Kedves Olvasóim!

Örömmel látom, hogy az oldalam látogatottsága jelentősen megnövekedett, ám egyidejűleg sajnos a trollok is megjelentek. A jobbító szándékú kritikai észrevételeket szívesen veszem, de az ingerült, gyalázkodó bejegyzésekkel nem tudok mit kezdeni. Ezért a visszatérő látogatóim érdekében - és egyben az elnézésüket is kérve - úgy döntöttem, hogy a jövőben a hozzászólásokat szűrni fogom, illetve regisztrációhoz kötöm. Köszönöm a megértésüket!

Rosta Erzsébet

SlideBar

„Az álmok nem szándékos és önkényes kitalálások, hanem természetes jelenségek, és semmi mások, mint amit éppen ábrázolnak. Nem csalnak, nem hazudnak, nem csűrnek-csavarnak és nem kendőznek el semmit, hanem naiv módon azt adják tudtul, ami, és amit gondolnak. Csakis azért bosszantók és megtévesztők, mert nem értjük őket. Nem alkalmaznak semmiféle bűvészkedést, hogy elrejtsenek valamit, hanem kimondják, ami a lényegi tartalmuk, a maguk módján a lehető legvilágosabban. Azt is képesek vagyunk felismerni, miért olyan sajátosak és bonyolultak: a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy olyasmit iparkodnak kifejezni, amit az én nem tud és nem ért meg.”

 

Carl Gustav Jung (1875-1961),
svájci pszichiáter, pszichológus, analitikus

(Álomfejtésről oldalamon az álmok szóval - fentebb is - jelzett linken kívül még itt olvashatnak.)

 

 A, Á

 B

 C

 CS

 D

 E, É

 F

 G

 GY

 H

 I, Í

 J

 K

 L

 M

 N

 NY

 O, Ó

 Ö, Ő

 P

 R

 S

 SZ

 T

 TY

 U, Ú

 Ü, Ű

 V

 Z

 ZS

Megfejtett álmok 


A, Á

Ablak
Az ablakkal álmodót - ha büntető eljárás alatt áll - felmentik a vád alól. Ha az álmot látónak az ablakzár látványa marad meg az álmából, pletykázása miatt alapos megdorgálásra számíthat. Az észak-afrikai arabok szerint, ha az ember álmában egy ablakon át távozik, az ügyeinek szerencsés fordulatát jelzi; ám ha az ablak szűk, és nehéz kijutni rajta, ez arra inti, hogy nagy nehézségekkel kell megbirkóznia. Muhammad An-Nefzawi 15. században írt művében, a középkori arab világ szerelmi kultúráját bemutató Illatos kertben az ablak átvitt értelemben a nőre emlékeztet, ezért aki álmában magát új, jó állapotban lévő ablakon látja bepillantani, biztos lehet benne, hogy fiatalasszonyt, vagy szüzet kerít hatalmába. Ha viszont az ablak lestrapált, kopott, az asszony öreg lesz.

Adó
Ha álmában valaki adót fizet, csinos nyereségre számíthat, ha viszont adót vetnek ki rá, nehéz munka előtt áll.

Agglegény
Agglegénnyel álmodni szerény szerencsét jelent.

Aggodalom
Aki álmában aggodalmaskodik, ha beteg, javul az állapota, ha egészséges, örömben lesz része.

Angyal
Angyallal álmodni kiváló jel, sikert, boldogságot, hasznos barátságot, szerencsés szerelmet prognosztizál. Angyallal beszélni, utálatos és gonosz dolgok történnek az álmodóval. Azt álmodni, hogy angyallal együtt lebegünk, boldog öregséget jelez.

Antilop
Az álomképként megjelenő antilop ambiciózus célokról árulkodik, melyet nagy erőfeszítések árán ér el az álomlátó. Emellett az anyagi helyzete gyors javulását is jelzi. Ha viszont az antilop elpusztul, önhibájából a szerelmi kapcsolata hamarosan megszakad.

Apáca
Apácával álmodni szerénységet, türelmet jelez, de jelenthet titkos bánatot is. Apácává válni, hűtlenség a szerelemben. Apácafőnöknőt látni, nagyravágyásra utal.

Asztal
Asztalt látni öröm; teríteni jólét; leszedni, elkerüli az álmodót a szerencse. Asztalhoz ülni, családi boldogság; asztalon ülni, váratlan öröm.

Autó
Az álomfejtők szerint autót vezetni álomban, arra figyelmezteti az embert, hogy óvatosan bánjon a pénzével, a következő két hétben ne kockáztasson, és fogadásokat se kössön. Ha álmában valaki régóta vezet kocsit, azt jelenti, hogy pénz áll a házhoz.


B

Babér
Álomban babért látni összeveszést jelez előre. A babérlevél a férfi számára azt üzeni, hogy hamarosan egy csinos nővel ismerkedik meg. A babérkoszorú ünnepélyre utal.

Babonaság
Ha az álom valamilyen babonás hiedelemről szól, udvariatlan, neveletlen emberekkel lesz dolga az álmodónak.

Bagoly
Bagollyal álmodni, gyógyíthatatlan betegséget vagy halált jelent. De utalhat haragra is. Bagolyhuhogást hallani álomban dögvészt jelez.

Bambusz
Bambusszal álmodni a veszedelem jele.

Banda
Aki arról álmodik, hogy megtámadja, vagy megfenyegeti egy banda, életkörülményei rosszabbodására kap figyelmeztetést.

Banya
Álomban banyát látni bosszúságot jelez.

Bárány
A törökök szerint fehér báránnyal álmodni, a téli hideggel, hóval kapcsolatos eseményre utal. A magyaroknál a fehér bárány boldogságot jelent a házasságban.
Bárányt leölni, kegyetlenségre és ijedtségre utal.

Bicikli
Álomban biciklivel felfelé pedálozni a hegyre, jó kilátásokat jelent, ha viszont az álmodó lefelé gurul a lejtőn, az arra figyelmezteti, hogy balszerencséje közeleg.

Bicska
Bicskával álmodni, pletykát jelent.

Bohóc
Bohóccal álmodni: könnyeket és bánatot prognosztizál.

Bors
Borsos étel rossz fogadtatásban lesz része az álmodónak. Borstartó, elővigyázatra hívja fel a figyelmet. A bors szerencsét jelent a szerelemben.

Börtön
Börtönnel álmodni az egészségi állapotban hanyatlást jelez, de jelenthet szerencsét is. Börtönben ülni és bánkódni: a szomorúságnak vége lesz. Ha álmában az ember kedvesét börtönbe zárják, azt jelenti, hogy a szerelme megbízhatatlan; ha önmagát látja börtönben, az az érzelmei korlátozását, elfojtását jelzi.

Bukfenc
Álomban bukfencezni, jó aratásra van kilátás.


C

Cápa
Cápával álmodni utazást jelent.

Cékla
Arról álmodni, hogy társaságban céklát eszünk, ájulást, majd lázas betegséget jelez.

Cinke
Cinkét látni álomban öregembernek őszi halált, fiatalnak víg farsangot jelent.

Comb
Ha asszony combjáról álmodik valaki szerencsés lesz a szerelemben, a sovány comb látványa házasságtörés jele.


CS

Csákány
Csákányozni álomban öröm; csákánnyal ajtót kifeszíteni meglepetés; csákánnyal falat bontani, jó időjárás várható.

Csat
Csatot látni álomban olyan ismeretséget jelez előre, amely az egész életre szól.

Csecsemő
Aki csecsemővel álmodik: ha szegény ember, gondoskodnak róla; ha iparos, a vállalkozása tönkremegy; ha gazdag ember, kicsúszik kezéből a hatalom; ha utazni akar, inkább mondjon le róla, maradjon otthon, mert a csecsemő sem tud megbirkózni az akadályokkal. Álomban csecsemősírást hallani, örömet jelent.

Csepegés
Álomban ereszről csepegést hallani: betegnek jó hír, egészségesnek váratlanul jó hír. Ha vízcsap csepeg: pénzkiadás jelent.

Csoda
Álomban, ha valakit csoda ér, bátorságra utal, de jelentése lehet záporeső, és anyagi kár is.

Csukló
Csuklóról álmodni kellemetlenség éri az illetőt, asszonycsuklón karperecet látni, börtön vár az álmodóra.


D

Dada
Dadával álmodni változás jele, de utalhat kisebb betegségre és kiadásra is.

Datolya
Datolyát enni álomban férfinak sikert jelent a nők körében. Datolyapálmával álmodni – a kínaiak értelmezése szerint - a korai halál jele.

Délibáb
Álomban délibábot látni, hamisságot mutat.

Disznó
Disznóval álmodni hazugságot, betegséget jelent. Disznót lelőni, szerencse a játékban. Disznóhúst enni, vagy disznózsírt kenni, gondtalan életre utal.

Doboz
Dobozzal álmodni, titkot jelent, de jelezhet titkolódzást; ha viszont eltörik a doboz, csúf veszekedést.

Dunyha
Álomban a dunyha látványa a szenvedés jele; dunyhát ajándékba kapni, rossz sors;

Dűlőút
Dűlőúton járni álomban andalgásra, új feleségre és új életre utal.


E, É

Egér
Az álomfejtők szerint egérről álmodni családi gondokat jelez, vagy azt, hogy az anyagi ügyek kedvezőtlen fordulatot vesznek. Ha egy olyan egérről szól az álom, amelyik valakire ráugrik, vagy a ruháján mászik, akkor egy barátjával botrányba keveredik az álmodó. Egér ágyban váratlan szerelembe esés jele. Egeret lenyelni, nehéz nyereményhez jutni.  Egereket, vagy patkányokat látni kamrában szűk esztendő következik.

Ékszer
Az álomfejtők szerint, álomban ékszert venni, boldogság, eladni nagy kár. Ékszert látni álmunkban, szívfájdalom, piros köves ékszert látni, betegség jele.

Elveszett tárgy
Álomban egy elveszett, vagy elfelejtett értékes tárgyat szerencsésen megtalálni, sikert jelez.

Erdő
Az álomfejtők szerint, aki álmában erdőn vág keresztül, vagy fák között sétál, átmeneti időszakot él meg. Lehet, hogy az ösztöneinek engedelmeskedik. Ha viszont az álmodó eltéved az erdőben, az annak a jele, hogy tudata alatt önmaga jobb megértésére törekszik, de jelentheti azt is, hogy egy új időszak kezdődik az életében. A sűrű, zöld erdő megcsalás jele, erdőt messziről látni, félelmet jelent.

Ernyő
Álomban lyukas esernyőt látni veszekedést jelent; esőben csukott esernyőt hordani: balszerencse az üzleti életben; nyitott esernyőt vinni esőben: nagy szerencse vár az álmodóra, minden erőfeszítése sikeres lesz. Álomban a napernyő látványa, azt jelenti, hogy mások veszik fel az illető fizetését.

Eső
Álomban megázni, megszabadulást jelez a problémáktól és nehézségektől, de termékenységet és megújulást is szimbolizálhat. Látni, amint esik az eső, és közben hallani az esőcseppek koppanását, megbocsátást és jóindulatot jelent. Ablakon át nézni az esőt, a spirituális gondolatok és megérzések tudatosulását mutatja, olykor szerencsét és szerelmet is jelképez.

Étel
Ételről álmodni, fizikai és érzelmi táplálékot és energiát jelez. A különböző ételek a gondolatok széles körét szimbolizálhatják. A gyümölcs általában az érzékiséget jelképezi, a fagyasztott ételek az álmodó hideg érzelmeiről, kimért modoráról árulkodik. Bizonyos ételek fogyasztása olyan a tulajdonságokra utalhat, amelyek hiányoznak az emberből. Aki álmában élelmet halmoz fel, valószínűleg fél az ínségtől, a nélkülözéstől. Azt is jelentheti, hogy meg van elégedve azzal, amit elért. Álomban lekvárt enni, az álmodó pénzzavarba kerül, melyet egy asszony okoz; mézet enni, vagyonhoz és szeretethez jut az álmodó; sonkát enni, az illető elveszti azt, ami sokat jelentett az életében.

Étkezés, evés
Álomban enni, egészséget jelent; azt látni, hogy valaki eszik, látogató érkezik, vagy jó jövedelemhez jut az illető. Ha az evést követően az álmodó éhes marad, az a kielégítetlen szellemi szükségleteiről, és vágyairól árulkodik. Az élelem szeretetre, barátságra, ambícióra, szexre vagy élvezetre utalhat. Aki azt álmodja, hogy elveszik előle az ételt, mielőtt befejezte volna az evést, vitákra számíthat a beosztottjaival, illetve azokkal, akik tőle függenek.


F

Fa
Kidőlő fának a látványa az álmodót arra figyelmezteti, hogy elvesztette a lába alól a talajt, és rossz irányba halad.

Fagyöngy
Fagyönggyel álmodni örömteli eseményeket és sok boldogságot jelez, de arra is utalhat, hogy az álmodót valaki a környezetében vonzónak találja.

Farkas
Farkassal álmodni némaságot okoz. Farkasfog, gyermeknek jót jelent, asszonynak gyermekáldást, öregembernek rossz ómen. Álomban farkasüvöltést hallani, nagy veszedelem.

Fém
Fémről álmodni erőt és szilárd jellemet jelez, de szimbolizálhatja a társadalom embertelen oldalát is.

Fésű
Az álomfejtők szerint bosszúság fogja érni azt, aki álmában fésűt lát, ugyanezt jelenti az is, ha leesik a fésű.

Fodrász
Ha egy asszony azt álmodja, hogy fodrászhoz ment, az annak a jele, hogy hamarosan egy családtagjának erkölcsét sértő családi botrányba keveredik. Be kell festetni a haját, hogy nagy nehezen megússza a börtönbüntetést. Ha egy férfi álmodik fodrászról, az sok pletykát jelent, vagy azt, hogy uralkodni szeretne egy gyönyörű nő fölött.

Fokhagyma
Álomban a fokhagyma látványa, ha szegény az álmodó, akkor jó jelentésű, ha gazdag, akkor valakitől gonoszságra számíthat. A fokhagymaszag levertséget jelez.

Fonál
Az álomfejtők szerint: ha egy facér nő fonállal álmodik, hamarosan egy jómódú férfi felesége lesz.

Főzés
Főzésről álmodni, az jelenti, hogy az álmodó alárendeltjévé kívánja tenni, és maga képére szeretné formázni a környezetét. Másik jelentésében viszont az ember gondoskodó oldalát jelképezi, s az illető szeretetvágyára utal. Egy másféle magyarázat szerint, az álmodó életbevágóan fontos ünnep előtt áll.

Futás
Álomban a futás nagy változásra hívja fel a figyelmet. Futni bizonyos cél felé, öröm; futás közben elfáradni, egészséges embernek jót jelent. Futás közben megállni bánatot jelez.

Füstölő
Füstölő égetésének álma az álomlátó spirituális fejlődését jelzi. Nagymértékű tudatosságot, elkötelezettséget reprezentál.


G

Gólya
Álomban gólyát látni gyermekáldást jelent, de jelenthet jó barátot is. Ha gólya kelepel az álmodó házán az illetőt szégyen éri; ha fészket rak a kéményén, akkor szerencséje lesz. Több gólya látványa boldog házasságot prognosztizál.

Gránátalma
Álomban gránátalmákat látni, termékenységet, jó egészséget és hosszú életkort prognosztizál, de szexre való csábítást, felhívást is jelezhet. Alternatív módon a vért reprezentálja.


GY

Gyapot
Gyapotföldről álmodni különös vágyat ébreszt a gyapotszedésre.

Gyémánt
Az álomfejtők szerint gyémántok birtoklásáról álmodni nagyon ígéretes álom, ugyanis magas körökből származó tiszteletet és elismerést jelent. Az viszont, ha a Szűz Mária koronájából való gyémántot lát, és visel álmában, közeli halálesetet jelez.

Gyerek
Aki kisfiút lát álmában, örömteli híreket kap, aki viszont leánygyermekről álmodik, rossz híreket hall, a török álomfejtők szerint. Általában gyermekkel álmodni, minden esetben valamilyen szerencsét jelent. Ugyanakkor a gyerekcipő: rossz hír; a gyerekruha: betegség; gyereket örökbe fogadni: viszályra figyelmeztet.

Gyertya
Az álomfejtők azt mondják, hogy a család jól megalapozott szerencséjét jelenti, ha az álomban látott gyertya tiszta, nem imbolygó lánggal ég.

Gyík
Gyíkkal álmodni egy ismeretlen ellenségre utal, vagy üzleti vállalkozásra.

Gyöngy
Gyönggyel álmodni, megfontoltságot jelez az új vállalkozásokban, tervekben. Az emberi lelket is jelképezi. Egy másik felfogás szerint a gyöngy álomban mindig könnyeket jelent.


H

Haj
Hajról álmodni azt jelenti, hogy az illető nem jár el kellő gondossággal személyes ügyeiben, és nem fog előrejutni, mert nem használja az eszét. Barna haj álomban szerencsés szerelem. Másnak haját levágni, nyereséget jelent.

Hal
Hallal álmodni egy jó ismerős teherbeesését jelenti. Halat fogni: az erő jele, tengeri halat látni álomban: rémület; a halikra: sok pénz; halat megölni: nagy bevétel; ajándékba halat kapni: gazdagság.

Halál
Álomban meghalni nyomorúság. Halálra vágyakozni, egészséget jelent. Meghalni majd újraéledni, azt jelzi, hogy nagy tisztesség éri az álmodót. A pandzsábiak szerint, ha valaki halállal álmodik, az a hosszú élet jele.

Halott
Az álomfejtők szerint, ha az álomban látott halott mond valamit, jól oda kell figyelni, mert ez nagyon fontos lehet az álmodó számára. Halott személlyel álmodni, egy figyelmeztető álom, azt jelzi, hogy a jelenlegi körülmények nem sok jóval kecsegtetnek, ezért nem szabad semmiféle egyezségbe belemenni, és semmilyen szerződést aláírni.

Hamu
Álomban: hamun járkálni, bénulást okozhat.

Háromszög
Háromszöggel álmodni szerelmi légyottot ígér, de azt is jelentheti, hogy titkos találkozóra megy az álmodó.

Házasságkötés
Házasságkötésről álmodni egy családtag halálát jelenti. Ha a házasságot idegenek kötik, akkor a halott egy távoli ismerős vagy barát lesz. Házassági ajánlat álomban, bizonyos körülmények rosszabbra fordulását jelzi. Ha álmában az előző párjával készül házasságot kötni az ember, azt jelzi, hogy elfogadta a kapcsolatából adódó kötelezettségeket, és tanult a múltbéli hibáiból. A pandzsábiak szerint házasságról álmodni szerencsétlenséget jelent.

Holdfogyatkozás
A holdfogyatkozás álma azt jelzi, hogy az illető valamilyen eddig elrejtett tulajdonságára, titkolt hibájára hamarosan fény derül.


I, Í

Iga
Nőtlennek: házasság; nősnek: nyugodalom.

