Kedves Olvasóim!

Örömmel látom, hogy az oldalam látogatottsága jelentősen megnövekedett, ám egyidejűleg sajnos a trollok is megjelentek. A jobbító szándékú kritikai észrevételeket szívesen veszem, de az ingerült, gyalázkodó bejegyzésekkel nem tudok mit kezdeni. Ezért a visszatérő látogatóim érdekében - és egyben az elnézésüket is kérve - úgy döntöttem, hogy a jövőben a hozzászólásokat szűrni fogom, illetve regisztrációhoz kötöm. Köszönöm a megértésüket!

Rosta Erzsébet

SlideBar

„Az álmok nem szándékos és önkényes kitalálások, hanem természetes jelenségek, és semmi mások, mint amit éppen ábrázolnak. Nem csalnak, nem hazudnak, nem csűrnek-csavarnak és nem kendőznek el semmit, hanem naiv módon azt adják tudtul, ami, és amit gondolnak. Csakis azért bosszantók és megtévesztők, mert nem értjük őket. Nem alkalmaznak semmiféle bűvészkedést, hogy elrejtsenek valamit, hanem kimondják, ami a lényegi tartalmuk, a maguk módján a lehető legvilágosabban. Azt is képesek vagyunk felismerni, miért olyan sajátosak és bonyolultak: a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy olyasmit iparkodnak kifejezni, amit az én nem tud és nem ért meg.”

 

Carl Gustav Jung (1875-1961),
svájci pszichiáter, pszichológus, analitikus

(Álomfejtésről oldalamon az álmok szóval - fentebb is - jelzett linken kívül még itt olvashatnak.)

 

 A, Á

 B

 C

 CS

 D

 E, É

 F

 G

 GY

 H

 I, Í

 J

 K

 L

 M

 N

 NY

 O, Ó

 Ö, Ő

 P

 R

 S

 SZ

 T

 TY

 U, Ú

 Ü, Ű

 V

 Z

 ZS

Megfejtett álmok 


A, Á

Ablak
Az ablakkal álmodót - ha büntető eljárás alatt áll - felmentik a vád alól. Ha az álmot látónak az ablakzár látványa marad meg az álmából, pletykázása miatt alapos megdorgálásra számíthat. Az észak-afrikai arabok szerint, ha az ember álmában egy ablakon át távozik, az ügyeinek szerencsés fordulatát jelzi; ám ha az ablak szűk, és nehéz kijutni rajta, ez arra inti, hogy nagy nehézségekkel kell megbirkóznia. Muhammad An-Nefzawi 15. században írt művében, a középkori arab világ szerelmi kultúráját bemutató Illatos kertben az ablak átvitt értelemben a nőre emlékeztet, ezért aki álmában magát új, jó állapotban lévő ablakon látja bepillantani, biztos lehet benne, hogy fiatalasszonyt, vagy szüzet kerít hatalmába. Ha viszont az ablak lestrapált, kopott, az asszony öreg lesz.

Adó
Ha álmában valaki adót fizet, csinos nyereségre számíthat, ha viszont adót vetnek ki rá, nehéz munka előtt áll.

Agglegény
Agglegénnyel álmodni szerény szerencsét jelent.

Aggodalom
Aki álmában aggodalmaskodik, ha beteg, javul az állapota, ha egészséges, örömben lesz része.

Angyal
Angyallal álmodni kiváló jel, sikert, boldogságot, hasznos barátságot, szerencsés szerelmet prognosztizál. Angyallal beszélni, utálatos és gonosz dolgok történnek az álmodóval. Azt álmodni, hogy angyallal együtt lebegünk, boldog öregséget jelez.

Antilop
Az álomképként megjelenő antilop ambiciózus célokról árulkodik, melyet nagy erőfeszítések árán ér el az álomlátó. Emellett az anyagi helyzete gyors javulását is jelzi. Ha viszont az antilop elpusztul, önhibájából a szerelmi kapcsolata hamarosan megszakad.

Apáca
Apácával álmodni szerénységet, türelmet jelez, de jelenthet titkos bánatot is. Apácává válni, hűtlenség a szerelemben. Apácafőnöknőt látni, nagyravágyásra utal.

Asztal
Asztalt látni öröm; teríteni jólét; leszedni, elkerüli az álmodót a szerencse. Asztalhoz ülni, családi boldogság; asztalon ülni, váratlan öröm.

Autó
Az álomfejtők szerint autót vezetni álomban, arra figyelmezteti az embert, hogy óvatosan bánjon a pénzével, a következő két hétben ne kockáztasson, és fogadásokat se kössön. Ha álmában valaki régóta vezet kocsit, azt jelenti, hogy pénz áll a házhoz.


B

Babér
Álomban babért látni összeveszést jelez előre. A babérlevél a férfi számára azt üzeni, hogy hamarosan egy csinos nővel ismerkedik meg. A babérkoszorú ünnepélyre utal.

Babonaság
Ha az álom valamilyen babonás hiedelemről szól, udvariatlan, neveletlen emberekkel lesz dolga az álmodónak.

Bagoly
Bagollyal álmodni, gyógyíthatatlan betegséget vagy halált jelent. De utalhat haragra is. Bagolyhuhogást hallani álomban dögvészt jelez.

Bambusz
Bambusszal álmodni a veszedelem jele.

Banda
Aki arról álmodik, hogy megtámadja, vagy megfenyegeti egy banda, életkörülményei rosszabbodására kap figyelmeztetést.

Banya
Álomban banyát látni bosszúságot jelez.

Bárány
A törökök szerint fehér báránnyal álmodni, a téli hideggel, hóval kapcsolatos eseményre utal. A magyaroknál a fehér bárány boldogságot jelent a házasságban.
Bárányt leölni, kegyetlenségre és ijedtségre utal.

Bicikli
Álomban biciklivel felfelé pedálozni a hegyre, jó kilátásokat jelent, ha viszont az álmodó lefelé gurul a lejtőn, az arra figyelmezteti, hogy balszerencséje közeleg.

Bicska
Bicskával álmodni, pletykát jelent.

Bohóc
Bohóccal álmodni: könnyeket és bánatot prognosztizál.

Bors
Borsos étel rossz fogadtatásban lesz része az álmodónak. Borstartó, elővigyázatra hívja fel a figyelmet. A bors szerencsét jelent a szerelemben.

Börtön
Börtönnel álmodni az egészségi állapotban hanyatlást jelez, de jelenthet szerencsét is. Börtönben ülni és bánkódni: a szomorúságnak vége lesz. Ha álmában az ember kedvesét börtönbe zárják, azt jelenti, hogy a szerelme megbízhatatlan; ha önmagát látja börtönben, az az érzelmei korlátozását, elfojtását jelzi.

Bukfenc
Álomban bukfencezni, jó aratásra van kilátás.


C

Cápa
Cápával álmodni utazást jelent.

Cékla
Arról álmodni, hogy társaságban céklát eszünk, ájulást, majd lázas betegséget jelez.

Cinke
Cinkét látni álomban öregembernek őszi halált, fiatalnak víg farsangot jelent.

Comb
Ha asszony combjáról álmodik valaki szerencsés lesz a szerelemben, a sovány comb látványa házasságtörés jele.


CS

Csákány
Csákányozni álomban öröm; csákánnyal ajtót kifeszíteni meglepetés; csákánnyal falat bontani, jó időjárás várható.

Csat
Csatot látni álomban olyan ismeretséget jelez előre, amely az egész életre szól.

Csecsemő
Aki csecsemővel álmodik: ha szegény ember, gondoskodnak róla; ha iparos, a vállalkozása tönkremegy; ha gazdag ember, kicsúszik kezéből a hatalom; ha utazni akar, inkább mondjon le róla, maradjon otthon, mert a csecsemő sem tud megbirkózni az akadályokkal. Álomban csecsemősírást hallani, örömet jelent.

Csepegés
Álomban ereszről csepegést hallani: betegnek jó hír, egészségesnek váratlanul jó hír. Ha vízcsap csepeg: pénzkiadás jelent.

Csoda
Álomban, ha valakit csoda ér, bátorságra utal, de jelentése lehet záporeső, és anyagi kár is.

Csukló
Csuklóról álmodni kellemetlenség éri az illetőt, asszonycsuklón karperecet látni, börtön vár az álmodóra.


D

Dada
Dadával álmodni változás jele, de utalhat kisebb betegségre és kiadásra is.

Datolya
Datolyát enni álomban férfinak sikert jelent a nők körében. Datolyapálmával álmodni – a kínaiak értelmezése szerint - a korai halál jele.

Délibáb
Álomban délibábot látni, hamisságot mutat.

Disznó
Disznóval álmodni hazugságot, betegséget jelent. Disznót lelőni, szerencse a játékban. Disznóhúst enni, vagy disznózsírt kenni, gondtalan életre utal.

Doboz
Dobozzal álmodni, titkot jelent, de jelezhet titkolódzást; ha viszont eltörik a doboz, csúf veszekedést.

Dunyha
Álomban a dunyha látványa a szenvedés jele; dunyhát ajándékba kapni, rossz sors;

Dűlőút
Dűlőúton járni álomban andalgásra, új feleségre és új életre utal.


E, É

Egér
Az álomfejtők szerint egérről álmodni családi gondokat jelez, vagy azt, hogy az anyagi ügyek kedvezőtlen fordulatot vesznek. Ha egy olyan egérről szól az álom, amelyik valakire ráugrik, vagy a ruháján mászik, akkor egy barátjával botrányba keveredik az álmodó. Egér ágyban váratlan szerelembe esés jele. Egeret lenyelni, nehéz nyereményhez jutni.  Egereket, vagy patkányokat látni kamrában szűk esztendő következik.

Ékszer
Az álomfejtők szerint, álomban ékszert venni, boldogság, eladni nagy kár. Ékszert látni álmunkban, szívfájdalom, piros köves ékszert látni, betegség jele.

Elveszett tárgy
Álomban egy elveszett, vagy elfelejtett értékes tárgyat szerencsésen megtalálni, sikert jelez.

Erdő
Az álomfejtők szerint, aki álmában erdőn vág keresztül, vagy fák között sétál, átmeneti időszakot él meg. Lehet, hogy az ösztöneinek engedelmeskedik. Ha viszont az álmodó eltéved az erdőben, az annak a jele, hogy tudata alatt önmaga jobb megértésére törekszik, de jelentheti azt is, hogy egy új időszak kezdődik az életében. A sűrű, zöld erdő megcsalás jele, erdőt messziről látni, félelmet jelent.

Ernyő
Álomban lyukas esernyőt látni veszekedést jelent; esőben csukott esernyőt hordani: balszerencse az üzleti életben; nyitott esernyőt vinni esőben: nagy szerencse vár az álmodóra, minden erőfeszítése sikeres lesz. Álomban a napernyő látványa, azt jelenti, hogy mások veszik fel az illető fizetését.

Eső
Álomban megázni, megszabadulást jelez a problémáktól és nehézségektől, de termékenységet és megújulást is szimbolizálhat. Látni, amint esik az eső, és közben hallani az esőcseppek koppanását, megbocsátást és jóindulatot jelent. Ablakon át nézni az esőt, a spirituális gondolatok és megérzések tudatosulását mutatja, olykor szerencsét és szerelmet is jelképez.

Étel
Ételről álmodni, fizikai és érzelmi táplálékot és energiát jelez. A különböző ételek a gondolatok széles körét szimbolizálhatják. A gyümölcs általában az érzékiséget jelképezi, a fagyasztott ételek az álmodó hideg érzelmeiről, kimért modoráról árulkodik. Bizonyos ételek fogyasztása olyan a tulajdonságokra utalhat, amelyek hiányoznak az emberből. Aki álmában élelmet halmoz fel, valószínűleg fél az ínségtől, a nélkülözéstől. Azt is jelentheti, hogy meg van elégedve azzal, amit elért. Álomban lekvárt enni, az álmodó pénzzavarba kerül, melyet egy asszony okoz; mézet enni, vagyonhoz és szeretethez jut az álmodó; sonkát enni, az illető elveszti azt, ami sokat jelentett az életében.

Étkezés, evés
Álomban enni, egészséget jelent; azt látni, hogy valaki eszik, látogató érkezik, vagy jó jövedelemhez jut az illető. Ha az evést követően az álmodó éhes marad, az a kielégítetlen szellemi szükségleteiről, és vágyairól árulkodik. Az élelem szeretetre, barátságra, ambícióra, szexre vagy élvezetre utalhat. Aki azt álmodja, hogy elveszik előle az ételt, mielőtt befejezte volna az evést, vitákra számíthat a beosztottjaival, illetve azokkal, akik tőle függenek.


F

Fa
Kidőlő fának a látványa az álmodót arra figyelmezteti, hogy elvesztette a lába alól a talajt, és rossz irányba halad.

Fagyöngy
Fagyönggyel álmodni örömteli eseményeket és sok boldogságot jelez, de arra is utalhat, hogy az álmodót valaki a környezetében vonzónak találja.

Farkas
Farkassal álmodni némaságot okoz. Farkasfog, gyermeknek jót jelent, asszonynak gyermekáldást, öregembernek rossz ómen. Álomban farkasüvöltést hallani, nagy veszedelem.

Fém
Fémről álmodni erőt és szilárd jellemet jelez, de szimbolizálhatja a társadalom embertelen oldalát is.

Fésű
Az álomfejtők szerint bosszúság fogja érni azt, aki álmában fésűt lát, ugyanezt jelenti az is, ha leesik a fésű.

Fodrász
Ha egy asszony azt álmodja, hogy fodrászhoz ment, az annak a jele, hogy hamarosan egy családtagjának erkölcsét sértő családi botrányba keveredik. Be kell festetni a haját, hogy nagy nehezen megússza a börtönbüntetést. Ha egy férfi álmodik fodrászról, az sok pletykát jelent, vagy azt, hogy uralkodni szeretne egy gyönyörű nő fölött.

Fokhagyma
Álomban a fokhagyma látványa, ha szegény az álmodó, akkor jó jelentésű, ha gazdag, akkor valakitől gonoszságra számíthat. A fokhagymaszag levertséget jelez.

Fonál
Az álomfejtők szerint: ha egy facér nő fonállal álmodik, hamarosan egy jómódú férfi felesége lesz.

Főzés
Főzésről álmodni, az jelenti, hogy az álmodó alárendeltjévé kívánja tenni, és maga képére szeretné formázni a környezetét. Másik jelentésében viszont az ember gondoskodó oldalát jelképezi, s az illető szeretetvágyára utal. Egy másféle magyarázat szerint, az álmodó életbevágóan fontos ünnep előtt áll.

Futás
Álomban a futás nagy változásra hívja fel a figyelmet. Futni bizonyos cél felé, öröm; futás közben elfáradni, egészséges embernek jót jelent. Futás közben megállni bánatot jelez.

Füstölő
Füstölő égetésének álma az álomlátó spirituális fejlődését jelzi. Nagymértékű tudatosságot, elkötelezettséget reprezentál.


G

Gólya
Álomban gólyát látni gyermekáldást jelent, de jelenthet jó barátot is. Ha gólya kelepel az álmodó házán az illetőt szégyen éri; ha fészket rak a kéményén, akkor szerencséje lesz. Több gólya látványa boldog házasságot prognosztizál.

Gránátalma
Álomban gránátalmákat látni, termékenységet, jó egészséget és hosszú életkort prognosztizál, de szexre való csábítást, felhívást is jelezhet. Alternatív módon a vért reprezentálja.


GY

Gyapot
Gyapotföldről álmodni különös vágyat ébreszt a gyapotszedésre.

Gyémánt
Az álomfejtők szerint gyémántok birtoklásáról álmodni nagyon ígéretes álom, ugyanis magas körökből származó tiszteletet és elismerést jelent. Az viszont, ha a Szűz Mária koronájából való gyémántot lát, és visel álmában, közeli halálesetet jelez.

Gyerek
Aki kisfiút lát álmában, örömteli híreket kap, aki viszont leánygyermekről álmodik, rossz híreket hall, a török álomfejtők szerint. Általában gyermekkel álmodni, minden esetben valamilyen szerencsét jelent. Ugyanakkor a gyerekcipő: rossz hír; a gyerekruha: betegség; gyereket örökbe fogadni: viszályra figyelmeztet.

Gyertya
Az álomfejtők azt mondják, hogy a család jól megalapozott szerencséjét jelenti, ha az álomban látott gyertya tiszta, nem imbolygó lánggal ég.

Gyík
Gyíkkal álmodni egy ismeretlen ellenségre utal, vagy üzleti vállalkozásra.

Gyöngy
Gyönggyel álmodni, megfontoltságot jelez az új vállalkozásokban, tervekben. Az emberi lelket is jelképezi. Egy másik felfogás szerint a gyöngy álomban mindig könnyeket jelent.


H

Haj
Hajról álmodni azt jelenti, hogy az illető nem jár el kellő gondossággal személyes ügyeiben, és nem fog előrejutni, mert nem használja az eszét. Barna haj álomban szerencsés szerelem. Másnak haját levágni, nyereséget jelent.

Hal
Hallal álmodni egy jó ismerős teherbeesését jelenti. Halat fogni: az erő jele, tengeri halat látni álomban: rémület; a halikra: sok pénz; halat megölni: nagy bevétel; ajándékba halat kapni: gazdagság.

Halál
Álomban meghalni nyomorúság. Halálra vágyakozni, egészséget jelent. Meghalni majd újraéledni, azt jelzi, hogy nagy tisztesség éri az álmodót. A pandzsábiak szerint, ha valaki halállal álmodik, az a hosszú élet jele.

Halott
Az álomfejtők szerint, ha az álomban látott halott mond valamit, jól oda kell figyelni, mert ez nagyon fontos lehet az álmodó számára. Halott személlyel álmodni, egy figyelmeztető álom, azt jelzi, hogy a jelenlegi körülmények nem sok jóval kecsegtetnek, ezért nem szabad semmiféle egyezségbe belemenni, és semmilyen szerződést aláírni.

Hamu
Álomban: hamun járkálni, bénulást okozhat.

Háromszög
Háromszöggel álmodni szerelmi légyottot ígér, de azt is jelentheti, hogy titkos találkozóra megy az álmodó.

Házasságkötés
Házasságkötésről álmodni egy családtag halálát jelenti. Ha a házasságot idegenek kötik, akkor a halott egy távoli ismerős vagy barát lesz. Házassági ajánlat álomban, bizonyos körülmények rosszabbra fordulását jelzi. Ha álmában az előző párjával készül házasságot kötni az ember, azt jelzi, hogy elfogadta a kapcsolatából adódó kötelezettségeket, és tanult a múltbéli hibáiból. A pandzsábiak szerint házasságról álmodni szerencsétlenséget jelent.

Holdfogyatkozás
A holdfogyatkozás álma azt jelzi, hogy az illető valamilyen eddig elrejtett tulajdonságára, titkolt hibájára hamarosan fény derül.


I, Í

Iga
Nőtlennek: házasság; nősnek: nyugodalom.

Indiai jó álmok és rossz álmok
Az indiaiak nagyon hisznek az álmok erejében, melyeket isteni figyelmeztetésnek tekintenek. Szerintük istenekről, démonokról, szerencsésnek tartott állatokról vagy szerencsésnek tekintett dolgokról álmodni jó jel. Viszont aranyról, vasról, hulló csillagról vagy földrengésről álmodni rosszat jelent.  A pandzsábiak szerint a hajnali álmok általában valóra válnak. Nem jó tűzzel álmodni, vizet látni viszont szerencsét hoz. Váratlan szerencsét jelent, ha az ember álmában valamelyik ősétől ajándékot kap, ha viszont a felmenője elvisz valamit tőle, az a közelgő halál jele.

Ing
Ha fehér: nyereség; ha koszos: betegség.

Írás
Ismeretlen kézírást látni: valami hasznosat üzen az álmodónak; olyan írás, amit nem tudunk elolvasni: titkot jelent, amelyet megtudhatunk.

Ivás
Pohárból: jó társaság, amely hasznodra van.


J

Jajgatás
Álomban jajgatni, nagy bajra utal, jelenthet rossz évet, szárazságot, halálesetet.

Jég
Jéggel álmodni gond és betegség. Ha beszakad alattunk a jég, feleslegesen fogunk félni valamitől. Jégen elcsúszni szerelmi csalódás, vagy reményvesztettség. Jégen ülni, kedvezőtlen esemény bekövetkeztét jelzi. Olvadó jégen járni, füstbe ment törekvések. Jégkrémet enni, készíteni, eladni vagy felszolgálni, azt jelenti, hogy az illető elégedett az életkörülményeivel.

Jérce
Jércét látni álomban, nemsokára szerencse éri az illetőt.

