Kedves Olvasóim!

Akik már máskor is jártak az oldalamon, azoknak nem újdonság, hogy egyetlenegy reklám sincs rajta, és azt is tudják, hogy minden szolgáltatás teljesen ingyenes. Egyedüli „fizetségem” látogatóim elégedettsége, amit elsősorban a látogatások száma, az oldalaimon eltöltött idő, a visszatérő olvasók részaránya, valamint a tetszések (lájkok) és a megosztások növekedése jelez. Az utóbbi hetekben sajnos negatív változások történtek: kevesebb lett a látogatóm, nőtt a visszafordulások részaránya, és - megmagyarázhatatlanul - több írásomnál is jelentősen (pl. a legolvasottabb álomfejtésnél, vagy a főoldalamon - több mint félezerrel!) csökkent a korábban „szerzett”, feltehetően kiérdemelten kapott lájkok és a megosztások száma. Hiába írtam többször is a ’Facebook Support Team’-nek, választ nem kaptam. Ezzel nemcsak engem károsítottak meg, hanem azokat is megsértették, akik ily módon fejezték ki valamelyik írásom iránti tetszésüket. Mindezek ellenére a továbbiakban is szeretnék az olvasóim kedvében járni, de amíg nem kapok kellő (lájkokban és olvasottságban is kifejezett) bátorítást és megerősítést, illetve nem állnak vissza a régi növekedési trendek, elsősorban technikai kérdésekkel (keresőoptimalizálással) kell foglalkoznom. Ez sajnos egyúttal azt is jelenti, hogy - a csökkenő lelkesedés mellett - kevesebb időm marad arra, hogy látogatóim kéréseinek eleget tegyek, kérdéseire válaszoljak, vagy újabb cikkeket írjak…


Aszalt datolyaA télről - ha nem használtuk fel gyümölcskenyérbe, mártásnak, tölteléknek vagy levesnek - gyakorta megmarad spájzunkban több-kevesebb aszalt vagy szárított gyümölcsünk, például aszalt szilva, sárgabarack, eper, áfonya, füge, datolya, kivi, grape fruit, meggy, cseresznye, mazsola vagy alma. Ezeket is fel lehet használnunk, méghozzá ötletesen.

Április végén egyik barátunktól kaptam egy tányérnyi aszalt gyümölcsöt, a fonott kis lapos tányérfélére kirakott, esztétikusan összeválogatott és elrendezett aszalt gyümölcsök olyan érzetet kelltettek bennem, hogy nem is gyümölcsöket látok, hanem egy gyönyörűséges virágot. Még attól sem ment el a kedvem, amikor felfedeztem a szavatossági időt, és rájöttem, hogy mindössze két napunk van az elfogyasztásig. Ennyi aszalt gyümölcsöt nem lehet megenni ilyen rövid idő alatt, ezért a puhább gyümölcsökből bekaptam pár szemet (néhányszor később is megdézsmáltam), majd a maradékot egy befőttesüvegbe raktam, és tartósítóként fehér rumot öntöttem rá. Egy sárgabarackot megkóstoltam és megszédültem olyan erős lett a rumtól.

Aszalt gyümölcsökA szárított, aszalt gyümölcsöket - fogyasztásuk vagy feldolgozása előtt - mindig alaposan mossuk meg, vagy áztatás után öblítsük le. Ha jól tudom, kénezik az aszalékokat, amiről elég rosszakat olvastam, mert a szulfitra érzékenyeknél kiszámíthatatlan reakciókat válthatnak ki, mint például hasmenést, fejfájást, idegrendszeri és anyagcserezavart. Sőt rosszabb esetben - más anyagokkal együtt - karcigonén (rákkeltő) hatása is lehet. Persze, ha kimérten vesszük az aszalt gyümölcsöket, számolni kell azzal, hogy beporosodtak, de azt is vegyük figyelembe, hogy mire elfogyasztásra kerülnek az aszalékok, addig sok kéz fogdosta, tapogatta meg, ezek között lehettek koszosak is.


Mivel a legtöbb háztartásban a mazsola után az aszalt szilva a legfelkapottabb, ezért most három aszalt szilvás receptet javasolok. Ha másféle aszalt gyümölcsünk maradt, az alábbi ételek azokkal is elkészíthetők.


Aszalt szilvás rizs

Készítsünk hagyományos módon párolt rizst. A megmosott rizst, pároljuk meg vajon vagy olajon, sózzuk meg, és öntsük fel annyi vízzel, hogy kb. egy ujjnyival ellepje a rizst. Ha megpuhult a rizs, keverjük hozzá óvatosan az előzőleg megáztatott aszalt szilvát, szórjunk rá őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget. Ha ízlésünk úgy kívánja, kicsit cukrozzuk meg. Öntsünk még rá kevés vizet és befedve pároljuk. Tálalásnál vigyázzunk arra, hogy a szilvák ne sérüljenek.


Aszalt szilva saláta francia mártással

30-40 dkg aszalt szilvát alaposan mossuk meg, és pár óra hosszat áztassuk. A francia mártáshoz kell egy evőkanál citromlé, egy evőkanál olívaolaj, só, törött bors és egy kávéskanál mustár. A citromlébe - állandó keverés mellett - lassan csurgassuk az olajat, addig, amíg opálos színűvé nem válik. Adjunk hozzá kevés sót és őrölt borsot, valamint a mustárt. Fejes saláta leveleivel béleljünk ki egy üveg tálat, és locsoljuk meg a szilvákat a francia mártással.


Aszalt szilva vaníliakrémben

Alaposan mossunk meg 20-30 dkg aszalt szilvát (más gyümölcs is lehet, sőt vegyesen is), áztassuk erős teában, vagy vízben néhány óráig. Öntsük le róla a levet, majd kicsit szárítsuk meg. Ezután nagyon kevés vízben 5-7 dkg cukrot forraljunk fel. Ha lehűlt a cukros víz, tegyünk egy evőkanál rumot hozzá. Egy-két zacskó vaníliás puding porból készítsünk sűrű krémet a leírás szerint. Egy üvegtál közepébe halmozzuk fel a szilvát, öntsük köré a vaníliamártást, végül a mártás öntözzük meg a szilva rumos szirupjával. Jégszekrényben jól behűtve tálaljuk, omlós kekszet, vagy babapiskótát adhatunk mellé.

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Három kicsi csacsihal

Állítólag a tőkehalfélék családjába tartozó földközi-tengeri csacsihalak egy méternél hosszabbra is megnőnek, a súlyuk pedig akár a 15 kilót is elérheti. Korábban ebben az információban erősen...

Katalin napi Borzas Kata

A Katalin napi meglepetésnek szánt Borzas Kata sütemények linzer- (más néven omlós) tésztából készülnek, akárcsak a linzer koszorúk, perecek, hajócskák, kosarak, az islerek, a vaníliás kifli, a...

Fõmenü

Az utolsó két hozzászólás

  • Álomfejtés A-tól Z-ig

    Kedves Erzsébet! Álmomban eleinte folyton félelmet éreztem, egy lány követett, bántani akart ...
     
  • Álomfejtés A-tól Z-ig

    Kedves Bea! – Re: #1024 Álma alapján olyan érzésem van, hogy - noha mint írja, nagyon szereti az ...

Ezeket olvasta már?