Indiai jó álmok és rossz álmok
Az indiaiak nagyon hisznek az álmok erejében, melyeket isteni figyelmeztetésnek tekintenek. Szerintük istenekről, démonokról, szerencsésnek tartott állatokról vagy szerencsésnek tekintett dolgokról álmodni jó jel. Viszont aranyról, vasról, hulló csillagról vagy földrengésről álmodni rosszat jelent.  A pandzsábiak szerint a hajnali álmok általában valóra válnak. Nem jó tűzzel álmodni, vizet látni viszont szerencsét hoz. Váratlan szerencsét jelent, ha az ember álmában valamelyik ősétől ajándékot kap, ha viszont a felmenője elvisz valamit tőle, az a közelgő halál jele.

Ing
Ha fehér: nyereség; ha koszos: betegség.

Írás
Ismeretlen kézírást látni: valami hasznosat üzen az álmodónak; olyan írás, amit nem tudunk elolvasni: titkot jelent, amelyet megtudhatunk.

Ivás
Pohárból: jó társaság, amely hasznodra van.


J

Jajgatás
Álomban jajgatni, nagy bajra utal, jelenthet rossz évet, szárazságot, halálesetet.

Jég
Jéggel álmodni gond és betegség. Ha beszakad alattunk a jég, feleslegesen fogunk félni valamitől. Jégen elcsúszni szerelmi csalódás, vagy reményvesztettség. Jégen ülni, kedvezőtlen esemény bekövetkeztét jelzi. Olvadó jégen járni, füstbe ment törekvések. Jégkrémet enni, készíteni, eladni vagy felszolgálni, azt jelenti, hogy az illető elégedett az életkörülményeivel.

Jérce
Jércét látni álomban, nemsokára szerencse éri az illetőt.

Juh
Akolba zárt juhok, hosszú télre figyelmeztetnek. Juhot nyírni, veszedelmes időszak következik. Juhnyáj: az álmodó elégedett az életével. Juhokat őrizni, nyereség áll a házhoz. Juhászt látni álomban esőzéssel kapcsolatos kárt jelöl.


K

Kakas
Kakassal álmodni tűzvészre figyelmeztet, de jelenthet örömet szerző hírt, nőknél szerencsét. Kakas a tyúk hátán: szerencse a szerelemben. Kakas látványa egy torony tetején ünnepnapot jelent.

Katona
Katonával álmodni: bátorságot, olykor dühöt és gyűlöletet is jelent. A legtöbbször azonban rossz változásra van kilátás. Öreg katona látványa: hazudni fognak az álmodónak.

Kenguru
Kengurut látni, váratlan és izgalmas utazás ígéretét jelenti.

Kereszt
A keresztről és a keresztre feszítésről szóló álom szerencsét jósol az álmodónak: aki saját magát látja keresztre feszítve, nyugodt, eseménytelen házasságot remélhet; a tengerészek számára jó hajózást jelent. A politikusnak a keresztre feszítés a hivatali ranglétrán való emelkedését ígéri.

Kert
Kertet látni álomban többnyire gyerekáldást jelent. Virágos kerttel álmodni békét, kényelmet, igaz szerelmet és boldog otthont ígér. Gondozatlan, gazos kertet látni álomban, azt jelenti, hogy az illető elhanyagolta lelki szükségleteit. Az álombéli zöldséges kert, szorgalommal és gondossággal elért jólétet jelent, stabilitásra és belső erőre utal. Kert magas kerítéssel körülvéve azt jelzi, hogy adósságunkat kiegyenlítjük. Kert ősszel: gyász jele; kert télen: halott gondolatok.

Kesztyű
A kesztyű álomban, meghívásra lehet számítani. A kesztyűről álmodó embernek többnyire peres ügyei vagy üzleti gondjai lesznek, azonban megfelelő módon képes velük megbirkózni. Fekete kesztyű a gyász jele. Páratlan kesztyű: elválás olyantól, akit szeretünk.

Kígyó
Az álomfejtők szerint álomban magányos kígyót látni, és fenyegetést érezni, azt jelenti, az illetőnek egy olyan gonosz ellensége van, aki nemcsak ármánykodik ellene, hanem a testi épségére is tör. Sok kígyót látni egy gödörben balszerencse sorozatát jelzi előre a szerelemben és az üzleti életben. Ha sikerül az illetőnek legyőzni és meggyilkolni az álmában fenyegető kígyókat, azt jelzi, hogy felülkerekedik a nehézségein és diadalmaskodni fog. Kínában szerencsés előjel, ha álmunkban kígyó üldöz. Álomban fekete kígyót látni, leánygyermek születésének előjele, a szürkésfehér kígyó viszont fiúgyermek születését jövendöli. Az üzbégek szerint, aki fehér kígyóról álmodik, az meggazdagodik.

Koporsó
Az álomban látott koporsó az anyaméhet szimbolizálja. Ha üres, az álmodónak néhány területen kibékíthetetlen véleményeltérése van környezetével. A koporsóban látható holttest, depressziós időszakot jelez előre, melyet valószínűleg a személyi szabadság korlátozása okoz. Értelmetlen vagy rosszabbodó viszonyra, ügyre figyelmeztet. Itt az ideje a helyzet megszüntetésének vagy a kapcsolat felszámolásának.

Korsó
Az álomban látott korsó mindenféle rossznak a jele, kivéve, ha kútba vagy patakba esik, és darabokra törik, mert így a benne lévő bajok szétszéledhetnek. Teli korsóval álmodni, egészséget jelent; ha üres a korsó, az a szegénység jele.

Kulcs
Kulcsokat látni álomban, nem várt változást jelent, de utalhat valamilyen titokra, különösen akkor, ha a kulcs rozsdás. Kulcsot elveszíteni, haragot jelez a legjobb baráttal. Kulcsot találni: kiszabadulás szorongatott helyzetből. Kulcscsomó a kézben azt jelzi, hogy kezedben tartod a szerencsédet.

Kutya
Kutyával álmodni: az embernek alattomos ellensége van. Egy másik változatban, kutyáról álmodni nagy sikert, gyönyörűséget és állhatatos barátokat jelez. Ugató kutya felől álmodni, rosszabbodó életkörülmények várhatók, nagy valószínűséggel nehézségek fognak következni. Fogaival vicsorgó kutya látványa álomban gyűlölködést jelez előre.


L

Léggömb
Léggömböket látni álomban, szertefoszlanak a vágyak, különösen az üzleti életben és a szerelemben, de jelenthet veszteségeket is, és visszaesést, jövedelemcsökkenést a vállalkozásban, sőt válást is.

Levél
Az angol álomfejtők szerint annak a nőnek, aki szeretné megtudni, hogy szeretője őszinte-e hozzá, ki kell választania a szerelme levelei közül egyet, lehetőleg azt, amelyik a legszenvedélyesebb szövegű. Ezután a levelet az asztalra téve, össze kell hajtani kilencrétűre. Az így összehajtott levelet egy tűvel át kell szúrni, és a párna alá tenni. Ha éjjel a szerelmes nő ezüstről, drágakövekről, üvegről, kastélyról vagy tiszta vízről álmodik, biztos lehet benne, hogy szeretője őszinte, ígéretei becsületesek; ha azonban lepedőről, pókról, tűzről, fáról, virágokról vagy arról álmodik, hogy köszönti őt, akkor érzései hazugok, és el fogja hagyni. Ugyancsak álommal kapcsolatos hiedelem, ha valaki arról álmodik, hogy levele érkezett egy barátjától, annak az a jelentése, hogy a barátja hamarosan megérkezik, vagy nemsokára újabb hírt fog adni magáról.

Liba
Libát látni álomban hír jöttét jelzi, de jelenthet pletykálkodást. Ha gúnár támadja meg az álmodót, az csalárdságot jelent. Repülő liba messzi utazást prognosztizál; a libatoll pedig kigúnyolást.


Bármely lóval kapcsolatos álom nagyon szerencsés; még a halottas kocsit húzó tolldíszes lovakról való álmodás is jó jel, ugyanis esküvőt jelez előre. Az álomban látott tarka ló ugyancsak nagy szerencsét jövendöl. Hasonlóképpen vélekednek az arabok is. Aki lovakkal, öszvérekkel vagy szamarakkal álmodik, jót remélhet, mert a Próféta azt mondta: "A férfiak szerencséje a lovaik üstökéhez van kötve az utolsó ítélet napjáig." A Koránban pedig meg van írva, hogy Allah akarta úgy, hogy "meglovagolják őket és pompázzanak velük."A török álomfejtők szerint, aki fehér lóról álmodik, annak teljesülni fognak kívánságai.


M

Macska
Macskával álmodni általában kedvezőtlen előjel, jelezhet hűtlenséget, árulást vagy valamilyen szerencsétlenséget. Az álomban látott fehér macska jót jelent az angolszászoknál; a cirmos macska úgyszintén, mert szerencsés szerelmet jelez. Az álomban látott vörösessárga macska pénzt és sikeres üzletet ígér; a fekete-fehér macska az álomlátó gyerekeinek a szerencséjét jövendöli; a foltos macska, annak a jele, hogy a barátjaival lesz szerencsés az illető. Az álomban támadó macskák, ellenséget jeleznek; de ha eredményesen megküzd velük az ember, akkor nagy nehézségeken sikerül keresztülvergődnie, és hírnévre tehet szert. Ha valakit álmában csúnyán összekarmol egy macska, az betegséget és bajt jelez előre az álmodónak.

Madár
Az álomfejtők szerint madárral álmodni férjhez menést, álomban repülő madarakat látni, sikeres életet jelent. Madarat fogni: szerencse idegen vendéggel kapcsolatban. Madarat fészkén ülve látni álomban, házasságra van kilátás.

Mágia
Az álomfejtők szerint, az álomban átélt, vagy látott mágia bármilyen formája váratlan változásokat jelez. Ha azt álmodja valaki, hogy becsapta, vagy megtévesztette egy mágus, az annak a jele, hogy ismét találkozik egy rég nem látott, elveszettnek hitt barátjával, vagy felújít egy kihűlt szerelmi kapcsolatot.

Majom
Majommal álmodni azt jelenti, hogy az ember barátai álnokok, akik csak hízelegnek neki, miközben csak a saját érdeküket nézik. Táncoló majom látványa álomban közeli szórakozásra kilátás; fára mászó majom: ellenségeskedés; ordító majom: ha leány álmodja, akkor egy teszetosza fiú fog neki udvarolni.

Makk
Az álomfejtők azt mondják, makkal álmodni jó dolgokat jelez előre, jelentős vagyongyarapodást ígér. Asszonynak makkevésről álmodni azt jelenti, hogy jómódú lesz, és örömteli pozícióba emelkedik. Aki arról álmodik, hogy lerázta a makkot a fáról, annak vágyai hamarosan teljesülni fognak az üzleti életben vagy a szerelemben.

Mandula
Mandulával álmodni, átmeneti bánatot jelez. Élvezettel evett manduláról álmodni szerencsét jelent, ha keserű az íze, az eltervezett változtatásokat el kell halasztani, de utalhat betegségre is.

Medve
Az álomfejtők szerint egy medve megöléséről álmodni azt jelenti, hogy szorult helyzetből sikerül kiszabadulnia az álmodónak. A kínaiaknál az álomban látott medve fiúgyermek születésére utal.

Méh
Méhekkel álmodni sikeres üzletet jelez. A méhraj tűzvészre figyelmeztet. Álomban a méhszúrás szerencsétlenségre utal.

Méz
Álomban mézet enni szomorúság éri az embert.

Mosómedve
Mosómedvéről álmodni arra figyelmeztet, hogy fel kell készülni az önvédelemre. Egy másik változat szerint álomban mosómedvét látni, azt jelenti, hogy az emberek hamis arcukat mutatják az életben. Ha az álomban egy mosómedve kergeti az embert, annak az álmodó számára az a jelentése, hogy, akit eddig barátjának vélt, ellensége lesz, és a háta mögött a bukásán mesterkedik.


N

Nád
Álomban nádba fújni jó kilátás jele. Nádasban ülni, az álmodó a fájdalmát kívánja feledni, de jelenthet szerencsét is. Téli nádas látványa, hosszú télre lehet számítani.

Napfogyatkozás
Az álomfejtők szerint, napfogyatkozásról álmodni, az élvezetek túlzásba vitelére figyelmeztet. A túl sok esti összejövetel, az ivászat egészségi problémákhoz vezethet. Az álmodó átmeneti sikertelenségre számíthat a vállalkozásában.

Narancs
Keserű naranccsal álmodni azt jelzi, hogy rágalmak érik az embert, mégpedig arról a helyről, ahol a narancsokat látta.

Nátha
Náthásnak lenni, azt jelenti, hogy jó egészségnek örvend az álmodó.

Név
Ha valaki álmában a nevét hallja, arra utal, hogy jó üzenetet kap az álmodó.


NY

Nyak
Ha egy nyakról szól az álom, az a közelgő pénz jöttét jelzi, kivéve, ha egy törött nyakkal kapcsolatos, ebben az esetben arra figyelmeztet, hogy a vállalkozását, üzleti ügyeit rosszul menedzseli az álmodó. A vastag nyak kedvező jel.

Nyaklánc
A nyaklánc elvesztéséről álmodni, szenvedést jelent a szeretett lény elvesztése miatt. Ha az álmodó a szerelme vagy önmaga nyaka köré tesz egy nyakláncot, az házasságot és boldog családi életet jelez. Nyaklánc asszonyon: ajándékot fog kapni az álmodó.

Nyúl
Nyúllal álmodni szerencsétlenséget, rendszerint félelmet is jelent. Országúton ülő nyúl: titkos helyre való hívogatás. Nyúlganéj: kisebb szerencse éri az embert.


O, Ó

Olajbogyó
Olajbogyó álomban kereskedőnek szerencse, másnak pedig fájdalom.

Olajfa
Olajfát látni hegyen, szenvedésre számíthat az álmodó.

Olajos hal
Álomban olajos halat látni utazást jelez.

Olló
Az olló álomban is gyakran a veszekedés és harag jele. Ollót ajándékba kapni, kis szerencse. A nagy olló kövér asszonyra utal, a szabóolló pedig hideg időjárásra.

Orgyilkos
Álomban orgyilkost látni, gonosz gond fog hatalmába keríteni.

Orsó
Orsót látni álomban eljegyzést jelez a családban, nagy ünnepléssel.


Ö, Ő

Öblítés
Gonosz indulatok lecsengését, segítség érkezését vetíti előre.

Ölelés
Valakit ölelni álomban a csalfaság jele. Öregasszonyt ölelni, megszorítás, ifjú lányt ölelni, aggodalomra lesz ok.

Ölyv
Álomban ölyvet látni nagy veszedelem.

Öreg emberek
Öregurakkal álmodni jó egészség jele. Öregasszonyt látni álomban haragot jelent. Mezon kószáló öregember látványa, meglopják az álmodót. Táncoló öregember hosszú téli utazás, bánat várható.


P

Papagáj
Papagájjal álmodni azt jelenti, hogy valamilyen tréfás dolog történik az illetővel. Ha a papagáj megcsípi az álmodót, az barátnője irigységéről árulkodik. Az álomban látott és hallott beszélő papagáj azt jelenti, hogy gonosz gúnyt űznek az álmodóval.

Patkány
Álomban egy kamrában látott patkányok ínséges idők eljövetelét jelentik. A patkány látványa ellenségre hívja fel a figyelmet. Ha a patkány megharapja az álmodót, szerelmi féltékenység jele.

Páva
Álomban, ha a páva: kiált, szerencsétlenséget jelent; repül, kis öröm, amelyért nagy árat kell fizetni; alszik, a csábítás jele; a napon sütkérezik, egy asszony hiúsága miatti veszedelemre utal; döglött, öregasszony szerelmére figyelmeztet. Az álomfejtők szerint: álomban páván lovagolni, megszégyenülés jelent egy szerelemben; pávát enni böjtölés idején, gonosz áll a házhoz. Pávatollal álmodni, börtönt, pávatollal játszani, ingerlékenységet jelent.

Pénisz
Ha egy asszony péniszről álmodik, egy rokona fog meghalni, mondják a törökök.

Pénz
Pénz elvesztéséről álmodni, átmeneti zavarokat, boldogtalanságot jelent a családi életben, és visszaesést a vállalkozásban. Gyengének, sérülékenynek és talajt vesztettnek érezheti magát az álomlátó. Emellett a becsvágy, energia és a kellő önbecsülés is hiányzik belőle. Pénz ajándékozása álomban, a szeretet adásával azonos módon értékelendő. Az álmodó keresi a szeretetet. Ha mások ajándékoznak pénzt, elhanyagoltnak, mellőzöttnek érzi magát. Valószínűleg nem tanúsítanak kellő figyelmet a problémáira, és nem mutatnak együttérzést az illető iránt. Pénzt lopni, veszélyre figyelmeztet, és óvatosságra int. Pozitív értelmezésében viszont arra utal, hogy az illető – erőfeszítéseinek köszönhetően – végül képes lesz szert tenni az általa értékesnek tartott tulajdonságokra. Az indiai szikh álomfejtők szerint az alvó személy családjában betegség várható, ha az illető álmában valakitől pénzt vesz el.

Pénztelenség
Pénz hiányáról álmodni a társadalmi státusz elvesztésétől való félelmet jelzi. Az álmodó híján van azon képességeknek, melyek céljai eléréséhez szükségesek. Azt is jelezheti, hogy túlságosan sokat foglalkoznak vele, vagy ellenkezőleg, teljesen elhanyagolják az illetőt.

Pillangó
Az álomfejtők szerint körös-körül röpködő pillangókat látni álomban azt jelzi, hogy távoli barátunk felől kapunk hírt, levélben, vagy valakitől, aki találkozott vele. Pillangóról álmodni általában, a megnyugvás iránti vágyat jelzi. Emellett a pillangók kreativitást, romantikát, élvezetet és szellemiséget is kifejezhetnek. Az is lehet, hogy az álmodó gondolkodásmódja átalakulás előtt áll. Ha az alvó személy egy gyönyörű, színes pillangót lát álmában, az illetőt pozitívan értékelik egy közeli társasági összejövetelen.

Pók
A magyaroknál álomban a tarantella pók kivételével az összes pók látványa, jó szerencsét jelent. Minél nagyobb pókot lát az ember, annál nagyobb szerencséje lesz. Ha falon mászó pókot látunk álmunkban, a legkedvesebb kívánságunk fog teljesülni. Hálóját szövő pókot látni álomban, kemény munka révén növekedő vagyont jelképez.


R

Rémisztő álmok
Szerencsét jeleznek, például tűzben megégni mindenki számára szerencsét jelent, mert ha beteg álmodja, meggyógyul; ha fiatal álmodja, szerelmi szenvedély keríti hatalmába.

Repce
Repcével álmodni intő jel, civakodásra vagy egy esetleges megerőszakolásra figyelmeztet, amelynek elkerülésére fel kell készülni érzelmileg és fizikailag.

Repülőtér
Forgalmas repülőtérről álmodni az illető szabadság utáni, vagy utazási vágyát jelzi. Ha az álomban a repülőtér üres, vagy elhagyott, az útiterv megváltozik, vagy az utazás elhalasztódik.