Juh
Akolba zárt juhok, hosszú télre figyelmeztetnek. Juhot nyírni, veszedelmes időszak következik. Juhnyáj: az álmodó elégedett az életével. Juhokat őrizni, nyereség áll a házhoz. Juhászt látni álomban esőzéssel kapcsolatos kárt jelöl.


K

Kakas
Kakassal álmodni tűzvészre figyelmeztet, de jelenthet örömet szerző hírt, nőknél szerencsét. Kakas a tyúk hátán: szerencse a szerelemben. Kakas látványa egy torony tetején ünnepnapot jelent.

Katona
Katonával álmodni: bátorságot, olykor dühöt és gyűlöletet is jelent. A legtöbbször azonban rossz változásra van kilátás. Öreg katona látványa: hazudni fognak az álmodónak.

Kenguru
Kengurut látni, váratlan és izgalmas utazás ígéretét jelenti.

Kereszt
A keresztről és a keresztre feszítésről szóló álom szerencsét jósol az álmodónak: aki saját magát látja keresztre feszítve, nyugodt, eseménytelen házasságot remélhet; a tengerészek számára jó hajózást jelent. A politikusnak a keresztre feszítés a hivatali ranglétrán való emelkedését ígéri.

Kert
Kertet látni álomban többnyire gyerekáldást jelent. Virágos kerttel álmodni békét, kényelmet, igaz szerelmet és boldog otthont ígér. Gondozatlan, gazos kertet látni álomban, azt jelenti, hogy az illető elhanyagolta lelki szükségleteit. Az álombéli zöldséges kert, szorgalommal és gondossággal elért jólétet jelent, stabilitásra és belső erőre utal. Kert magas kerítéssel körülvéve azt jelzi, hogy adósságunkat kiegyenlítjük. Kert ősszel: gyász jele; kert télen: halott gondolatok.

Kesztyű
A kesztyű álomban, meghívásra lehet számítani. A kesztyűről álmodó embernek többnyire peres ügyei vagy üzleti gondjai lesznek, azonban megfelelő módon képes velük megbirkózni. Fekete kesztyű a gyász jele. Páratlan kesztyű: elválás olyantól, akit szeretünk.

Kígyó
Az álomfejtők szerint álomban magányos kígyót látni, és fenyegetést érezni, azt jelenti, az illetőnek egy olyan gonosz ellensége van, aki nemcsak ármánykodik ellene, hanem a testi épségére is tör. Sok kígyót látni egy gödörben balszerencse sorozatát jelzi előre a szerelemben és az üzleti életben. Ha sikerül az illetőnek legyőzni és meggyilkolni az álmában fenyegető kígyókat, azt jelzi, hogy felülkerekedik a nehézségein és diadalmaskodni fog. Kínában szerencsés előjel, ha álmunkban kígyó üldöz. Álomban fekete kígyót látni, leánygyermek születésének előjele, a szürkésfehér kígyó viszont fiúgyermek születését jövendöli. Az üzbégek szerint, aki fehér kígyóról álmodik, az meggazdagodik.

Koporsó
Az álomban látott koporsó az anyaméhet szimbolizálja. Ha üres, az álmodónak néhány területen kibékíthetetlen véleményeltérése van környezetével. A koporsóban látható holttest, depressziós időszakot jelez előre, melyet valószínűleg a személyi szabadság korlátozása okoz. Értelmetlen vagy rosszabbodó viszonyra, ügyre figyelmeztet. Itt az ideje a helyzet megszüntetésének vagy a kapcsolat felszámolásának.

Korsó
Az álomban látott korsó mindenféle rossznak a jele, kivéve, ha kútba vagy patakba esik, és darabokra törik, mert így a benne lévő bajok szétszéledhetnek. Teli korsóval álmodni, egészséget jelent; ha üres a korsó, az a szegénység jele.

Kulcs
Kulcsokat látni álomban, nem várt változást jelent, de utalhat valamilyen titokra, különösen akkor, ha a kulcs rozsdás. Kulcsot elveszíteni, haragot jelez a legjobb baráttal. Kulcsot találni: kiszabadulás szorongatott helyzetből. Kulcscsomó a kézben azt jelzi, hogy kezedben tartod a szerencsédet.

Kutya
Kutyával álmodni: az embernek alattomos ellensége van. Egy másik változatban, kutyáról álmodni nagy sikert, gyönyörűséget és állhatatos barátokat jelez. Ugató kutya felől álmodni, rosszabbodó életkörülmények várhatók, nagy valószínűséggel nehézségek fognak következni. Fogaival vicsorgó kutya látványa álomban gyűlölködést jelez előre.


L

Léggömb
Léggömböket látni álomban, szertefoszlanak a vágyak, különösen az üzleti életben és a szerelemben, de jelenthet veszteségeket is, és visszaesést, jövedelemcsökkenést a vállalkozásban, sőt válást is.

Levél
Az angol álomfejtők szerint annak a nőnek, aki szeretné megtudni, hogy szeretője őszinte-e hozzá, ki kell választania a szerelme levelei közül egyet, lehetőleg azt, amelyik a legszenvedélyesebb szövegű. Ezután a levelet az asztalra téve, össze kell hajtani kilencrétűre. Az így összehajtott levelet egy tűvel át kell szúrni, és a párna alá tenni. Ha éjjel a szerelmes nő ezüstről, drágakövekről, üvegről, kastélyról vagy tiszta vízről álmodik, biztos lehet benne, hogy szeretője őszinte, ígéretei becsületesek; ha azonban lepedőről, pókról, tűzről, fáról, virágokról vagy arról álmodik, hogy köszönti őt, akkor érzései hazugok, és el fogja hagyni. Ugyancsak álommal kapcsolatos hiedelem, ha valaki arról álmodik, hogy levele érkezett egy barátjától, annak az a jelentése, hogy a barátja hamarosan megérkezik, vagy nemsokára újabb hírt fog adni magáról.

Liba
Libát látni álomban hír jöttét jelzi, de jelenthet pletykálkodást. Ha gúnár támadja meg az álmodót, az csalárdságot jelent. Repülő liba messzi utazást prognosztizál; a libatoll pedig kigúnyolást.


Bármely lóval kapcsolatos álom nagyon szerencsés; még a halottas kocsit húzó tolldíszes lovakról való álmodás is jó jel, ugyanis esküvőt jelez előre. Az álomban látott tarka ló ugyancsak nagy szerencsét jövendöl. Hasonlóképpen vélekednek az arabok is. Aki lovakkal, öszvérekkel vagy szamarakkal álmodik, jót remélhet, mert a Próféta azt mondta: "A férfiak szerencséje a lovaik üstökéhez van kötve az utolsó ítélet napjáig." A Koránban pedig meg van írva, hogy Allah akarta úgy, hogy "meglovagolják őket és pompázzanak velük."A török álomfejtők szerint, aki fehér lóról álmodik, annak teljesülni fognak kívánságai.


M

Macska
Macskával álmodni általában kedvezőtlen előjel, jelezhet hűtlenséget, árulást vagy valamilyen szerencsétlenséget. Az álomban látott fehér macska jót jelent az angolszászoknál; a cirmos macska úgyszintén, mert szerencsés szerelmet jelez. Az álomban látott vörösessárga macska pénzt és sikeres üzletet ígér; a fekete-fehér macska az álomlátó gyerekeinek a szerencséjét jövendöli; a foltos macska, annak a jele, hogy a barátjaival lesz szerencsés az illető. Az álomban támadó macskák, ellenséget jeleznek; de ha eredményesen megküzd velük az ember, akkor nagy nehézségeken sikerül keresztülvergődnie, és hírnévre tehet szert. Ha valakit álmában csúnyán összekarmol egy macska, az betegséget és bajt jelez előre az álmodónak.

Madár
Az álomfejtők szerint madárral álmodni férjhez menést, álomban repülő madarakat látni, sikeres életet jelent. Madarat fogni: szerencse idegen vendéggel kapcsolatban. Madarat fészkén ülve látni álomban, házasságra van kilátás.

Mágia
Az álomfejtők szerint, az álomban átélt, vagy látott mágia bármilyen formája váratlan változásokat jelez. Ha azt álmodja valaki, hogy becsapta, vagy megtévesztette egy mágus, az annak a jele, hogy ismét találkozik egy rég nem látott, elveszettnek hitt barátjával, vagy felújít egy kihűlt szerelmi kapcsolatot.

Majom
Majommal álmodni azt jelenti, hogy az ember barátai álnokok, akik csak hízelegnek neki, miközben csak a saját érdeküket nézik. Táncoló majom látványa álomban közeli szórakozásra kilátás; fára mászó majom: ellenségeskedés; ordító majom: ha leány álmodja, akkor egy teszetosza fiú fog neki udvarolni.

Makk
Az álomfejtők azt mondják, makkal álmodni jó dolgokat jelez előre, jelentős vagyongyarapodást ígér. Asszonynak makkevésről álmodni azt jelenti, hogy jómódú lesz, és örömteli pozícióba emelkedik. Aki arról álmodik, hogy lerázta a makkot a fáról, annak vágyai hamarosan teljesülni fognak az üzleti életben vagy a szerelemben.

Mandula
Mandulával álmodni, átmeneti bánatot jelez. Élvezettel evett manduláról álmodni szerencsét jelent, ha keserű az íze, az eltervezett változtatásokat el kell halasztani, de utalhat betegségre is.

Medve
Az álomfejtők szerint egy medve megöléséről álmodni azt jelenti, hogy szorult helyzetből sikerül kiszabadulnia az álmodónak. A kínaiaknál az álomban látott medve fiúgyermek születésére utal.

Méh
Méhekkel álmodni sikeres üzletet jelez. A méhraj tűzvészre figyelmeztet. Álomban a méhszúrás szerencsétlenségre utal.

Méz
Álomban mézet enni szomorúság éri az embert.

Mosómedve
Mosómedvéről álmodni arra figyelmeztet, hogy fel kell készülni az önvédelemre. Egy másik változat szerint álomban mosómedvét látni, azt jelenti, hogy az emberek hamis arcukat mutatják az életben. Ha az álomban egy mosómedve kergeti az embert, annak az álmodó számára az a jelentése, hogy, akit eddig barátjának vélt, ellensége lesz, és a háta mögött a bukásán mesterkedik.


N

Nád
Álomban nádba fújni jó kilátás jele. Nádasban ülni, az álmodó a fájdalmát kívánja feledni, de jelenthet szerencsét is. Téli nádas látványa, hosszú télre lehet számítani.

Napfogyatkozás
Az álomfejtők szerint, napfogyatkozásról álmodni, az élvezetek túlzásba vitelére figyelmeztet. A túl sok esti összejövetel, az ivászat egészségi problémákhoz vezethet. Az álmodó átmeneti sikertelenségre számíthat a vállalkozásában.

Narancs
Keserű naranccsal álmodni azt jelzi, hogy rágalmak érik az embert, mégpedig arról a helyről, ahol a narancsokat látta.

Nátha
Náthásnak lenni, azt jelenti, hogy jó egészségnek örvend az álmodó.

Név
Ha valaki álmában a nevét hallja, arra utal, hogy jó üzenetet kap az álmodó.


NY

Nyak
Ha egy nyakról szól az álom, az a közelgő pénz jöttét jelzi, kivéve, ha egy törött nyakkal kapcsolatos, ebben az esetben arra figyelmeztet, hogy a vállalkozását, üzleti ügyeit rosszul menedzseli az álmodó. A vastag nyak kedvező jel.

Nyaklánc
A nyaklánc elvesztéséről álmodni, szenvedést jelent a szeretett lény elvesztése miatt. Ha az álmodó a szerelme vagy önmaga nyaka köré tesz egy nyakláncot, az házasságot és boldog családi életet jelez. Nyaklánc asszonyon: ajándékot fog kapni az álmodó.

Nyúl
Nyúllal álmodni szerencsétlenséget, rendszerint félelmet is jelent. Országúton ülő nyúl: titkos helyre való hívogatás. Nyúlganéj: kisebb szerencse éri az embert.


O, Ó

Olajbogyó
Olajbogyó álomban kereskedőnek szerencse, másnak pedig fájdalom.

Olajfa
Olajfát látni hegyen, szenvedésre számíthat az álmodó.

Olajos hal
Álomban olajos halat látni utazást jelez.

Olló
Az olló álomban is gyakran a veszekedés és harag jele. Ollót ajándékba kapni, kis szerencse. A nagy olló kövér asszonyra utal, a szabóolló pedig hideg időjárásra.

Orgyilkos
Álomban orgyilkost látni, gonosz gond fog hatalmába keríteni.

Orsó
Orsót látni álomban eljegyzést jelez a családban, nagy ünnepléssel.


Ö, Ő

Öblítés
Gonosz indulatok lecsengését, segítség érkezését vetíti előre.

Ölelés
Valakit ölelni álomban a csalfaság jele. Öregasszonyt ölelni, megszorítás, ifjú lányt ölelni, aggodalomra lesz ok.

Ölyv
Álomban ölyvet látni nagy veszedelem.

Öreg emberek
Öregurakkal álmodni jó egészség jele. Öregasszonyt látni álomban haragot jelent. Mezon kószáló öregember látványa, meglopják az álmodót. Táncoló öregember hosszú téli utazás, bánat várható.


P

Papagáj
Papagájjal álmodni azt jelenti, hogy valamilyen tréfás dolog történik az illetővel. Ha a papagáj megcsípi az álmodót, az barátnője irigységéről árulkodik. Az álomban látott és hallott beszélő papagáj azt jelenti, hogy gonosz gúnyt űznek az álmodóval.

Patkány
Álomban egy kamrában látott patkányok ínséges idők eljövetelét jelentik. A patkány látványa ellenségre hívja fel a figyelmet. Ha a patkány megharapja az álmodót, szerelmi féltékenység jele.

Páva
Álomban, ha a páva: kiált, szerencsétlenséget jelent; repül, kis öröm, amelyért nagy árat kell fizetni; alszik, a csábítás jele; a napon sütkérezik, egy asszony hiúsága miatti veszedelemre utal; döglött, öregasszony szerelmére figyelmeztet. Az álomfejtők szerint: álomban páván lovagolni, megszégyenülés jelent egy szerelemben; pávát enni böjtölés idején, gonosz áll a házhoz. Pávatollal álmodni, börtönt, pávatollal játszani, ingerlékenységet jelent.

Pénisz
Ha egy asszony péniszről álmodik, egy rokona fog meghalni, mondják a törökök.

Pénz
Pénz elvesztéséről álmodni, átmeneti zavarokat, boldogtalanságot jelent a családi életben, és visszaesést a vállalkozásban. Gyengének, sérülékenynek és talajt vesztettnek érezheti magát az álomlátó. Emellett a becsvágy, energia és a kellő önbecsülés is hiányzik belőle. Pénz ajándékozása álomban, a szeretet adásával azonos módon értékelendő. Az álmodó keresi a szeretetet. Ha mások ajándékoznak pénzt, elhanyagoltnak, mellőzöttnek érzi magát. Valószínűleg nem tanúsítanak kellő figyelmet a problémáira, és nem mutatnak együttérzést az illető iránt. Pénzt lopni, veszélyre figyelmeztet, és óvatosságra int. Pozitív értelmezésében viszont arra utal, hogy az illető – erőfeszítéseinek köszönhetően – végül képes lesz szert tenni az általa értékesnek tartott tulajdonságokra. Az indiai szikh álomfejtők szerint az alvó személy családjában betegség várható, ha az illető álmában valakitől pénzt vesz el.

Pénztelenség
Pénz hiányáról álmodni a társadalmi státusz elvesztésétől való félelmet jelzi. Az álmodó híján van azon képességeknek, melyek céljai eléréséhez szükségesek. Azt is jelezheti, hogy túlságosan sokat foglalkoznak vele, vagy ellenkezőleg, teljesen elhanyagolják az illetőt.

Pillangó
Az álomfejtők szerint körös-körül röpködő pillangókat látni álomban azt jelzi, hogy távoli barátunk felől kapunk hírt, levélben, vagy valakitől, aki találkozott vele. Pillangóról álmodni általában, a megnyugvás iránti vágyat jelzi. Emellett a pillangók kreativitást, romantikát, élvezetet és szellemiséget is kifejezhetnek. Az is lehet, hogy az álmodó gondolkodásmódja átalakulás előtt áll. Ha az alvó személy egy gyönyörű, színes pillangót lát álmában, az illetőt pozitívan értékelik egy közeli társasági összejövetelen.

Pók
A magyaroknál álomban a tarantella pók kivételével az összes pók látványa, jó szerencsét jelent. Minél nagyobb pókot lát az ember, annál nagyobb szerencséje lesz. Ha falon mászó pókot látunk álmunkban, a legkedvesebb kívánságunk fog teljesülni. Hálóját szövő pókot látni álomban, kemény munka révén növekedő vagyont jelképez.


R

Rémisztő álmok
Szerencsét jeleznek, például tűzben megégni mindenki számára szerencsét jelent, mert ha beteg álmodja, meggyógyul; ha fiatal álmodja, szerelmi szenvedély keríti hatalmába.

Repce
Repcével álmodni intő jel, civakodásra vagy egy esetleges megerőszakolásra figyelmeztet, amelynek elkerülésére fel kell készülni érzelmileg és fizikailag.

Repülőtér
Forgalmas repülőtérről álmodni az illető szabadság utáni, vagy utazási vágyát jelzi. Ha az álomban a repülőtér üres, vagy elhagyott, az útiterv megváltozik, vagy az utazás elhalasztódik.

Rossz álmok jó jelentése
Halállal álmodni, születést jelent, születésről álmodni halált. Álomban betegeskedni, jó egészség; bánkódni, jó hír felől hallani. Álomban a baleset, a sors jobbrafordulását jelenti; a büntetés, jutalmazást jelöl; a büszkeség, megszégyenítésre utal. Ha egy szegény férfi álmodja azt, hogy nővé fog változni, jó ómen, mert valaki gondoskodni fog róla, ha gazdag ember álmodja ugyanezt, akkor ez rossz ómennek minősül, mert arra utal, hogy hatalmának vége szakad.

Rózsa
Az álomban kapott virágzó rózsa a szerelmeseknek jót jelent; másnak kellemes találkozást. Fehér rózsával álmodni ártatlan lány szerelmét jelzi; a hervadt rózsa jelentése, hogy elfelejtik az illetőt. Az arabok hiedelem világában a friss rózsa a szívet megremegtető örömök eljöveteléről ad hírt, míg a hervadt rózsa csalóka híreket jelent. Rózsatövis felől álmodni, azt jelenti, hogy olyannak okozunk fájdalmat, akit szeretünk. Rózsát kötni, vigasztalódást jelez. Rózsafán jönni a világra, gazdag asszonyt jelent. Ha valaki álmában: rózsát kap és azt a hajába tűzi, akkor becsapja valaki, akiről azt hitte, hogy jó barát; tavasszal egy csokor rózsát kap, igaz szerelemre talál; ha viszont télen kapja a csokrot, a keresés hiábavalónak bizonyul. Álomban egy teljes díszben pompázó, virágba borult rózsabokrot látni, esküvőt jelez a családban. Ha valakit álmában rózsavízzel locsolnak meg, azt jelenti, hogy a kedvese másra gondol.


S

Sáfrány
Sáfrányos ételt enni álomban betegség jele.

Sánta
Sánta férfival álmodni félelmetes érzés; sánta asszonnyal: pletykáznak az illetőről; sánta gyerek: eltitkolt szerelem; sánta kutya: rossz hír.

Sebesülés
Ha egy öregember azt álmodja, hogy megsebesült a mellkasán, rossz hírt fog hallani, ha egy lány ugyanerről álmodik, akkor szerelmes szeretőre fog lelni.

Seprés
Asszonynak boldog házasság, férfinak nehéz munka.

Sóhaj
Sóhajtást hallani álomban szerencsés hír.

Sorompó
Sorompót látni álomban szép idő várható.


Sóról álmodni, új ízek és ragyogó élmények megjelenését jelzi. Az álmodó egyéni értékeinek jobb elismerését, hangulatának javulását, életerejének növekedését mutatja. Az erőfeszítések eredményre vezetnek. Hús sózásáról álmodni, az adósság felhalmozódását jelzi, melynek eredményeként folyamatosan zaklatják a pénzbeszedők.

Sör
Álomban sört látni vagy inni, boldogságot, homályt vagy ihletet jelez, de arra is utalhat, hogy az álmodó erős társadalmi életet él.

Strucc
Struccokkal álmodni rossz előjel, mert halálhírt, vagyis pusztulást jelent.


SZ

Szakáll
Szakállas emberrel álmodni, szeszélyes asszony miatti bizonytalanság. Földig érő szakáll. gazdagságot reprezentál. Lány állán növő szakáll, az álmodó elveszíti a szeretőjét.

