Kedves Olvasóim!

Akik már máskor is jártak az oldalamon, azoknak nem újdonság, hogy egyetlenegy reklám sincs rajta, és azt is tudják, hogy minden szolgáltatás teljesen ingyenes. Egyedüli „fizetségem” látogatóim elégedettsége, amit elsősorban a látogatások száma, az oldalaimon eltöltött idő, a visszatérő olvasók részaránya, valamint a tetszések (lájkok) és a megosztások növekedése jelez. Az utóbbi hetekben sajnos negatív változások történtek: kevesebb lett a látogatóm, nőtt a visszafordulások részaránya, és - megmagyarázhatatlanul - több írásomnál is jelentősen (pl. a legolvasottabb álomfejtésnél, vagy a főoldalamon - több mint félezerrel!) csökkent a korábban „szerzett”, feltehetően kiérdemelten kapott lájkok és a megosztások száma. Hiába írtam többször is a ’Facebook Support Team’-nek, választ nem kaptam. Ezzel nemcsak engem károsítottak meg, hanem azokat is megsértették, akik ily módon fejezték ki valamelyik írásom iránti tetszésüket. Mindezek ellenére a továbbiakban is szeretnék az olvasóim kedvében járni, de amíg nem kapok kellő (lájkokban és olvasottságban is kifejezett) bátorítást és megerősítést, illetve nem állnak vissza a régi növekedési trendek, elsősorban technikai kérdésekkel (keresőoptimalizálással) kell foglalkoznom. Ez sajnos egyúttal azt is jelenti, hogy - a csökkenő lelkesedés mellett - kevesebb időm marad arra, hogy látogatóim kéréseinek eleget tegyek, kérdéseire válaszoljak, vagy újabb cikkeket írjak…


Cukkíni és rebarbara
címen - sok szöveggel és kevés recepttel - már írtam e két zöldségféléről, ezért most, eltekintek a cukkíni ismertetésétől, kizárólag belőle készíthető ételeket ismertetek. Megszakítva a sajtokról szóló fogalmazásomat, azért esett a választásom ismét a cukkínire, mert nagyon sokan kíváncsiak rá, az elmúlt hónapban többen olvasták, mint az addig vezető helyen lévő Viszketés és Hímvessző-félék című írásaimat. A következőkben leírt cukkínis ételek elkészíthetők kígyóuborkából is.


Kapros cukkíni krémleves

A megmosott cukkíniket felkarikázzuk, és egy félbevágott vöröshagymával valamint maroknyi, apróra vágott kapor felével sós vízben feltesszük főni. Ha kész, hintsük meg liszttel, adjunk hozzá bőségesen tejfölt vagy tejszínt és turmixszoljuk össze. Ezután a megmaradt kaporral forraljuk fel.
Tehetünk bele más fűszert is, tojás sárgájával, reszelt sajttal, vagy valamilyen levesbetéttel ugyancsak dúsíthatjuk. Hidegen is fogyaszthatjuk, nyári melegben hűsítően hat.


Egyszerű párolt cukkíni

Személyenként 20 dkg cukkínit számítsunk, továbbá egy kisebb érett paradicsomot és egy nagy vöröshagyma negyedét. A cukkínit, miután a végeit levágtuk, aprítsuk fel kockákra, vagy hasábokra, a vöröshagymát kockázzuk fel, a paradicsomot úgyszintén, de előtte húzzuk le a héját. A hagymát olajon pirítsuk üvegesre, adjuk hozzá a paradicsomot, majd a cukkínit és legalább 10 percig pároljuk. Ízesítsük sóval és bazsalikommal, de megfelel a petrezselyem is.


Tojásos cukkíni, sajttal

Hozzávalók személyenként két-két cukkíni és felvert tojás, valamint reszelt sajt. A megmosott, felaprított cukkínit kissé megsózzuk és olajon megdinszteljük. Eközben két tojást felverünk egy evőkanál reszelt sajttal, majd ráöntjük a megpuhult cukkínire. Úgy sütjük meg, mint a tojásrántottát. Tálalás előtt megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel.