Rossz álmok jó jelentése
Halállal álmodni, születést jelent, születésről álmodni halált. Álomban betegeskedni, jó egészség; bánkódni, jó hír felől hallani. Álomban a baleset, a sors jobbrafordulását jelenti; a büntetés, jutalmazást jelöl; a büszkeség, megszégyenítésre utal. Ha egy szegény férfi álmodja azt, hogy nővé fog változni, jó ómen, mert valaki gondoskodni fog róla, ha gazdag ember álmodja ugyanezt, akkor ez rossz ómennek minősül, mert arra utal, hogy hatalmának vége szakad.

Rózsa
Az álomban kapott virágzó rózsa a szerelmeseknek jót jelent; másnak kellemes találkozást. Fehér rózsával álmodni ártatlan lány szerelmét jelzi; a hervadt rózsa jelentése, hogy elfelejtik az illetőt. Az arabok hiedelem világában a friss rózsa a szívet megremegtető örömök eljöveteléről ad hírt, míg a hervadt rózsa csalóka híreket jelent. Rózsatövis felől álmodni, azt jelenti, hogy olyannak okozunk fájdalmat, akit szeretünk. Rózsát kötni, vigasztalódást jelez. Rózsafán jönni a világra, gazdag asszonyt jelent. Ha valaki álmában: rózsát kap és azt a hajába tűzi, akkor becsapja valaki, akiről azt hitte, hogy jó barát; tavasszal egy csokor rózsát kap, igaz szerelemre talál; ha viszont télen kapja a csokrot, a keresés hiábavalónak bizonyul. Álomban egy teljes díszben pompázó, virágba borult rózsabokrot látni, esküvőt jelez a családban. Ha valakit álmában rózsavízzel locsolnak meg, azt jelenti, hogy a kedvese másra gondol.


S

Sáfrány
Sáfrányos ételt enni álomban betegség jele.

Sánta
Sánta férfival álmodni félelmetes érzés; sánta asszonnyal: pletykáznak az illetőről; sánta gyerek: eltitkolt szerelem; sánta kutya: rossz hír.

Sebesülés
Ha egy öregember azt álmodja, hogy megsebesült a mellkasán, rossz hírt fog hallani, ha egy lány ugyanerről álmodik, akkor szerelmes szeretőre fog lelni.

Seprés
Asszonynak boldog házasság, férfinak nehéz munka.

Sóhaj
Sóhajtást hallani álomban szerencsés hír.

Sorompó
Sorompót látni álomban szép idő várható.


Sóról álmodni, új ízek és ragyogó élmények megjelenését jelzi. Az álmodó egyéni értékeinek jobb elismerését, hangulatának javulását, életerejének növekedését mutatja. Az erőfeszítések eredményre vezetnek. Hús sózásáról álmodni, az adósság felhalmozódását jelzi, melynek eredményeként folyamatosan zaklatják a pénzbeszedők.

Sör
Álomban sört látni vagy inni, boldogságot, homályt vagy ihletet jelez, de arra is utalhat, hogy az álmodó erős társadalmi életet él.

Strucc
Struccokkal álmodni rossz előjel, mert halálhírt, vagyis pusztulást jelent.


SZ

Szakáll
Szakállas emberrel álmodni, szeszélyes asszony miatti bizonytalanság. Földig érő szakáll. gazdagságot reprezentál. Lány állán növő szakáll, az álmodó elveszíti a szeretőjét.

Szamár
Aki álmában szamara hátán üget célja felé és azt el is éri, szerencsés és boldog lesz minden dolgában, de aki útközben leesik róla, azt szerencsétlenség és bánat éri.

Szamóca
Szamócát enni asszonynak titkolt szerelem, férfinak betegség, a szamóca látványa, jó házasság.

Színek
Álomban a színek közül a fehér: becsületességet jelent; a fekete: gyászt; a kék: kiegyensúlyozottságot; a vörös: elválást; a piros: erőszakot.

Szomjúság
Álomban megszomjazni, nyugtalanságot jelent, de vonatkozhat szomorúságra vagy fáradtságra is.

Születésnap
Álomban születésnapot ünnepelni, hosszú életkort jelent.


T

Takarítás
Álomban szobát takarítani irigység jele; istállót takarítani hideg idő várható.

Tanítás
Tanításról álmodni öregedés, tanítványra lelni boldogság.

Tea
Ha valaki azt álmodja, hogy teára szomjazik, akkor hívatlan vendégek fogják meglepni.

Tenger
Álomban tengerparton állni, és figyelni a hullámokat, ahogyan a habjai a fövenyen összetörnek, azt jelzi, hogy az illetőnek kis híján baleseti sérülése lesz.

Teve
Ha az ember tevével álmodik, nagyobb óvatosságra van szüksége, mert feltehetően túl sok terhet cipel a vállain. Az ilyen személy – ahelyett, hogy szabadjára engedné, hajlamos magába fojtani az érzelmeit. Meg kell tanulnia felejteni és megbocsátani. Ugyanez az álom más értelmezésben nagy problémák megoldására, akadályok leküzdésére való képességet jelez. Aki fehér tevéről álmodik, gazdaggá válik, mondják az üzbégek.

Tojás
Tojást enni álomban harag; tojáshéj: gyász; sok tojás: nyeremény; záptojás: betegség. A törököknél tojásokról álmodni hírbe hozást, pletykát jelent.

Tömjén
Tömjénnel álmodni lánynak fejfájás; másnak megkönnyebbülés; asszonynak lelkiismeret furdalás.


Az álomfejtők szerint, aki álmában tűt talál, olyan barátokra számíthat, akik nagyra értékelik őt. Tűt keresni álomban, fölösleges aggodalmakat jelez. Tűvel álmodni, egy barátság végét jelzi.

Tükör

Az álomban látott tükör az egészséges ember számára örömet jelent, ha viszont beteg az illető, egészségromlásra utal. A fényes tükör ájulást, a törött tükör pedig árulást jelez.

Tűzhely
Nőtlennek házasságot, másnak betegséget vagy helyváltoztatást jelent.


TY

Tyúk
Új taggal bővül a család.


U, Ú

Újszülött
Csecsemővel álmodni ártatlanságot, tisztalelkűséget, melegséget, új szerelem vagy új barátság kezdetét jelzi. Viszont szoptató asszonyt látni álomban, rosszat jelent, az fogja becsapni az illetőt, akiben a legjobban megbízott.

Utazás
Utazásról álmodni, az életcélok elérésére irányuló törekvést, általánosságban az életutat jelzi, melyet az álmodó örömtelinek és sikeresnek talál. Ha az álmodó ismeretlen területen utazik keresztül, az a versenytársak részéről reá leselkedő veszélyre utal. Aki álmában emberekkel teli autóban utazik, új és érdekes barátok, izgalmas kalandok elé néz. Ha viszont egyedül van az autóban, nehéz idők várnak rá.


Ü, Ű

Ürülék Aki emberi ürüléket lát álmában, az pénzhez jut, vélik a törökök.

Üstökös
Üstökösről álmodni, azt „üzeni” az álomlátónak, hogy sürgősen meg kell szabadulnia a fizikai és lelki akadályoktól, és tovább kell haladnia a céljai felé.


V

Varjú
Az álomfejtők úgy vélik, hogy varjúval álmodni, csalódást jelent mindenben, bánatra, balszerencsére figyelmeztet, sot halált is jelezhet.

Vér
Álomban vért inni, az álmodó kirobbanó életerejéről és energiájáról árulkodik.

Vipera
Viperáról álmodni balszerencsét jelent. Megölni egy viperát, általában jó ómen. Egy élő vipera a küszöbön, halálesetet jelez a házban.

Víz
Vízzel kapcsolatos álmok jelentése: a vízesés váratlan, kellemes dolog; a folyó, ha tiszta, akkor nyugodt sikeres életet; ha zavaros, fenyegető veszélyt jelent;
az óceán: az illető békéjét; a kút belső nyugalmát jelzi; a mocsár pedig valamilyen veszélyre figyelmeztet. A magyar álomfejtők szerint: tiszta vízzel álmodni jószerencse, vagyonosodás jele; zavaros víz szomorúságot jelez, vagy az álmodó sajnálkozását egy általa jól ismert személy betegsége vagy halála miatt. Álomban a koszos víz látványa, egy gátlástalan személyre figyelmeztet, aki tönkre akarja tenni az álmodót.


Z

Zafír
Zafírral álmodni kellemetlen látogatóra utal.

Zászló
Zászlóval álmodni, ha az álmodó viszi, tekintélyt jelez; ha messziről látszódik, zavaros időt jelent.

Zuhanás
Zuhanásról álmodni a lelki egyensúly, az önkontroll elvesztését jelenti. Reprezentálhatja a veszélyeztetettség érzését, az önbizalom hiányát, a kudarctól való félelmet vagy képtelenséget a helyzettel való megbirkózásra. Ha valaki magasról zuhan ki álmában, és megsérül, készüljön fel arra, hogy nehéz napok várnak rá; ha a zuhanás nyomán nem sérül meg, a probléma kisebb és átmeneti jellegű lesz.


ZS

Zsiráf
Az összképre kell figyelnünk, átfogóbb szemléletmódra van szükségünk.

 

Hozzászólások  

0 #893 Rosta Erzsébet 2015-03-02 16:15
Kedves Melody! - Re: #888
Bár vannak sokan, akik hisznek a parapszichológi ában, és elfogadják azt, hogy olykor megálmodható a jövő, én nem osztom ezt a véleményt, miként a reinkarnációt sem látom bizonyítottnak. Sokkal inkább elfogadhatónak tartom azt a megközelítést, hogy az álmunk teljes mértékben a saját alkotásunk, legfeljebb a fizikai külső hatások (zajok, erős légmozgás, hőmérséklet- és nedvességváltoz ás stb.) lehetnek rájuk jelentősebb befolyással. Ugyanakkor az álmaink – még ha olykor meglehetősen valószerűtlenek is – nem függetlenek a valóságtól. Sőt, gyakran az álmunk az, ami – az emlékeinket, élményeinket összekapcsolva - felhívja valamire a figyelmünket, ami mellett – bár nem tudatosan észleljük, vagyis a tudattalanunkba n jelen van – anélkül, hogy észrevennénk, nap, mint nap elmegyünk.
Ez történhetett önnel is, már régebben is láthatta a fiút, és – bár nem volt tudatában ennek –„lefényképezte ” magának, majd a „fotóját” elraktározta a tudattalanjában . Az pedig, hogy az álmában látott „indiai srácot” csak hónapokkal később vette észre (azonosította) a boltban (a török fiú személyében), esetleg azzal magyarázható, hogy a korábbi kapcsolata akkorra jutott el abba fázisába, amikor már ébrenlétben is „jobban kinyitotta a szemét.” Arra, hogy a „varázslat” csak három hónapig tartott, csak önök ketten tudhatják a választ, ennek viszont aligha van bármilyen köze az álmaihoz. Leírásából az tűnik ki számomra, hogy – miközben álmában „visszautazik” a múltjába, vagyis a városba, ahol a gyermekkorát töltötte – az utóbbi időben jelentős érzelmi változáson mehetett keresztül. Ugyanakkor a visszatérő vonatozás az álmában arra figyelmeztet, hogy – lévén a vasút kötöttpályás közlekedési eszköz – a gondolkodásán, morális értékrendjén, érzelmi reakcióin nem képes változtatni. Pedig lehet, hogy éppen erre lenne szüksége.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #892 Rosta Erzsébet 2015-03-02 14:34
Kedves Sting! – Re: #889
Bár önmagáról semmit sem írt, feltételezem, hogy már felnőtt, és a bölcsességfogár ól van szó. Ez esetben álma szimbolikusan arra utalhat, hogy mostanában néhány alkalommal híján volt a bölcsességnek, nem eléggé körültekintően hozta meg a döntéseit. Újra át kellene gondolnia a szituációt, mert egész biztosan létezik jobb megoldás.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #891 Rosta Erzsébet 2015-03-02 14:06
Kedves Réka! – Re: #885
Elgondolkoztató, hogy a szökés, a menekülés a visszatérő álma, ugyanis – legalábbis a leírása szerint – az álma minden esetben pozitívan ér véget, eljut a hegy lábánál található virágos réthez, ahol – bár fizikailag továbbra sincs védett helyzetben – a lelke teljesen megnyugszik. Az, hogy ennek ellenére álmában ismételten menekülésre kényszerül, azt jelzi, hogy a valódi életében újra meg újra ugyanabba a szituációba kerül, ugyanazt a rossz választ adja, vagyis nem értette meg a tudattalanja üzenetét. A választ azonban önmagának kell megtalálnia. Első lépésként talán azt kellene kiderítenie, hogy mi okozhatja visszatérő álmait. Próbáljon visszamenni a múltjában abba az időszakba, amikor először élt át ilyen álmot, és gondolja végig, milyen változás történt akkor az életében, foglalkoztatta– e valamilyen probléma, mi az amivel, azóta sem mer szembe nézni. Az is lehet, hogy időről-időre - a munkaköre, vagy a környezete miatt - stresszes az élete, és ez elől próbál menekülni. Lehet, hogy ezt teszi rossz módon, nyugtatót, vagy drogot használva, ahelyett, hogy a tudattalanja által jelzett idilli természetben keresne kikapcsolódást, megnyugvást.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #890 Judit 2015-03-02 07:46
Kedves Erzsébet.

Nagyon furcsát álmodtam még most is beleborzongok ha rágondolok.

Azt álmodtam hogy egy lakásban voltunk és az utcán sok sok ember volt olyan volt minden mint egy forradalom a sok ember az utcán állt mi én és nagyapa nagymama meg valamennyi ember a házban voltunk de az emberek közül senkit nem ismertünk nekünk az volt a dolgunk hogy kikiabálva az ablakon a néppel együtt mondjunk szavakat ordítva és nagymama felállt az ablak párkányra és kinyitotta az ablakot és együtt ordítottuk a szavakat a néppel egyszer csak szegény nagymama megcsúszott és én eltudtam kapni a kezét még ő lógott az ablakon kifele ekkor a nép hirtelen eltűnt és csak én nagyapa és nagymama voltunk én szorosan fogtam nagyi kezét de nem bírtam behúzni ő megszólalt hagyjam mert a másik keze eltörött és nem tudja felemelni én hiába mondtam nagyapának jöjjön segíteni nem jött csak ült a széken én meg csak fogtam mama kezét amikor egyszer csak kicsúszott a keze a kezemből és nagymama leesett a földre sajnos azt nem tudom mennyit eshetett mert nem mertem kinézni az ablakon mikor mama leesett nagyon elkezdett fájdalmában ordítani sírni ekkor nagyapa felállt és elkezdett kiszaladni a házból hozzá én meg kiabáltam hogy valahogy hozza be a nagyit és sírtam de nem mertem megnézni a nagyimat féltem kimenni ezután felébredtem....
Mit jelenthet ez az álom? köszönöm szépen a segítséget..
ui: a nagyi sajnos 2013ban ment el közülünk.. :-|
0 #889 Sting 2015-02-27 09:51
Kedves Erszébet!

Az elmúlt 2 hétben,már többször álmodtam azt,hogy a hátsó fogam,széttörik és utánna kihullik,és az inyem is vérzik a kihullot fog helyén.Már sok helyen olvasgattam,hog y mit jelenthet.De mindenhol mást és mást írnak erről az álomról,hol ezt hol azt.Igazából mind a két esetben,széttör t a fog és utánna kiesett és a helyén vérzett.Remélem tud megfelelő választ adni erre az álomra.
Előre is köszönöm a válaszát!
0 #888 Melody 2015-02-26 23:15
Kedves Erzsébet,
hónapokkal ezelőtt volt egy álmom. Elsétáltam három fiú mellett és az egyik tátott szájjal nézett rám és azt mondta a többieknek: "Láttátok?" Majd utánam jött és váltottunk pár szót. Megkérdezte, hogy most vagyok-e itt először, mire én azt válaszoltam, hogy "most vagyok itt harmadjára Indiában". A fiú magas volt, rövid fekete hajú, barna bőrű és barna szemű. Jóképű srác volt, nagyon megtetszett.
Az álom a helyszínt illetően visszatérő. Egy tengerparton vagy talán egy nagy tó partján voltunk. (A növényzet nem egy trópusi tengerhez illő sosem, magas a fű, és a fák is négyévszakos időjáráshoz illenek. A víz mindig nyugodt, nincsnek hullámok)
De a lényeg igazából most jön. Teljesen megfeledkeztem erről az álmomról és hónapokkal később a következő történt:
Átmentem a boltba vásárolni, majd amikor a pénztárhoz értem, a pénztáros fiú kérdezett valamit, de nem figyeltem, ezért visszakérdeztem . Mikor ránéztem, azt láttam, hogy a srác tátott szájjal, csillogó szemekkel néz rám és olyan zavarban volt, hogy meg sem ismételte amit kérdezett... Azonnal megváltozott bennem valami.. mintha elvarázsoltak volna. A fiú magas, fekete hajú, barna bőrű és szemű (török) és kísértetiesen hasonlít az álmomban látott fiúra. (A találkozásunk után kb. 3 hónap múlva jutott eszembe ez az álom).
A varázslat is kb. 3 hónapig tartott.. Sosem beszélgettünk, semmi nem történt, viszont ha meglátott a boltban és rámosolyogtam, mindig olyan boldog volt, hogy majd kiugrott a bőréből. Zavarba jött a kollégái előtt, volt hogy szinte elszaladt mikor meglátott, úgy zavarba jött, szinte érteztem, ahogy megdobban a szíve, mikor meglátott és ledermedt egy pillanatra, volt amikor csak mosolyogtunk egymásra, de teljesen olyan volt, mintha ez lenne a legnagyobb szerelem kezdete a világon..
Teljesen a hatása alá kerültem. Volt, amikor láthatóan nem volt jó kedve és amikor bementem a boltba az én hangulatom is teljesen megváltozott..
Aztán egyszer megpróbáltam kezdeményezni. Megkérdeztem, hogy ráér-e munka után, akkor is nagyon zavarban volt, de azt mondta, hogy szülinapi party-ra megy.
Aztán valami megváltozott. Már nem mosolygott többé. Egyik alkalommal (kb.2 héttel később) egy papírra ráírtam, hogy "hiányzik a mosolyod" és oda szerettem volna Neki adni, de visszautasítot azzal, hogy barátnője van. Azóta elutasítóan viselkedik, nem köszön, elfordítja a fejét is, néha duzzog, mintha haragudna rám, viszont valamennyire talán még érdekelhetem, mert nemrég, mikor ott voltam a szemem sarkából láttam, hogy kilohol utánam a raktárból és amikor hátra néztem, akkor lelassított és irányt váltott.
Az az igazság, hogy nem élek egyedül és (úgy gondolom) Ő ezt tudja az elejétől kezdve.
Ott dolgozik a boltban a testvére (vagy rokona) is és még a "szép" időszakban burkoltan jelezte felém, hogy kezdeményzhetek . Nemrég vele álmodtam. Szintén visszatérő álmom, hogy vonattal utazom és amikor megállt a vonat, egyszerre szálltunk le csak ketten azon az állomáson (ami érzésem szerint abban a városban van, ahol felnőttem). Nagyon meg voltam ijedve, hogy mit fog szólni, próbáltam elnézést kérni, amiért leszólítottam a testvérét, de Ő megnyugatatóan mosolygott rám. Arra nem emlékszem, hogy mit mondott, de idő közben "kiderült", hogy Ő az apja és nem a testvére (ami egyébként lehetetlen, mert csak pár évvel idősebb). (Pár napja valóban egy vonaton utaztunk..)
Mit jelenthetnek ezek az álmok? Ön szerint van köze az álmomban látott fiúnak a valósághoz?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Melody
0 #887 Rosta Erzsébet 2015-02-25 16:33
Kedves Judit! – Re: #880
Én ugyan nem értem, miért váltak el egymástól, ha továbbra is együtt élnek, és ugyanolyan jó a kapcsolatuk egymással, mint azelőtt, de ön valószínűleg tudja a választ. Az álomfejtés szempontjából az a lényeg, hogy a volt férje ’de facto’ jelenleg is a párja, csak ’de jure’ nem az. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg egyiküknek nincs új kapcsolata, vagyis nem metaforikus értelmezést kell keresni az álmára. Így elég különös, hogy fehér menyasszonyi ruhában éppen házasodni készül a volt férjével, akinek ráadásul szerencsét jövendöl egy leány az esküvőjük előtt. Ez esetben csak arra gondolok, hogy a tudattalanja álmával azt jelzi, a környezetében valakik (a volt férje, esetleg a szülei, vagy a gyermekeik) helytelenítik a válásukat.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #886 Rosta Erzsébet 2015-02-25 15:07
Kedves Pot! – Re: #884
Elég ijesztően hangzik az anyósa álma, azonban – ha csak nincs olyan valóságalapja, hogy sokat tartózkodik víz közelében, és a hiányzó úszástudása miatt veszélyben van a kisfia – a történetet nem szabad szó szerint venni, vagyis az álmot metaforikusan kell értelmezni. Ezért inkább arra gondolnék, hogy az anyósa azért álmodhatott mostanában ilyet, mert – bár szeretne mindent megtenni az unokájáért – úgy érzi, nem tud megfelelően gondoskodni róla, kellőképpen segíteni neki. És az is lehetséges, hogy álmával a tudattalanja üzent neki, azt jelezve, hogy túlságosan elkényezteti a kisfiát, amivel nem tesz jót neki.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #885 Réka 2015-02-24 10:30
Kedves Erzsébet!