Szamár
Aki álmában szamara hátán üget célja felé és azt el is éri, szerencsés és boldog lesz minden dolgában, de aki útközben leesik róla, azt szerencsétlenség és bánat éri.

Szamóca
Szamócát enni asszonynak titkolt szerelem, férfinak betegség, a szamóca látványa, jó házasság.

Színek
Álomban a színek közül a fehér: becsületességet jelent; a fekete: gyászt; a kék: kiegyensúlyozottságot; a vörös: elválást; a piros: erőszakot.

Szomjúság
Álomban megszomjazni, nyugtalanságot jelent, de vonatkozhat szomorúságra vagy fáradtságra is.

Születésnap
Álomban születésnapot ünnepelni, hosszú életkort jelent.


T

Takarítás
Álomban szobát takarítani irigység jele; istállót takarítani hideg idő várható.

Tanítás
Tanításról álmodni öregedés, tanítványra lelni boldogság.

Tea
Ha valaki azt álmodja, hogy teára szomjazik, akkor hívatlan vendégek fogják meglepni.

Tenger
Álomban tengerparton állni, és figyelni a hullámokat, ahogyan a habjai a fövenyen összetörnek, azt jelzi, hogy az illetőnek kis híján baleseti sérülése lesz.

Teve
Ha az ember tevével álmodik, nagyobb óvatosságra van szüksége, mert feltehetően túl sok terhet cipel a vállain. Az ilyen személy – ahelyett, hogy szabadjára engedné, hajlamos magába fojtani az érzelmeit. Meg kell tanulnia felejteni és megbocsátani. Ugyanez az álom más értelmezésben nagy problémák megoldására, akadályok leküzdésére való képességet jelez. Aki fehér tevéről álmodik, gazdaggá válik, mondják az üzbégek.

Tojás
Tojást enni álomban harag; tojáshéj: gyász; sok tojás: nyeremény; záptojás: betegség. A törököknél tojásokról álmodni hírbe hozást, pletykát jelent.

Tömjén
Tömjénnel álmodni lánynak fejfájás; másnak megkönnyebbülés; asszonynak lelkiismeret furdalás.


Az álomfejtők szerint, aki álmában tűt talál, olyan barátokra számíthat, akik nagyra értékelik őt. Tűt keresni álomban, fölösleges aggodalmakat jelez. Tűvel álmodni, egy barátság végét jelzi.

Tükör

Az álomban látott tükör az egészséges ember számára örömet jelent, ha viszont beteg az illető, egészségromlásra utal. A fényes tükör ájulást, a törött tükör pedig árulást jelez.

Tűzhely
Nőtlennek házasságot, másnak betegséget vagy helyváltoztatást jelent.


TY

Tyúk
Új taggal bővül a család.


U, Ú

Újszülött
Csecsemővel álmodni ártatlanságot, tisztalelkűséget, melegséget, új szerelem vagy új barátság kezdetét jelzi. Viszont szoptató asszonyt látni álomban, rosszat jelent, az fogja becsapni az illetőt, akiben a legjobban megbízott.

Utazás
Utazásról álmodni, az életcélok elérésére irányuló törekvést, általánosságban az életutat jelzi, melyet az álmodó örömtelinek és sikeresnek talál. Ha az álmodó ismeretlen területen utazik keresztül, az a versenytársak részéről reá leselkedő veszélyre utal. Aki álmában emberekkel teli autóban utazik, új és érdekes barátok, izgalmas kalandok elé néz. Ha viszont egyedül van az autóban, nehéz idők várnak rá.


Ü, Ű

Ürülék Aki emberi ürüléket lát álmában, az pénzhez jut, vélik a törökök.

Üstökös
Üstökösről álmodni, azt „üzeni” az álomlátónak, hogy sürgősen meg kell szabadulnia a fizikai és lelki akadályoktól, és tovább kell haladnia a céljai felé.


V

Varjú
Az álomfejtők úgy vélik, hogy varjúval álmodni, csalódást jelent mindenben, bánatra, balszerencsére figyelmeztet, sot halált is jelezhet.

Vér
Álomban vért inni, az álmodó kirobbanó életerejéről és energiájáról árulkodik.

Vipera
Viperáról álmodni balszerencsét jelent. Megölni egy viperát, általában jó ómen. Egy élő vipera a küszöbön, halálesetet jelez a házban.

Víz
Vízzel kapcsolatos álmok jelentése: a vízesés váratlan, kellemes dolog; a folyó, ha tiszta, akkor nyugodt sikeres életet; ha zavaros, fenyegető veszélyt jelent;
az óceán: az illető békéjét; a kút belső nyugalmát jelzi; a mocsár pedig valamilyen veszélyre figyelmeztet. A magyar álomfejtők szerint: tiszta vízzel álmodni jószerencse, vagyonosodás jele; zavaros víz szomorúságot jelez, vagy az álmodó sajnálkozását egy általa jól ismert személy betegsége vagy halála miatt. Álomban a koszos víz látványa, egy gátlástalan személyre figyelmeztet, aki tönkre akarja tenni az álmodót.


Z

Zafír
Zafírral álmodni kellemetlen látogatóra utal.

Zászló
Zászlóval álmodni, ha az álmodó viszi, tekintélyt jelez; ha messziről látszódik, zavaros időt jelent.

Zuhanás
Zuhanásról álmodni a lelki egyensúly, az önkontroll elvesztését jelenti. Reprezentálhatja a veszélyeztetettség érzését, az önbizalom hiányát, a kudarctól való félelmet vagy képtelenséget a helyzettel való megbirkózásra. Ha valaki magasról zuhan ki álmában, és megsérül, készüljön fel arra, hogy nehéz napok várnak rá; ha a zuhanás nyomán nem sérül meg, a probléma kisebb és átmeneti jellegű lesz.


ZS

Zsiráf
Az összképre kell figyelnünk, átfogóbb szemléletmódra van szükségünk.

 

