Kedves Olvasóim!

Akik már máskor is jártak az oldalamon, azoknak nem újdonság, hogy egyetlenegy reklám sincs rajta, és azt is tudják, hogy minden szolgáltatás teljesen ingyenes. Egyedüli „fizetségem” látogatóim elégedettsége, amit elsősorban a látogatások száma, az oldalaimon eltöltött idő, a visszatérő olvasók részaránya, valamint a tetszések (lájkok) és a megosztások növekedése jelez. Az utóbbi hetekben sajnos negatív változások történtek: kevesebb lett a látogatóm, nőtt a visszafordulások részaránya, és - megmagyarázhatatlanul - több írásomnál is jelentősen (pl. a legolvasottabb álomfejtésnél, vagy a főoldalamon - több mint félezerrel!) csökkent a korábban „szerzett”, feltehetően kiérdemelten kapott lájkok és a megosztások száma. Hiába írtam többször is a ’Facebook Support Team’-nek, választ nem kaptam. Ezzel nemcsak engem károsítottak meg, hanem azokat is megsértették, akik ily módon fejezték ki valamelyik írásom iránti tetszésüket. Mindezek ellenére a továbbiakban is szeretnék az olvasóim kedvében járni, de amíg nem kapok kellő (lájkokban és olvasottságban is kifejezett) bátorítást és megerősítést, illetve nem állnak vissza a régi növekedési trendek, elsősorban technikai kérdésekkel (keresőoptimalizálással) kell foglalkoznom. Ez sajnos egyúttal azt is jelenti, hogy - a csökkenő lelkesedés mellett - kevesebb időm marad arra, hogy látogatóim kéréseinek eleget tegyek, kérdéseire válaszoljak, vagy újabb cikkeket írjak…


 CukkiniA cukkíni rokonságban áll a nyári tökkel és a patisszonnal is. Van, aki éretlen töknek tartja, mert ha nem szedik le zsenge, karcsú korában, a bébi nagyságú cukkínibol, hamarosan nagy tök lesz. A spárgatökkel szemben a bébi cukkíni egész évben kapható. A tökhöz hasonlóan simulékony az íze, jól emészthető és gyorsan elkészíthető. Elkészíteni sokféleképen lehet, párolva, sütve, rántva, meg lehet tölteni, vagy krumplival lerakva cukkíni rakottast készíteni, de készülhet belőle csokoládés-cukkínis pite és kéttojásos cukkínis torta is varázsolható. Noha nem próbáltam még, gondolom, ha nincs otthon kígyóuborkánk, cukkínibol is lehet uborkasalátát helyettesítő jó salátát kreálni.

Patisszont sokszor ettem, de a cukkíni valahogy kimaradt az étrendemből. Mígnem egyik keresztlányom anyja egy jól megtermett zöld-fehér csíkos tökfélével állított be, javasolta ebből a cukkíniből finom tökfőzelék főzhető. Elkészítettem, sőt meg is ettük, de tökfőzeléknek mégis jobb a spárgatök. Másik találkozásom a cukkínivel, egy dunai hajó-étteremben volt, ahol köretként sült zöldségeket kértem, ebben nemcsak lila hagymát, paradicsomot és kaliforniai paprikát fedeztem fel, hanem bébi cukkíni is. A sült zöldségek remek harmonikus ízei nagyon ízlettek, azóta már sokszor elkészítettem. A hozzávalókat nagyobb darabokra vágom, a cukkínit - jól megmosva, héjastól, csak a végeit vágom le - vékony karikákra szelem s valamennyi zöldséget egyszerre teszem a forró olajba, megszórom fűszerrel, ez lehet őrölt bors, oregánó, bazsalikom, hirtelen megsütöm kb. 3-4 percig, majd amikor még ropogósak a zöldségek, balzsamecettel meglocsolom.  Azonnal tálalom. Ha teszünk bele zúzott fokhagymát még finomabb lesz.