Évek óta rendszeresen visszatérő álmom, hogy menekülnöm kell, menekülök. Legtöbbször elszöktem valahonnan és azért (árvaházból ahonnan nem engedtek ki, vagy háborús övezetből stb.)- ez különböző szokott lenni az álmaimban. Ami azonban azonos mindegyikben, hogy nincs egy konkrét határ, vagy hely ahova menekülnöm kell, hanem egyszerűen csak ha kijutottam a természetbe, ha eljutottam a hegy lábánál fekvő zöldellő virágos rétre, akkor tudom, ott már biztonságban vagyok, és nem kaphatnak el. Ez mindig egy hegy lábánál elterülő rét, ahonnan persze már megnyugodva tovább vándorolhatok. Ami a furcsa benne, hogy fizikailag elkaphatnának azon a réten is, nincsenek kerítések, nem másik ország határa, általában nincs is messze attól ahonnan menekülök, de valamiért mégis ez a tudat van benne, ha már ott vagyok, ott már nem kaphatnak el. Miért a hegy lábánál fekvő mesebeli rét, miért nem tudnak már ott elkapni, és mit jelenthet ez nekem a való életben, a hétköznapokban?

Válaszát előre is, hálásan köszönöm!
0 #884 pot 2015-02-21 20:57
Tisztelt Erzsébet!
Anyósom álmáról szeretnék többet tudni, már harmadik alkalommal álmodott kisfiammal akit ellep a víz és ő próbálja a víz alatt megkeresni, de csak az iszapot túrja és nem találja. Az életben jó kapcsolat van közöttük, majdnem minden nap találkoznak.
Segítségét köszönöm!
0 #883 violet77 2015-02-18 21:42
koszonom a válaszát..:) lehet hogy harcolnom kéne de mindig amikor lépnem kéne megijjedek és félek hogy csak magamat járatom le.. :( nagyon bizonytalan vagyok.. onnbizalmam sincs és ezért sem tudom azt hogy mit kéne tenni. :(
0 #882 Rosta Erzsébet 2015-02-18 13:48
Kedves Renáta! – Re: #879
A meglehetősen röviden leírt álmából az tűnik ki, hogy a farkasok egyszer sem fenyegetik, sőt az utolsó álmában a falka tagjai barátságosan viselkednek önnel, vagyis az álma pozitív hangulatú, illetve kimenetelű. A szelíd farkasok szimbolikusan azt jelezhetik, hogy jobban meg kellene bíznia az ösztöneiben, vagy kiegyensúlyozot tabban kellene kimutatnia őket.
A német juhászkutya jelentéséről - melyből mindig lát egyet az álmában - annyit tudok mondani, hogy megjelenése az ön egészséges védekező ösztönére utalhat. Valószínűleg bátran és megértéssel szemléli a dolgokat, és gyakran hagyatkozik a megérzéseire.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #881 Rosta Erzsébet 2015-02-18 12:39
Kedves Violet77! – Re: #876
Bár a statisztikai felmérések szerint az emberek jelentős részének voltak már jövőbe látó (szakkifejezéss el: prekognitív) - vagy legalábbis annak vélt - álmai, tudományosan eddig nem igazolták a prekogníció létezését, vagyis azt, hogy lehetséges az ún. hatodik típusú érzékelés, mely képes olyan jövőbeni információk megszerzésére, melyek a jelenben rendelkezésre álló, illetve megszerezhető ismeretek alapján nem jelezhetők előre. Természetesen attól még, hogy a jövőt nem mutatja, az álmának lehet üzenete, ezt azonban nem „szó szerint”, hanem szimbolikusan kell értelmezni. Azzal, hogy álmában egy jóst látogat meg, azt jelzi, hogy - bár aggódik miatta - nem tudja, mit kellene tennie, miként döntsön a (szerelmi) jövőjét illetően. Nem bízik igazán magában, ezért mástól vár segítséget, megerősítő támogatást. Ám ahogyan a jós szavait olvasom, úgy látom, dodonai válaszokat kap a ki nem mondott, de a gondolataiban megfogalmazott kérdéseire, vagyis úgy is fogalmazhatnék, hogy az álmát kreáló tudattalanja sincs a válasz birtokában. A kérdés az, hogy mennyire befolyásolja a mindennapjait beteljesületlen vágya. Talán harcolnia kellene „plátói szerelméért.”
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #880 Judit 2015-02-18 09:58
Kedves Erzsébet!

Ma különöset álmodtam először is el kell mondanom hogy én elváltam a páromtól de ugyan itt lakik velünk és ugyan olyan jó a kapcsolat közöttünk csak már nem vagyunk házasok.
Nos azt álmodtam hogy én hófehér menyasszonyi ruhában voltam ő meg fekete öltönyben és épp készültünk az anyakönyv vezetőhöz buszra szálltunk és mentünk a buszban sokan voltak más emberek is voltak rajta mi odaértünk az épület elé és ott volt egy ajtó a párom mondta itt menjünk be mert itt rövidebb az út és nem kell körbe menni bementünk az ajtón és nagyon sok ember volt a folyóson és egy másik ajtóhoz értünk ahol kimentünk egy ablak elé értünk ahol az anyakönyv vezető volt sorba kellett állni mert voltak előttünk mások is és ahogy ott állunk egy fiatal lány jött oda hozzánk és páromnak húzott szerencse madzagot az úgy nézet ki hogy volt a lány kezében egy guriga és arra a gurigára egy csomó szalag volt feltekerve a lány fogta a gurigát és találomra lehúzott belőle 3 db szalagot de nem tépte el nem vágta el csak úgy kihúzta és mikor ez megvolt akkor azt mondta páromnak hogy ő egy nagyon szerencsés ember aztán elment a lány én meg szomorkodtam mert nem akartam egyáltalán férjhez menni megint de ezt nem mondtam el páromnak mert láttam rajta hogy nagyon örült..mit jelenthet ez az álom?
köszönöm szépen a segítséget...
0 #879 Renáta 2015-02-17 17:44
Az utóbbi hónapokban gyakran álmodom farkasokkal és mindig látok az álmomban egy német juhász kutyát is.Utoljára sok farkas vett körül,én keresztül mentem a falkán,nem bántanak mindig barátságosak velem.Mit jelenthet ez az álom?
0 #878 Rosta Erzsébet 2015-02-15 16:21
Kedves Attila! – Re: #877
Így látatlanban, a kislánya és a családi körülményeinek ismerete nélkül felelőtlenség lenne bármit is mondanom a „rajzairól”, melyek egyébként – mivel még csak három éves – aligha tekinthetők tudatos „alkotásoknak”. Nem valószínű, hogy ezeknek bármi közük lenne a kislánya álmaihoz. Ha csak más valami miatt nincs oka rá, fölösleges aggódnia emiatt. Ha viszont úgy érzi, hogy a kislánya nem fejlődik megfelelően, vagy - bizonyos egyéb jelek alapján - attól tart, hogy érzelmileg nem kiegyensúlyozot t, javasolom, keressen fel egy gyermekpszichol ógust. A leírása alapján azonban nem hiszem, hogy erre szüksége lenne.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet
0 #877 attila 2015-02-15 07:27
A három éves lányom tüskés hajú arcokat rajzolgat, nem tudom elképzelni, miket álmodhat, és mit jelent?
0 #876 violet77 2015-02-14 19:31
Kb. 1 hete egy elég érdekes dolgot álmodtam.. álmomban egy jósnál vagy valami hasonlónál voltam és megjósolta a közeli jövőmet. Nem sok mindenre emlékszem, csak arra amit jósolt. Azt mondta, hogy hamarosan valami egészen váratlan dolog fog történni velem aminek örülni is fogok, de nem is. Meg valami olyasmit is mondott, hogy a szerelem terén fog legjobban megváltozni az életem, egy olyan személlyel, akire legkevésbé számolnák. És valami olyasmi is volt, hogy ez olyan változás lesz az életemben, amire sokszor vártam, de mégsem leszek nagyon boldog. Hát valami ilyesmit jósolt az a nő. Az lenne a kérdésem, hogy az ilyen álmoknak lehet valóság alapjuk? És mit jelent ez az álom? Eddig csak plátói szerelemben volt részem. De nem hiszem, hogy ez változni fog mert, akibe szerelmes vagyok, annak van barátnője.
0 #875 Rosta Erzsébet 2015-02-14 12:33
Kedves Judit! – Re: #867
Noha nem írja, hogy - 14 évi együttlét után - milyen körülmények között, kinek felróhatóan és mikor szakítottak, az álmai alapján úgy tűnik, hogy egy éven belül történhetett a dolog, és most a második álmát megelőző napokban (vagy hetekben) sikerült végleg elvarrnia a szálakat.
Első álmának leírásából nem tűnik ki, hogy kényelmetlenül, sérülékenynek érezte volna magát, hogy egyszerre csak mezítelenné vált az utcán, ami azt jelzi számomra, hogy nincs semmi takargatni valója, vállalja a felelősséget tetteiért, döntéseiért. Ugyanakkor a következő álmában – melyben a volt párja jelenik meg ruha nélkül – nem az ő testét látja maga előtt, vagyis – ha hosszú idő is kellett hozzá – rájött, hogy nem az, mint aminek mutatta magát. Ez akár egy új, reményteljesebb kapcsolat kezdetét is jelezheti.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #874 Rosta Erzsébet 2015-02-14 12:08
Kedves Sárik Károlyné! – Re #868
Az hogy gyakran álmodik a már 14 éve elhunyt édesanyjával, nemcsak azt jelzi, hogy nagyon hiányzik önnek, és időnként megpróbálja magában feleleveníteni a közös élményeiket, hanem arra is utalhat, hogy olykor azt érzi, szüksége lenne a segítségére, a tanácsaira. És nem kizárt, hogy ezt segítséget időnként „meg is kapja.” Ebben a megközelítésben talán nem is annyira furcsa az álma, mert az, hogy a halott édesanyja viszonyt akar a volt férjével, szeretné megszerezni magának egy szimbolikus üzenetként is értelmezhető. Természetesen itt a férje nem egy valóságos személy, hanem az ön személyiségének azt az oldalát jeleníti meg, amely az exéhez hasonló tulajdonságokka l bír. Ez az, ami esetleg problémát okozhat önnek, és az édesanyja ettől „szeretné megszabadítani.”
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #873 Rosta Erzsébet 2015-02-14 10:27
Kedves Bara! – Re: #866
Sokféle oka lehet annak, hogy a volt barátunkkal álmodunk, jelentése nagymértékben függ attól, hogy mikor kerül erre sor, és mi történik az álomban. Ha például ön éppen most kezdett el egy új kapcsolatot kiépíteni, lehetséges, hogy a pszichéje megpróbálja kiszelektálni a régi párkapcsolatábó l a pozitívumokat és a negatívumokat, annak érdekében, hogy az együttléte az új partnerével sikeresebb legyen. Vagyis - a jót megtartva, a rosszat eldobva - tanulhat abból, hogy az exével álmodik. Esetleg az is lehet, hogy a tudata alatt magát is hibásnak tartja a szakításban, és szeretne megszabadulni a „bűntudatától.” Az álmai tartalma alapján a legkevésbé valószínű az, hogy még mindig érzelmeket táplálna az exe iránt.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #872 Rosta Erzsébet 2015-02-14 09:50
Kedves Auri! – Re: #862
Mivel egyedi, és nem visszatérő rémálmáról számolt be, feltételezem, hogy nem depresszió okozza (okozta) a meglehetősen nyugtalanító álmát, melyben először egy hatalmas kígyót, majd sárkányszerű szörnyeket vizionál. Ez esetben az álmában megjelenő szörnyek arra utalhatnak, hogy eltúlozza a reális félelmeit, aggodalmait. Vagyis „meg kellene küzdenie velük”, azaz szembe kellene néznie azzal a problémával, ami elől menekül.
Az pedig, hogy - miközben a szörnyek fenyegették - valakik meglopták, a ki nem mondott érzéseiről árulkodhat. Gyakran olyankor álmodjuk ugyanis azt, hogy valamit elloptak tőlünk, amikor valamilyen rossz döntés, vagy elszalasztott lehetőség miatt sajnálkozunk. Ugyanez persze azt is jelezheti, hogy az érzéseink szerint valaki nem respektálja a tulajdonunkat vagy a méltóságunkat, az önzésében túl messzire ment. A semmiért szeretne valamit kapni tőlünk, anélkül, hogy a kisujját is megmozdítaná értünk, természetesnek tekinti, hogy segítsük, támogassuk őt. Lehet, hogy épp ez a valaki okozza a szörnyek által szimbolizált problémát.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #871 Rosta Erzsébet 2015-02-14 08:05
Kedves Tamás! - Re: #861
Sajnos nem sok jót jelent az álma, az ugyanis, hogy kihaltnak, sivárnak lát mindent, hogy egyedül érzi magát a világban, súlyos problémákat jelezhet az életével kapcsolatban. A legtöbb esetben az ilyen álom depressziós, reménytelen hangulatról árulkodik. Ez nem azt jelenti, hogy a dolgok nem mehetnének jobban, inkább arra utalhat, hogy ön érzi magát tehetetlennek, látja reménytelennek a helyzetét. Ezért nem is képes harcolni a jobb jövőjéért. Komoly baj akkor van, ha a való életében is ennyire sivárnak, elhagyatottnak érzi a környezetét, ha nincsenek barátai, embertársai, akiknek a segítségére számíthatna. Persze az is lehet, hogy csak átmeneti jellegű a rossz érzése, és – miként az időjárásban is – a ködös, borongós időszakot követően egyszer csak feloszlik a felhőzet és ismét kisüt a nap. A magánya sem biztos, hogy tartós, azért érzi ezt, mert egy új környezetbe került, vagy a barátai, ismerősei hagyták egy időre magára. Ez esetben idővel új barátokra, ismerősökre teszt szert, vagy hamarosan visszatérnek a régiek.
Az álma folytatásában arról is ír, hogy úgy érzi, mintha üldöznék, és megpróbál elmenekülni a fenyegető ismeretlen elől. Az ilyen álmokat rendszerint a mindennapjainkb an átélt szorongásaink okozzák. A menekülés egy ösztönös válasz a környezet „fenyegetésére. ” Azt kellene kiderítenie, hogy mi elől menekül. Létezik valaki vagy valami, ami konkrétan, fizikai létében, konkrétan fenyegeti? Sejti egyáltalán, hogy mi lehet a félelmeinek az oka, a mozgatórugója? Vagy esetleg - érzéseit az ismeretlen üldözőre kivetítve - elfojtott ösztönei, emóciói vagy személyiségének valamely oldala elől menekül? Jó lenne, ha kiderítené az „ismeretlen üldöző” kilétét, mert csak akkor szabadulhat meg tőle, ha harcol ellene, az álmában szembeszáll vele.
Mivel - mint írja - álmaiban többször is lassúnak találja magát a menekülésben, az az érzésem, hogy fizikailag és érzelmileg egyaránt fejlesztenie kellene önmagát. Az előbbiben a sportolás, az utóbbiban pedig a szociális kapcsolatok építése nyújthat segítséget.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #870 Rosta Erzsébet 2015-02-13 16:51
Kedves Lumia! – Re: #865
Jól látja, hogy az álmában a sivatagnak és édesanyja fuldoklásának lehet jelentősége, bár az utóbbi esetében inkább arra gondolok, hogy édesanyja a sivatagra jellemző extrém időjárási viszonyoknak „köszönhetően” kapkodta álmában a levegőt. Ezúttal a könyvében leírtakban lehet valami, ugyanis a sivatag elsősorban olyankor jelenik meg az álmunkban, amikor hiányát érezzük a barátságnak, nem kapunk elég tiszteletet vagy megbecsülést, azt realizáljuk, hogy nem szeretnek bennünket, vagy olyan értelmetlennek, haszontalannak látjuk a dolgokat magunk körül. Ez bizony jelentheti azt is, hogy fel kell számolnunk egy kiüresedett kapcsolatot, vagy éppen környezetváltoz ásra lenne szükségünk. Azonban meg kell jegyeznem, hogy a magány és a szociális elszigeteltség érzése mellett a sivatag – mivel a terméketlensége t szimbolizálja – utalhat a meddőségtől való félelemre is.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #869 Rosta Erzsébet 2015-02-13 16:15
Kedves Annamária! – Re: #854
Megvallom, alaposan elgondolkoztato tt az álma, már csak azért is, mert - mint írja - az utóbbi időben többször megtörtént, hogy valami felkavarót álmodott. Elsősorban azért kértem további információkat öntől, mert az ilyen álmoknak számos oka lehet. Nyugtalanító, felzaklató lehet például az álmunk, ha kritizáltak, megszégyenített ek mások előtt; ha rájöttünk, hogy akit eddig a barátunknak hittünk, ellenséges velünk; ha nem szeretjük a munkánkat, a munkahelyünket; ha megszakítottunk egy kapcsolatot vagy barátságot; ha csalódás ért bennünket; ha túl sok a stressz az életünkben; ha viszonzatlan a szeretetünk (szerelmünk); ha állandóan balszerencsések vagyunk; ha anyagi gondjaink vagy egészségi problémáink vannak; ha nincs, akiben igazán megbízhatnánk; ha attól félünk, hogy valami negatív dolog kiderülhet rólunk; ha gyászolunk; ha rossz előérzetünk van; ha úgy érezzük, hogy túlságosan kockázatos döntéseket kell meghoznunk … és még hosszan lehetne folytatni a sort. Szerencsére - legalábbis a privát mailben küldött kiegészítése alapján - nem kell különösebb rosszra gyanakodnom, sőt úgy is fogalmazhatnék, hogy talán nincs is probléma. (Bár azért nem zárható ki, hogy válaszomat elolvasva, esetleg más is az eszébe jut.)
Ami a konkrét álmát illeti, ha leegyszerűsítjü k a tartalmát, a középpontjában a természet áll. Életszerű és pozitív megközelítésű leírása alapján néha olyan érzésem volt, hogy egy ökológus vagy természetvédő álmát olvasom, ugyanis szinte minden részlete az élővilágról, az élet szeretetéről, a bioszféra iránt érzett felelősségéről, aggodalmáról árulkodik. Ezért úgy vélem, álmában nem a kolléganője kisleánya, vagy az ismeretlen, spicces benyomást keltő férfi, hanem ön és az önt „vendégül látó” ökoszisztéma, illetve ez utóbbi elemei: az erdei füves tisztás, a tisztavizű tó az élővilágával, a „segítséget kérő” kis fekete madár, a gyanúsan szelíd, majd nem sokkal később elpusztuló apró állatok az igazán fontos „szereplők.” Valószínűleg ezek hordozzák az álma szimbolikus üzenetét. A következőkben megpróbálom „őket” sorba venni.
A zöld fű - mely a tisztást borítja - álomban azt jelképezheti, hogy van egy olyan adottsága, képessége, amelyre mindig, minden helyzetben számíthat. Ugyanakkor álma a természet megóvását is szimbolizálhatj a. Másrészről a fű a termékenységet jeleníti meg. Ahol fű nő, az állatoknak van mit legelniük, továbbá ott más is megterem, vagyis a szárazságtól nem kell tartani. Azonban ezt a bőséget - akárcsak az egészséget - óvni kell. Az erdő, a tisztás szélén látható élénkzöld fák az életerőt demonstrálják, a föld a víz és az égbolt (levegő) egyesülését jelenítik meg. Fontos megjegyezni, hogy jól érzi magát ebben a miliőben. Itt azonban rövid időre megszakítom sort, ugyanis a részletesebben leírt álmában - még mielőtt a tisztás helyén a tó, a nád és a sás megjelent volna - elejtett egy mondatot, melyben arra utal, hogy „olyan a helyzet, mintha a kolléganőjét várnák.” Ez azért lehet fontos, mert nyugodtan (sőt vidáman töltve el az időt) várakozik. Ez azt sugallja, hogy nem türelmetlenkedi k, sürgeti a dolgokat, tudja és elfogadja, hogy mindennek eljön az ideje.
A következő kép - a tó a náddal és a sással - viszont már egészen mást jelent. Tavat látni álomban azt jelezheti, hogy az életünk olyan stádiumába érkezett, melyben nem várt események sora lehetséges. Ugyanakkor az álmunk arra is megadja a lehetőséget, hogy jobban megértsük és értékeljük önmagunkat. A tó ugyanis az érzésvilágunkat , imaginációinkat és egyéb belső erőforrásainkat szimbolizálja, melyeket úgy kell használnunk, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból. A tó vizének tisztasága azt jelzi, hogy a gondolatai, szándékai világosak és makulátlanok.
Nem igazán értem viszont - az ismét tisztásra váltó színen - az ön közelébe merészkedő kis fekete madárka (feketerigó?) esetleges üzenetét. Általában ugyanis akkor álmodunk fekete madarakkal, amikor a tudattalanunk ösztökél, vagy nógat valamire. Vagyis időnként előfordul, hogy érzelmi hullámok öntenek el bennünket, és az ezzel kapcsolatos szorongásunkat jeleníti meg a fekete madár. Erre utaló jeleket azonban nem nagyon találtam a privát levelében küldött részletes kiegészítésben.
Az álma befejező eseményét, vagyis a tömeges állatpusztulást pedig - legalábbis a leírtak tükrében –végképp nem tudom értelmezni, ugyanis a beteg, a haláltusájukat vívó vadállatok arra utalhatnak, hogy az álomgazda majdnem teljesen elvesztette a kapcsolatát az ösztöneivel. Az sem valószínű, hogy az álma - alternatív módon - azt jelezné, hogy megszabadult egy kellemetlennek tartott hajlamától, vagy esetleg a természettől való elszakadására utalna, nem hiszem, hogy valamilyen reményt keltő „dolog” (kapcsolat, remény stb.) végét üzenné, és az sem lehet helyes feltevés, hogy kiábrándult volna a világból. Talán annak lehet valami realitása, hogy - és itt természetesen megint az ön által leírtakra hivatkozom - hiányzik az életéből (vagy nem elég az életében) a természet, vagy sikeresen fékezi meg az olykor elszabaduló ösztöneit.
Végezetül annak alapján, hogy az álmából a tehetetlenség érzésével ébredt fel, olyan sejtelmem van, hogy valami mostanában nem úgy működik az életében, ahogyan azt megszokta. Talán kissé szorong a jövő miatt, és kevésbé kezdeményező, mint korábban, s ezért jelez a tudattalanja tehetetlenséget az álmával.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #868 Sárik Károlyné 2015-02-12 13:14
Üdvözlöm!
A segítségét szeretném kérni a furcsa álmom értelmezésében. Nem emlékszek teljesen az egész álomra,de a lényeg hogy édesanyámmal(ak i lassan 14éve meghalt) és a férjemmel(aki 10éve elhagyott és nem tartjuk a kapcsolatot) álmodtam.Édesan yám mindenáron viszonyt akart a férjemmel,elég erőszakos módon akarta megszerezni,a pénz miatt is..még akkor is ha jelen voltam az álomban.mire kiderült volma hogy sikerül-e neki elhóditani a párom,felébredt em.Mellesleg elég gyakran álmodok halott édesanyámmal.Kö szönöm ha segít kibogozni! Erzsike
0 #867 Judit 2015-02-09 09:23
Tisztelt Erzsébet!
Szeretném kérni, hogy segítsen értelmezi az álmaimat. A férfi a valóságban 14 évig volt a párom.
Az első (fél éve) álomban egy fehér ruhában mentem az utcán ami valahogy eltűnt rólam, és meztelenül voltam, sokan néztek, amíg a férfi a lakásából hozott egy fehér lepedőt és azzal takart be.
Ma éjjel a mi házunknál találkoztunk, veszekedtünk, hogy miért szakítottunk, most ő volt meztelen (de nem az ő teste volt, az biztos), majd a vízóraaknánkba ugrott le, és onnan beszélt hozzám, ott voltak a ruhái is a földön.
Köszönettel:
Judit
0 #866 Bara 2015-02-07 19:00
Tisztelt Erzsébet!