Hozzászólások  

0 #958 Rosta Erzsébet 2015-04-25 16:27
Kedves Hella! – Re: #951
Mivel a cigány jósnő nem válaszol a jövendőjüket firtató kérdésére, hanem egy Szűz Máriát ábrázoló ezüstgyűrűt ajándékoz önnek, melyet az ősei kollektív bölcsességét, élettapasztalat át megjelenítő (nemrég elhunyt) nagymamájával együtt húznak az ujjára, álma egyértelműen pozitív üzenetet hordoz. Az ezüstgyűrű ugyanis azt jelzi, hogy a megajándékozott álomgazda - aki jelen esetben ön - ugyanolyan értékekkel bír, mint a partnere, hasonlóan gondolkodik, és cselekszik. Ugyanakkor az ezüst a Holdat is szimbolizálja, a Hold pedig a lelket jeleníti meg. Ezért az álombéli ezüstgyűrű két lelket jelképez, és ez a két lélek készen áll arra, hogy a nehéz időkben támogassák egymást. A gyűrűn ábrázolt Szűz Mária pedig az önzetlen szeretet, a könyörület, a lelki értékek és az eszményi anyaság szimbóluma. Mindezekre figyelemmel, álmával tudattalanja arra bátorítja, hogy párjával alapítsanak családot.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #957 Judit 2015-04-22 13:11
Kedves Erzsébet!
A tegnapi álmom nem hagy nyugodni ami több álom volt egymás után!
Egy internetes külföldi doktor ismerősömmel álmodtam,aki állítása szerint szeret.Nekem 6 éve párom van,de egyre unalmasabb,lapo sabb a kapcsolat.És a "dokimmal" mindent meg tudunk beszélni,egy hullám hosszon vagyunk!! Az álmok így jöttek sorba.
Egy emeleti csiga lépcső fordulóban álltam ,ő kiabált velem és elzavart még a halálomat is kívánta én sírva mentem le a lépcsőn mindig felnézve rá és kérdeztem,miért bánt engem,miért küld el,én megtettem mindent kettőnkért.
Második álmomban egy munkahelyen dolgoztunk én takarítottam , ő kocsival folyton jött-ment ügyeket intézet.A bátyám is ott dolgozott,de mi titkoltuk a kapcsolatunkat ami izgalmas volt és boldogsággal töltött el.Takarítás közben találtam egy nyakláncot amin egy medál volt,a nyakamba akasztottam és eltettem a ruhám alá.
A 3. álmomban egy orvosi folyosón megyek valahol Szaudarábiában ,ő ott ül az egyik széken,körbe turbános emberek.Félve mellé ülök ,erre ő felém fordul megfogja az állam és olyan szelíden,finoma n megcsókol,hogy szinte felébredve is éreztem.Én kérdőn rá nézek és megkérdezem,nem lesz ebből baj,hisz meglátnak.Ő erre azt feleli,nem,mert soha többé nem kell többé bujkálni,szabad on szerethetjük egymást,aztán újra megcsókol.
Az utolsó álomban itthon voltam a falumban és majális volt,csak sétáltam és folyamat kerestem egy szervezőt akivel beszélni tudnék,hogy a páromék zenélhetnek-e(ő zenész).De őt magát nem látom sehol és a szervezőt se találom meg a tömegben hiába keresem.
Elég zavaros álmok egy éjszakára,és nagyon nyugtalanítanak .Félelemmel töltenek el.
Kérem segítsen megfejteni nekem!
Válaszát előre is köszönöm!!!
0 #956 Rosta Erzsébet 2015-04-21 15:55
Kedves Ági! – Re: #950
Álmod – melyben, mint írod, nagyon magasról ugrasz le, és ennek ellenére minden komplikáció nélkül, sértetlenül célba érsz – egyértelműen pozitív üzenetet hordoz. Mivel a kihívásnak könnyedén megfelelsz, és miután a körbe értél, boldogan lépsz tovább, arra gondolok, hogy mostanában – pontosabban az álmaidat megelőző napokban – a „topon” lehetsz (vagy lehettél), erősnek érzed magad, úgy véled, hogy semmi sem állíthat meg a céljaid elérésében, fényesnek látod a jövődet. Az is lehet, hogy e pozitív álmod valamilyen konkrét szituációhoz, célkitűzéshez kapcsolódik, erre viszont magadnak kell megtalálnod a választ. Másrészről a leugrásod szimbolikusan azt is jelezheti, hogy alámerültél a tudattalanodba, felfedezni a mély-éned eddig ismeretlen területeit. Az üzenet ez esetben is pozitív, mert amit „találtál”, örömmel töltött el.
Üdvözöllek,
Erzsébet
0 #955 kovács Melinda 2015-04-21 12:29
Kedves erzsébet szeretném az álmomról kérdezni.Azt álmodtam ,hogy az élettársammal fekszem egy ágyban azt hozzáteszem ,hogy nem vagyunk tul jó viszonyban nekem van valaki más az életemben akit szeretek csak nem lehetünk együtt igazán .tehát fekszünk az ágyban és jön valahonnan sok bogár olyan csotány féle feketék feljönnek az ágyra a fejemhez én akor felkelek fogom a kezembe a párnám majd fogok egy seprűt és elkezdem seperni a bogarakat és mikor hozzájuk érek a seprüvel akkor mozdulatlanok lesznek köszönöm válaszát Melinda
0 #954 Rosta Erzsébet 2015-04-20 15:21
Kedves Kriszti! - Re: #948
Bár külön nem jelezte, feltételezem, hogy nincs pók fóbiája. Ez esetben ugyanis maga is tudná az álma okát. Az álomban megjelenő pók a nagyságától, a színétől, a „tevékenységétő l” függően mást és mást jelenthet. A nagy fekete pók, mely riadalmat váltott ki önben, lehet egy mérgező madárpók, de egy jóval kisebb és kevésbé veszélyes pókféle is. Ha madárpókot látott, álma arra utalhat, hogy úgy érzi, csapdába esett, ahonnan nem lát esélyt a menekülésre. Másrészről a pók megjelenése álomban valamilyen konfliktust is szimbolizálhat, vagy egy nőt a környezetéből, aki uralkodik ön felett. És természetesen az sem zárható ki, hogy a való életében, esetleg az elektronikus médiumokban találkozott az ön által valószínűleg nem nem kedvelt pókokkal, s az álmát e közelmúltbeli élménye váltotta ki.
Üdvözlettel,
Erzsébet
+1 #953 Rosta Erzsébet 2015-04-20 13:32
Kedves Szilvia! – Re: #946
Ha gyakran álmodja azt, hogy üldözik, majd elkapják, megölik, vagy súlyosan megsebesítik, az nem jó jel, mert az ilyen álmok depresszióra utalhatnak. De még ha az nem is lenne igaz, álmai akkor is azt jelzik, hogy negatív érzések dominálhatnak önben, fél a kudarctól, a csalódástól, hogy mások megakadályozzák céljai elérésében. Attól tart, hogy a környezete tele van láthatatlan ellenségekkel, akiknek nincs más céljuk, csak az, hogy ártsanak önnek. Az viszont, hogy más bőrében menekül, akár pozitívan is értékelhető, mert ezzel a tudattalanja esetleg arról próbálja informálni, hogy valójában nem is ön az, akinek félnivalója kellene, hogy legyen.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #952 Nagy Péter 2015-04-20 04:58
Kedves Erzsébet! A magánéletem mostanában romokban hever. A párommal (menyasszonyom) 5 éve vagyunk együtt, 2pici közös, és előző kapcsolatából 2 nagyobb gyermekünk van. Sajnos szinte a kapcsolatunk elejétől kisebb megszakìtásokka l külföldön dolgozom. Az utóbbi fél évben azt feltételeztem hogy megcsal. Erre nem katam egyértelmű választ eddig sem. Mielőtt ez a feltételezésem elkezdődött volna, megromlott a kapcsolatunk, nagyon keveset lehettem velük,pici gyermekeimmel. Végül amikor kibékültünk és újra szépen kezdtek alakulni a dolgaink, csúnyán berugtam és sajnos megvertem. // Most 4 nap után azt álmodtam hogy külföldön laktunk együtt a család, és megcsalt ott, ami ki derült. Mi összeverekedtün k a màsik fèrfival,ezért letartòztattak mindkettőnket és börtönbe kerültünk. A párom azt a választ mondta,hogy ő dögösebb mint én, az álmomban.
Köszönettel,Péter
-1 #951 Hella 2015-04-19 08:27
Kedves Erzsébet. Remélem tud nekem segíteni. Azt álmodtam, hogy a nemrég meghalt nagymamám és nagypapám házában én és a párom áltunk a lépcső előtt, a lépcsőn feljött egy cigány jósnő és megkérdeztük hogy boldogan élhetünk-e majd eggyütt a továbbiakban. A jósnő adott egy ezüst gyűrűt és a megboldogúlt nagymamámal együtt felhúzták az ujjamra. A gyűrűn Szűz Mária arcképe volt, ugy nézett ki mint általában a festményeken ábrázolják. Mit jelenthet ez az álom? Köszönöm a segítségét.
0 #950 Ági 2015-04-18 11:52
Jó vagy rossz? Másodszor álmodom, nagyon magasról leugrom, egy kör alakú valamire, inkább karika. Boldogan érek le, mert egy nagyon könnyű lépéssel tovább megyek. Nem tudom hova. ? Ennyi az egész. Köszönöm Erzsébet, ha találsz rá magyarázatot.
0 #949 Rosta Erzsébet 2015-04-17 13:38
Kedves Krisztián! – Re: #937
Mivel a szerver által rögzített adatok alapján úgy látom, hogy hazánkban él (legalábbis a bejegyzését itt írta), a valóságban nem fenyegeti életét egy medve, vagyis az álmát szimbolikusan kell értelmezni. Amikor valamilyen vérszomjas állat, vagy szörny üldöz bennünket, általában a mindennapi félelmeink, rémületeink, vagy a múltban átélt vérfagyasztó élményeink jelennek meg. Az álma megfejtéséhez arra a kérdésre kell válaszolni, hogy mi lehet az, ami elől menekül, amit legyőzhetetlenn ek érez, erősebbnek tart magánál. Vagyis a medvét nyugodtan elfelejtheti, az ugyanis az ön „teremtménye”, csak egy álomkép, mellyel a tudattalanja az érzelmei, vagy valami más dolog által kiváltott félelmét testesíti meg. Ha csak nem bújik el vagy menekül a való életében is a problémák, konfliktusok elől, természetesen ön az erősebb.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #948 Kriszti 2015-04-15 21:09
Kedves Erzsébet! én tisza kiütés voltam álmomban és a mellemet felemelve ott volt alatta egy nagy fekete pók..Szeretném tudni mit jelent.Előre is köszönöm a szegítséget.
0 #947 Tamara 2015-04-15 01:46
Kedves Erzsébet!
A tegnap éjjel volt egy furcsa álmom és nem tudom mit jelent! A barátommal, az unokatestvével és neki a pàrjával elmentünk egy fűrdő helyre, ahol habos medence volt. Amikor belementem éreztem hogy fulladok meg, majd mikor kimentem a vízből és 3 kisbabát hoztak oda nekem, hogy azok az én gyermekeim. Ezután a babákkal együtt beültünk a kocsiba és haza mentünk, leültem az ágyra és a barátom unokatestvére megkérdezte hány ora, én meg megmondtam: 10:34. Abban a pillanatban megébredtem és mikor megnéztem az orát 10:34volt. :o :o
0 #946 szilvia 2015-04-13 23:27
Kedves Erzsébet!
Kíváncsi lennék mit jelent az álmaimban az, hogy menekülök az üldözőim elöl, de az üldözők emberek, szörnyek vagy ördögök mindig elkapnak, lelőnek, megölnek. Viszont én mindig valakinek a bőrében vagyok (csak nőkében), és rendszerint mindig a cél előtt halok meg vagy lőtt nyílt sebekkel élek tovább. Előre is köszönöm. :-)
Tisztelettel: Szilvia
0 #945 Rosta Erzsébet 2015-04-13 12:37
Kedves Azuca! – Re: #939
Bár kifejezetten nem jelzi, a történetéből (főleg abból, hogy felriadt attól, amit „elkövetett”) úgy érzem, hogy a valóságban szereti a macskáját, vagyis az álmát szimbolikusan kell értelmezni. Bár többféle eshetőség is reálisan elképzelhető, én három dologra gyanakszom. Az egyik verzió szerint - mivel a macskák olykor az illúziókat szimbolizálják - lehetséges, hogy az önámításával, csalóka ábrándjaival szeretne leszámolni, vagy erre készteti valami. Azonban nincs ereje hozzá. A másik magyarázat abból indulhat ki, hogy a macskák kicsi, szeretnivaló lények, ezért a bántalmazásukka l önmagának (vagy valakinek, aki közel áll önhöz) okozhat súlyos sebeket. Ez esetben álma jelenlegi viselkedésének a veszélyére hívhatja fel a figyelmét. És végezetül álma azt is jelezheti, hogy szeretné, ha nagyobb mértékben irányíthatná a saját életét, ám amikor szembenéz a következményekk el, megijed tőle. A folytatásból - melyben megjelennek a szülei - előbb az édesapja, majd (az 5 éve elhunyt) édesanyja is - nem derül ki, hogy megtudták-e mit tett, illetve készült tenni a macskájával, a leírásából csupán annyi vehető ki, hogy mindketten magára hagyják, vagyis a problémáját egyedül kell megoldania.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #944 Rosta Erzsébet 2015-04-13 09:36
Kedves Lorant! – Re: #938
Azt alighanem jól látod, hogy az álmodnak esetleg fontos üzenete lehet, ugyanis az álmok általában olyankor ismétlődnek, ha az álomgazda nem találja meg a helyes választ rájuk. Most azonban nem próbálkozom az értelmezésével, ugyanis a történetedben vannak olyan momentumok, melyek nem egészen világosak számomra, illetőleg bizonytalanná tesznek. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a megfejtéshez a segítségedre lenne szükségem. A legelső kérdésem az, hogy az álmodnak – azon kívül, hogy a lábfájás, ha kisebb mértékben is, de a mindennapi életedben szintén megjelent - van-e valamilyen kapcsolata a való életeddel. (Fogyasztasz-e valamilyen nyugtatót, foglalkoztat-e a drogfogyasztás gondolata, menekülsz-e, vagy szeretnél menekülni valami elől, akadályoz-e valami a céljaid elérésében, rendben van-e az egészséged stb.) Az is fontos lehet, hogy az ismétlődő álmod után miként ébredsz az alvásból: kipihenten, fáradtan, nyugodtan, zaklatottan, esetleg érzel ébredés után is fájdalmat. Valódi ébredés-e, amit annak tartasz, melyből azonnal „visszateleport álod” magad az álmodba. Mikor kezdődtek ismétlődő álmaid? Kapcsolható ez életednek valamilyen eseményéhez? És természetesen minden további információ hasznos lehet, melyről úgy érzed, köze lehet valamilyen módon az álmodhoz.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #943 Rosta Erzsébet 2015-04-13 08:31
Kedves László! – Re: #935
Őszintén szólva, nem igazán tudom, hogy mit mondja, ugyanis álomképei rövid leírásában annyi rosszat felsorolt. A rejtőzködés, a bujkálási kényszer például azt jelezheti, hogy úgy érzi, nem része a környezetében zajló történéseknek, időnként olyannak találja a világot, mintha nem tartozna senkihez sem. Az ilyen álom – különösen, ha gyakori – érzelmi elszigeteltségr e utal.
A sorozatos légi katasztrófa – ha csak nincs összefüggésben valamilyen közelmúltban megtörtént tényleges esettel – azt szimbolizálhatj a, hogy képtelen elérni a maga elé kitűzött célokat, megoldani az elvégzendő feladatokat. Ha álmában tehetetlennek érzi magát, az álomkép azt is sugallhatja, hogy kudarcra ítéltnek, vesztesnek tekinti magát.
A következő álomrészlet szerint – melyben önt okolják valamiért – bűntudatot táplálhat magában, vagy arra utalhat, hogy nincs elég önbizalma, nem tudja, mit kezdjen magával.
Egyedül talán az utolsó álomrészlet hordoz pozitív üzenetet, annak ellenére, hogy leveri az asztalról a spray flakont, itt ugyanis szembeszáll a támadással. Ez tulajdonképpen a tudattalanjának egyfajta figyelmeztetése , mellyel azt próbálja megértetni önnel, hogy meg kellene szabadulnia az önpusztító gondolataitól.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #942 Rosta Erzsébet 2015-04-12 14:50
Kedves Dorottya! – Re: #936
Miután - az életkorán és a nemén kívül - semmit sem írt magáról, nem sok támpontot adott az álma értelmezéséhez. Pedig ez esetben szükség lenne rá, mert meglehetősen ellentmondásos a története: Amíg a fiú apja erőlteti a kapcsolatukat, ön ellenkezik; ám miután a fiúval kettesben maradva szeretkeztek, és ez kiderül, az apa lesz az, aki meg akarja akadályozni szerelmük beteljesedését. Eközben hiányos öltözékben látják a vendégek, később természetfölött i képessége támad és elrepül, majd az apa próbálja a fia „agyát kimosni”, amit ön - kiszabadítva a „szerelmét” - megakadályoz, de az apa ismét megjelenik, és elviszi a fiát. Szívesen segítenék, de ez csak az ön együttműködésév el lehetséges.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #941 Rosta Erzsébet 2015-04-12 14:05
Kedves Judit! – Re: #934
Ha jól emlékszem, lassan már két éve, hogy eltávozott a nagymamája az élők sorából, ezért indokolt a kérdése. Bár nem tekintettem át az összes - korábban elküldött - álmát, de találtam olyat is, melyben nem haldoklóként, hanem élő valójában jelent meg a szeretett „nagyija”, sőt még tanácsot is adott önnek. Hogy éppen most érzi (vagy tapasztalja) azt, hogy gyakorivá váltak a negatív élmények álmaiban, annak valami oka lehet. Talán a nélküle eltöltött Húsvét, vagy valamilyen családi ünnep (születésnap, névnap) lehet a háttérben. A halott szeretteinkkel való álmoknak elsősorban pszichológiai okai lehetnek. Például bűntudatot vagy sajnálkozást érzünk amiatt, hogy - amikor lehetőségünk lett volna rá - nem töltöttünk több időt elhunyt szerettünkkel. De az is lehet, hogy még mindig nagy szomorúság tölti el nagymamája eltávozása miatt. Esetleg a haláltusája, a szenvedése hagyhatott mély nyomokat a lelkében. Talán idő előtt, vagy teljesen váratlanul ment el. Az álmaiban megjelenő képek a tudattalanjának az érzelemkitörései.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #940 Rosta Erzsébet 2015-04-12 12:31
Kedves Violet77! – Re: #933
Az első álmához fűzött kiegészítések, illetve megjegyzések sokat segítettek az értelmezésben, és arról is meggyőztek, hogy az ön esetében nem szimbolikus, hanem meglehetősen direkt az álma üzenete. Ami egyértelműen jó jel az, hogy valóban túltette magát xy-on, hiszen már az álmában is öröm tölti el, hogy egymásra találtak a barátnőjével. Másrészről viszont úgy tűnik, nem erősödött meg az önbizalma, és valószínűleg ebből fakad a bizonytalansága , az, hogy még önmagának sem meri bevallani, mit érez az álmában leírt természetet kedvelő fiú iránt. A tudattalanjában viszont már épp elég információ összegyűlhetett , mert „összehozza” önöket, és a tóparton olyan képességét (csupasz kézzel tud halakat fogni) mutatja meg a fiúnak, amivel imponálhat előtte, felhívhatja a figyelmét magára. Természetesen ezt nem szószerint kell értelmezni, vagyis nem arról van szó, hogy a „horgásztudomán yával” (halfogási képességével) kell elkápráztatnia a fiút, hanem csupán azt jelzi, hogy vannak olyan értékei, melyekben jobb másoknál, melyekre igenis büszke lehet. Ezekből önbizalmat meríthet, vagyis nem szabad eleve esélytelennek tekintenie önmagát. (Gondoljon csak arra, hogy amikor egyedül fogta meg a halakat, egyikük sem sérült meg!
A második álma - további információ hiányában - azon kívül, hogy valami miatt úgy érzi, mostanában nem gondoskodik kellően szeretett kutyájáról, valószínűleg nem hordoz különösebb üzenetet. Azt viszont ez az álma is jelzi, hogy kishitű önmagával szemben.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #939 Azuca 2015-04-09 23:43
Én nem rég riadtam meg. :sad:
Egy régi házban laktam (?) a cirmos cicámmal. Arra már nem emlékszem, hogy miért, de el akartam tenni láb alól a macskám - annyi rémlik, hogy valaki kérte. Levágtam a farkát, féli lenyúztam a bőrét és a nyakát is el akartam vágni, de valamiért nem tettem meg. Megsajnáltam. Felriadtam, megnéztem a macsekot, hogy jól van-e. Békésen szuszogott mellettem. Vissza aludtam, de az álom ott folytatódott, ahol abbamaradt. :sad: Ekkor megjelent apukám, el akart menni valahova, de én csak öleltem, hogy ne menjen. Időnként megnéztem a macskát, hogy jól van-e. És ekkor megjelent anyukám (5 éve halt meg) és nagyon megörültem neki, hogy végre hazajött. Apu már a kertből kifelé tartott, és anyu is közölte, hogy átmegy apu nővéréhez takarítani (tavaly ősszel halt meg). Én meg ott bőgtem és veszekedtem Vele, hogy most nem hagyhat itt. Anyuval sokszor álmodom, nagyon hiányzik.
-1 #938 Lorant 2015-04-09 12:08
Kedves Erzsébet.
Én szkeptikus vagyok, általában nem hiszek az ilyesmiben, de már nagyon felkeltette a figyelmemet egy folyamatosan visszatérő álmom. Először fittyet sem hányva rá, elfelejtettem az egészet, aztán újra meg újra megtörtént. Az álmomban az van, hogy Kolozsváron, nem messze az otthonomtól, éppen hazafele tartok, mikoris nagyon erős, éles szűró fájdalmat érzek a jobb combomban, ez minden lépésnél egyre erősebb és szinte már elviselhetetlen . Nagyon valósághűen megélem azt ahogy a Kolozsvári utcán már már vonszolom magam a lábam miatt. Nem menekülök senki elől, mégis valahogy csak az a célom, hogy haza jussak, de ez sosem jön össze. Általában megjellennek a kábitószer körüli gondolataim is, ami miatt talán érzem azt, hogy valaki üldöz. Ez a lábfájás újabban a való világban is megjelent, persze nem ennyire elviselhetetlen módon mint az álmomban. Az álmom megfejtésére segítségedet kérem, mert szinte biztos vagyok benne, hogy valami üzenetet hordoz, és és nem jövök rá, hogy mit. Ha segítek ezzel akkor kiemelném a kulcsszavakat is az álmomból : Kolozsvár, jobb comb, szúró fájdalom, jajgatás- szenvedés, drogok. Fontos megjegyeznem, hogy míg a többi álmomra nem emlékszem , addig ezekre kristály tisztán, többször előfordult, hogy meg is ébredtem, és szinte ugyanabba a momentumba teleportáltam aztán vissza. Segítség
0 #937 Krisztián 2015-04-06 16:53
Tisztelt Erzsébet! Tanácsát, segítségét szeretném kérni az álmom megfejtésében. Arról álmodtam múlt éjjel hogy 1 medve elől menekülök fáról-fára ugráltam de ez a medve "vérszomjasan" követett. Aztán felébredtem.... . Igazából ennyi. Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel: Krisztián
0 #936 Dorottya 2015-04-06 07:37
Kedves Erzsébet! (17 éves lány vagyok)
Megszeretném osztani önnel az álmomat
az én álmom arról szól hogy belém szeret egy fiú
akinek az édesapja nagyon gazdag mert feltalált valamites szeretne az apja hogy en meg o eggyutt legyunk de en az elejen nem szeretnek ezert mindig elfognak es elvisznek a fiuhoz a fiu nem eroszakol semmit csak az apja szeretne nagyon. Majd mikor kettesbe maradok a fiaval hirtelen megcsokolom es szeretkezunk de egyszer csak megjelenik az apa vendegeivel en nekem sikerul az asztal ala bujnom.. nehany vendeg eszre is vett es mutattam nekik hogy meradjanak csondben de aztan az asztalnak hirtelen nem lett teteje es majdnem lebuktam de polokkal leterítették az egyik polot felvettem (mert nem volt rajtam felso csak melltarto )es kiszaladtam az asztal alol mire eszrevett a fiu apja en elkezdtem szaladni a kabatomert aztan felkaptam magamra es kiszaladtam es elkezdtem felfele repulni ekkor merges lett az apa es a fiat elvitte hogy az elmelyet megzavarva megutaljon esrakotottek egy gepre en elmentem erte es lekotottem a geprol de egyszercsak az apja egy ablakon atugrott es kitort az ablak elvitte a fiat es vege lett az alomnak.
0 #935 László 2015-04-06 04:30
Kedves Erzsébet!
Sokmindent álmodok össze-vissza, rémálmok vannak a múltamból, egy barátomhoz megyek be a házukba ahol el kell bújnom, hogy ne vegyenek észre és úgy is megyek be hogy a hátsó ajtón, hogy ne lássanak a szülei. Van ott még valaki, de később eltűnik. Harmadik napja egy repülőgép szerencsétlensé gről álmodok, mintha folytatódna ahol abbahagytam, több repülő egyszerre lezuhan, keresik a hibást egy még működő gépen ahol én is ott vagyok. Egy nő rácsap az asztalra, úgy érzem mintha engem hibázatna vagy valakit aki nagyon közel áll hozzám. Aztán ma hajnalban arra ébredtem hogy az említett még működő repülőn megjelenik egy nő, aki meg akar támadni, hullafehér fejjel jön felém, arra ébredtem hogy ütök egyet, akarom védeni magam, az ágyam mellett van egy kis asztal amin a parfümöm a sprayim vannak, a spray-s dobozt vertem le fél 5 kor. Kérem valami jelentést segítsen megfejteni nem bírom már, kezeltek kórházban, három hetet voltam bent a péterfy krízisen, pénteken jöhettem haza, most húsvét hétfő van...
0 #934 Judit 2015-04-05 21:58
Kedves Erzsébet.
Volt egy különös álmom azt álmodtam hogy mentünk haza én a nagyi és nagyapa a buszmegállóból mentünk abba a házba ahol felnőttem ez egy családi ház én hátul mentem előttem a nagyi és ő előtte nagyapa hallottam ahogy nagymama morog nagyapára hogy annyira fáj a lába és nem tud már sokat menni ekkor nagymama megállt azt tudni kell ekkor még nagymama otthonkában volt az álmomban nos mikor megállt a nagymama mert fájt a lába nagyon ekkor nagyapa az ölébe vette a nagyit és úgy mentünk volna de mivel a nagyit nem bírta el nagyapa így a nagyi fejtől derékig a földön feküdt és nagyapa csak a 2 lábát tudta még tartani de ekkor már nagymama a kórházi hálóingben volt és nem volt magánál már én meg csak álltam és néztem...
Mit jelenthet ez az álom? miért szoktam a nagyival úgy álmodni mint amikor haldoklott a kórházban? nem szoktam sokat gondolni arra a rossz élményre de álmomban előszokott jönni és ez nekem nem jó..
Várom válaszát köszönöm előre is...
0 #933 Violet77 2015-04-04 19:32
Kedves Erzsébet
Volt egy elég fura álmom.. álmomban a fiu akibe szerelmes voltam xy osszejott azzal a lánnyal aki a barátnőm és akire még tavaly féltékeny voltam. a valóság az az hogy xy tényleg szerelmes a barátnőmbe mert ezt elmondta egyszer nekem.. és már túl vagyok rajta és elég rég nem álmodtam xy-ról. de ezzel még nem volt vége az álomnak.. mert hirtelen egy tóparton találtam magam és mintha horgásztam volna.. akibe most talán szerelmes vagyok, vagy nem tudom mert még nem tudom mit érzek szóval ez a fiu nagyon szeret horgászni és szereti a természete,, nos álmomban mellette voltam egy tóparton, és horgászás kozbe valamiért bele mentem a vízbe és ahogy belementem és bele nyúltam a vízbe egy halat rogton kifogtam,, aztán azt kérdezte tőlem hogy ezt hogy csinálom, és még így kifogtam pár halat és kozbe ő is be jott hozzám a vízbe hogy segítsen kifogni a halat, és ahogy kozosen próbáltuk kifogni a halat annyira boldog voltam.. és egy másik tó parton találtam magam és szintén beelmentem a vízbe és megint veem volt az a fiu akibe kezdek beleszeretni és megint megtortént ugyez az amit az elpőbb leírtam csak egy másik helyszínen és most anniy változás volt hogy egy halat amit kozosen fogtunk ki megsérült.. emlékszem hogy ahogy ki vettük a vízből a hal vérzett és a pikkelye is lejott félig,, aztán felébredtem..
és volt még egy álmom,, álmomban pár rokon jott el hozzánk és a garázsba mentem és ott rengeteg hús volt.. és valami azt mondta hogy a kutyám akit nagyon szeretk elpusztult.. és én nagyon kiakadtam és magam okoltam. na ez egy nagyon rossz álom volt..
mit jelentenek az álmaim,, főként az első érdekel.. ja és emlékszem még arra az első álomból hog y délután a suli után szokásosan egyedül szomorúan sétáltam a városba és akkor vetem véletlenül észre xy- és a barátnőmet hogy sétálnak kézen fogva a parkban és nagyon boldogok voltak ők és furcsa mert ahogy réjuk néztem én is boldog voltam.. ez az álom jeentheti azt hogy tényleg túl vagyok xy-on? és aztán volt az hogy a tópartra kerültem ahhoz a személyhez aki iránt még én se tudom hogy mit érzek, de szerintem nála se lesz esélyem... kérem segítsen megfejteni az álmom jelentését,, koszon :)
0 #932 Rosta Erzsébet 2015-04-01 15:12
Kedves Franciska! – Re: #927
Mivel a leírt álma egybeesett az említett súlyos betegségével, ráadásul kétszer is ugyanezt álmodta, üzenete van az álmának. A történetet olvasva mégcsak nem is szimbolikus, hanem meglehetősen direkt üzenet ez. Álmában halott szerettei – a férje és a fia – jelennek meg, és arra kérik, ne dolgozzon annyit, pihenjen meg. Ám ön nem hallgat rájuk, sőt inkább azt szeretné, ha ők is kivennék a részüket a kerti munkából. Hiába hívják ezután is, a pihenés helyett inkább a szomszédasszony nak segít a szekrény elhúzásában. A döntését nem helyeslik, mert szó nélkül elmennek a temető felé vezető úton. Álma arra utalhat, hogy „alacsonyabb fokozatra” kellene kapcsolnia, a tudattalanja az elhunyt férje és fia „szájába adva” jelzi, hogy több pihenésre lenne szüksége, kímélnie kellene magát.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #931 Rosta Erzsébet 2015-03-30 16:13
Kedves Vivi! – Re: #922
Az előző álma kapcsán annyit tudtam meg önről, hogy jelenleg 20 éves, szereti a kisállatokat, és felelősséggel (amit talán eltúloz) viseltetik irántuk. A párkapcsolata mikéntjéről, a barátja iránti érzelmeiről semmit sem írt. Ha ott nem tévedtem abban, hogy az álmát direkt módon kell értelmezni, vagyis a rágcsálók iránt érzett sajnálata, s a megmentésük, nem pedig általában a gondoskodási vágyának kudarca, s az emiatt érzett elégedetlensége , önvádja motiválja ismétlődő álmait, ez utóbbi szimbolikusan arra utalhat, hogy nem biztos eléggé magában. Talán nem teljesen meggyőződve róla, hogy a jelenlegi kapcsolata képes kiállni a térbeli és időbeli távolságot. Ugyan egy teljesen banális dolog miatt (ellenőrizni kell egy nyaklánc valódiságát) hagyja magára párját, ám a távolság növekedésével és az idő múlásával – ugyan a „mentségére” szolgál, hogy a megszólalásig hasonlít a barátjára – az ékszerészben leli meg az új társát.
Üdvözlettel,
Erzsébet
+1 #930 Rosta Erzsébet 2015-03-30 15:04
Kedves Lilla! – Re : #923
Jól érzi, hogy álma összefüggésben lehet az életével, a párkapcsolatáva l, ugyanis az álmában egy buszra vár, mellyel el akar utazni valahová. Az, hogy nagy hó volt, illetve, hová szeretett volna menni, jelen esetben lényegtelennek tűnik, a hangsúly az utazáson van. Általában olyankor álmodjuk, hogy valamilyen járműre várakozunk utazás céljából, amikor szeretnénk, ha végre változás állna be a jelenlegi helyzetünkben. Az ön esetében ez a két „párja” közti ingadozás, a bizonytalanság megszűntetésére irányulhat. Ezt az érzését tükrözi vissza álmában a tudattalanja, mely jelen esetben úgy tűnik, inspiráló hatással lehet önre. A döntése, mely szerint nem várja meg a második párját (Tibit), hanem felszáll a megállóban gördülő emeletes buszra, meghozza a „gyümölcsét,” mert az álma végén egy gyönyörű lakás boldog tulajdonosa lesz, amire – ha Tibivel indul el – aligha lett volna esélye. Hallgasson a szívére, és ne azzal az emberrel keresse a boldogságot, aki egyszer már otthagyta önt.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #929 Rosta Erzsébet 2015-03-30 12:10
Kedves Judit! – Re: #917
Sok minden lehet az álmának az oka. Például az, hogy valamiért aggódik a kislánya miatt. Talán fizikailag gyengébb vagy kevésbé fejlett a kortársainál, vagy annál, amit ön szeretne. Vagy éppen az álmát megelőző időszakban volt a leánya a szokásosnál kevésbé mozgékony. Egy másik lehetséges ok, hogy a közelmúltban súlyos stressznek volt kitéve. Az is kiváltója lehet az álmának, hogy olykor a média is nagyobb figyelmet szentel a fogyatékosok problémáinak, önkéntes jelentkezők ki is próbálhatják, hogy milyen lehet kerekesszékben, testi fogyatékosságga l, süketen vagy világtalanul élni. Más aspektusban nézve az álmát, a fogyatékosság – e tekintetben olykor nem releváns, hogy kiről van szó – az álomgazda gyengeségére, támogatás iránti igényére utalhat. Így az sem lehet véletlen, hogy álmában az a személy, akihez korábban oly gyengéd szálak fűzték, a már lassan két elhunyt halott nagymamája próbál segíteni. Magát az álmot természetesen nem kell szó szerint érteni, ha csak nincs valamilyen racionális oka, a kislányát nem fenyegeti veszély, az viszont elképzelhető, hogy jelenleg sok kihívással kell megküzdenie, és minden erejét latba kell vetnie.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #928 Rosta Erzsébet 2015-03-30 11:18
Kedves Vivi! – Re: #921
Visszatérő álmának valószínűleg köze van az előzményekhez. A leírása alapján szeretheti a kisállatokat, és felelősséget érez a sorsuk miatt. Talán többet is, mint kellene, a bűntudata mindenesetre ezt jelzi, és ez az oka annak, hogy egy kisállattenyész tőnél vállalt munkát. Az a tény, hogy az apró kis rágcsálók megmentésére törekszik, azt jelzi, hogy értékeli az általuk megjelenített érzéseket és tulajdonságokat . De valószínűleg túlvállalja magát, vagy azt érezheti, hogy alkalmatlan erre a feladatra. A nagyjából azonos tartalmú ismétlődő álmokkal a tudattalan azt jelzi, hogy valamilyen problémára nem jó választ ad, ezért kell újra meg újra átélnie a tehetetlenség frusztráló érzését. Ahhoz, hogy megszüntesse kellemetlen álmait, érdemes lenne csökkentenie az önre nehezedő (esetleg önként vállalt) terhelést, és/vagy nagyobb önbecsülésre lenne szüksége, azaz jobban kellene bíznia önmagában.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #927 Franciska 2015-03-28 19:56
Kedves Erzsébet!
Néhány hete súlyos betegségen estem át, és ezzel egyidőben furcsa álmom is volt. Kétszer álmodtam a következőt: Nyár van, nagy meleg, dolgozom a kertben. Férjem és fiam(már nem élnek igazából) ülnek egy asztalnál, és hívnak, hogy pihenjek meg, ne dolgozzak annyit. Mondom nekik: de mi lesz a kerttel?Inkább segítenétek! Erre nem válaszolnak, csak továbbra is hívnak. Még egy szék is van az asztalnál, oda akarnak leültetni. Ekkor megjelenik a szomszédasszony om, és azt mondja, hogy menjek át neki segíteni, mert egyedül nem bírja elhúzni a szekrényt. Átmegyek, mire visszaérek, férjem és fiam a temető felé vezető úton mennek, utánuk kiáltok: Mi van, most megsértődtetek? vissza sem néznek, csak mennek tovább.Míg éltek, mindegyikükkel jó volt a viszonyom, halálukat is sikerült feldolgozni. Mit jelenthet az álom?
0 #926 Rosta Erzsébet 2015-03-28 16:17
Kedves Szilva! – Re: #920
Bár külön nem jelezte, a leírása, de főleg az (egyébként nem nyilvános) email címe alapján feltételezem, hogy férfi lehet. (Ha nem így lenne, kérem, jelezzen vissza, mert ez esetben az álmának egészen más a valószínű jelentése.) Ami az első álomképet illeti, az ilyen jellegű álmok általában a magas tesztoszteron szinttel állnak összefüggésben, és rendszerint a hajnali nyugodt alvás REM fázisában alakulnak ki. Gyakran erotikus álom nélkül is létrejöhet spontán merevedés. Más lehetséges értelmezésen csak akkor érdemes gondolkodni, ha egészségi problémái vannak, vagy korábban sohasem voltak szexuálisan izgató álmai.
Ami viszont a második álomképet illeti, azt kellene kitalálnia, vajon mit szimbolizálhatn ak a szörnyek, akik ellen a hajón harcolnia kellett. Mivel a valóságban nincsenek ilyen lények, az álma arra utalhat, hogy valamilyen nem létező, önmaga által kreált probléma ellen küzd. Tetézi a bajt, hogy közben „királynak érzi magát.”
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #925 Rosta Erzsébet 2015-03-28 15:42
Kedves Spotty! – Re: #919
Mindenekelőtt szeretném megnyugtatni, semmi oka sincs a bűntudatra, ugyanis az álma nem jelenti azt, hogy továbbra is vonzódik a régi párjához, de még csak azt sem, hogy a tudata alatt problémát, hiányt „érzékelne” a jelenlegi kapcsolatában. Inkább arról lehet szó, hogy – miután a jelenlegi párja megkérte a kezét – a szerelmük egy új, a korábbinál magasabb szintre lépett. Vagyis semmiképpen sem kell attól tartania, hogy a mostani kapcsolata az előző sorsára juthat. Mivel – mint írja – az említett fiú az első szerelme volt, úgy vélem, az álma azt jelezheti, hogy szeretné lángra lobbantani a belsejében parázsló szenvedélyt.
Üdvözlettel,
Erzsé
0 #924 Rosta Erzsébet 2015-03-27 16:20
Kedves Regina! – Re: #918
Bár az álomban látott agresszív macskának többféle jelentése is lehet, az ön esetében a harapni készülő macska – figyelemmel arra, hogy csak olyankor fenyegeti, amikor nincs a közelben a párja – valószínűleg arra utalhat, hogy a környezetében valaki nem igazán megbízható, nem lojális önhöz. A támadó macska azt is jelezheti, hogy ideje lenne valamilyen kapcsolatát befejezni, vagy legalábbis leülni az illetővel, és megbeszélni a problémákat. Más megközelítésben viszont az is elképzelhető, hogy az önt megharapni szándékozó macskával azt üzeni az álma, hogy nehezen tudja elfogadni a tényeket, problémája van az objektivitással.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #923 Lilla 2015-03-26 21:43
Kedves Erzsébet!
Egy régóta tartó szerelmi ügy és a valószínüleg hozzá kapcsolódó álmom miatt szeretném a segítségét kérni.
Első párommal 4 évig voltam együtt,szerette m nagyon.De megismertem közben valakit és miatta otthagytam.Szin tén nagy volt a szerelem vele is,de ő pedig engem hagyott ott és hoppon maradtam...Késő bb újra felvette velem a kapcsolatot de nem jutunk előbbre,nem akar kapcsolatot de találkozgatunk, viszont megjelent a másik volt párom is és rájöttem,hogy még őt sem felejtettem el....A második páromon kéne túllépnem de nem tudok..nehéz elküldenem..az kellene h ő küldjön el végleg de nem teszi. Mert ha vele vége lenne,lehet megpróbálnám újra az első párommal ha ő is akarja,aminek nagy a valószínűsége.. Az álmom úgy gondolom ehhez kapcsolatos de szeretnék megerősítést... Álmomban nagy hó volt,és vártam a buszra sok emberrel együtt,de az nem jött meg.Apukám mondta h hívjam fel Tibit a második volt páromat, hogy hátha el tud vinni kocsival.Felhív tam,azt mondta megpróbálja. De időközben megjelent egy emeletes busz...én vacilláltam, hogy felszálljak e,mert ha megteszem,nem találkozok Tibivel...de végül mégis felszálltam.Egy csodaszép épületbe kerültem ahol megmutattak nekem egy gyönyörű szobát mindennel, amit valaha szerettem volna és közölték h az az enyém örökre.És éreztem,hogy ott boldog vagyok...
Előre is nagyon szépen köszönöm,ha válaszol az üzenetemre,nagy on szeretném tudni,hogy ez az álom mit is jelent pontosan! :)
-1 #922 Vivi 2015-03-25 22:00
Még egy másik álmot is leírnék, amit nem értek, ez nem visszatérő, csak egyszer álmodtam.
A párommal vagyok, érzem, hogy szerelmes vagyok belé. De el kell mennem tőle, hogy elvigyek egy nyakláncot, hogy megnézzék, valódi arany v. ezüst, vagy hamis. Miközben úton vagyok, olyan érzésem van, mintha nagyon hosszú idő telne el, és eltávolodnék a páromtól. Odaérek a bolthoz, megmutatom neki a nyakláncot, de azt mondja, hogy ez nem valódi (egyébként volt benne arany és ezüst szín is). Az eladó ugyanúgy néz ki mint a párom, és az idő alatt, amit vele töltök a boltban, annyira hosszúnak tűnik szintén, hogy nagyon szimpatikussá válik. Arra gondolok, hogy ez mind hiába, mikor engem otthon vár a párom. De végül annyi idő telik már el nélküle, hogy beleszeretek az eladóba. És már a távoli párom emléke kezd elhalványulni, és az eladó kezd egyre jobban hasonlítani a páromra, és a kapcsolatunk is egyre jobban hasonlít már az igazi kapcsolatunkra, már olyan közel vagyunk egymáshoz. Ekkor azon gondolkozok, hogy most mi legyen, és megmondom neki, hogy nekem van már szerelmem... erre ő bánatos szemekkel azt feleli, hogy akkor menjek vissza hozzá. De már nem vagyok képes visszamenni, és nála maradok.
0 #921 Vivi 2015-03-25 21:42
Kedves Erzsébet! Segítséget szeretnék kérni az álmaim megfejtésében. (20 éves lány vagyok)
Van egy visszatérő helyzet az álmomban. Régen, mikor kb. 8-10 éves voltam, kaptam kis rágcsálókat, de még nem nagyon volt elterjed Magyarországon, és ezért sok-sok tartási hibát követtünk el (kicsi ketrec, nem megfelelő táplálás, stb) 13 éves koromra egy maradt már csak életben, és ő volt a kedvencem is, viszont már pontosan nem emlékszem hogy miért, de elhanyagoltam, és nem adtam neki almát, és elpusztult, miattam. Azóta is bűntudatom van és akárhányszor felidézem ezeket az emlékeket, újra és újra eltöltenek a rossz érzések. Két éve elhatároztam, hogy szerzek be megint ilyen kisállatokat, meg is tettem, és tartásuk alatt ilyenféle kisállattenyész tőre akadtam rá, akinél a mai napig dolgozom (takarítást). Nem is volt semmi gond velük, de allergiás lettem, és emiatt el kellett ajándékoznom őket, de a munkát tovább folytattam.
Az álmaimban az alap szituáció, hogy a kisállatok bajban vannak valami oknál fogva, és én nem tudok rajtuk segíteni. Általában túl sokan vannak, nincs számukra elég ketrec, vagy egyáltalán nincs ketrecem, és apró dobozba kell őket zárnom, tehetetlen vagyok, hiába akarok rajtuk segíteni, egyszerűen nem tudok, és miattam lesz rossz sorsuk. Van, hogy más felelőtlensége miatt kerülnek hozzám, én meg be akarom fogadni őket, de hiába számolom a ketreceket, tudom, hogy úgyse lesz elég, de pénzem meg nincs újakat venni, akkor mégis hova tegyem őket, hogy jó helyük legyen?
Általában mindig nagyon sok-sok rágcsáló van, van, hogy nem tudom őket megtartani a karomban, meg a pulcsimban, annyira sokan vannak, hogy félek, el fognak futni, és meghalnak, vagy ha nem zárom be az ajtajukat, akkor is elfutnak, és stbstb...
Nem akarom, hogy szenvedjenek! Nagyon fáj ez az érzés. Egyszerűen nem tudom, hogy szabaduljak meg ezektől az álmoktól.
Előre is köszönöm a válaszát
Vivi
0 #920 Szilva 2015-03-25 03:53
Kedves Erzsebet! Az en almomban arrol almodtam hogy egy pillanatban egy nagy bevasarlokozpon tban voltam es egy 40koruli no egy szal melltartoban es bugyiban maszkalt be a raktarba es kozbes neveket mondott hogy hany kuncsaftal vegzett.Az almomban kesztetest ereztem arra hogy en is bemenjek vele a raktarba de hirtelen ennek az almomnak vege lett es egy hajora kerultem sok katona koze es torz szornyek ellen kellett harcolnom..a tobbi ember kiralyomnak szolitott.Nos szeretnem az on velemenyet kikerni mit is jelenthet ez az alom.
0 #919 Spotty 2015-03-24 07:15
Kedves Erzsébet!

