőnek, a súlyuk pedig akár a 15 kilót is elérheti. Korábban ebben az információban erősen...

Fõmenü

Az utolsó két hozzászólás

  • Álomfejtés A-tól Z-ig

    Kedves Erzsébet! László vagyok,angliabó l írok önnek.Egy kedves hölgy ismerősöm aki otthon él,idestova ...
     
  • Álomfejtés A-tól Z-ig

    Kedves Erzsébet! Azt szeretném kérdezni hogy mennyire hihető egy álomban egy jósnő szava? történt ...

Ezeket olvasta már?