Gombával vagy tonhallal töltött cukkíni

Két megmosott bébi cukkíninek a végeit levágjuk, hosszában kettészeljük, kikaparjuk a húsukat és kicsit megsózzuk. Egy közepes vöröshagymát apróra vágunk, és kb. 20 dkg apróra vágott gombával, egy gerezd zúzott fokhagymával, a kikapart cukkínivel és egy kisebb, lehúzott bőrű paradicsommal együtt kevés olajon vagy vajon megdinszteljük, egy csipet sóval és majoránnával vagy bazsalikommal ízesítjük. A kihűlt masszába, beleütünk egy-két egész tojást és 10 dkg reszelt sajtot, és miután jól összekevertük a masszával, megtöltjük vele a cukkíniket. Ha híg a töltelékünk, akkor nagyon kevés zsemlemorzsát adhatunk hozzá. Forró olajban megsütjük.

Ha tonhal konzervből készítjük a tölteléket, a halról leöntött olajat használjuk fel a hagyma és a paradicsom dinszteléséhez. Ebben az esetben nem fontos a masszába keverni a reszelt sajtot, hanem a már megtöltött cukkínikre szórjuk rá.  Kikent tűzálló tálba rakjuk, és forró sütőben sütjük készre. Gyorsan megvan.


Cukkíni krumplival lerakva

Két személyre 20 dkg krumpli és 20 dkg cukkíni, egy nagy fej vöröshagyma, 25 dkg paradicsom szükséges. A krumplit, a cukkínit és a vöröshagymát karikákra vágjuk, a paradicsom héját lehámozzuk és felkockázzuk. Az összekevert hozzávalókat kikent tepsibe, vagy hőálló tálba rétegesen lerakjuk, minden rétegre reszelt sajtot szórunk. Meglocsoljuk olajjal, megsózzuk, borsozzuk, és egy merőkanál vizet öntünk alá. Az is jó, ha a víz helyett a rakott cukkínire bőségesen tejfölt kenünk, mert a tejföl a sütéshez elegendő folyadékot ereszt. Forró sütőben pirosra sütjük.

Zöldfűszert ízlés szerint használhatunk, és a rétegek közé - hogy dúsabb legyen ételünk - darabolt halat is becsempészhetünk.


Cukkínis spagetti, ezúttal hal nélkül

Korábban tonhallal ajánlottam a cukkínis spagettit. Most azonban egy teljesen egyszerű cukkínis tésztát javasolok. A kockára vágott cukkínit egy gerezd aprított fokhagymával megpirítjuk. A fokhagymát ezután ki lehet szedni az olajból, de én nem szoktam.  Megfőzzük a spagettit 'al dente' vagyis fogkeményre, majd a kifőtt tésztát összekeverjük a ragúval, felforrósítjuk és tálalás után az adagokat reszelt sajttal meghintjük. Készíthetjük makarónival vagy más tésztával is.


Ropogósra sült cukkíni, paradicsommal és zsemlemorzsás reszelt sajttal

4-5 evőkanál olajon üvegesre sütünk egy nagy fej vöröshagymát, 2 gerezd összezúzott fokhagymát, majd hozzáadunk ½ kg megmosott, kockára vágott cukkínit és egy nagy feldarabolt paradicsomot. A hozzávalókat sóval és őrölt borssal meghintjük. A megpárolt masszát olajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt tepsiben, vagy jénai tálban egyenletesen elterítjük, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával összekevert reszelt sajttal, és rádobunk kb. 5-7 dkg vagdalt vajat. Közepesen meleg sütőben kb. 10 perc alatt elkészül a ropogósra sült cukkíni.

Cukkíni saláta

A ½ kg alaposan megmosott cukkínit sós vízben 6-7 percig főzzük, s ha kihűlt vágjuk karikákra, terítsük szét egy salátás tálban, öntsünk a tetejére 3 evőkanál olívaolajból,1 citrom levéből készült, kissé sózott, borsozott öntetet. A végén szórjuk be a cukkínis salátát apróra vágott lila hagymával, vagy újhagyma zöld szárával, de a legjobb, ha snidlinget használunk. Önálló fogásként a cukkíni salátát tojással, sajttal gazdagíthatjuk.


Kovászos cukkíni

Egész zsenge cukkínikbol hasonló finomságot kovászolhatunk, mint a kovászos uborka.