A segítségét szeretném kérni egy álmommal kapcsolatban, ami nagyon felkavart. A háttér információkról annyit, hogy 8 évvel ezelőtt volt az életemben egy fiú, akit az első nagy szerelemnek tartok. 3 évig tartott a kapcsolatunk, ami alatt én családi okokból kifolyólag mély depresszióba estem és pszichológushoz is jártam. Ekkora teherhez akkor még túl fiatalok voltunk, szakítás lett a szerelemből. Pár évvel később befejeztük az egyetemet és mielőtt elköltözött egy másik városba, megkeresett, mert úgy érezte, hogy nem tud elmenni anélkül, hogy elköszönne tőlem. Akkor ez engem eléggé felkavart, mert az volt az érzésem, hogy arra vár, hogy jelezzem, hogy szeretném újra kezdeni. Nem tettem, holott nem voltam kapcsolatban. Jelenleg nagyon boldog és kiegyensúlyozot t kapcsolatban élek 3 éve, és 1 hónapja a párom megkérte a kezem. Nagyon szeretem őt és ez az érzés viszonzott, et kifejezi minden lehetséges módon. Boldog vagyok mellette. Erre ma éjjel azt álmodtam, hogy az első szerelmem megkeresett, én először nehéz szívvel, de visszautasított am, majd "beadtam a derekam" és többször lefeküdtem vele, ami kifejezetten élvezetes és örömteli volt. A legrosszabb, hogy olyasmi is rémlik az álomból, hogy majd reggel bánkódom, most tudni szeretném, hogy ez milyen érzés. Emészt a bűntudat és nem értem, hogy miért most jött ez az álom. Ráadásul ha eddig - mert többször előfordult - az álmomban felbukkant, mindig nehéz szívvel ugyan, de visszautasított am. Nem értem ezt az álmot, ebben kérem a segítségét.

Köszönettel: Spotty
+1 #918 regina 2015-03-21 08:58
kedves Erzsébet az álmomba egy sárgás vöröses macska minden áron meg akart harapni de nem-tudom h miért és mikor a párom mellém állt akkor csak ártatlan szemekkel nézet ránk de mihelyt a párom elment mellőlem ismét nekem akart támadni de oly annyira hogy meg az ablakot is beakarta törni csak hogy meg támadhasson mit jelent ?
+1 #917 Judit 2015-03-21 08:23
Kedves Erzsébet.
A mai álmom se volt semmi azt álmodtam hogy egy intézményben voltunk olyan volt mint egy kórház de nem az volt mégse abban az intézményben gyerekeket vizsgáltak orvosok főleg nők én a 3 gyerekem és a nagymama is velünk volt a lánykámat behívták vizsgálatra annyit kellett csinálnia hogy 2 mankóval a hóna alatt el kellett játszania hogy ő egy sérült ember és nem tud menni a lábain csak a 2 mankóval lánykám most 6 éves utána meg a falra fel voltak szerelve körbe polcok amin könyvek meg más egyéb is volt erre tette fel az orvos a lánykámat és a polc tetején körbe kellett szaladnia rajta amíg ő ezt csinálta én a nagyival a folyosón álltam és jött egy másik nővér aki mondta hogy törli az adatbázisból a gyerekeimet de már késő volt mert a lánykám közben végzett a vizsgálattal én meg rohantam a nagy fiamat keresni az épületben ő meg is lett egy asztalnál evett a többi gyerekkel én mondtam neki jöjjön velem de nem nagyon akart jönni aztán elindultunk a rendelő felé ahol a lányom volt erre megszólal a doktornő aki vizsgálta a lányomat hogy ő jó lesz és adott a lányomnak egy tenyérnyi nagy pogácsát amit a lánykám evett de mikor a hátam mögé néztem láttam a lánykám a földön fekszik és tudtam hogy a sütiben volt valami amitől lebénulhat én nagyon sírtam zokogtam és mondtam hangosan miért? miért ver engem a sors? és a nagymama guggolt a lánykám mellett és próbálta élesztgetni a másik 2 fiammal semmi rossz nem történt ekkor felkeltem mit jelenthet ez az álom?
Köszönöm előre is a segítséget...
0 #916 Rosta Erzsébet 2015-03-19 13:52
Kedves Su! – Re: #901
Mivel semmit sem árult el magáról, és az álmának leírásában is csak fizikai érzéseiről (a víz hűsíti, odakinn forróság lehet; később fázik, reszket, alhasi fájdalom, lábfájás, lúdbőrzés; végül elvakulás az erős fénytől) számol be, csak segíteni tudok álma értelmezésében, a feladat nagy része önre marad.
Az úszkálás a medencében azt sugallja, hogy felfedező útra indult a tudattalanjában és érzelmei világában. Az álmának ez a képe arra utalhat, hogy valamilyenfajta megerősítést, érzelmi támogatást keres. Zárójelben megjegyzem, hogy többnyire olyankor álmodnak az emberek úszkálásról, amikor valamilyen gyógykezelésen mennek keresztül. Esetleg még lényeges lehet, hogy mezítelenül látja magát a vízben, ami az elégedetlenség, vagy a kielégületlensé g jele lehet. Amint „elhagyja a tudattalanját”, szinte azonnal rosszul lesz, és véres hányásba kezd. Mivel a hányás után megtisztul a test, ugyanez történik a lélekkel is. Álma azt jelezheti, hogy a lelke mélyén nagyon szeretne valamitől (sérelem érzése, bosszúvágy, bűntudat stb.) megszabadulni. Az pedig, hogy vért és fogakat is lát a hányadékban, egyfajta figyelmeztetés lehet az egészségét fenyegető veszélyre. Lehet, hogy valamit változtatnia kell, hogy elkerülje a további bajt (sérelmet, veszteséget). A következő részletet, melyben a hüvelytáji fájdalmat követő folyás után apró, a macskákéhoz hasonló éles fogakat talál a tenyerében, nem igazán tudom értelmezni. Ugyanis a „vagina dentata” (fogazott vagina) mítosz, a valóságban ilyen nem létezik, de az esetleg fogat is tartalmazó dermoid ciszták (a tudomásom szerint) csak műtéttel távolíthatók el, spontán nem hagyják el a petefészket. Egyfajta lehetséges metaforikus magyarázat a „jelenségre” az lehet, hogy a - megelőzőleg a hányással jelzett - „megtisztulás” részeként - megszabadul a népi hiedelemvilágba n a női aggresszívitást szimbolizáló fogaktól is. Álmának befejező részében nincs különösebb jelentősége annak, hogy meztelen, részben azért, mert a megjelenő férfiakról tudja, hogy homoszexuálisok , másrészt pedig amiatt, hogy a fájdalmával, a rosszullétével van elfoglalva. Igazi fontosságot a befejező momentum jelent, amikor az erős fénytől elvakulva már csak sárgás-fehérség et lát. Ez a „jelenséget” - a halálközeli élményt átéltek beszámolói alapján - a „halál utáni élettel” társítják. Természetesen nem szó szerint kell értelmezni a dolgot, az álmának záró képsora nem az ön haláláról szól, hanem arra utalhat, hogy a személyiségének valamelyik részére a továbbiakban nincs már szüksége, metaforikusan mondva „halott”. Ezt a fényt látva, álma szimbolikusan azt jelzi, hogy „fény van az alagút végén”, vagyis az énjének e része nélkül is boldogul.
Ami pedig a rokona visszatérő álmát illeti, a szürrealisztiku s képet - melyen a levegőben halakat lát úszni maga körül - valószínűleg metaforikusan kell értelmezni. Az életterükből eltávolított halak - bármennyire is élettelinek látszanak - nem érezhetik jól magukat, vagyis a visszatérő álma azt üzenheti, hogy egy olyan új környezetbe vagy szokatlan szituációba kerülhetett, mely kényelmetlen, vagy kellemetlen a számára.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #915 Rosta Erzsébet 2015-03-18 15:20
Kedves Judit! – Re: #898
Álomban a szülői ház melyben felnőtt, a lelkiállapotát szimbolizálja, mely vagy édesapja mentális támogatását keresi ahhoz, hogy miként döntsön egy problémás ügyben, illetőleg hogyan szálljon szembe egy kellemetlen szituációval, vagy az édesanyja érzelmi segítségét próbálja igénybe venni, hogy megtalálja a probléma nyitját, esetleg távol tartsa magától, mielőtt még valamilyen baj történne. Valószínűleg mások miatt aggódhat, mert az ablakon kitekintve egy halálos gépjármű balesetnek lesznek szemtanúi. Álmának ez a fordulata szimbolikusan arra utalhat, hogy fölöslegesen „töri magát”, ugyanis képtelen mások tetteit kontrollálni. Vagyis hiábavaló az aggodalma, igyekezete, az „érintetteknek” viselniük kell döntéseik következményeit . És természetesen az sem lehetetlen, hogy - az elektronikus médiumokban, vagy szemtanúként - a való életében is látott mostanában egy balesetet, mely valamilyen módon asszociálható a gyermekkorával és/vagy a szülei házával.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #914 Rosta Erzsébet 2015-03-18 13:27
Kedves Horváth Melinda! – Re: #907
Bevallom, nem minden mondatát értem, vagy tudom elképzelni a leírásának, ezért - hogy „össze tudjam rakni” a történetet - némi pontosításra, kiegészítésre lenne szükségem.
Honnan, hogyan kerültek elő a kártyák? Hogyan haltak meg a gyereke és az öreg néni? Mi történt a holttestekkel? És természetesen bármi mást is megírhat, mely segíthet a történet megértésében.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet
0 #913 Rosta Erzsébet 2015-03-18 12:56
Kedves Melinda! – Re: #906
A leírását olvasva - a hallucinációi és tehetetlensége alapján: földönkívüli lény (szellem) ragadja meg a kezét, és húzza ki az ágyából, akiben a szerelmét véli felfedezni, félelmet érez (az egész teste remeg), majd arra ébred, hogy kiabál - elsőként arra gondolok, hogy alvási bénulást élhetett át. Ha ez az igazság, hacsak nincsenek gyakran hasonló álmai, nincs különösebb oka az aggodalomra, hasonló álmot az emberek többsége legalább egyszer átél az életében. Ha alaposabban érdekli a téma, az „alvási bénulás”, vagy „alvásparalízis ” szavakra rákeresve, számos írást találhat a világhálón. Ha viszont valódi álomról számolt be, az esetben érdemes lenne elgondolkoznia azon, hogy miért szellem képében jelent a szerelme az álmában. Tett-e valami olyat, és ezért lehet-e bűntudata, ami indokolja, hogy megijessze, vagy kísértse önt.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #912 Rosta Erzsébet 2015-03-18 11:46
Kedves Harald! – Re:#902
Jelen esetben a kard csak eszköze önpusztító tettének, és – mivel nem szeppukut követ el – annak sincs különösebb jelentősége, hogy szamuráj kardot használ a torka elvágásához. Vagyis a hangsúly a megkísérelt öngyilkosságon van. Álombéli tette azt jelképezheti, hogy erőre, tekintélyre lenne szüksége. Más megközelítésben viszont arra is utalhat, hogy egy problémára, annak bizonyos részének „megölésével” keres megoldást. Az öngyilkosságot ugyan nem kell szó szerint érteni, azonban lehet az álomnak olyan üzenete is, mely az önpusztító életvitel, az esetleges káros szenvedélyek nem kívánt hatására figyelmeztet. Ez esetben álma spirituálisan azt jelezheti, hogy fel kellene hagynia valamilyen egészségkárosít ó szokásával. Ha nem ez a helyzet, álma egyszerűen valamilyen közelgő kudarc veszélyére hívja fel a figyelmet. Érdemes lenne alaposan elgondolkodnia, hogy helyes úton jár-e, ugyanis az öngyilkosság álma az esetek nagy részében nem egy jó jel, mert mentális konfliktusokról árulkodik.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #911 Rosta Erzsébet 2015-03-18 10:07
Kedves Kati! – Re: #899
Húslegyeket találni az elfogyasztott ételben (ami az álmában kolbász volt), a személyes higiénia hiányára utalhat. Lehet, hogy valamilyen rossz, egészségtelen szokást vett fel, s a teste az álmán keresztül küld figyelmeztetést az ön számára. De olyan értelmezése is elképzelhető az álmának, hogy valaki, akit nagyon szeret, és a teljes bizalmát élvezi, sérelmet vagy fájdalmat okoz önnek. Jó, ha nem felejti el, hogy az egészség mindennél fontosabb.
Üdvözlettel,
Erzsébet
+1 #910 Rosta Erzsébet 2015-03-17 15:38
Kedves Mami! – Re: #897
Az elsőként leírt álom, vagyis a leégett ház, mivel a családi ház a gazdáját (tulajdonosát), illetőleg annak önmagáról alkotott képét, érzelmi világát, vagy azt a módot szimbolizálja, ahogyan ő az életét elrendezi (hacsak nem valami konkrét - például a médiumokban látott - tűzeset váltotta ki a férjed álmát), azt jelezheti, hogy a párod személyisége, vagy az életvitele jelentős változáson megy keresztül (vagy legalábbis erre lenne szüksége). Az, hogy sajnálkozik a ház leégése miatt, arra utalhat, hogy a férjed ennek nem igazán örül.
A második álom, melynek Te vagy a gazdája, lényegében egy lekésett lakomáról szól, még akkor is, ha az asztal végén egy hatalmas, pecsenyékkel rántott húsokkal és kacsacombokkal megrakott tálra leltél. (Ugyanis a húsok evésre alkalmatlanok: hidegek és túlsültek voltak.) Az álmod több dologra is utalhat, jelezheti azt, hogy valamilyen kellemetlen, nyugtalanító esemény járhat az eszedben, de utalhat érzelmi szükségleted vagy a szexuális étvágyad kielégítetlensé gére is.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #909 Rosta Erzsébet 2015-03-17 14:37
Kedves Zivatar! – Re: #896
A bejegyzésében leírt álma nagy valószínűséggel összefüggésben lehet azzal, hogy nemrégiben megismert egy fiút, akivel - mind mondja - remekül megértik egymást. Valamit azonban hiányolhat a kapcsolatukból, mert álmában egy ismeretlen, idegen fiúba lesz „halálosan szerelmes”, és a vasúti síneken ölelkezve (vagyis kizárva a környező világot, és ezzel az életét is kockáztatva) vele él át elementáris erejű boldogságot. Bár az álma bizonyos szemszögből nézve arra is utalhat, hogy kevés a szex az életében, én inkább arra gondolok - noha rendesnek és szimpatikusnak találja a megismert fiút - több odaadást és romantikát várna az új partnerétől.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #908 Rosta Erzsébet 2015-03-17 14:16
Kedves Katicabogár! – Re: #895
Mindenekelőtt fogadja részvétemet édesanyja halála miatt. Mivel - mint írja - hosszú betegség után és fiatalon hunyt el, a szenvedése mély nyomot hagyhatott önben, ezért - noha már közel két éve eltávozott az élők sorából - még most is elegendő egy emlékfoszlány, vagy bármilyen édesanyjával összefüggésbe hozható esemény vagy kép, hogy a tudattalanjában felidézze az akkori szomorú napokat. Azzal, hogy ha valaki fiatalon hagy el bennünket, sokkal nehezebb megbékélnünk. Valószínűleg a halála után sokat gondolhatott édesanyjára, aki - mivel nagyon hiányzik önnek - most is gyakran felbukkan az emlékezetében, ezért álmodhat vele. Az viszont nem jó, hogy a szenvedését éli át álmában újra meg újra. Ez ellen tennie kellene, mert a lelki egészségének árthat vele. Próbálja meg tudatosan befolyásolni a gondolatait, lefekvés előtt lazítson el, és ha az édesanyjára gondol, az örömteli, szép emlékeket igyekezzen felidézni magában. A levele alapján biztos vagyok benne, hogy mindent megtett az édesanyjáért, és ő is azt szeretné, ha vigyázna önmagára.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #907 Horváth Melinda 2015-03-17 12:18
Tisztelt Rosta Erzsébet!