A segítségét szeretném kéri. Van egy személy az álmaimban, aki folyamatosan visszatér. Ez a személy a volt barátom, 9 hónapig voltunk együtt, 2 hónapja szakítottunk, és különböző időszakonként visszatér. Mindig másképp, volt, hogy verekedtünk, mármint én ütöttem meg, a napokban, csak eljött hozzám az álmomban és feküdtünk egymás mellett és beszélgettünk. De időszakosan visszatér. Az Ön értelmezése szerint miért lehet?
Hálás köszönettel! B
+1 #865 Lumia 2015-02-06 19:41
Kedves Erszébet!

Ismét volt egy furcsa álmom,szeretném megkérni,hogy fejtse meg nekem.A szüleimmel,a testvéremmel és a párommal egy sivatagban mentünk.Majd arra lettem figyelmes,hogy édesanyám elkezd fulladozni.Igaz ából,hogy utána mi történt vele,azt már nem láttam.Úgy gondolom,hogy ebbe az álomban,a sivatagnak és a fulladásnak lehet jelentősége.Ism ét elő vettem,a könyvemet,és azt írta,hogy a sivatag azt jelenti,hogy egy általunk fontos személytől,vagy egy helytől kell elvállnunk.Az ön értelmezése szerint mit jelenthet ez az álom?Köszönöm!
0 #864 Lumia 2015-02-05 06:10
Kedves Erzsébet!#841

Köszönöm a válasszát!
0 #863 Rosta Erzsébet 2015-02-04 17:17
Kedves Sweny! – Re: #860
Az álmát, miként az a legtöbb esetben jellemző, szimbolikusan kell érteni. Jelen esetben a befagyott tó jege a legfontosabb jelkép az álmában, mely ebben a kontextusban egyfajta biztonsági korlátot szimbolizál. Bár - mint írja - fél az álmában, a kisfiával mégis rámennek a jégre. A jég azonban – melyet biztonságosnak vélt – beszakad, és ráébreszti a sérülékenységér e. Ez metaforikusan talán azt sejtetheti, hogy valamilyen kockázatos dologba kezdhetett (vagy szeretne kezdeni), ami veszélyt jelenthet mindkettőjük, de különösen a kisfia biztonságára. Noha utánaugrik és megpróbálja kimenteni a vízből, az a tény, hogy idő előtt felébredt, azt jelzi, hogy lélekben nem készült fel a lehetséges következményekr e. Figyelmezetető az is, hogy a víz nem volt átlátszó. Ez ugyan nem szükségszerűen, de arra utalhat, hogy valami nyomaszthatja, és ettől meg kell szabadulnia, hogy tisztán láthasson. Végezetül az, hogy nem egy óriási vízfelület jege, hanem a közelükben lévő tóé szakadt be a gyermeke alatt, azt jelzi, hogy álmának nem általános, hanem személyes jellegű lehet az üzenete. Ezt viszont – a körülményei ismeretében – önnek kell megfejtenie.
Üdvözlettel,
Erzsébet
-1 #862 Auri 2015-02-03 17:51
Kedves Erzsébet !
Szörnyű álomban volt részem az éjjel, és nem tudom hova tenni a gondolataimban, ezért szeretnék magától segítséget kérni a dolog kapcsán. Az álmom:
A munkahelyemre tartottam, ami egyben a saját cégem is. Ahogy beléptem, láttam, hogy a járólap alatt mintha valami hatalmas kígyó kúszna. Nagyon megijedtem, és átfutottam a helyiségen az udvarra, hogy segítséget kérjek. Megtorpantam, amikor egy sikolyt hallottam a bejáratról, és ahogy visszamentem láttam csak, hogy az egész járólap ripityára van törve azon a részen amerre a kígyó haladt de a kígyót nem láttam konkrétan, csak tudtam, hogy ott van valahol. Amint kiléptem a bejáraton, a háztetőn három szörnyű lényt pillantottam meg, egy nagy-nagy madár-sárkány-s zerűt, és két kisebbet, amik pedig nagyon torz szörnyetegek voltak, mintha emberi fejük lett volna, pikkelyük ,tollazatuk. Mind feketék.
Valahova elindultam eztán, s amikor visszajöttem, a lények már nem voltak ott, az ablakok azonban betörve, és az áru egy része eltűnt.
Nagyon köszönöm válaszát előre is !
Szívélyes üdvözletem.
+1 #861 Tamás 2015-02-03 04:15
Üdvözlöm.
Családi házunkba vagyok egyedül, érzem csak egyedül vagyok a világon, bármerre megyek nem látok életet kihalt szürke minden. Érzem valami közeleg felém, elszívja a fényt sötét lesz a házban, szaladgálok kapcsolom a lámpát hiába olyan halványan ég semmi fény homály az orromig alig látok. Közzel jár hozzám elszaladnék túl lassú vagyok, nem találom a kijáratot, máshol zárva az ajtó, lábam nem éri a földet lebegni kezdek, kapkodom a levegőt megfolyt megfulladok! Tudom volt valami jellegzetes halk hangja közeledtének, nem tudom felidézni. Kiabálok mond ja meg mit akar, nem válaszol csak folyton közeleg felém. Több álmomba is mikor küzdök menekülök érthetetlenül lassú vagyok. Ridegség, reménytelenség, a világában.
0 #860 Sweny 2015-02-02 21:27
Kedves Erzsèbet!
Elég ijesztő álmom volt.....
A fiammal kisètàltunk a tóhoz ahol lakunk. Be volt fagyva és ràmentünk. Àlmomban is èreztem, hogy fèlek. Egyszer csak beszakadt a jèg a fiam( 2 eves)alatt èn meg utanna ugrottam, hogy megmentsem. A víz zöldes barnás színű volt. Nem volt àtlàtszò. Ès felèbredtem.... .
Azóta se tudom kiverni a fejemből ezt az àlmot.
Nagyon èrdekelne, hogy mit is jelenthet. Köszönöm a segìtsègèt.
0 #859 Rosta Erzsébet 2015-01-31 15:21
Kedves Bettina! – Re: #853
Álma alapján valószínűleg a valódi életében is türelmetlen lehet, hiszen végeredményben a „balesetet” a sorompónál való várakozás elkerülése érdekében tett manővere okozta. Az autó a szabadságot szimbolizálja, különösen a fiatalok számára. A szabadságnak azonban vannak korlátai, ezeket a többi érték jeleníti meg. Az álma esetében – az ön által helytelenül értelmezett szabadság miatt – az elütött kutya által szimbolizált lojalitás és hűség szenved sérülést. Érdemes lenne elgondolkoznia, mert a veszélyre figyelmeztető, lassításra intő parkolóőrt ellenszenvesnek találja, és a lelke mélyén a felelősségét sem igazán vállalja, csak a rosszalló megjegyzések, csúnya pillantások hatására kér elnézést. Az pedig, hogy a távozása előtt a gazdit menyasszonyi ruhában látja, különösen figyelmeztető, mert metaforikusan azt jelzi, hogy a türelmetlen idegesség mások életének egyik legszebb vagy legfontosabb napját teheti tönkre.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #858 Rosta Erzsébet 2015-01-31 15:06
Kedves Judith! – Re: #845
Rövid leírásából – az álmának lényegén kívül – csak annyit tudtam meg, hogy édesanyja régebben halt meg. Sajátmagáról, a jelenlegi életéről, a mostanában önt foglalkoztató esetleges problémákról sajnos semmit sem mondott el, pedig lehet, hogy az álma fontos üzenetet hordozhat az ön számára. Erre azért gondolok, mert az álma tudatosnak tűnik, a temetőben ülve valósággal várja a sírkő megmozdulását, illetve azt a pillanatot, hogy az anyukájával találkozhasson. És a következő pillanatban erre a „találkozásra” sor kerül. Bár paranormális dolgok történnek, a leírása mégis – mintha egy filmrendező rendezte volna – rendkívül képszerű. Bár elfelejtette, hogy mit mondott az édesanyja, a „tudattalanja megérthette az üzenetet”, mert a következő álomkép egy bölcsőt mutat, melyben egy kisfiú fekszik, anyukája ravatalozási ruhájába bugyolálva; jelezve, hogy az élet örök körforgás, a halálból új élet születik, a gyermek szülővé válik, vagyis az édesanyja szeretete önben, majd az unokájában él tovább.
Üdvözlettel,
Erzsébet
-2 #857 Rosta Erzsébet 2015-01-31 14:17
Kedves Dávid! – Re: #844
Abban, hogy az álmában a húgával csókolózik (pontosabban csókolózni tanítja) nincs semmi különös, sőt inkább arra utal, hogy igen szoros kötelék van önök között. E tekintetben még az is teljesen természetes, hogy az álma erotikus érzéseket vált ki önben. Ugyanakkor még véletlenül sem merülhet fel a pedofília vagy vérfertőzés lehetőségének a gondolata, hiszen még álmában is – amikor egyébként bármi megtörténhet – visszautasítja ezt.
A második álomkép, melyben különböző – először „sniperes majd sima fegyveres” – katonák „bőrébe ugorva” lövi az ellenséges katonákat, arra utalhat, hogy mostanában igen fontos döntést hozott, megszabadult valamilyen problémától, mely régóta nyomasztotta, vagy szakított a partnerével, akiben már nem volt semmi öröme. Lehetséges, hogy ezzel az érzelmileg felkavaró, nehéz döntéssel pontot tett életének egy szakaszára. Ugyanakkor ez harc az „ellenségeivel” (vetélytársaiva l, a céljainak elérését akadályozó személyekkel” való leszámolást (küzdelmet) is szimbolizálhat. Ebben a kontextusban a mesterlövész szerepkör az álcázást, a távolságot és a pontosságot jeleníti meg. Úgy mér „csapást” valakire, hogy az illetőnek fogalma sincs róla, hogy ki tette ezt vele.
A harmadik álomkép, melyben viszont önre lőnek, de nem találják el, egy olyan személyt vagy helyzetet jelképez, mely megpróbálja befolyásolni, irányítani az ön döntéseit.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #856 Judit 2015-01-30 19:09
Köszönöm szépen kedves Erzsébet,igen 3 gyermekem van 12-6-9 évesek,úgyhogy az unokák még messze vannak..köszönö m.:)
0 #855 Rosta Erzsébet 2015-01-30 14:55
Kedves Judit! – Re: #842
Bár a disznók szimbolikus értelmezése változatos - vagyis egyaránt lehet pozitív és negatív - a különféle kultúrákban (a muszlimoknál tisztátalan állat, Kínában és Koreában viszont a szerencse szimbóluma, de nálunk is mondják a szerencsés emberre, hogy „malaca van”), az ön álmában szeretetre vágyó, vidám és kedves kismalacok jelentek meg, ami egyértelműen a kedvező jelentés mellett szól. Az ősi egyiptomi, kelta és görög kultúrában a disznó a termékenység szimbóluma, ezért az egyik lehetséges értelmezés szerint a megjelenésükkel jelképezett jó szerencse terhességre, gyermek születésére utalhat. Viszont ha jól emlékszem, önnek már nagy gyermekei vannak, unokák pedig – ha csak nem szült egész fiatalon - még nem várhatók, ezért az álmának a másik lehetséges jelentését tartom valószínűbbnek. Ez esetben az önt körbefogó, simogatásra váró kismalacok a megnyugvását, a lelki békéjét jelzik. Emellett szólhat az is, hogy a nagymamája – akit 2013 őszén vesztett el – mosolyogva nézi a kedves jelenetet.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #854 Annamária 2015-01-30 13:53
Kedves Erzsébet!
Előre is köszönöm a figyelmét és segítségét!
Gyerekkorom óta nem igazán jellemző, hogy emlékeznék az álmaimra, viszont az utóbbi időben többször is megtörtént, hogy valami felkavarót álmodtam. Így történt most éjjel is, és ami fura, hogy most is szinte tisztán emlékszem az egészre, ezért is lettem kíváncsi, hogy vajon van-e jelentősége.
A sztori annyi, hogy egy erdei tisztáson ülök egy fa padon a kolléganőm 10 éves kislányával és kedélyesen beszélgetünk, mintha a kolléganőmet várnánk. Egyszer csak csatlakozik hozzánk egy idegen férfi, aki először nem is szimpatikus, mivel a szeméről úgy ítélem meg, hogy ittas kicsit. Aztán ahogy körbenézek a tisztás helyén már tó van, körülötte sás és nád, a tó vize olyan tiszta, hogy le lehet látni az aljáig. Gyakorlatilag a padon ülve mi is derékig a vízben ücsörgünk. Kellemes az érzés, nézegetünk egy nagy vörösszárnyú halat egész közelről. Aztán újra füves tisztáson ülünk, és szintén nagyon közel odajön egy sötét színű kismadár. Megörülök neki, le is fotózom a telefonommal párszor, a madár nem fél tőlem, sőt olyan közel jön, hogy megkocogtatja a csőrével a telefonomat, mintha jelezni akarna nekem valamit, amitől egy kicsit zavart leszek, rossz érzés tölt el. Aztán a tisztás szélén meglátok még más kis állatokat is pl. egy menyét félét, valami róka szerűt és még párat, amire már nem emlékszem. Az a furcsa, hogy egyáltalán nem menekülnek, ha közelítek, inkább az látszik, hogy valami nem jó nekik, mintha szenvednének. Azzal az idegen férfivel tanakodunk, hogy mi történhetett, mire valahonnét jön a felismerés, hogy talán megmérgezték őket, azért ilyen zavartak. Néznek rám az állatok kicsit kérdőn, mintha várnának tőlem valami segítséget, de én nem tudom, hogy mit tehetnék. Csak végignézem, ahogy egytől egyig összerogynak és kimúlnak. Nagyon felzaklatott és fel is ébredtem hajnalban, már nem is tudtam visszaaludni.
Ebben a kacifántos történetben szeretném kérni a segítségét!
Köszönettel,
Annamária
0 #853 Bettina 2015-01-29 00:12
Kedves Erzsébet,
Egy egèsz különös àlmom volt.. mèlygaràzsból indultam kifelè. Màr az autóban ültem, àm a kijàrathoz vezető sorompónàl vàrakozàsra kènyszerültem. Idegesnek èreztem magam emiatt, ezért megróbàltam a sorban előzni. Egyszer csak a parkoló őr lassítàsra intett fennhangon. Mivel azt hitte hogy csak a manőverem miatt bosszankodik ezért a gàzpedàlra lèptem. Abban a pillanatban hangos kiàltàst hallottam a parkoló őrtől (aki mellesleg egy unszimpatikus nő volt) hogy "stop kutya". a kutya az első kerekeim alatt volt, egy egèszen kis termetű szőrös teremtmèny. A kutyát megsebeztem, ràhajtottam az oldalàra. Hangos visìtàs hallatszott a kis lènytől, ès nagy sebességgel kirohant az autó alól egyenesen előre, majd elbujt. Ezt kovetoen rohant a kutyus gazdàja, az ölèbe kapta. Többen is oda gyülekeztek ès rosszalló megjegyzèseket tève csúnya pillantàsokat vetettek ràm. Gyorsan kipattantam az autóból. Ugyan magamban gondoltam, hogy a gazdi hibája, hiszen mèg csak póráz sem volt rajta, mègis sűrű bocsánatkérés közepette szaladtam a tömeghez Illetve a gazdihoz. A sajnálatomat làtvàn, mindenki megenyhült, majd nem haraggal elvàlva tàvoztam. Tàvozàsom előtt azonban mèg felfigyeltem hogy a gazdi menyasszonyi kontyban es menyasszonyi ruhában tartja a kiskutyát a karjaiban.
Kíváncsi vagyok hogy van e valami különösebb jelentse ennek az àlomnak. Vàlaszàt előre is köszönöm! Bettina H.
0 #852 kálmán judith 2015-01-28 16:17
Kedves Erzsébet.
Ne haragudjon h türelmetlenkedt em csak elég érdekes volr ez az álom számomra,és probálok arra gondolni h anyukám probál valamit üzzeni nekem.Nem eosszindulatból irtam sőt.....
Mégegyszer elnézést kivárom az ïrasat
A türelmesség nem az én erős oldalam :oops:
0 #851 Rosta Erzsébet 2015-01-28 12:53
Kedves Brigi! – Re: #826
Mivel a - #832 sorszámon feltett - kérdéseimre nem válaszolt, a sejtéseimre kell bíznom magamat. Ezek pedig (bár lehet, hogy tévedek) azt sugallják számomra, hogy az álmát nem szó szerint, hanem szimbolikusan kell értelmezni, vagyis nem arról van szó, hogy a közeljövőben gyermekvállalás ra készül, és az álma ezzel kapcsolatos bizonytalanságá t, esetleges aggodalmait fejezi ki. A csecsemő valami új dolgot (kapcsolatot, alkotó gondolatot stb.) jelképez az életében. Az, hogy terhes, arra utalhat, hogy valami újra vágyakozik. Mivel az újszülött kisfia nagyon kicsi, a megszületése idő előtti, vagyis a vágya előbb teljesül, mint ahogyan arra számított. Ez a dolog jó oldala. A rossz viszont az, hogy – ha csak nem kellően gondos és körültekintő – nem biztos, hogy sokáig örülhet neki. Ezt a bizonytalanságá t jelezheti, hogy a kisfia nem eszik sokat. Az pedig, hogy meg is mondja, mit gondol, arra figyelmeztet, hogy hallgatnia kell az „önben lévő gyermekre”…
0 #850 Rosta Erzsébet 2015-01-28 12:12
Kedves Judith!
Csodálkozom az újabb hozzászólásán, hiszen még 24 óra sem telt el az álma beírása óta. Ha jobban körülnéz az oldalamon, láthatja, hogy több témával foglalkozom, és az olvasóim nemcsak az álmaikkal kapcsolatban tesznek fel kérdéseket. Ráadásul az új írásaimra is sokan várnak. Egy-egy kérdés megválaszolása, álom megfejtése olykor hosszabb időt is igénybe vesz, az oldalam pedig egyedül én gondozom, csupán a férjem segítségére számíthatok. Arról nem is beszélve, hogy ön előtt hárman is várnak az álmuk megfejtésére.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #849 källmän Judith 2015-01-28 05:49
Kedves Erzsébet!
Várom mielöbbi válaszát,illetv e nem érdemes foglalkozni az álmommal? Mivel sajnos még nem kaptam rá választ,pedig várom nagyon mivel nem mindennap almodok ilyesmi féléket.Ne értse félre nem türelmetlenkede k egyszerüen kiváncsísag hajt.
Üdv
Judith
+1 #848 Dávid 2015-01-27 19:06
Kedves Erzsébet !
Igen van húgom , mivel az írásban is említettem , hogy a húgommal akkor azért én szerintem egyértelmű , hogy a valóságban is van már elnézést és meg amúgy 11 éves. Katonai kiképzésben még nem részesültem , de fiatalabb koromba álmodoztam arról , hogy nem lenne rossz elmenni katonának meg tényleg most , ahogy említem eszembe jutott , hogy pont a húgomnak is említettem valamelyik nap , hogy elmennék simán katonának lőni lőttem fegyverrel hát , hogy milyen céllövő lennék nem mondanám magam hű de jónak de hű de rossznak se ejtőernyő ugrást még nem hajtottam végre.
-2 #847 Rosta Erzsébet 2015-01-27 16:36
Kedves Dávid! - Re: #844
Mielőtt még hozzáfognék újabb álmai értelmezéséhez, némi információra lenne szükségem.
A valóságban is van húga, ha igen, hány éves?
Részesült katonai kiképzésben, lőtt életében fegyverrel (ha igen, jó céllövő?), végrehajtott már ejtőernyős ugrást?
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #846 källmän Judith 2015-01-27 12:18
Ne haragudjon ha egy picit,ertelmetl enre sikeeult de nem beszělem nagyon jól a magyart,várom válaszät.üdv
0 #845 källmän Judith 2015-01-27 11:12
Kedves Erzsébet
Mit jelenthet ez az álom?
Anyukam regebben meghalt, es azt almodtam h ulok a temetoben, es a padon ulve azt vartam h megmozduljon a sirko, erre elkezdett mozogni a sirko, es anyukam ott lebegett elottem. Valamit mondott, de nem emlekszem rá.
Utana egy szobában voltam, es volt benne egy bolcso, amiben volt egy fiukisbaba, ami olyan ruhaban volt, mint amilyenben anyukam el volt temetve.
Ez mit jelenthet?
Elore is koszonom, dicseretes a munkaja. :roll:
0 #844 Dávid 2015-01-27 05:23
Kedves Erzsébet!
Miért álmodok én olyat , hogy a húgommal csókolózok.
Körülbelül úgy történt az egész , ha jól emlékszem , hogy megmutattam neki hogyan kell csókolni és kicsit kínos kimondanom , de valahogy jó érzés is lett volna (?) , de ne már a húgommal tök undorítónak tartom.
Meg katonákról álmodtam még , hogy egy katona bőrébe voltam és ejtőernyővel a levegőben lőttem az ellenséges katonákat , majd mintha folyamatosan ugrottam volna más-más katona bőrébe és sniperes katona voltam legelőször , majd sima fegyveres. Meg még olyanra is emlélszem , hogy egy épületbe mintha a volt osztálytársam még általánosba volt nem tudom , hogy hány éve de kb 8 éve volt és rám lőtt de nem talált el , mert befeküdtem egy fotel mögé és úgy , hogy már előtte elkezdett kergetni. Előre is köszönöm a válaszát
0 #843 Rosta Erzsébet 2015-01-26 15:57
Kedves Davyd! – Re: #836
Az első álma viszonylag jó jelentésű, mert az, hogy ajándékot kap, arra utal, hogy uralja az érzéseit. Ugyanakkor van egy olyan olvasata is, hogy bátorítást vár másoktól. A folytatás, melynek során csókot is kap az ismeretlen nőtől, azt jelzi, hogy hozzáfogott önmaga felfedezéséhez.
A második - a vérző ínyéről szóló - álom viszont kevésbé örömteli, ugyanis eszerint az érzései a tudata azt sugallják, hogy valakik rosszat akarnak Önnek.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #842 Judit 2015-01-25 09:58
Kedves Erzsébet.