 RebarbaraA rebarbara gazdag ásványi anyagokban, van benne foszfor, kalcium, magnézium, ezért ajánlják szívbetegséggel kínlódóknak, csecsemőknek, gyerekeknek és szellemi munkát végzőknek. Felhasználás előtt jól meg kell mosni a levélszárakat, majd a végét bemetszve le kell húzni róla a vékony hártyát. A leveleit véletlen se fogyasszuk el, mert többféle mérgező vegyületet  - többek között oxálsavat és a vesére káros anyagokat - tartalmaznak. A rebarbara gyorsan megfő, elég hozzá 4-5 perc. Ízre meglehetősen savanykás, ezért - hogy élvezhető étellé varázsoljuk - sok cukrot kíván. Tehát sem cukorbetegeknek, sem jó húsban lévőknek nem ajánlom. Különösen a britek és a skandinávok kedvelik, az angol szlengben „pite növénynek” (pie plant) nevezik. Eperrel vagy almával édesítve finom a süteményben, gyömbérgyökérrel pedig kiváló dzsem készíthető belőle. Egyesek szerint a rebarbara bor is igen élvezetes, bár nekem kétségeim vannak ezzel kapcsolatban.

Hollandiában ettem először rebarbaraszószt. Az édes-savanyú mártás fenségesen finom volt. Magam is készítettem egy-kétszer, de oly sok cukor kellett hozzá, hogy elálltam tőle, Inkább sóskamártást főzök, igaz abba is teszek cukrot, de jóval kevesebbet.


Rántott cukkíni

Fejenként egy kis bébicukkíni, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

A megmosott cukkíni végét levágjuk, kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk, besózzuk, állni hagyjuk, leöntjük róla a levet. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába megforgatva, forró olajban kisütjük. Törlőpapírra szedjük. Melegen, hidegen nagyon finom.
Készíthetjük párizsiasan is, ebben az esetben a felvert tojásba kevés lisztet keverünk, s a cukkíni szeleteket ebbe mártogatva sütjük ki.


Cukkínis-halas ragu, spagettivel, ahogy én készítem

1 bébi cukkíni, 1 fej vöröshagyma, 1 színes paprika, 1 csokor petrezselyem, ételízesítő, bazsalikom, őrölt bors, olaj, 1 doboz olajos aprított tonhal konzerv, 25 dkg spagetti vagy makaróni, a főzővízhez só, kevés főzőtejszín vagy tejföl

Apró kockákra vágom a megmosott, levágott végű bébi cukkínit, a vöröshagymát és a paprikát. Olajon (ez lehet a konzervről leöntött olaj is) megdinsztelem, megszórom ételízesítővel és a fűszerekkel, valamint a nagyon apróra vágott petrezselyemmel. Közben forró sós vízben fogkeményre főzöm a tésztát. A raguba keverem a tonhalat s, hogy szaftos legyen, egy kevés főzőtejszínt esetleg tejfölt. Óvatosan a leöblített tésztába forgatom a ragut.
Ezt a tésztát, ha nincs cukkínim, kígyóuborkával is készítem. Ha több ragut készítek, kis dobozokba adagolva, berakom a mélyhűtőbe, hogy legközelebb gyorsabban készüljön el a ragus tésztám.
A hozzávalók szerint ez két adagnak felel meg. (További cukkíni recepteket itt olvashatnak.)


Rebarbaramártás

½ kg rebarbara, ízlés szerint cukor, csipetnyi só, 2 dl tejföl, a habaráshoz kevés sima liszt vagy kukoricakeményítő

A kis darabokra vágott rebarbarát kevés, enyhén sós vízben tegyük fel főni, hogy csak ellepje a víz az edény alját. Teljesen szétfőzzük, majd cukorral édesítjük. A tejfölből kevés liszttel készült habarással az egészet elturmixoljuk. Tehetünk bele egy kevés reszelt citromhéjat vagy egy kis vanillint. Melegen szervírozzuk.


Rebarbarasaláta

½ kg rebarbara, 10 dkg cukor, 1 adag majonéz, 2 dl tejszín vagy 1 dl tejföl, só, őrölt bors

Lehúzzuk a rebarbara hártyáját, majd két centis darabokra vágjuk. Puhára főzzük a fele cukorral és egy kevés sóval. Leszűrjük. Tartármártást készítve, a majonézt ízesítjük sóval, cukorral, borssal, tejszínnel vagy tejföllel. Ha kihűlt, összekeverjük a tartármártással. (A rebarbara cukrozott főzővízét, ha jól lehűtjük, finom üdítőital.)

 

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Fõmenü

Az utolsó két hozzászólás

  • Álomfejtés A-tól Z-ig

    Kedves Erzsébet! Álmomban eleinte folyton félelmet éreztem, egy lány követett, bántani akart ...
     
  • Álomfejtés A-tól Z-ig

    Kedves Bea! – Re: #1024 Álma alapján olyan érzésem van, hogy - noha mint írja, nagyon szereti az ...

Ezeket olvasta már?