Azzal kezdeném, hogy általában kisgyerekekről álmodom. Legutóbbi álmom nagyon megviselt. Egy kisfiú, egy kislány halt meg. Nem ismerem őket. Halálakor, csak a ruhájuk maradt meg és a testükből felszállás két kártya.Egy makk 9, alsó zöld.
Tovább álmodta egy talpig feketébe öreg nénit láttam, aki kedves, mosolygós volt és mondott valamit. Az öreg nádas kis kunyhójában voltunk.Láttam őt is, magamat is.
Meghalt ő is. Szint úgy a testéből felszállt egy kártyával, egy tök alsó, de középen 2 szer át volt lyukasztva.Ekko r összeestem és az ajtó felé kúszva mentem kifelé és mondtam magamnak meg tudom csinálni és felálltam.
Miután felkeltem egész nap furcsa, nyomasztó érzésem volt.
Nagyon sokszor álmodom gyerekekről. Vannak, akiket ismerek és vannak ismeretlenek.Ha pedig nem gyerek, akkor öreg nénitől álmodom.
Remélem érthetően fogalmaztam meg.
Köszönöm a segítségét.
Üdvözlettel; Melinda
0 #906 kovács Melinda 2015-03-17 08:36
Kedves Erzsébet.Volt egy nagyon furcsa félelmetes álmom eről szeretném kérdezni.Azt álmodtam ,hogy egy szellem megfogja a kezem és húz ki az ágyból de mintha a szerelmem lett volna mert láttam az arcát előttem meg mintha az ágyam mellett állt volna fel is ébredtem arra hogy a nevét kiabáltam meg közbe az egész testem remegett nagyon megilyedtem mi lehet ennek az álomnak a jelentése válaszát köszönöm
0 #905 Rosta Erzsébet 2015-03-11 16:10
Kedves Judit! – Re: #891
Fontos szerepet játszhatott az életében, mert ahogyan írásaiból látom, a halála (2013 szeptembere) óta többször is megjelent az álmában. Most azonban inkább úgy érzem, szimbolikusan kell értelmezni nagymamája balesetét (halálát?), mely a „forradalom” üdvözlése közben érte. A forradalomról azt kell tudni, hogy általában olyankor jelenik meg az emberek álmában, amikor jelentős változás megy végbe a személyiségükbe n, a szemléletmódjuk ban, vágyaikban, céljaikban. Ez gyakran belső konfliktusokkal jár együtt. Mivel a nagyszülők gyakran a legfőbb támaszt jelentik számunkra, akikre a szüleinkkel „szemben” is számíthatunk, nagyija balesete – amit hiába próbál megakadályozni – arra utalhat, hogy a tudata alatt aggódik amiatt, hogy az érzelmi és/vagy a mentális világában lezajló változások miatt támasz nélkül, magára maradhat.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #904 Rosta Erzsébet 2015-03-11 15:27
Kedves Imi! – Re: #900
Mivel azt nem írja, hogy a visszatérő álmaiban felébred, az alvási bénulást - ami a legtöbbször az ilyen álmok oka lehet - az ön esetében valószínűtlenne k tartom. Inkább arra gondolok, hogy álmával azt jelzi önnek a tudattalanja, hogy a való életében (ébrenlétben) képtelen meggyőzni a környezetét tervei, céljai helyességéről. De az is lehet, hogy egyensúlytalans ág van az érzelmei és az intellektusa között (valamelyikük túlsúlyban van), és ez mutatkozik meg beszéd-képtelen ségben az álmaiban.
Üdvözlettel,
Erzsébet
+1 #903 Rosta Erzsébet 2015-03-11 14:04
Kedves Rozália! – Re: #890
A klasszikus értelmezés szerint arany ékszereket találni jó ómen, mert szerencsét jelent az álmodó számára.
A modern álomfejtés szerint az arany - mely ékszer értékes, becses dolog - megtalálása azt jelzi, hogy valamilyen értékes dolgot, tulajdonságot, jellemvonást fedeztünk fel magunkban. Mivel meglehetősen könnyen - fű szedése közben - akadt rá, az álma azt üzenheti, hogy - bár eddig elrejtette - sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, és ideje lenne használnia őket.
Ha viszont nem töltötte el pozitív érzés alvása közben, az álma arra is utalhat, hogy hiányzik a fény, a csillogás az életéből, és a tudattalanja ezt próbálja megadni önnek.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #902 Harald Honzik 2015-03-10 08:01
Kedves Erzsebet !
Probalom rovidre fogni , latom sok levelre valaszol. Koszonjuk onzetlenseget!! Olyan almom volt hogy lattam onmagam, egy nagyon eles szamuraj kard volt a kezemben es halalos sebet ejtettem magamon es utana atvagtam a torkom vele es neztem utana az atvagott torkom es csodalkoztam es ereztem hogy elek.
Megkoszonnem a irna par szot errol, esa kerestem a test szot es a kard szot az alom abc-ben, de nem talaltam. A kerdesem, jol probaltam megfejteni az almom ezekkel a szavakkal?
#901 Su 2015-03-09 21:23
Kedves Erzsébet,
Elég durva álmom volt, probáltam összerakni vajon mit jelenthet, de sajnos nem sikerült értelmeznem. Úgy kezdődött, hogy vízben vagyok, egy hatalmas medencében úszkálok meztelenül (kivülről is láttam magam) hatalmas márványoszlopok körülöttem. Hűsítő érzése van a víznek, de érzem hogy kint iszonyatos forróság van. Aztán kimászok a vízből és nagyon rosszul leszek, térdre esem és elkezdek hányni véreset és fogak vannak benne, de minden fogam meg van. Utána nagyon fáj lent a hüvelynél is, mikor oda nyúlok semmi furát nem érzek, aztán egyszercsak folyik belőlem valami, de már nem érzek fájdalmat, elveszem onnan a kezem és ahogy a tenyerembe nézek hegyes fogakat, mintha macska fogak látnék, aprók. Elkezdek reszketni, fázom, aztán rengeteg férfi jelenik meg előttem. Mindegyikőjüket ismerem, de olyanokat látok akikről tudom, hogy homosexuálisok. Ketten odalépnek hozzám a karom alatt fognak meg, megemelnek, de a lábfejem még a hideg kőhöz ér és egyre jobban fáj, mert érzem, hogy horzsolja szét. Végül annyit érzek hogy kicsit fúj a szél fázom, libabőrös vagyok és már alig látok, mert nagyon erős fény van, szinte csaj sárgás fehérséget látok.
Nagyon érdekel vajon mit jelenthet, mire utalhat ez az álmom, remélem valamennyire az Ön segítségével közelebb juthatok a megfejtéshez.

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy egyik rokonomnak van egy visszatérő álma, de ő sem tudja mit jelenthet. Álmában rendesen lélegzik, nincs körülötte víz, semmi, mégis halakat lát úszni maga körül, mitha a levegőben úsznának.

Előre is köszönöm válaszát és segítségét!
0 #900 imi 2015-03-09 18:06
En mostanaban mindig arrol almodok, hogy almomban nem tudok megszolalni (kialtani), es ezt mar tobb alkalommal is almodtam. Vajon mit jelent ez.
0 #899 Kati 2015-03-09 14:51
Kedves Erzsébet!
Tegnap volt egy nagyon fura, ugyanakkor nagyon gusztustalan álmom. Csak arra emkékszem, hogy valami kamra szerűségben voltam és kolbászt eszem, amiben húslegyek vannak. Többször ránéztem a kolbászra közben és megfogalmazódot t bennem, hogy undorító, de ugyanakkor mintha ízlett is volna. Egyszerre volt undorító és "finom" . Még arra emlékszem, hogy volt ott valaki, aki szintén a kolbászt ette. Mit jelenthet ez az álom? Válaszát előre is köszönöm! Kati
0 #898 Judit 2015-03-08 21:10
Kedves Erzsébet.
Úgy látszik a fura álmaim folytatódnak most azt álmodtam hogy otthon voltam abban a házban ahol felnőttem de most én és párom voltunk csak nappal volt és mi benn ültünk a szobában én olvastam párom csak ült egyszer csak olyan érzésem lett hogy ki kell néznem az ablakon felálltam és párom is odaszaladt és kinéztünk az ablakon ekkor valami furcsát láttunk az utcán volt ott egy kék busz és 2 autó ami karambolozott egymással és 2 db koporsót láttam és egy papot és sok embert feketében ott álltak és néztek és én arra gondoltam miért nem mehetettem oda segíteni mert érdekes módon mi nem hallottunk semmit hogy baleset történt volna ekkor az egyik nő zokogva beült a buszba és vele együtt pár ember is de ahogy a nő beült a vezető fülkébe elájult de senki nem tett semmit amikor magához tért bekapcsolta a biztonsági övet és elindította a buszt és ekkor keltem fel...
vajon mit jelenthet ez az álmom is? köszönöm a segítséget...
0 #897 Mami 2015-03-08 10:12
Férjem leégett családi házunkat látta. Nem voltak falai, csak néhány üszkös gerenda és a lábazat maradt. Hamut nem látott. A családtagok sem szerepeltek semmilyen formában. Nem tudta, hogy hogyan történt. Sajnálta a házat. Egy nap múlva én azt álmodtam, hogy hosszú egybefüggő fehér abroszos asztaloknál már egy lezajlott eszem-iszom volt. Elkéstem vagy nem invitált az asztalhoz senki. Valakivel voltam, de mindig messzebb volt tőlem, nem tartott velem igazán. Az asztalok végén volt, vagy oda tettek egy hatalmas hússal megrakott pecsenyés tálat. Nem ettünk belőle. Hidegnek és túl sűltnek látszottak a nagyméretű pecsenyék, rántott húsok, kacsacombok. Az abroszok fehérek és vasaltak voltak. Köszi a válaszod.
+1 #896 zivatar 2015-03-06 00:43
Kedves Erzsébet!

Nemrégiben volt egy álmom, amit nem igazán tudok hová tenni. Egy benzinkúton voltam épp, amikor egy fehér oszlop mögül előlépett egy fiú, akivel egymásra néztünk, majd egymásra is mosolyogtunk és azonnal beleszerettem, mondhatni "halálosan". Ezután elkezdtük úgymond játékosan kergetni egymást, mígnem egy vasúti sínhez értünk, ahol utolértem, majd a sínekre fekve átöleltük egymást. Ebben a pillanatban egészen elementáris erejű boldogság járt át... Ez az álom azért különös számomra, mert a valóságban is megismertem egy fiút nem túl régen, akivel ugyan remekül kijövünk, de közel sem ébresztett bennem olyan különösen erős érzelmeket, mint az álombéli fiú. Ön szerint mire utalhat ez az álom? (27 éves vagyok egyébként.)
Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
zivatar
-1 #895 Katicabogár 2015-03-04 19:36
Kedves Erzsébet,

Mostanában halott édesanyámmal álmodok, lassan két éve, hogy elhunyt hosszú betegség után, elég fiatalon. Álmomban úgy látom, hogy haldoklik, és én látom vagy hallom a szenvedését. Amikor felébredek, eléggé zaklatott vagyok, hogy újból láttam nagy fájdalmak közt.
Ön szerint mit jelentenek ezek az álmok?
Előre is köszönöm segítségét.

Üdvözlettel: Katicabogár
0 #894 Rosta Erzsébet 2015-03-02 16:15
Kedves Melody! - Re: #888
Bár vannak sokan, akik hisznek a parapszichológi ában, és elfogadják azt, hogy olykor megálmodható a jövő, én nem osztom ezt a véleményt, miként a reinkarnációt sem látom bizonyítottnak. Sokkal inkább elfogadhatónak tartom azt a megközelítést, hogy az álmunk teljes mértékben a saját alkotásunk, legfeljebb a fizikai külső hatások (zajok, erős légmozgás, hőmérséklet- és nedvességváltoz ás stb.) lehetnek rájuk jelentősebb befolyással. Ugyanakkor az álmaink – még ha olykor meglehetősen valószerűtlenek is – nem függetlenek a valóságtól. Sőt, gyakran az álmunk az, ami – az emlékeinket, élményeinket összekapcsolva - felhívja valamire a figyelmünket, ami mellett – bár nem tudatosan észleljük, vagyis a tudattalanunkba n jelen van – anélkül, hogy észrevennénk, nap, mint nap elmegyünk.
Ez történhetett önnel is, már régebben is láthatta a fiút, és – bár nem volt tudatában ennek –„lefényképezte ” magának, majd a „fotóját” elraktározta a tudattalanjában . Az pedig, hogy az álmában látott „indiai srácot” csak hónapokkal később vette észre (azonosította) a boltban (a török fiú személyében), esetleg azzal magyarázható, hogy a korábbi kapcsolata akkorra jutott el abba fázisába, amikor már ébrenlétben is „jobban kinyitotta a szemét.” Arra, hogy a „varázslat” csak három hónapig tartott, csak önök ketten tudhatják a választ, ennek viszont aligha van bármilyen köze az álmaihoz. Leírásából az tűnik ki számomra, hogy – miközben álmában „visszautazik” a múltjába, vagyis a városba, ahol a gyermekkorát töltötte – az utóbbi időben jelentős érzelmi változáson mehetett keresztül. Ugyanakkor a visszatérő vonatozás az álmában arra figyelmeztet, hogy – lévén a vasút kötöttpályás közlekedési eszköz – a gondolkodásán, morális értékrendjén, érzelmi reakcióin nem képes változtatni. Pedig lehet, hogy éppen erre lenne szüksége.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #893 Rosta Erzsébet 2015-03-02 14:34
Kedves Sting! – Re: #889
Bár önmagáról semmit sem írt, feltételezem, hogy már felnőtt, és a bölcsességfogár ól van szó. Ez esetben álma szimbolikusan arra utalhat, hogy mostanában néhány alkalommal híján volt a bölcsességnek, nem eléggé körültekintően hozta meg a döntéseit. Újra át kellene gondolnia a szituációt, mert egész biztosan létezik jobb megoldás.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #892 Rosta Erzsébet 2015-03-02 14:06
Kedves Réka! – Re: #885
Elgondolkoztató, hogy a szökés, a menekülés a visszatérő álma, ugyanis – legalábbis a leírása szerint – az álma minden esetben pozitívan ér véget, eljut a hegy lábánál található virágos réthez, ahol – bár fizikailag továbbra sincs védett helyzetben – a lelke teljesen megnyugszik. Az, hogy ennek ellenére álmában ismételten menekülésre kényszerül, azt jelzi, hogy a valódi életében újra meg újra ugyanabba a szituációba kerül, ugyanazt a rossz választ adja, vagyis nem értette meg a tudattalanja üzenetét. A választ azonban önmagának kell megtalálnia. Első lépésként talán azt kellene kiderítenie, hogy mi okozhatja visszatérő álmait. Próbáljon visszamenni a múltjában abba az időszakba, amikor először élt át ilyen álmot, és gondolja végig, milyen változás történt akkor az életében, foglalkoztatta– e valamilyen probléma, mi az amivel, azóta sem mer szembe nézni. Az is lehet, hogy időről-időre - a munkaköre, vagy a környezete miatt - stresszes az élete, és ez elől próbál menekülni. Lehet, hogy ezt teszi rossz módon, nyugtatót, vagy drogot használva, ahelyett, hogy a tudattalanja által jelzett idilli természetben keresne kikapcsolódást, megnyugvást.
Üdvözlettel,
Erzsébet
+1 #891 Judit 2015-03-02 07:46
Kedves Erzsébet.