A következőt álmodtam,otthon voltam abban a házban ahol felnőttem,és az udvaron voltam és 5 vagy 6 db fekete kismalac odajött hozzám és mind ugrált rám azt akarták hogy simogassam meg őket,én mindet simogattam,és közben nevettem hangosan és beszéltem hozzájuk,de sehogy se akartak elengedni minél jobban mentem volna el tőlük annál jobban ugortak a lábamra mintha nem akartak volna elengedni,nagyo n aranyosak voltak,és egyáltalán nem röfögtek,inkább csak a fejükkel jelezték hogy simogassam őket,és közben a halott nagymamám is ott volt velem de ő nem csinált semmit csak mosolygott és nézet minket aztán felkeltem...
Szeretném megtudni mit jelent ez az álom?

Köszönöm szépen előre is.:)
0 #841 Rosta Erzsébet 2015-01-24 12:02
Kedves Lumia! – Re: #840
Leveléből csak azt tudom, hogy a telefonról és a kerékpárról mit olvasott, ezekkel kapcsolatban erős kétségeim vannak. Már csak azért is, mert a telefon legfontosabb szimbolikus jelentéséről, a kommunikációról egy szót sem írt a könyve. Arról nem is beszélve, hogy mást jelent szimbolikusan a vonalas telefon, mást a mobil és megint mást az okos telefon. Megkülönböztete ndő a telefonkészülék től a telefonálás, ez utóbbi esetében nem mindegy, hogy kivel beszélünk, ki kezdeményezte a hívást, felveszik-e a telefont, megszakad-e vonal, és az is nagyon fontos, hogy miről szól a beszélgetés. Az, amit a könyv ír, látszólag meggyőzően hangzik (és bizonyos kontextusokban akár igaz is lehet), de a leírt álmából ez nem következik.
A kerékpárról leírtakat viszont csak akkor tudom, mint értelmezési lehetőséget elfogadni, ha férfi az álomgazda, és kétüléses kerékpárról (tandemről) van szó.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #840 Lumia 2015-01-24 10:28
Kedves Erzsébet!

Amit olvastam a könyvben a liftről és a telefonról,azok helytállóak ön szerint?Vagy összeségében már mást jelentenek?
Köszönöm a segítséget és a válaszát!
0 #839 Rosta Erzsébet 2015-01-23 14:48
Kedves Dávid! – Re: #828 - álom
Többször is elolvastam az álmát, de számos részletét nem tudom értelmezni. Azt még kitaláltam, hogy amikor az ínről ír, az ínyre gondol, a „befelé” és a „felfelé” ugyanazt jelentik, és az is valószínűsíthet ő, hogy a felső fogsoráról van szó, az viszont továbbra sem világos, hogy mit ért azon, hogy a foga befele kezdett nőni, mit látott, amikor a tükörbe nézett. Kezdett felhúzódni a foga az ínyébe? Esetleg a gyökere indult növekedésnek? Nagyobb, vagy kisebb lett a fogai látható – ínye által nem takart – része? Azt sem értem, hogy az „első” (gondolom elülső) – a félig pótolt – foga miként „nőhetett fel” hátul. Jó lenne, ha azt is elmagyarázná, hogy mit ért az orr és a szájpadlás közötti rés „feltörésén”, mi a két fog „összekapcsolás a”, illetőleg az azt körbehatároló „nem-tudom-mi”, amiről „valami védőburokszerűs éget” szedett le. És természetesen az sem mellékes, hogy mivel (a kezével, vagy egy fogóval) húzta (tépte) ki a fogait. És még folytathatnám sort, de úgy gondolom, hogy a kérdéseim teljesen fölöslegesek, és a válasszal sem kell fáradnia, mert álmának a lényege annyiban foglalható össze, hogy az anyai nagymamájától kapott valamilyen tablettát, aminek a lenyelése végeredményben – ha jól számoltam – két fogának az elvesztését eredményezte. Ezért inkább javasolom a „Mit jelent a fog elvesztésének álma?” című írásom elolvasását.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #838 Rosta Erzsébet 2015-01-23 13:45
Kedves Enikő! – Re:#816
Álmai között - bár a tartalmuk egészen más - valóban szoros összefüggés lehet. Sőt, valószínűleg történhetett valami az életében, esetleg nehéz percei (órái, napjai) lehettek mostanában, hogy egymásután két ilyen „kellemetlen” álma volt. Mivel önmagáról, az életéről, az esetleges problémáiról, a gondolatait foglalkoztató kérdésekről semmit sem írt, álmaiból a legfontosabb mozzanatot, a túlélést emelném ki. A két álma számomra azt üzeni, hogy - bár követ el hibákat – jól tudja kezelni a krízis helyzeteket…
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #837 Rosta Erzsébet 2015-01-23 13:17
Kedves Lumia! – Re: #815, #824, #825
Bár most már vannak sejtéseim, sajnos a kiegészítések után is csak nehezen áll össze álmának az üzenete. Ami az álmát leginkább jellemzi, az az ön látszólagos „céltalansága”, tanácstalansága . Talán fontos lehet, hogy nem várja meg a karácsonyfával az udvarra leküldött párja visszaérkezését , hanem a kerékpárjával a liftbe száll. Ez arra utal, hogy biciklizni készül, méghozzá egyedül. Eszerint - bár lehet, hogy még nem tudatosult teljesen magában - ki nem mondottan valószínűleg úgy érzi, egy kis időt kellene szentelni önmagának, hogy enyhüljön lelkében a feszültség. Viszont nem lehet igazán biztos a dolgában, mert a tudattalanja a földszinten egy helyiségbe irányítja, ahonnan telefonon felhívja a testvérét. A telefonbeszélge tés tartalma ugyan nem ismert, ám maga a hívás ténye azt jelzi, hogy tanácsra lenne szüksége, szeretné a problémáját megosztani valakivel, akiben megbízik, aki közel áll önhöz. Egyedül azt nem értem, hogy miért nem a halott nagymamájához fordult segítségért, ugyanis a halott nagy szülök - azon kívül, hogy hiányoznak számunkra - általában olyankor szoktak megjelenni az álmunkban, amikor változás előtt áll az életünk, és tanácsra lenne szükségünk. Miután a telefonálás befejeztét követően megváltoztatja eredeti szándékát, vagyis visszaszáll a liftbe, és ezzel a halott nagymamája is egyetért, hiszen önnel tart, arra gondolok, hogy a környezetétől nem kap az elképzeléséhez támogatást…
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #836 Davyd 2015-01-22 23:35
Szép jónapot kedves Erzsébet!
Egy álmomat szeretném felidézni!
Azt álmodtam, hogy apámnál vagyok, és születésnapi ajándékként - amire már régóta vágyok - Zámbó Jimmy lemezét kaptam, de nem tőle, hanem egy nőszemélytől, és miután átadta nekem, megcsókolt, én meg vissza!
Magát a nőt nem ismertem, picit fura kinézete volt!
Mit takarhat ez az álom?
Ja és még valami, ezt kb. 1 hónapja álmodtam: Álmomban vér folyt a fogamból, odaraktam a fehér lepedőt és tiszta vér volt.
Ettől félek. Ez rossz?
Üdv:. Davyd
0 #835 Lumia 2015-01-22 23:00
Kedves Erzsébet!

