Kedves Olvasóim!

Örömmel látom, hogy az oldalam látogatottsága jelentősen megnövekedett, ám egyidejűleg sajnos a trollok is megjelentek. A jobbító szándékú kritikai észrevételeket szívesen veszem, de az ingerült, gyalázkodó bejegyzésekkel nem tudok mit kezdeni. Ezért a visszatérő látogatóim érdekében - és egyben az elnézésüket is kérve - úgy döntöttem, hogy a jövőben a hozzászólásokat szűrni fogom, illetve regisztrációhoz kötöm. Köszönöm a megértésüket!

Rosta Erzsébet

SlideBar


Aszalt datolyaA télről - ha nem használtuk fel gyümölcskenyérbe, mártásnak, tölteléknek vagy levesnek - gyakorta megmarad spájzunkban több-kevesebb aszalt vagy szárított gyümölcsünk, például aszalt szilva, sárgabarack, eper, áfonya, füge, datolya, kivi, grape fruit, meggy, cseresznye, mazsola vagy alma. Ezeket is fel lehet használnunk, méghozzá ötletesen.

Április végén egyik barátunktól kaptam egy tányérnyi aszalt gyümölcsöt, a fonott kis lapos tányérfélére kirakott, esztétikusan összeválogatott és elrendezett aszalt gyümölcsök olyan érzetet kelltettek bennem, hogy nem is gyümölcsöket látok, hanem egy gyönyörűséges virágot. Még attól sem ment el a kedvem, amikor felfedeztem a szavatossági időt, és rájöttem, hogy mindössze két napunk van az elfogyasztásig. Ennyi aszalt gyümölcsöt nem lehet megenni ilyen rövid idő alatt, ezért a puhább gyümölcsökből bekaptam pár szemet (néhányszor később is megdézsmáltam), majd a maradékot egy befőttesüvegbe raktam, és tartósítóként fehér rumot öntöttem rá. Egy sárgabarackot megkóstoltam és megszédültem olyan erős lett a rumtól.

Aszalt gyümölcsökA szárított, aszalt gyümölcsöket - fogyasztásuk vagy feldolgozása előtt - mindig alaposan mossuk meg, vagy áztatás után öblítsük le. Ha jól tudom, kénezik az aszalékokat, amiről elég rosszakat olvastam, mert a szulfitra érzékenyeknél kiszámíthatatlan reakciókat válthatnak ki, mint például hasmenést, fejfájást, idegrendszeri és anyagcserezavart. Sőt rosszabb esetben - más anyagokkal együtt - karcigonén (rákkeltő) hatása is lehet. Persze, ha kimérten vesszük az aszalt gyümölcsöket, számolni kell azzal, hogy beporosodtak, de azt is vegyük figyelembe, hogy mire elfogyasztásra kerülnek az aszalékok, addig sok kéz fogdosta, tapogatta meg, ezek között lehettek koszosak is.


Mivel a legtöbb háztartásban a mazsola után az aszalt szilva a legfelkapottabb, ezért most három aszalt szilvás receptet javasolok. Ha másféle aszalt gyümölcsünk maradt, az alábbi ételek azokkal is elkészíthetők.


Aszalt szilvás rizs

Készítsünk hagyományos módon párolt rizst. A megmosott rizst, pároljuk meg vajon vagy olajon, sózzuk meg, és öntsük fel annyi vízzel, hogy kb. egy ujjnyival ellepje a rizst. Ha megpuhult a rizs, keverjük hozzá óvatosan az előzőleg megáztatott aszalt szilvát, szórjunk rá őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget. Ha ízlésünk úgy kívánja, kicsit cukrozzuk meg. Öntsünk még rá kevés vizet és befedve pároljuk. Tálalásnál vigyázzunk arra, hogy a szilvák ne sérüljenek.


Aszalt szilva saláta francia mártással

30-40 dkg aszalt szilvát alaposan mossuk meg, és pár óra hosszat áztassuk. A francia mártáshoz kell egy evőkanál citromlé, egy evőkanál olívaolaj, só, törött bors és egy kávéskanál mustár. A citromlébe - állandó keverés mellett - lassan csurgassuk az olajat, addig, amíg opálos színűvé nem válik. Adjunk hozzá kevés sót és őrölt borsot, valamint a mustárt. Fejes saláta leveleivel béleljünk ki egy üveg tálat, és locsoljuk meg a szilvákat a francia mártással.


Aszalt szilva vaníliakrémben

Alaposan mossunk meg 20-30 dkg aszalt szilvát (más gyümölcs is lehet, sőt vegyesen is), áztassuk erős teában, vagy vízben néhány óráig. Öntsük le róla a levet, majd kicsit szárítsuk meg. Ezután nagyon kevés vízben 5-7 dkg cukrot forraljunk fel. Ha lehűlt a cukros víz, tegyünk egy evőkanál rumot hozzá. Egy-két zacskó vaníliás puding porból készítsünk sűrű krémet a leírás szerint. Egy üvegtál közepébe halmozzuk fel a szilvát, öntsük köré a vaníliamártást, végül a mártás öntözzük meg a szilva rumos szirupjával. Jégszekrényben jól behűtve tálaljuk, omlós kekszet, vagy babapiskótát adhatunk mellé.

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Koki helyett puncstorta

A koki, bizalmas hangú, tréfás kifejezésként, valakinek a feje búbjára mért enyhe ütést vagy kis pofont jelent. De utalhat olyan emberre is, aki a szesztől már teljesen elázott, s részegségében...

Datolya és füge édességek

Pár év óta a datolyát fügének nevezem, a fügét pedig datolyának. Ez azért különösen furcsa, mert tudom, miként néz ki a füge és milyen a datolya, jó néhány alkalommal láttam, hogy az ovális formájú...

Az uborka és a kappa

Valótlanság lenne azt állítanom, hogy az uborka mostohagyerek a konyhákban, ám ha azt mondom, az uborkát sokan csak salátaként, savanyúságként képzelik el, már bizonyára közel járok az igazsághoz....

Fõmenü

Az utolsó két hozzászólás

  • Álomfejtés A-tól Z-ig

    Kedves Hella! – Re: #951 Mivel a cigány jósnő nem válaszol a jövendőjüket firtató kérdésére, hanem ...
     
  • Pórul jártam a magnéziummal.

    Kedves Judit! A leírt tünetei valóban magnézium hiányra utalhatnak, és az is valószínűsíthet ő, hogy ...

Ezeket olvasta már?