Nagyon furcsát álmodtam még most is beleborzongok ha rágondolok.

Azt álmodtam hogy egy lakásban voltunk és az utcán sok sok ember volt olyan volt minden mint egy forradalom a sok ember az utcán állt mi én és nagyapa nagymama meg valamennyi ember a házban voltunk de az emberek közül senkit nem ismertünk nekünk az volt a dolgunk hogy kikiabálva az ablakon a néppel együtt mondjunk szavakat ordítva és nagymama felállt az ablak párkányra és kinyitotta az ablakot és együtt ordítottuk a szavakat a néppel egyszer csak szegény nagymama megcsúszott és én eltudtam kapni a kezét még ő lógott az ablakon kifele ekkor a nép hirtelen eltűnt és csak én nagyapa és nagymama voltunk én szorosan fogtam nagyi kezét de nem bírtam behúzni ő megszólalt hagyjam mert a másik keze eltörött és nem tudja felemelni én hiába mondtam nagyapának jöjjön segíteni nem jött csak ült a széken én meg csak fogtam mama kezét amikor egyszer csak kicsúszott a keze a kezemből és nagymama leesett a földre sajnos azt nem tudom mennyit eshetett mert nem mertem kinézni az ablakon mikor mama leesett nagyon elkezdett fájdalmában ordítani sírni ekkor nagyapa felállt és elkezdett kiszaladni a házból hozzá én meg kiabáltam hogy valahogy hozza be a nagyit és sírtam de nem mertem megnézni a nagyimat féltem kimenni ezután felébredtem....
Mit jelenthet ez az álom? köszönöm szépen a segítséget..
ui: a nagyi sajnos 2013ban ment el közülünk.. :-|
0 #890 Rozalia 2015-03-02 06:48
Drága Erzsébet, én sok arany nyakláncról, és drágakövekről, na meg fülbevalókról álmodoztam. Találtam az egészet a zöld fűben, amit szedtem. Szeretném tudni, hogy mit jelent. Köszönöm
0 #889 Sting 2015-02-27 09:51
Kedves Erszébet!

Az elmúlt 2 hétben,már többször álmodtam azt,hogy a hátsó fogam,széttörik és utánna kihullik,és az inyem is vérzik a kihullot fog helyén.Már sok helyen olvasgattam,hog y mit jelenthet.De mindenhol mást és mást írnak erről az álomról,hol ezt hol azt.Igazából mind a két esetben,széttör t a fog és utánna kiesett és a helyén vérzett.Remélem tud megfelelő választ adni erre az álomra.
Előre is köszönöm a válaszát!
+2 #888 Melody 2015-02-26 23:15
Kedves Erzsébet,
hónapokkal ezelőtt volt egy álmom. Elsétáltam három fiú mellett és az egyik tátott szájjal nézett rám és azt mondta a többieknek: "Láttátok?" Majd utánam jött és váltottunk pár szót. Megkérdezte, hogy most vagyok-e itt először, mire én azt válaszoltam, hogy "most vagyok itt harmadjára Indiában". A fiú magas volt, rövid fekete hajú, barna bőrű és barna szemű. Jóképű srác volt, nagyon megtetszett.
Az álom a helyszínt illetően visszatérő. Egy tengerparton vagy talán egy nagy tó partján voltunk. (A növényzet nem egy trópusi tengerhez illő sosem, magas a fű, és a fák is négyévszakos időjáráshoz illenek. A víz mindig nyugodt, nincsnek hullámok)
De a lényeg igazából most jön. Teljesen megfeledkeztem erről az álmomról és hónapokkal később a következő történt:
Átmentem a boltba vásárolni, majd amikor a pénztárhoz értem, a pénztáros fiú kérdezett valamit, de nem figyeltem, ezért visszakérdeztem . Mikor ránéztem, azt láttam, hogy a srác tátott szájjal, csillogó szemekkel néz rám és olyan zavarban volt, hogy meg sem ismételte amit kérdezett... Azonnal megváltozott bennem valami.. mintha elvarázsoltak volna. A fiú magas, fekete hajú, barna bőrű és szemű (török) és kísértetiesen hasonlít az álmomban látott fiúra. (A találkozásunk után kb. 3 hónap múlva jutott eszembe ez az álom).
A varázslat is kb. 3 hónapig tartott.. Sosem beszélgettünk, semmi nem történt, viszont ha meglátott a boltban és rámosolyogtam, mindig olyan boldog volt, hogy majd kiugrott a bőréből. Zavarba jött a kollégái előtt, volt hogy szinte elszaladt mikor meglátott, úgy zavarba jött, szinte érteztem, ahogy megdobban a szíve, mikor meglátott és ledermedt egy pillanatra, volt amikor csak mosolyogtunk egymásra, de teljesen olyan volt, mintha ez lenne a legnagyobb szerelem kezdete a világon..
Teljesen a hatása alá kerültem. Volt, amikor láthatóan nem volt jó kedve és amikor bementem a boltba az én hangulatom is teljesen megváltozott..
Aztán egyszer megpróbáltam kezdeményezni. Megkérdeztem, hogy ráér-e munka után, akkor is nagyon zavarban volt, de azt mondta, hogy szülinapi party-ra megy.
Aztán valami megváltozott. Már nem mosolygott többé. Egyik alkalommal (kb.2 héttel később) egy papírra ráírtam, hogy "hiányzik a mosolyod" és oda szerettem volna Neki adni, de visszautasítot azzal, hogy barátnője van. Azóta elutasítóan viselkedik, nem köszön, elfordítja a fejét is, néha duzzog, mintha haragudna rám, viszont valamennyire talán még érdekelhetem, mert nemrég, mikor ott voltam a szemem sarkából láttam, hogy kilohol utánam a raktárból és amikor hátra néztem, akkor lelassított és irányt váltott.
Az az igazság, hogy nem élek egyedül és (úgy gondolom) Ő ezt tudja az elejétől kezdve.
Ott dolgozik a boltban a testvére (vagy rokona) is és még a "szép" időszakban burkoltan jelezte felém, hogy kezdeményzhetek . Nemrég vele álmodtam. Szintén visszatérő álmom, hogy vonattal utazom és amikor megállt a vonat, egyszerre szálltunk le csak ketten azon az állomáson (ami érzésem szerint abban a városban van, ahol felnőttem). Nagyon meg voltam ijedve, hogy mit fog szólni, próbáltam elnézést kérni, amiért leszólítottam a testvérét, de Ő megnyugatatóan mosolygott rám. Arra nem emlékszem, hogy mit mondott, de idő közben "kiderült", hogy Ő az apja és nem a testvére (ami egyébként lehetetlen, mert csak pár évvel idősebb). (Pár napja valóban egy vonaton utaztunk..)
Mit jelenthetnek ezek az álmok? Ön szerint van köze az álmomban látott fiúnak a valósághoz?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Melody
0 #887 Rosta Erzsébet 2015-02-25 16:33
Kedves Judit! – Re: #880
Én ugyan nem értem, miért váltak el egymástól, ha továbbra is együtt élnek, és ugyanolyan jó a kapcsolatuk egymással, mint azelőtt, de ön valószínűleg tudja a választ. Az álomfejtés szempontjából az a lényeg, hogy a volt férje ’de facto’ jelenleg is a párja, csak ’de jure’ nem az. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg egyiküknek nincs új kapcsolata, vagyis nem metaforikus értelmezést kell keresni az álmára. Így elég különös, hogy fehér menyasszonyi ruhában éppen házasodni készül a volt férjével, akinek ráadásul szerencsét jövendöl egy leány az esküvőjük előtt. Ez esetben csak arra gondolok, hogy a tudattalanja álmával azt jelzi, a környezetében valakik (a volt férje, esetleg a szülei, vagy a gyermekeik) helytelenítik a válásukat.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #886 Rosta Erzsébet 2015-02-25 15:07
Kedves Pot! – Re: #884
Elég ijesztően hangzik az anyósa álma, azonban – ha csak nincs olyan valóságalapja, hogy sokat tartózkodik víz közelében, és a hiányzó úszástudása miatt veszélyben van a kisfia – a történetet nem szabad szó szerint venni, vagyis az álmot metaforikusan kell értelmezni. Ezért inkább arra gondolnék, hogy az anyósa azért álmodhatott mostanában ilyet, mert – bár szeretne mindent megtenni az unokájáért – úgy érzi, nem tud megfelelően gondoskodni róla, kellőképpen segíteni neki. És az is lehetséges, hogy álmával a tudattalanja üzent neki, azt jelezve, hogy túlságosan elkényezteti a kisfiát, amivel nem tesz jót neki.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #885 Réka 2015-02-24 10:30
Kedves Erzsébet!

Évek óta rendszeresen visszatérő álmom, hogy menekülnöm kell, menekülök. Legtöbbször elszöktem valahonnan és azért (árvaházból ahonnan nem engedtek ki, vagy háborús övezetből stb.)- ez különböző szokott lenni az álmaimban. Ami azonban azonos mindegyikben, hogy nincs egy konkrét határ, vagy hely ahova menekülnöm kell, hanem egyszerűen csak ha kijutottam a természetbe, ha eljutottam a hegy lábánál fekvő zöldellő virágos rétre, akkor tudom, ott már biztonságban vagyok, és nem kaphatnak el. Ez mindig egy hegy lábánál elterülő rét, ahonnan persze már megnyugodva tovább vándorolhatok. Ami a furcsa benne, hogy fizikailag elkaphatnának azon a réten is, nincsenek kerítések, nem másik ország határa, általában nincs is messze attól ahonnan menekülök, de valamiért mégis ez a tudat van benne, ha már ott vagyok, ott már nem kaphatnak el. Miért a hegy lábánál fekvő mesebeli rét, miért nem tudnak már ott elkapni, és mit jelenthet ez nekem a való életben, a hétköznapokban?

Válaszát előre is, hálásan köszönöm!
0 #884 pot 2015-02-21 20:57
Tisztelt Erzsébet!
Anyósom álmáról szeretnék többet tudni, már harmadik alkalommal álmodott kisfiammal akit ellep a víz és ő próbálja a víz alatt megkeresni, de csak az iszapot túrja és nem találja. Az életben jó kapcsolat van közöttük, majdnem minden nap találkoznak.
Segítségét köszönöm!
0 #883 violet77 2015-02-18 21:42
koszonom a válaszát..:) lehet hogy harcolnom kéne de mindig amikor lépnem kéne megijjedek és félek hogy csak magamat járatom le.. :( nagyon bizonytalan vagyok.. onnbizalmam sincs és ezért sem tudom azt hogy mit kéne tenni. :(
0 #882 Rosta Erzsébet 2015-02-18 13:48
Kedves Renáta! – Re: #879
A meglehetősen röviden leírt álmából az tűnik ki, hogy a farkasok egyszer sem fenyegetik, sőt az utolsó álmában a falka tagjai barátságosan viselkednek önnel, vagyis az álma pozitív hangulatú, illetve kimenetelű. A szelíd farkasok szimbolikusan azt jelezhetik, hogy jobban meg kellene bíznia az ösztöneiben, vagy kiegyensúlyozot tabban kellene kimutatnia őket.
A német juhászkutya jelentéséről - melyből mindig lát egyet az álmában - annyit tudok mondani, hogy megjelenése az ön egészséges védekező ösztönére utalhat. Valószínűleg bátran és megértéssel szemléli a dolgokat, és gyakran hagyatkozik a megérzéseire.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #881 Rosta Erzsébet 2015-02-18 12:39
Kedves Violet77! – Re: #876
Bár a statisztikai felmérések szerint az emberek jelentős részének voltak már jövőbe látó (szakkifejezéss el: prekognitív) - vagy legalábbis annak vélt - álmai, tudományosan eddig nem igazolták a prekogníció létezését, vagyis azt, hogy lehetséges az ún. hatodik típusú érzékelés, mely képes olyan jövőbeni információk megszerzésére, melyek a jelenben rendelkezésre álló, illetve megszerezhető ismeretek alapján nem jelezhetők előre. Természetesen attól még, hogy a jövőt nem mutatja, az álmának lehet üzenete, ezt azonban nem „szó szerint”, hanem szimbolikusan kell értelmezni. Azzal, hogy álmában egy jóst látogat meg, azt jelzi, hogy - bár aggódik miatta - nem tudja, mit kellene tennie, miként döntsön a (szerelmi) jövőjét illetően. Nem bízik igazán magában, ezért mástól vár segítséget, megerősítő támogatást. Ám ahogyan a jós szavait olvasom, úgy látom, dodonai válaszokat kap a ki nem mondott, de a gondolataiban megfogalmazott kérdéseire, vagyis úgy is fogalmazhatnék, hogy az álmát kreáló tudattalanja sincs a válasz birtokában. A kérdés az, hogy mennyire befolyásolja a mindennapjait beteljesületlen vágya. Talán harcolnia kellene „plátói szerelméért.”
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #880 Judit 2015-02-18 09:58
Kedves Erzsébet!