Bővebben kifejtettem az álmot ahogy kérte,az enyémre nem tetszett válaszolni.Megk öszönném ha valamit írna.:)Köszönöm !
0 #834 Rosta Erzsébet 2015-01-22 16:30
Kedves Dávid! – Re: #828 „álmos” könyv
Az álomfejtés témakörében elsősorban angol nyelven vannak jó könyvek, a magyarul megjelentek közül az alábbi műveket ajánlhatom:
Pamela Ball: Az álmok enciklopédiája (Sziget Könyvkiadó, 2010)
Verena Kast: Álmok (Európa Könyvkiadó, Budapest, 2010)
Carl Gustav Jung: Az ember és szimbólumai (Göncöl Kiadó, 2000)
Sigmund Freud: Álomfejtés (Helikon Kiadó, 1985)
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #833 Rosta Erzsébet 2015-01-22 15:52
Kedves Thyline! – Re: #827
Mivel - mint írja - a párjával tervezik a gyermeket, egyáltalán nem meglepő, hogy szüléssel álmodik. A korábbi álma miatt sem kell különösebben aggódnia, ugyanis az első szülés előtt - de különösen a terhesség első trimeszterében - nem ritka, hogy a gyermekét váró (vagy a gyermek után vágyó) leendő anya álmában kisállatoknak ad életet. Ebben nincs semmi rossz, ugyanis csak a megszületendő gyermekei egészsége iránt érzett aggodalmát fejezi ki. Az ikerszülés álmáról azt mondják, hogy az anyaságra való felkészültség jele. A második álma pedig - melyben egészséges fiúgyermeknek ad életet - kifejezetten örömtelinek tekinthető. Ez esetleg már azt is jelezheti, hogy megfogant önben a baba.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #832 Rosta Erzsébet 2015-01-22 13:23
Kedves Brigi! – Re: #826
Bár látszólag nem túl bonyolult, rövid álmának - a körülményektől függően - többféle jelentése is lehet, ezért jó lenne, ha kiegészítené a leírását. Mindenekelőtt arra lennék kíváncsi, hogy van-e már gyermeke, ha nincs, tervez-e, vagy vágyakozik-e rá, illetőleg szülőképes korban van-e. Az is érdekelne, ha egyáltalán megválaszolható , hogy az álmában természetes módon (művi segítség nélkül) szült-e, és normális időben született-e a kisfia, valamint bármi más, amit esetleg fontosnak tartana megemlíteni.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #831 Rosta Erzsébet 2015-01-22 13:18
Kedves Niki! - Re: #829
Mivel - azon kívül, hogy a korábbi párjával szakított - semmit sem írt magáról, sajnos nem tudok igazán személyes értelmezést adni az álmának. Az azonban, hogy álma kezdetén egy kellemesen meleg szobában van, ahol a kandallóban ropog a tűz és lángok fénye mindent bevilágít, azt sugallja, hogy szeretne valakihez tartozni, családot építeni, otthont teremteni. Ebből a vágyából próbálja az exe „visszarángatni ”, ám a visszaút már nem létezik. Az a tény, hogy mostanában a tűz (gondolom, nem tűzvészről van szó) mellett a temetés a visszatérő eleme álmainak, szimbolikusan azt üzeni, hogy eltemette, vagy el kellene már temetnie a múltját, és helyet kellene engednie az életében, érzelmeiben az újnak.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #830 Rosta Erzsébet 2015-01-22 12:14
Kedves Violet7! – Re: #823
Mivel az újabb álma feltételezhetőe n összefügg az előzővel (#813), a leírását úgy értelmezem, hogy a most xz-vel jelölt fiú, azonos a #813-as álmában xy-nal jelölt „reménytelen” szerelmével. Az akkor elmondottakat is szem előtt tartva, jelenlegi álmának kettős üzenete lehet. Az egyik az, hogy - egyfajta önigazolásként, vagy utolsó próbálkozásként - próbálja meg féltékennyé tenni xz-t; a másik pedig (és ez van inkább összhangban a #813-as álmával), hogy ideje túllépnie xz-n. Arra viszont, hogy valóban a most xy-nal jelölt fiúra lenne-e érdemes hajtania, nem ad választ az álma.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #829 Niki 2015-01-22 09:18
Tisztelt Erzsébet a segítségét kérném
Egy kandallótól meleg házban voltam ropogott a tűz és jó meleg volt bent , bevilágította a szobát a fénye.
Majd a volt párom azt mondta ,hogy el kell menyünk vissza kell menyünk , ekkor már egy földes útkereszteződés ben álltunk . Mondtam neki ,hogy nem erről jöttünk hanem a másik irányból de mire hátra fordultam addigra a másik út eltűnt, ő meg csak győzködőt ,hogy nem nem onnan hanem a másik úton jöttünk. Mondtam neki ,hogy eltűnt az út , ő válaszolt ,hogy tudja ,de ne aggódjak mert az számít ,hogy velem van. Mondtam neki ,hogy nem akarok vissza menni inkább menyünk vissza a házba mert ott jó, mire közölte ,hogy de muszáj mennünk ,vissza kell menünk az úton ,de ígéri ,hogy vissza fogunk jönni a házba. Azóta nem álmodtam vele , de mindig vissza térő elem a tűz az álmaimban és a temetés.
0 #828 Dávid 2015-01-21 17:41
Kedves Erzsébet !
Olyan szinten hülyeséget álmodtam , hogy nem is tudok szinte erre mit mondani. Azt álmodtam , hogy a mamámnál voltam ( anyukám anyukája ) és a lakása kicsit valahogy teljesen máshogy nézett ki , mint valóban leginkább a konyhára és a hálószobára célozva meg még talán az előszoba. És nem is tudom legelőször mintha valami miatt lecsesztem volna , hogy miért akarja ezt velem tenni, csinálni márt annyira nem emlékszem rá azt hiszem mintha talán valami kaját adott volna és a - miatt szóltam rá fellengzősen , majd ha jól emlékszem utána adott nekem valamiféle tabletta szerűséget azt hiszem egy kapszula volt és amint bevettem egy pár fogam elkezdett befelé vissza fel fele az inba "nőni" , mert a tükörbe is néztem és viszont történt olyan is , hogy az első fogam , - ami a valódi életben persze félig pótolt fog mert egyszer baleset közben letört róla darab , hogyha számítana is ez valamit , - hogy az álomba most ez a fogam is ugyan úgy félig pótolt lett volna nem tudom , ez is elkezdett fel fele nőni , de amint ez felment az ínembe és ennek egy kis fájdalmát éreztem is volna nem is az , hogy nagyon fájt de kissé kellemetlen volt és amint ez felnőtt hátul ezzel párhuzamosan jött kifele egy másik fog és ahogy ezt a másik fogat húztam ki azzal együtt húztam azt a fogat , ami nőtt elöl befele és most jön egy kis morbid része a történetnek , ugye ahogy húztam kifele a fogamat és ezzel együtt az elsőt is mintha feltört volna az orrom és a szájpadlásom közti rés vagy mintha egy kis lyukat vájtam volna ezzel és először valami védő burok szerűséget szedtem le erről ami körbe határolta ennek a két fognak az " összekapcsolásá t " nem tudom , - ezt félre dobtam - , majd folytattam a " fogak húzását " és hát egyszerűen kitéptem ezt a kettő fogamat. És körülbelül ennyi volt az egész , majd azt hiszem utána keltem fel, meg hát persze az alap , hogy vér is volt . Megjegyzésként nem tudom mennyire számít , lehet számít valamit , hogy az álom után lévő nap délután itthon mintha valamiféle változást éreztem , hogy változáson mennék keresztül majd keresztül , meg néha - néha kicsit az a " folyton gondolkodó , elmélkedő " típus is lennék hátha személyiségben ez is számítana valamit. Meg amúgy van nekem itthon álmos könyvem elég régi Hanns Kurth-tól 1991-es és hát , hogy is fogalmazzak , vannak benne olyan dolgok amik még a mai álom/álmok fejtése néhol igazak és hát szerintem meg vannak benne olyanok is amik már annyira nem lennének hivatalosak , hogy ön szerint melyik az a fajta álmos könyv ami a mostani " századra " / időre lenne érvényes vagy pontosabb meghatározások lennének benne , majd legyen szíves erre is válaszolni előre is köszönöm szépen a válaszait.
0 #827 Thyline 2015-01-20 08:10
Kedves Erzsébet!
Pár hete azt álmodtam, hogy 4 gyermeknek adok életet, egy szobában guggolva. Ez a négy gyermek az álmomban végül kisnyulakká változott.
Tegnap éjjel ismét azt álmodtam, hogy gyermeket szülök. Otthon nyugodt körülmények között adtam életet a gyermeknek, a húgom is velem volt. Fájt a szülés, de minden pillanata boldogsággal töltött el. Amikor megszületett az orrából a számmal szívtam ki a váladékot, utána sírt fel. Simogattam, szeretgettem, majd a húgom kérdezte, hogy fiú vagy lány. Akkor megnéztem és láttam, hogy fiú és mondtam a húgomnak, hogy Patriknak fogják hívni és boldog voltam...retten tő boldog.
Tudni kell, hogy párommal tervezzük a gyermeket és azt is, hogy ha fiú lesz, Patriknak szeretném hívni.
Kérem, ha ideje engedi, írja meg,mit jelenthet az álmom. Köszönöm!
0 #826 Brigi 2015-01-20 08:05
Nagyon furcsa álmom volt. Terhes voltam, láttam magam pocakosan oldal nézetből, szültem, kisfiú született, elsőre olyan kicsinek láttam mint egy plüss játék baba, asztalra rakták de nem sírt fel, mondom valakinek hogy miért nem sír fel? majd meghallom hogy él, kezembe veszem szoptatom mindkét mellemre ráteszem, nem eszik sokat, és elfordul, azt mondja a baba, hogy nem vagyok éhes. Olyan különösnek találom, mondana valamit mit is üzen?
0 #825 Lumia 2015-01-19 13:15
Kedves Erszébet!

Egy kérdésére nem válaszoltam,ami kor azt kérdezte,hogy milyen érzéseim voltak az álom közben.Úgy jellemezném,hog y furcsa.Más szavakat nem tudok rá találni.
0 #824 Lumia 2015-01-19 05:50
Kedves Erzsébet!

Köszönöm a gyors válaszát.Megpro bálom részletesebben leírni az álmot,visszaeml ékezve még egy dolgot kihagytam ami az álomban szerepelt.Az álom úgy kezdődött,hogy a páromat megkérdtem,hogy vigye le a karácsonyfát az udvarra,majd én utána mentem,de úgy hogy egy kerékpárral szálltam be a liftben,majd ugyan abban az épületben,ahol voltunk,leértün k a födszintre és egy helyiségben mentem,ahol ott volt a halott nagymamám,majd felhívtam a testvéremet telefonon,a beszélgetésre már nem emlékszem,majd elköszöntünk egymástól,és a nagymamámmal beszálltunk a liftben,ami a 3. emeleten megállt.Sajnos a dobozra és a papucsra nem emlékszem,milye n összefüggés volt,arról csak annyi rámlik,hogy szerepelt az álomban..A telefonról azt olvastam egy könyben mint szimbolum,hogy valami miatt már jó ideje aggodunk,nagyon félünk a kudarctól és a visszautasítást ól,ezért amennyire várjuk nem is akarjuk,hogy eljusson hozzánk a hír.A telefon azt is jelzi álmunkban,hogy egy kapcsolatunknak jót tenne,ha rövid időre elszakadnánk egymástól.A távolság hatására visszatérne a régi intenzítása,ism ét nagyon boldoggá tenne.A kerképárra pedig azt írta,hogy állandó partnerra teszünk szert,aki tűzen,vízen keresztül követ minket.
Egyébként egy állást pályáztam meg nem régen és a párom külföldi munkára készül.Remélem így már jobban összetudja rakni a képet.Még egyszer köszönöm!
0 #823 Violet7 2015-01-18 20:32
koszonoma válaszát.. :) :-) tegnap viszont még egy érdekes álmom volt.. vagyis igazából nem érdekes de azért kíváncsi vagyok a jelentésére.. álmomban olyan volt mintha egy másik suliba lettünk volna de az osztály ugyanaz volt. A fiuk megint elkezdtek idegesíteni.. kozben beszálltam egy liftbe és ott volt xy aki a volt padtársam és nagyon jól osszehaverkodtu nk, de vele voltak a haverjai akiket ki nem álhatok.. a lényeg hogy amikor bemetem a terembe már bent volt a tanár és nem találtam a székem.. és egy pillanatra arra a fiura néztem akibe szerelmes vagyok (nem tudom hogy miért talán csak osztonosen) és mikozben a székemet kerestem valahogy kozben a volt padtársam újra a padtársam volt és véletlenül mikozben a székemet kerestem órán mikozben felálltam valahogy megbotlotam vagy nem tudom hogyan de xy olébe kerültem. xy-ról azt kell tudni hogy egy kicsit talán az esetem. és én fel akartam álni de aztán a tobbiek elkezdtek nevetni és valami olyasmit mondtak hogy ideje volt mrá hogy osszejojünk. én rogton arra a fiura néztem akibe egy jó ideje már szerelmes vagyok (xz )csak ő nem szeret és ő mégis olyan furán viselkedett mintha féltékeny lett volna de aztán azt mondtam magamba hogy talán jobb is így és xy-ra néztem mikozbe még mindig az olében ültem és ahogy egymásra nézünk és mosolyogtunk rogton olyan volt mintha egymás gondolatába olvastunk volna.. és fent tartottuk a látszatot hogy járunk.. aztán szünetbe titokba megbeszéltük az egész dolgot méghozzá a liftnél és jottek a haverjai és én ettől totál ideges lettem.. aztán el is indultam a folyosón és oszefutottam két osztálytárssal akik szintén osszejottek és azt magyarázták hogy ők már rég észrevették hogy lesz koztunk valami xy-nal de azt is észre vették hogy valami érzelem kot xz-het is. és azt mondták hogy jól dontottemés aztán elmentek.. most így ennyi jutott eszembe az álmomból.. az az igazság hogy valóban már egy ideje foglalkoztat xy mert tényleg kezdem megszeretni de még xz-t is szeretem.. .halgassak az álomra? vagy mit jelent az álom?
0 #822 Rosta Erzsébet 2015-01-18 17:06
Kedves Attila! – Re: #812
A természeti katasztrófák - így az árvizek is - fékezhetetlen erőket képviselnek, melyek gyakran reménytelen helyzetbe taszítják az áldozataikat. Ezért, ha valaki áradással álmodott (és ennek nincs konkrét oka), elsőként arra kell gondolnunk, hogy valamilyen elviselhetetlen stressz érhette, amitől érzelmileg kontrollálhatat lan helyzetbe került, s az álma ezt a kétségbeesett szituációját tükrözi vissza. Ön azonban - bár az elején megijedt a hömpölygő víztől - az álma során nyugodt marad, amit aztán később az események folytatása is igazol. Ez azt sugallja, hogy - noha lehetett valami a közelmúltban, ami érzelmileg jelentősen megterhelhette - túltette magát a nehézségeken, győzedelmeskede tt a problémák fölött. A mélyből feltörő szennyet magával ragadó ár lelki megtisztulást szimbolizál. Az álma végén látott színes kisállatok - melyeket a kedves ismerőse mutatott meg önnek - azt jelzik, hogy uralkodik önmagán, de arra is utalhatnak, hogy szeretetre és elfogadásra vágyik.
Üdvözlettel,
Erzsébet
-1 #821 Rosta Erzsébet 2015-01-18 16:14
Kedves Violet7! – Re: #813
Sok igazság van abban, amit az álma végén ír, vagyis gyakran előfordul, hogy az álmaink direkt módon fejezik a vágyainkat, legmélyebb érzelmeinket, a személyiségünk titkolt, elfojtott oldalait. Vagyis lehet az álmának egy olyan direkt olvasata is, hogy - mivel reménytelennek látja a szerelmét - nincs értelme az életének, ezért az álmában, ahol kevésbé vannak a tudatának a kontrollja alatt az események, öngyilkosságot kísérel meg. Én azonban - figyelemmel a leírása részleteire (az öngyilkosságot gyávaságnak véli, az utóbbi időben magas épületekről, magas dolgokról álmodik) - inkább arra gondolok, hogy az álma akár pozitívan is értelmezhető, mert a tudata alatt eljutott arra a pontra, ahol már belátja, hogy véget kell vetnie „addikciójának” , vagyis tudatosan választja ezt a drasztikus megoldást. Úgy is fogalmazhatnék, hogy elege lett a frusztrációból, a reménytelenségb ől, és készen áll az érzelmi, pszichológiai és spirituális megújulásra.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #820 Rosta Erzsébet 2015-01-18 14:29
Kedves Dávid! – Re: #810
Bár valószínűleg az is jelenthet valamit, hogy az álma elején nem a ritkán látott „unokatesóival” , hanem a kutyájukkal „kommunikál”, inkább az önre vasmacskával támadó idegen férfival folytatott „küzdelme” érdemel figyelmet. A történtek azt jelzik, hogy veszélyhelyzetb en képes megvédeni önmagát, de úgy is fogalmazhatnék, kellő kurázsival bír, hogy szembenézzen a problémákkal.
Üdvözlettel,
Erzsébet
-1 #819 Rosta Erzsébet 2015-01-18 14:25
Kedves Amira! – Re: #814
Elég szűkszavú volt, így nem vagyok könnyű helyzetben. Abból azonban, hogy az álma visszatérő jellegű, és nyugtalanítja, arra gondolok, hogy szívesen megszabadulna tőle. Mivel az álmában egy harcoló nőt testesít meg, van egy olyan üzenete az álmának, hogy képes szembeszállni élete kihívásaival. Ugyanakkor azt is jelezheti, hogy azt érzi, valaki méltánytalanul bánik önnel, ezért harcolnia kell az igazságáért, valamint hogy megvédje önmagát.
Ám hiába elszánt és bátor, mindig ugyanaz a végkifejlet: fogságba esik, és válogatott kínzásoknak vetik alá. A visszatérő tortúrával - amit a leírása szerint gyakran „át kell élnie” - a tudattalanja egyértelműen azt jelzi, hogy elfogadhatatlan helyzetben van, és talán még nem is látja, milyen ártalmas lehet ez önre. Végezetül - bár ez a bevezető mondata alapján kevésbé valószínű - lehet az álmának egy olyan alternatív olvasata is, hogy titkon szadomazochista vágyakat dédelget magában.
Üdvözlettel,
Erzsébet
+1 #818 Rosta Erzsébet 2015-01-18 14:07
Kedves Lumia! – Re: #815
A meglehetősen röviden leírt álmának sokféle különböző értelmezése lehet, különösen annak tükrében, hogy álmában az egymást követő történések, illetve a felsorolt tárgyak között nem látszik a kapcsolat, és az sem derül ki, hogy miként - pozitív vagy negatív érzésekkel - élte meg az álmát. Azt sem ártana tudnom, hogy az elmúlt időszakban történt-e valami az életében, ami fontos az ön számára. A történetet elemezve annyi rajzolódik ki, hogy álmában valószínűleg kerékpározni készült, ám ez az ismeretlen helyiségben folytatott, és végezetül félbeszakadt telefonbeszélge tés után (vagy hatására) meghiúsult, mert visszaszállt a liftbe, ami a 3. emeleten megállt. Ebben a kontextusban a liftnek nincs közvetlen jelentősége. (A dobozról és a papucsról úgyszintén nincs sok értelme beszélni, mert az esetleges jelentésük szimbolikus értelmezéséhez tudni kellene, hogy miként jelentek meg az álmában.) Mindezek figyelembevétel ével a kerékpár és a telefonbeszélge tés az, ami igazán fontos lehet az álma jelentése szempontjából. Az a tény, hogy valahová biciklizni készült, azt jelzi, hogy több szabadidőre és rekreációra, illetőleg némi „lassításra” lenne szüksége. A szándék talán meg is lenne önben, azonban valamilyen külső vagy belső erő meghiúsítja ezt. A megoldás kulcsa a telefonbeszélge tés lehet.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #817 Rosta Erzsébet 2015-01-18 12:35
Kedves Magdi! – Re: #811
Mivel semmi olyan információt nem közölt, mely szerint bármilyen oka is lenne a fia elvesztésétől tartania, az álmát nagy valószínűséggel nem szó szerint, hanem szimbolikusan kell értelmezni. De még így is több lehetséges jelentése van az álmának. Jelezheti például azt, hogy mostanában túl sok terhet vett a vállára, s ezért elhanyagol valakit, aki a gondozására szorulna. A gyermek elvesztése a remény elvesztését is jelképezheti, illetőleg arra utalhat, hogy a „dolgok” mostanában nem úgy alakulnak, ahogyan azokat eltervezte. Végezetül az is fontos lehet az értelmezés szempontjából, hogy a jelenleg 35 éves fiát az álmában 4-5 évesnek látja. Ez utóbbi azt sugallja a számomra, hogy attól fél, a fia már igényli úgy a szeretetét, a gondoskodását, mint régen. A tudata alatt talán azt szeretné, ha még mindig igényelné a segítségét, támaszkodna önre.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #816 Enikő 2015-01-18 11:18
Kedves Erzsébet!