Cukkinis szendvics

Vajas vagy szendvicskrémmel megkent kenyeret beborítunk sajttal - a húst kedvelők felvágottal, sonkával - és egész vékonyra szelt cukkínis karikákkal befedjük. A cukkíni szeleteket tetszés szerint paprikával, borssal, fokhagyma-granulátummal ízesíthetjük.

Cukkinival töltött vajastészta

Kell hozzá egy tekercs vajastészta, ami lehet mélyhűtött is. Könnyű dolgunk van, mert a kinyújtott, konyhakész tészta megvásárolható, így megspóroljuk az elkészítésével járó kínlódást. Aki inkább m aga akarja megalkotni a vajastésztát, az elkészítés ismertetését a habrolókról szóló írásomban találhatja meg.

Először a tölteléket készítsük el. Kevés olajon pirítsunk meg egy felkockázott vöröshagymát és egy-két gerezd zúzott fokhagymát, adjunk hozzá 10-12 dkg főtt rizst, és ½ kg megdinsztelt, vékony szeletekre vágott cukkínit. Sózzuk, borsozzuk meg, szórjunk rá majoránnát vagy bazsalikomot. A töltelékbe keverjük bele 2-3 felvert egész tojást.

A tésztalapot úgy helyezzük egy tepsibe, vagy sütőlapra, hogy legyen egy kis pereme. Gyorsan dolgozzunk a tésztával, hogy végig hideg maradjon. Halmozzuk a tésztára a tölteléket és bőségesen hintsük meg reszelt sajttal. Én trappistával készítem. Forró sütőben gyorsan megsül. Várjuk meg, míg kissé kihűl a tészta, csak azután vágjuk fel. Nemcsak melegen, de hidegen fogyasztva is finom.


Cukkínis, banános muffinok

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, egy csipet só, késhegynyi őrölt fahéj és szerecsendió valamint vanillin, 1 tojás, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj, 1 csésze pépesre zúzott banán, 1 csésze lereszelt cukkíni (a fölösleges vizet nyomjuk ki belőle). A tészta masszájába durvára vágott diót, mandulát, vagy mogyorót is tehetünk.

Jól keverjük össze a lisztet, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót, majd tegyük félre. A cukorral és vanillinnal összekevert vajat robotgéppel verjük fel habosra, majd keverjük bele a tojást, az összezúzott banánt és a kinyomott levű, reszelt cukkínit, ezután a fűszeres liszttel jól dolgozzuk össze.

Öntsük a masszát muffin formákba, de csak kétharmadig töltsük meg a mélyedéseket. A muffinok előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsülnek. Fogpiszkálót beleszúrva tesztelhetjük, hogy jók-e. Hagyjuk a formában pihenni 5 percig, majd borítsuk ki a muffinokat, hogy meghűljenek. Ha kihűltek, tetejüket por- vagy szőlőcukorral megszórva tálaljuk.

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Édes és sós gyümölcssaláták

  Ilyenkor a tavasz vége felé (a receptek írásakor már csak nyolc nap van hátra a májusból), még csak félig-meddig érett eper kapható, nincs még cseresznye, meggy sem, a tavalyi gyümölcsök közül pedig már...

Lekváros pörckifli, diós baklava

A pörckifli nevét olvasva, valószínűleg meglepődnek olvasóim, mert elég érthetetlen az, miként kerül a pörckiflibe lekvár, méghozzá, baracklekvár, egyáltalán hogyan szerepelhet egy pörcös sütemény a...

Hasznos dobozok

  Nem vagyok gyűjtögető, sohasem hajkurásztam ünnepelt művészek, színészek képeit, nem gyűjtöttem bélyeget, nem áztattam le a gyufásdobozok címkéit, és papírszalvétákat sem csereberéltem. Nem...

Fõmenü

Az utolsó két hozzászólás

  • Álomfejtés A-tól Z-ig

    Kedves Erzsébet! Álmomban egy társasággal egy gyermeket védtünk szellemi lényektől. A kisded veszélyben ...
     
  • Álomfejtés A-tól Z-ig

    Kedves Erzsike! Nekem olyan álmom volt, hogy a férjem egy nővel beszélt telefonon, és én tisztán ...

Ezeket olvasta már?