Ma különöset álmodtam először is el kell mondanom hogy én elváltam a páromtól de ugyan itt lakik velünk és ugyan olyan jó a kapcsolat közöttünk csak már nem vagyunk házasok.
Nos azt álmodtam hogy én hófehér menyasszonyi ruhában voltam ő meg fekete öltönyben és épp készültünk az anyakönyv vezetőhöz buszra szálltunk és mentünk a buszban sokan voltak más emberek is voltak rajta mi odaértünk az épület elé és ott volt egy ajtó a párom mondta itt menjünk be mert itt rövidebb az út és nem kell körbe menni bementünk az ajtón és nagyon sok ember volt a folyóson és egy másik ajtóhoz értünk ahol kimentünk egy ablak elé értünk ahol az anyakönyv vezető volt sorba kellett állni mert voltak előttünk mások is és ahogy ott állunk egy fiatal lány jött oda hozzánk és páromnak húzott szerencse madzagot az úgy nézet ki hogy volt a lány kezében egy guriga és arra a gurigára egy csomó szalag volt feltekerve a lány fogta a gurigát és találomra lehúzott belőle 3 db szalagot de nem tépte el nem vágta el csak úgy kihúzta és mikor ez megvolt akkor azt mondta páromnak hogy ő egy nagyon szerencsés ember aztán elment a lány én meg szomorkodtam mert nem akartam egyáltalán férjhez menni megint de ezt nem mondtam el páromnak mert láttam rajta hogy nagyon örült..mit jelenthet ez az álom?
köszönöm szépen a segítséget...
0 #879 Renáta 2015-02-17 17:44
Az utóbbi hónapokban gyakran álmodom farkasokkal és mindig látok az álmomban egy német juhász kutyát is.Utoljára sok farkas vett körül,én keresztül mentem a falkán,nem bántanak mindig barátságosak velem.Mit jelenthet ez az álom?
0 #878 Rosta Erzsébet 2015-02-15 16:21
Kedves Attila! – Re: #877
Így látatlanban, a kislánya és a családi körülményeinek ismerete nélkül felelőtlenség lenne bármit is mondanom a „rajzairól”, melyek egyébként – mivel még csak három éves – aligha tekinthetők tudatos „alkotásoknak”. Nem valószínű, hogy ezeknek bármi közük lenne a kislánya álmaihoz. Ha csak más valami miatt nincs oka rá, fölösleges aggódnia emiatt. Ha viszont úgy érzi, hogy a kislánya nem fejlődik megfelelően, vagy - bizonyos egyéb jelek alapján - attól tart, hogy érzelmileg nem kiegyensúlyozot t, javasolom, keressen fel egy gyermekpszichol ógust. A leírása alapján azonban nem hiszem, hogy erre szüksége lenne.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet
+1 #877 attila 2015-02-15 07:27
A három éves lányom tüskés hajú arcokat rajzolgat, nem tudom elképzelni, miket álmodhat, és mit jelent?
-1 #876 violet77 2015-02-14 19:31
Kb. 1 hete egy elég érdekes dolgot álmodtam.. álmomban egy jósnál vagy valami hasonlónál voltam és megjósolta a közeli jövőmet. Nem sok mindenre emlékszem, csak arra amit jósolt. Azt mondta, hogy hamarosan valami egészen váratlan dolog fog történni velem aminek örülni is fogok, de nem is. Meg valami olyasmit is mondott, hogy a szerelem terén fog legjobban megváltozni az életem, egy olyan személlyel, akire legkevésbé számolnák. És valami olyasmi is volt, hogy ez olyan változás lesz az életemben, amire sokszor vártam, de mégsem leszek nagyon boldog. Hát valami ilyesmit jósolt az a nő. Az lenne a kérdésem, hogy az ilyen álmoknak lehet valóság alapjuk? És mit jelent ez az álom? Eddig csak plátói szerelemben volt részem. De nem hiszem, hogy ez változni fog mert, akibe szerelmes vagyok, annak van barátnője.
-1 #875 Rosta Erzsébet 2015-02-14 12:33
Kedves Judit! – Re: #867
Noha nem írja, hogy - 14 évi együttlét után - milyen körülmények között, kinek felróhatóan és mikor szakítottak, az álmai alapján úgy tűnik, hogy egy éven belül történhetett a dolog, és most a második álmát megelőző napokban (vagy hetekben) sikerült végleg elvarrnia a szálakat.
Első álmának leírásából nem tűnik ki, hogy kényelmetlenül, sérülékenynek érezte volna magát, hogy egyszerre csak mezítelenné vált az utcán, ami azt jelzi számomra, hogy nincs semmi takargatni valója, vállalja a felelősséget tetteiért, döntéseiért. Ugyanakkor a következő álmában – melyben a volt párja jelenik meg ruha nélkül – nem az ő testét látja maga előtt, vagyis – ha hosszú idő is kellett hozzá – rájött, hogy nem az, mint aminek mutatta magát. Ez akár egy új, reményteljesebb kapcsolat kezdetét is jelezheti.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #874 Rosta Erzsébet 2015-02-14 12:08
Kedves Sárik Károlyné! – Re #868
Az hogy gyakran álmodik a már 14 éve elhunyt édesanyjával, nemcsak azt jelzi, hogy nagyon hiányzik önnek, és időnként megpróbálja magában feleleveníteni a közös élményeiket, hanem arra is utalhat, hogy olykor azt érzi, szüksége lenne a segítségére, a tanácsaira. És nem kizárt, hogy ezt segítséget időnként „meg is kapja.” Ebben a megközelítésben talán nem is annyira furcsa az álma, mert az, hogy a halott édesanyja viszonyt akar a volt férjével, szeretné megszerezni magának egy szimbolikus üzenetként is értelmezhető. Természetesen itt a férje nem egy valóságos személy, hanem az ön személyiségének azt az oldalát jeleníti meg, amely az exéhez hasonló tulajdonságokka l bír. Ez az, ami esetleg problémát okozhat önnek, és az édesanyja ettől „szeretné megszabadítani.”
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #873 Rosta Erzsébet 2015-02-14 10:27
Kedves Bara! – Re: #866
Sokféle oka lehet annak, hogy a volt barátunkkal álmodunk, jelentése nagymértékben függ attól, hogy mikor kerül erre sor, és mi történik az álomban. Ha például ön éppen most kezdett el egy új kapcsolatot kiépíteni, lehetséges, hogy a pszichéje megpróbálja kiszelektálni a régi párkapcsolatábó l a pozitívumokat és a negatívumokat, annak érdekében, hogy az együttléte az új partnerével sikeresebb legyen. Vagyis - a jót megtartva, a rosszat eldobva - tanulhat abból, hogy az exével álmodik. Esetleg az is lehet, hogy a tudata alatt magát is hibásnak tartja a szakításban, és szeretne megszabadulni a „bűntudatától.” Az álmai tartalma alapján a legkevésbé valószínű az, hogy még mindig érzelmeket táplálna az exe iránt.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #872 Rosta Erzsébet 2015-02-14 09:50
Kedves Auri! – Re: #862
Mivel egyedi, és nem visszatérő rémálmáról számolt be, feltételezem, hogy nem depresszió okozza (okozta) a meglehetősen nyugtalanító álmát, melyben először egy hatalmas kígyót, majd sárkányszerű szörnyeket vizionál. Ez esetben az álmában megjelenő szörnyek arra utalhatnak, hogy eltúlozza a reális félelmeit, aggodalmait. Vagyis „meg kellene küzdenie velük”, azaz szembe kellene néznie azzal a problémával, ami elől menekül.
Az pedig, hogy - miközben a szörnyek fenyegették - valakik meglopták, a ki nem mondott érzéseiről árulkodhat. Gyakran olyankor álmodjuk ugyanis azt, hogy valamit elloptak tőlünk, amikor valamilyen rossz döntés, vagy elszalasztott lehetőség miatt sajnálkozunk. Ugyanez persze azt is jelezheti, hogy az érzéseink szerint valaki nem respektálja a tulajdonunkat vagy a méltóságunkat, az önzésében túl messzire ment. A semmiért szeretne valamit kapni tőlünk, anélkül, hogy a kisujját is megmozdítaná értünk, természetesnek tekinti, hogy segítsük, támogassuk őt. Lehet, hogy épp ez a valaki okozza a szörnyek által szimbolizált problémát.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #871 Rosta Erzsébet 2015-02-14 08:05
Kedves Tamás! - Re: #861
Sajnos nem sok jót jelent az álma, az ugyanis, hogy kihaltnak, sivárnak lát mindent, hogy egyedül érzi magát a világban, súlyos problémákat jelezhet az életével kapcsolatban. A legtöbb esetben az ilyen álom depressziós, reménytelen hangulatról árulkodik. Ez nem azt jelenti, hogy a dolgok nem mehetnének jobban, inkább arra utalhat, hogy ön érzi magát tehetetlennek, látja reménytelennek a helyzetét. Ezért nem is képes harcolni a jobb jövőjéért. Komoly baj akkor van, ha a való életében is ennyire sivárnak, elhagyatottnak érzi a környezetét, ha nincsenek barátai, embertársai, akiknek a segítségére számíthatna. Persze az is lehet, hogy csak átmeneti jellegű a rossz érzése, és – miként az időjárásban is – a ködös, borongós időszakot követően egyszer csak feloszlik a felhőzet és ismét kisüt a nap. A magánya sem biztos, hogy tartós, azért érzi ezt, mert egy új környezetbe került, vagy a barátai, ismerősei hagyták egy időre magára. Ez esetben idővel új barátokra, ismerősökre teszt szert, vagy hamarosan visszatérnek a régiek.
Az álma folytatásában arról is ír, hogy úgy érzi, mintha üldöznék, és megpróbál elmenekülni a fenyegető ismeretlen elől. Az ilyen álmokat rendszerint a mindennapjainkb an átélt szorongásaink okozzák. A menekülés egy ösztönös válasz a környezet „fenyegetésére. ” Azt kellene kiderítenie, hogy mi elől menekül. Létezik valaki vagy valami, ami konkrétan, fizikai létében, konkrétan fenyegeti? Sejti egyáltalán, hogy mi lehet a félelmeinek az oka, a mozgatórugója? Vagy esetleg - érzéseit az ismeretlen üldözőre kivetítve - elfojtott ösztönei, emóciói vagy személyiségének valamely oldala elől menekül? Jó lenne, ha kiderítené az „ismeretlen üldöző” kilétét, mert csak akkor szabadulhat meg tőle, ha harcol ellene, az álmában szembeszáll vele.
Mivel - mint írja - álmaiban többször is lassúnak találja magát a menekülésben, az az érzésem, hogy fizikailag és érzelmileg egyaránt fejlesztenie kellene önmagát. Az előbbiben a sportolás, az utóbbiban pedig a szociális kapcsolatok építése nyújthat segítséget.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #870 Rosta Erzsébet 2015-02-13 16:51
Kedves Lumia! – Re: #865
Jól látja, hogy az álmában a sivatagnak és édesanyja fuldoklásának lehet jelentősége, bár az utóbbi esetében inkább arra gondolok, hogy édesanyja a sivatagra jellemző extrém időjárási viszonyoknak „köszönhetően” kapkodta álmában a levegőt. Ezúttal a könyvében leírtakban lehet valami, ugyanis a sivatag elsősorban olyankor jelenik meg az álmunkban, amikor hiányát érezzük a barátságnak, nem kapunk elég tiszteletet vagy megbecsülést, azt realizáljuk, hogy nem szeretnek bennünket, vagy olyan értelmetlennek, haszontalannak látjuk a dolgokat magunk körül. Ez bizony jelentheti azt is, hogy fel kell számolnunk egy kiüresedett kapcsolatot, vagy éppen környezetváltoz ásra lenne szükségünk. Azonban meg kell jegyeznem, hogy a magány és a szociális elszigeteltség érzése mellett a sivatag – mivel a terméketlensége t szimbolizálja – utalhat a meddőségtől való félelemre is.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #869 Rosta Erzsébet 2015-02-13 16:15
Kedves Annamária! – Re: #854
Megvallom, alaposan elgondolkoztato tt az álma, már csak azért is, mert - mint írja - az utóbbi időben többször megtörtént, hogy valami felkavarót álmodott. Elsősorban azért kértem további információkat öntől, mert az ilyen álmoknak számos oka lehet. Nyugtalanító, felzaklató lehet például az álmunk, ha kritizáltak, megszégyenített ek mások előtt; ha rájöttünk, hogy akit eddig a barátunknak hittünk, ellenséges velünk; ha nem szeretjük a munkánkat, a munkahelyünket; ha megszakítottunk egy kapcsolatot vagy barátságot; ha csalódás ért bennünket; ha túl sok a stressz az életünkben; ha viszonzatlan a szeretetünk (szerelmünk); ha állandóan balszerencsések vagyunk; ha anyagi gondjaink vagy egészségi problémáink vannak; ha nincs, akiben igazán megbízhatnánk; ha attól félünk, hogy valami negatív dolog kiderülhet rólunk; ha gyászolunk; ha rossz előérzetünk van; ha úgy érezzük, hogy túlságosan kockázatos döntéseket kell meghoznunk … és még hosszan lehetne folytatni a sort. Szerencsére - legalábbis a privát mailben küldött kiegészítése alapján - nem kell különösebb rosszra gyanakodnom, sőt úgy is fogalmazhatnék, hogy talán nincs is probléma. (Bár azért nem zárható ki, hogy válaszomat elolvasva, esetleg más is az eszébe jut.)
Ami a konkrét álmát illeti, ha leegyszerűsítjü k a tartalmát, a középpontjában a természet áll. Életszerű és pozitív megközelítésű leírása alapján néha olyan érzésem volt, hogy egy ökológus vagy természetvédő álmát olvasom, ugyanis szinte minden részlete az élővilágról, az élet szeretetéről, a bioszféra iránt érzett felelősségéről, aggodalmáról árulkodik. Ezért úgy vélem, álmában nem a kolléganője kisleánya, vagy az ismeretlen, spicces benyomást keltő férfi, hanem ön és az önt „vendégül látó” ökoszisztéma, illetve ez utóbbi elemei: az erdei füves tisztás, a tisztavizű tó az élővilágával, a „segítséget kérő” kis fekete madár, a gyanúsan szelíd, majd nem sokkal később elpusztuló apró állatok az igazán fontos „szereplők.” Valószínűleg ezek hordozzák az álma szimbolikus üzenetét. A következőkben megpróbálom „őket” sorba venni.
A zöld fű - mely a tisztást borítja - álomban azt jelképezheti, hogy van egy olyan adottsága, képessége, amelyre mindig, minden helyzetben számíthat. Ugyanakkor álma a természet megóvását is szimbolizálhatj a. Másrészről a fű a termékenységet jeleníti meg. Ahol fű nő, az állatoknak van mit legelniük, továbbá ott más is megterem, vagyis a szárazságtól nem kell tartani. Azonban ezt a bőséget - akárcsak az egészséget - óvni kell. Az erdő, a tisztás szélén látható élénkzöld fák az életerőt demonstrálják, a föld a víz és az égbolt (levegő) egyesülését jelenítik meg. Fontos megjegyezni, hogy jól érzi magát ebben a miliőben. Itt azonban rövid időre megszakítom sort, ugyanis a részletesebben leírt álmában - még mielőtt a tisztás helyén a tó, a nád és a sás megjelent volna - elejtett egy mondatot, melyben arra utal, hogy „olyan a helyzet, mintha a kolléganőjét várnák.” Ez azért lehet fontos, mert nyugodtan (sőt vidáman töltve el az időt) várakozik. Ez azt sugallja, hogy nem türelmetlenkedi k, sürgeti a dolgokat, tudja és elfogadja, hogy mindennek eljön az ideje.
A következő kép - a tó a náddal és a sással - viszont már egészen mást jelent. Tavat látni álomban azt jelezheti, hogy az életünk olyan stádiumába érkezett, melyben nem várt események sora lehetséges. Ugyanakkor az álmunk arra is megadja a lehetőséget, hogy jobban megértsük és értékeljük önmagunkat. A tó ugyanis az érzésvilágunkat , imaginációinkat és egyéb belső erőforrásainkat szimbolizálja, melyeket úgy kell használnunk, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból. A tó vizének tisztasága azt jelzi, hogy a gondolatai, szándékai világosak és makulátlanok.
Nem igazán értem viszont - az ismét tisztásra váltó színen - az ön közelébe merészkedő kis fekete madárka (feketerigó?) esetleges üzenetét. Általában ugyanis akkor álmodunk fekete madarakkal, amikor a tudattalanunk ösztökél, vagy nógat valamire. Vagyis időnként előfordul, hogy érzelmi hullámok öntenek el bennünket, és az ezzel kapcsolatos szorongásunkat jeleníti meg a fekete madár. Erre utaló jeleket azonban nem nagyon találtam a privát levelében küldött részletes kiegészítésben.
Az álma befejező eseményét, vagyis a tömeges állatpusztulást pedig - legalábbis a leírtak tükrében –végképp nem tudom értelmezni, ugyanis a beteg, a haláltusájukat vívó vadállatok arra utalhatnak, hogy az álomgazda majdnem teljesen elvesztette a kapcsolatát az ösztöneivel. Az sem valószínű, hogy az álma - alternatív módon - azt jelezné, hogy megszabadult egy kellemetlennek tartott hajlamától, vagy esetleg a természettől való elszakadására utalna, nem hiszem, hogy valamilyen reményt keltő „dolog” (kapcsolat, remény stb.) végét üzenné, és az sem lehet helyes feltevés, hogy kiábrándult volna a világból. Talán annak lehet valami realitása, hogy - és itt természetesen megint az ön által leírtakra hivatkozom - hiányzik az életéből (vagy nem elég az életében) a természet, vagy sikeresen fékezi meg az olykor elszabaduló ösztöneit.
Végezetül annak alapján, hogy az álmából a tehetetlenség érzésével ébredt fel, olyan sejtelmem van, hogy valami mostanában nem úgy működik az életében, ahogyan azt megszokta. Talán kissé szorong a jövő miatt, és kevésbé kezdeményező, mint korábban, s ezért jelez a tudattalanja tehetetlenséget az álmával.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #868 Sárik Károlyné 2015-02-12 13:14
Üdvözlöm!
A segítségét szeretném kérni a furcsa álmom értelmezésében. Nem emlékszek teljesen az egész álomra,de a lényeg hogy édesanyámmal(ak i lassan 14éve meghalt) és a férjemmel(aki 10éve elhagyott és nem tartjuk a kapcsolatot) álmodtam.Édesan yám mindenáron viszonyt akart a férjemmel,elég erőszakos módon akarta megszerezni,a pénz miatt is..még akkor is ha jelen voltam az álomban.mire kiderült volma hogy sikerül-e neki elhóditani a párom,felébredt em.Mellesleg elég gyakran álmodok halott édesanyámmal.Kö szönöm ha segít kibogozni! Erzsike
0 #867 Judit 2015-02-09 09:23
Tisztelt Erzsébet!
Szeretném kérni, hogy segítsen értelmezi az álmaimat. A férfi a valóságban 14 évig volt a párom.
Az első (fél éve) álomban egy fehér ruhában mentem az utcán ami valahogy eltűnt rólam, és meztelenül voltam, sokan néztek, amíg a férfi a lakásából hozott egy fehér lepedőt és azzal takart be.
Ma éjjel a mi házunknál találkoztunk, veszekedtünk, hogy miért szakítottunk, most ő volt meztelen (de nem az ő teste volt, az biztos), majd a vízóraaknánkba ugrott le, és onnan beszélt hozzám, ott voltak a ruhái is a földön.
Köszönettel:
Judit
0 #866 Bara 2015-02-07 19:00
Tisztelt Erzsébet!

A segítségét szeretném kéri. Van egy személy az álmaimban, aki folyamatosan visszatér. Ez a személy a volt barátom, 9 hónapig voltunk együtt, 2 hónapja szakítottunk, és különböző időszakonként visszatér. Mindig másképp, volt, hogy verekedtünk, mármint én ütöttem meg, a napokban, csak eljött hozzám az álmomban és feküdtünk egymás mellett és beszélgettünk. De időszakosan visszatér. Az Ön értelmezése szerint miért lehet?
Hálás köszönettel! B
+1 #865 Lumia 2015-02-06 19:41
Kedves Erszébet!

Ismét volt egy furcsa álmom,szeretném megkérni,hogy fejtse meg nekem.A szüleimmel,a testvéremmel és a párommal egy sivatagban mentünk.Majd arra lettem figyelmes,hogy édesanyám elkezd fulladozni.Igaz ából,hogy utána mi történt vele,azt már nem láttam.Úgy gondolom,hogy ebbe az álomban,a sivatagnak és a fulladásnak lehet jelentősége.Ism ét elő vettem,a könyvemet,és azt írta,hogy a sivatag azt jelenti,hogy egy általunk fontos személytől,vagy egy helytől kell elvállnunk.Az ön értelmezése szerint mit jelenthet ez az álom?Köszönöm!
0 #864 Lumia 2015-02-05 06:10
Kedves Erzsébet!#841

Köszönöm a válasszát!
0 #863 Rosta Erzsébet 2015-02-04 17:17
Kedves Sweny! – Re: #860
Az álmát, miként az a legtöbb esetben jellemző, szimbolikusan kell érteni. Jelen esetben a befagyott tó jege a legfontosabb jelkép az álmában, mely ebben a kontextusban egyfajta biztonsági korlátot szimbolizál. Bár - mint írja - fél az álmában, a kisfiával mégis rámennek a jégre. A jég azonban – melyet biztonságosnak vélt – beszakad, és ráébreszti a sérülékenységér e. Ez metaforikusan talán azt sejtetheti, hogy valamilyen kockázatos dologba kezdhetett (vagy szeretne kezdeni), ami veszélyt jelenthet mindkettőjük, de különösen a kisfia biztonságára. Noha utánaugrik és megpróbálja kimenteni a vízből, az a tény, hogy idő előtt felébredt, azt jelzi, hogy lélekben nem készült fel a lehetséges következményekr e. Figyelmezetető az is, hogy a víz nem volt átlátszó. Ez ugyan nem szükségszerűen, de arra utalhat, hogy valami nyomaszthatja, és ettől meg kell szabadulnia, hogy tisztán láthasson. Végezetül az, hogy nem egy óriási vízfelület jege, hanem a közelükben lévő tóé szakadt be a gyermeke alatt, azt jelzi, hogy álmának nem általános, hanem személyes jellegű lehet az üzenete. Ezt viszont – a körülményei ismeretében – önnek kell megfejtenie.
Üdvözlettel,
Erzsébet
-1 #862 Auri 2015-02-03 17:51
Kedves Erzsébet !
Szörnyű álomban volt részem az éjjel, és nem tudom hova tenni a gondolataimban, ezért szeretnék magától segítséget kérni a dolog kapcsán. Az álmom:
A munkahelyemre tartottam, ami egyben a saját cégem is. Ahogy beléptem, láttam, hogy a járólap alatt mintha valami hatalmas kígyó kúszna. Nagyon megijedtem, és átfutottam a helyiségen az udvarra, hogy segítséget kérjek. Megtorpantam, amikor egy sikolyt hallottam a bejáratról, és ahogy visszamentem láttam csak, hogy az egész járólap ripityára van törve azon a részen amerre a kígyó haladt de a kígyót nem láttam konkrétan, csak tudtam, hogy ott van valahol. Amint kiléptem a bejáraton, a háztetőn három szörnyű lényt pillantottam meg, egy nagy-nagy madár-sárkány-s zerűt, és két kisebbet, amik pedig nagyon torz szörnyetegek voltak, mintha emberi fejük lett volna, pikkelyük ,tollazatuk. Mind feketék.
Valahova elindultam eztán, s amikor visszajöttem, a lények már nem voltak ott, az ablakok azonban betörve, és az áru egy része eltűnt.
Nagyon köszönöm válaszát előre is !
Szívélyes üdvözletem.
+1 #861 Tamás 2015-02-03 04:15
Üdvözlöm.
Családi házunkba vagyok egyedül, érzem csak egyedül vagyok a világon, bármerre megyek nem látok életet kihalt szürke minden. Érzem valami közeleg felém, elszívja a fényt sötét lesz a házban, szaladgálok kapcsolom a lámpát hiába olyan halványan ég semmi fény homály az orromig alig látok. Közzel jár hozzám elszaladnék túl lassú vagyok, nem találom a kijáratot, máshol zárva az ajtó, lábam nem éri a földet lebegni kezdek, kapkodom a levegőt megfolyt megfulladok! Tudom volt valami jellegzetes halk hangja közeledtének, nem tudom felidézni. Kiabálok mond ja meg mit akar, nem válaszol csak folyton közeleg felém. Több álmomba is mikor küzdök menekülök érthetetlenül lassú vagyok. Ridegség, reménytelenség, a világában.
0 #860 Sweny 2015-02-02 21:27
Kedves Erzsèbet!
Elég ijesztő álmom volt.....
A fiammal kisètàltunk a tóhoz ahol lakunk. Be volt fagyva és ràmentünk. Àlmomban is èreztem, hogy fèlek. Egyszer csak beszakadt a jèg a fiam( 2 eves)alatt èn meg utanna ugrottam, hogy megmentsem. A víz zöldes barnás színű volt. Nem volt àtlàtszò. Ès felèbredtem.... .
Azóta se tudom kiverni a fejemből ezt az àlmot.
Nagyon èrdekelne, hogy mit is jelenthet. Köszönöm a segìtsègèt.
0 #859 Rosta Erzsébet 2015-01-31 15:21
Kedves Bettina! – Re: #853
Álma alapján valószínűleg a valódi életében is türelmetlen lehet, hiszen végeredményben a „balesetet” a sorompónál való várakozás elkerülése érdekében tett manővere okozta. Az autó a szabadságot szimbolizálja, különösen a fiatalok számára. A szabadságnak azonban vannak korlátai, ezeket a többi érték jeleníti meg. Az álma esetében – az ön által helytelenül értelmezett szabadság miatt – az elütött kutya által szimbolizált lojalitás és hűség szenved sérülést. Érdemes lenne elgondolkoznia, mert a veszélyre figyelmeztető, lassításra intő parkolóőrt ellenszenvesnek találja, és a lelke mélyén a felelősségét sem igazán vállalja, csak a rosszalló megjegyzések, csúnya pillantások hatására kér elnézést. Az pedig, hogy a távozása előtt a gazdit menyasszonyi ruhában látja, különösen figyelmeztető, mert metaforikusan azt jelzi, hogy a türelmetlen idegesség mások életének egyik legszebb vagy legfontosabb napját teheti tönkre.
Üdvözlettel,
Erzsébet

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Horvát barátnőm, Cara Antónia

Alig várom, hogy csomagoljunk, s autónkba bepakolva elinduljunk Isztriára. 2002 őszén volt, hogy férjemnek azt tanácsoltam, menjünk el e gyönyörű Adria vízébe nyúló félszigetre, annak is egyik...

Pro és kontra a cápaporcról

Néhány hónapja egy kedves ismerősöm egy doboz cápaporc kapszulával lepett meg, aminek igen megörültem, mert hallottam, hogy kiváló gyulladás gátló, enyhíti az ízületi fájdalmakat, a porckopásokat....

Hollókő sok képpel

Akik honlapom fotóit nézegetik, azt gondolhatják, ezek csak külföldre járnak. Pedig ez tévedés, egyáltalán nem igaz, mert mielőtt először átléptük volna a határt, bebarangoltuk az országot, s...

Fõmenü

Az utolsó két hozzászólás

  • Álomfejtés A-tól Z-ig

    Kedves Hella! – Re: #951 Mivel a cigány jósnő nem válaszol a jövendőjüket firtató kérdésére, hanem ...
     
  • Pórul jártam a magnéziummal.

    Kedves Judit! A leírt tünetei valóban magnézium hiányra utalhatnak, és az is valószínűsíthet ő, hogy ...