Egymást követően álmodtam két számomra elég kellemetlen álmot. Az egyikben egy autót nagyobb, három személyeset vezettem, velem volt az öcsém és a kis unokatestvérem, mindkettőjüket nagyon szeretem. Autópályán mentünk, de a két rész nem volt egymástól elkülönítve, és bejött a mi sávunkba szembe egy kamion hirtelen nagyon meglepődtem és ki akartam kerülni, de rossz döntést hoztam és frontálisan neki mentünk. Éreztem az ütközést és elsötétült minden. Majd utána egyszer csak megint láttam. Mindannyian egy karcolás nélkül megúsztuk, lehet, hogy ez azért van, mert itt egy kicsit felriadtam és nem akarta elfogadni a tudatom azt, hogy meghaljak. De közben végig az öcsém és uncsitesóm miatt aggódtam.

A másik álmomban, meg a kollégiumunkat veszély fenyegeti, tudjuk h meg akarják támadni. Próbálunk minél jobb fedezéket találni. Ez utólag kiderül, hogy nekem eléggé rosszul sikerül, ugyanis megtámadnak, nem látni, hogy honnan, de lőnek ránk, és én folyamatosan érzem ahogy eltalálnak végig az oldalamon a hátamon, már szinte alig kapok levegőt, és próbálok minél jobban elrejtőzni, de egyszer csak elsötétül minden. Itt is egyszer csak megint újra "játékban" vagyok. Akik láttak, mind nagyon csodálkoznak, hogy hogy éltem túl, mert nagyon nagyon véreztem, meg mindenki elkönyvelte, hogy meghaltam. Ehhez képest én tisztának és ahhoz képest, hogy meghaltam egy pillanatra egész fittnek érzem magam. Nagy nehezen elérem anyukámat, aki nagyon meglepődik , sajnál is, de nem pontosan azt a reakciót kapom tőle, ami úgy igazán jól esne. Olyan mintha, ne tudná elképzelni, hogy tényleg min mentem keresztül, csak azért, mert addigra egészen jól sikerült felépülnöm.

Elnézést kérek, hogy ilyen hosszúra sikerült, de ez most eléggé felkavart és nagyon foglalkoztat, és szerintem a kettő azért össze függ.
Ha egy kicsit is tudna segíteni nekem, hogy vajon mit is jelenthetnek, azt nagyon megköszönném!
0 #815 Lumia 2015-01-18 09:36
Kedves Erszébet!

Egy álommal kapcsolatban szeretném kérdezni.Az álmomban kerékpár,lift és telefon szerepelt,ez mind egy álomban volt.A liftel vittem le egy kerékpárt,egy helyiségben érkeztem,ahol telefonáltam,én hívtam telefonról,a vonal nem szakadt meg teljesen,amikor elköszöntünk utánna,bár lehet az tette le akivel beszéltem.Majd vissza fele is liftel mentem és a 3. emeleten megállt.Nagyon életszerű álom volt,az álomban papucs és doboz is szerepelt.Mit jelenthet ez az álom őn szerint?Előre is köszönöm!
+1 #814 amira 2015-01-17 21:22
Kedves Erzsébet!

Van egy visszatérő álmom, ami nem hagy nyugodni. Általában a középkorban játszódik, egy harcos nőt testesítek meg, akit elfognak és kínzás gyanánt a térdeit szúrják át karddal, lövik át nyíllal, vagy épp vernek bele szögeket. Kíváncsi lennék miért álmodom ezt gyakran. Válaszát előre is köszönöm.
+1 #813 Violet7 2015-01-15 19:35
egy elég érdekes álmom volt kb.3 napja.. ongyilkos akartam lenni. nem tudom hogy miért.. az igazság az hogy néha valóban megfordul a fejemben az ongyilkosság de tudom hogy ez csak gyávaság.. az álmomban tisztán emlékszem hogy egy tetőn voltam valami magas épületről le akartam ugrani. amikor már ugrottam volna megjelent xy akibe a valójában szerelmes vagyok/voltam. ő az aki próbált lebeszélni erről és már majdnem meggyőzott de én mégis leugrottam.. aztán zuhanás kozben magamelőtt láttam az életem és az emberekkel való kapcsolataimat, a kisebb oromoket, boldogságokat, magam előtt láttam héhány pillanatott amit valóban átéltem és amit szeretnék újra átélni, de magam előtt láttam a rossz pilanataimat is amikor tehetetlen voltam. és kozben csak zuhantam és végül foldet értem. de nem lett semmi bajom se. és ahogy felnéztem a tetőre hogy ott van-e még xy nem tudom nem emlékszem hogy ő még ott volt-e mert erre ébredtem fel.. azt hallottam hogy az álmok tükrozik a személyeségeink et vágyainkat álmainkat vagyis onnmagunkat... xy-ba reménytelenül voltam / vagyok szerelmes... nem tudom hogy az álom rá akar utalni vagy csak azért álmodok róla nagyon sokat mert még mindig szeretem..

mostanában elég sokszor álmodok magam épületekről, maga dolgokról és nem tudom hogy miért.. és van egy kérdésem,: az álmok valóban a személyiségünk legmélyebb dolgait rejtik vagy csak olyanokat álmodunk amire vágyunk vagy csak sokat gondolunk,? és elnézést amiért elvonatkoztatta m egy kicsit és az álmom megfejtésé kívül kérdéseket is tettem fel..
0 #812 attila 2015-01-13 09:15
Kedves Erzsébet.
az éjszaka azt álmodtam,hogy álltam a kertemben,amiko r is jött az árviz,megilyedt em hogy befolyik hozzám a kertbe,nagy viz volt be is folyt.Álltam a sodrásban és a vizzel együtt behozott egy nagy tehéncsordát,sz ép nagy tehenek voltak,elől egy nagy bikával aki felakart döfni,végül lenyugodott,min d ott maradtak a kertben.Én beszaladtam a házba,hogy nem e oda is befolyt a viz.Bent a két mellékhelyiségb ől mind feljött az ürülék a szobába,de a viz tiszta volt,én probáltam a dugulást megszüntetni,de nem sikerült.Majd bejött egy kedves ismerős aki mondta nekem,hogy látta,hogy üres a hütő és megtöltötte tele.majd megmutatta az állatkáit,melye k kisállatok voltak és szinesek,hörcsö g,meg nyuszik,meg tyukok.mind szinesek.Válasz át köszönöm.TISZTE LETTEL.ATTILA
0 #811 Magdi 2015-01-12 12:39
Kedves Erzsébet!
Ma reggel nagyon rosszul ébredtem. Fiam, kb. 4-5 éves volt /jelenleg 35 éves/, vásárolni voltunk, nagyon sokan voltunk az utcán, és elvesztettem. Borzasztó lelkiállapotban kerestem az utcákon, egyszer megtaláltam, folytak a könnyei. Azután tovább keresgéltünk valamilyen üzletet, amikor megint eltünt.Jártam az utcákat, tudom is, hogy hol voltam, tehetetlen voltam. Megláttam 3 rendőrt, futottam utánuk, hogy szóljak nekik, de mire odaértem már nem voltak ott. És akkor hirtelen felébredtem.
-1 #810 Dávid 2015-01-11 13:42
Kedves Erzsébet !
Azt álmodtam , hogy ismeretlen emberek voltak a házam körül leginkább a kerítés előtt és köztük volt kettő unokatesóm is akikkel szinte egyáltalán nem is beszélek a való életbe plusz volt egy fehér kutyájuk ami eléggé szelíd kis kutya volt fehér színű és szinte azzal foglalkoztam ha jó emlékszem a szőrzete is mintha kényelmes puha lett volna. Emlékeim szerint az is benne volt az álmomba , hogy egy férfi is volt ezek az "ismeretlen " emberek közt és mintha valami horgony szerűséget ( vasmacskát ) dobált felém de én magamat viszont nem hagytam vissza dobtam neki , majd ha jól emlékszem szinte elég jól fejbe is találtam és leesett a fáról.
0 #809 Pillangó 2015-01-09 18:01
Kedves Erzsebet!
Köszönöm a választ, átgondolva igy mar sokkal erthetobb es vilagosabb. Az unokaocsem halala elott történtek dolgok, meg nem valosult keresztelo is. Valoban van alap es osszefugges az almom es a tortenesek, a mult kozt. a jelenre es a jovore vonatkozo utalas ertelmezese miatt meg atolvasom parszor a valaszat, es gondolkodom :) Figyelmet es rank szant idejet is koszonom.
0 #808 N.Tímea 2015-01-09 17:03
Köszönöm a segítségét!
0 #807 Rosta Erzsébet 2015-01-09 11:23
Kedves Tímea! – Re: #801
Noha tudjuk, hogy nélkülöz minden realitást, szinte valamennyiünkke l előfordult már - különösen, amikor még nem sok idő telt el az eltávozásuk után -, hogy egy hasonló alkatú, öltözékű, mozgású személyben halott szeretteinket véljük felfedezni, és csak akkor jövünk rá a tévedésünkre, amikor közelebbről is szemügyre vehetjük az illetőt. Ugyanez álomban - ahol minden lehetséges - teljesen természetes, mint ahogyan az is, hogy az álomban megjelenő személyben a szerettünk fiatalabb hasonmását lássuk viszont. Mivel nagyon szerette a nagymamáját, aki csak öt hónapja halt meg, egyáltalán nem véletlen, hogy vele (illetőleg a fiatalabb énjét megjelenítő nénivel) álmodott. Bár álmában zokogott, úgy tűnik némi vigaszra lelt, mert jó érzéssel telve ébredt fel. Álma - azzal, hogy a nagymamája „alteregója” a kedvenc fényképét idézi, majd megnyugtatja önt - azt jelzi, hogy jó úton jár, kezdi feldolgozni magában szeretett nagymamája elvesztését.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #806 Rosta Erzsébet 2015-01-09 09:52
Kedves József! – Re: #787
A képeit, az egyes mozzanatait összerakva, a közben átélt érzései, valamint az örömteli ébredése alapján, egy pozitív álom rajzolódik ki előttem. Első pillantásra egyedül a szomorúfűzfa nem illik bele valahogy a képbe, ugyanis ez a növény - a nevéhez hűen - álomban szimbolikusan általában érzelmi problémákat, valakinek vagy valaminek az elvesztését, szomorúságot vagy gyászt jelez. Létezik azonban egy másik értelmezése is, mely szerint a szomorúfűz a túlélést vagy az újjászületést jelenti. Ez utóbbi mellett szól, hogy a pillangók szárnyairól a fejére hulló pollenszemcsék az új ideák gyümölcsöző, termékeny voltát jelzik, illetőleg életének azon elemeire utalnak, melyek a pozitív szemléletét erősítik. A nyugalmat sugárzó derűs, nyári napsütéses idő, az égen látható bárányfelhők örömöt, boldogságot ígérnek, az ön derűjét és pozitív gondolkodását szimbolizálják. (A fényes, áttetsző és kontúros felhők, a ragyogó napsütés, az enyhe szellő a régi „babonás” álmoskönyvek szerint is valami jónak, örömteli dolognak az előjelei.)
A szomorúfűzről önre szálló pillangók ugyancsak a boldogságot jelképezik, és egyúttal a játékos lelkére, szellemére is megpróbálják emlékeztetni.
A leány mosolya azt jelezheti, hogy valamelyikük - ő vagy ön - boldognak érzi magát, vagy elégedett a szituációval, de arra is utalhat, hogy keresik, illetve várják a boldogságot. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a mosoly a legtöbbször jóváhagyást, elfogadást, jutalmat vagy örömteli végkimenetelt jelent.
Az a pillanat pedig, amikor a leány megfogja a kezét és nyugalomra intve, megsimogatja az arcát, az első lépés a romantikus kapcsolat kialakítása útján, az intimitás iránti vágyát fejezi ki. Mivel - mint írja - barátok, nyugodtan elmesélheti álmát a leánynak is.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #805 Rosta Erzsébet 2015-01-09 08:06
Kedves Brigi! – Re: #775
A leírásod alapján úgy tűnik, hogy egyszerre voltál egy film rendezője és főszereplője, ezért az álmodat valószínűleg alanyi szinten kell értelmezni, de úgy is fogalmazhatnék, hogy az álmodban mindent személyt, tárgyat, dolgot, helyszínt és cselekvést úgy kell vizsgálni, mintha ezek a lelked megjelenései, tárgyiasulásai és kifejezésformái lennének. Mivel magadról, az életkörülményei dről, a problémáidról stb. semmit sem árultál el, megfejtésére nem vállalkozhatok, legfeljebb segíteni tudok álmod értelmezésében.
A padlásról - ahová a „rendező-éned” felküld - azt érdemes tudnod, hogy az emlékezet, az emlékek, régi élmények, a nem látható (a látókörödből kikerült) vagy elfeledett dolgok szimbóluma.
A galambok a békét jelenítik meg, megnyugtatják, lecsillapítják a zaklatott lelket. Arra tanítanak, hogy - függetlenül a külső körülményektől - a belső béke mindig megteremthető.
Bár a körülményeid ismeretének hiányában nem tudhatom, hogy van-e jelentősége, annyit azért a mindenütt látható galambtojásokró l is megjegyeznék, hogy a lehetőségeid, a fel nem ismert vagy tudatos cselekvéssel ki nem aknázott képességeid szimbolizálhatják.
Ahhoz viszont, hogy a galambürülék lekaparása feladatának a jelentését értelmezhesd, tudni kell, hogy álomban a madarak a céljainkat, vágyainkat szimbolizálják. Mivel a madarak - lévén szárnyaik - repülni képesek, a nagy dolgokkal társítjuk őket, vagyis a nagyra törő terveink vagy vágyaink szimbólumai lehetnek. Ezzel összefüggésben a madárürülék arra emlékeztet, hogy a „földön járunk”, vagyis egy fricska az olykor irreális törekvéseinkre. Közelebb juthatunk hozzájuk, de elérni sohasem fogjuk őket…
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #804 Rosta Erzsébet 2015-01-08 12:22
Kedves Anna! – Re: #792
Kacsacsőrű emlőssel, mivel állatkertekben nem látható (ha csak nem járt Ausztráliában), valószínűleg az olvasmányai (tanulmányai) során, vagy valamilyen tudományos ismeretterjeszt ő filmben találkozhatott. Nem zárhatom ki, hogy ez utóbbi hatására álmodott ezzel a különös lénnyel, mely Ausztráliában szigorú védettséget élvez. Ennek tudatában lehet, mert az életben maradt újszülöttet nem akarta megölni, hanem megmentette. Ha viszont nem valamilyen friss élménye váltotta ki az álmát, csak abban az esetben van értelme foglalkozni álmának értelmezésével, ha vannak ismeretei a kacsacsőrű emlős jellemzőiről, különösen az életmódjáról és a viselkedéséről. Feltételezve, hogy a válasza igen, álma azt jelezheti, hogy szívesen időzik el és leli élvezetét az érzelmeiben. Másrészről a kacsacsőrűek megjelenése arra is utalhat, hogy az elfojtott gondolatai, a tudattalanjának tartalma - elárulva jelenlétüket - lassanként kezdenek a felszínre jönni. Alternatív értelmezésben viszont álma - különösen, ha társaságban van - a félénkségéről, bizalmatlanságá ról árulkodhat.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #803 Rosta Erzsébet 2015-01-08 12:21
Kedves Pillangó! – Re: #765
A megküldött kiegészítések után az a kép állt össze bennem, hogy az álmának középpontjában az - egyébként meg nem valósult - újrakeresztelés re való készülődés áll. Ennek érdekében hozta az unokaöccse (aki a valóságban évek óta halott) az ékszereket és a parfümöket, a keresztelővel lehet összefüggésben, hogy valamit keresett a szekrény tetején, és valószínűleg az sem véletlen, hogy éppen Önön - a leendő keresztanyján - keresztül szeretett volna az unokaöccse valamit üzenni a húgának.
Hagyományosan a keresztelés rítusa jelentette egy új lény befogadását a közösségbe. Kapott egy nevet a szülőktől, amit aztán elfogadott a társadalom. Egyes álmokban még ma is ugyanezt jelentheti, vagyis elfogadás a társadalom részéről, valamint személyazonossá g nyerése. Mivel - mint a később küldött kiegészítéséből kiderül - az unokahúga egy ideje Angliában él, lehet realitása az „újrakeresztelé sének”, mert abban a társadalmi közegben új lénynek számít.
Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a keresztelés szimbolikusan valamilyen változást, új kezdetet is jelezhet. Mivel a leírása szerint valaki másnak - az unokahúgának - a keresztelésére készülnek, az álma azt sugallja, hogy szeretné, ha az unokahúga bizonyos módon megváltozna. A körülményeket figyelembe véve, valószínűleg az édesanyja is ezt tartaná helyesnek. Az, hogy ön a keresztanya-jel ölt (legalábbis nem tiltakozott ez ellen), azt jelzi, hogy készen áll segíteni és átadni tapasztalatait unokahúgának, akinek szüksége lehet erre.
Azonban a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan kellene. Miután felmászik a létrára, hogy elérje a szekrény tetejét, leesik róla, az unokaöccse helyteleníti az ékszer- és parfümválasztás át, a nénje azzal a hírrel érkezik, hogy a keresztelésre váró unokahúga beteg lett, az unokaöccse pedig elfelejti, hogy mit akart üzenni a testvérének…
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #802 Idei Nicole 2015-01-08 08:34
Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Elgondolkoztató . Valóban ilyen vagyok,vissza vonulok 1-1 vitánál és érzem,hogy ideje ezen változtatni. Ezt bizonyítja az álmom is! Mégegyszer köszönöm! Szép napot!
0 #801 N.Tímea 2015-01-07 22:48
Kedves Erzsébet!
Egy számomra fontos álmom megfejtésében szeretném kérni segítségét.
Az álmom:Panelház/ lakóház-ban jártam,hogy valami felmérést végezzek az emberekkel,és ekkor egy öreg nénit szólítottam le először,aki az ajtaja előtt csinált valamit.Majd mikor a néni felém fordult,meglepő dtem,mert úgy nézett ki mint a nagymamám(aki már öt hónapja hunyt el,de nem 80 évesen jelent meg előttem,hanem 60 év körül,talán a kedvenc fényképem miatt,mert azon még fiatalabb volt),erre én csak annyit mondtam,hogy nem e mehetnék be hozzá,és ő kedvesen behívott,leültü nk egy kis asztalhoz egymással szemben,majd mondtam neki,hogy úgy nézki,mint a nagymamám,és elsírtam magam.Nagyon keservesen sírtam(zokogtam ),ő pedig mosolygott rám és megfogta a kezem.
Csak ennyire emlékszem az álmomból,még is jó érzéssel töltött el ébredés után,hogy újra láthattam a nagymamámat.A rokonaim,ismerő seim közül ő tudta rólam a legtöbbet,és ő biztatott a legjobban,kapcs olatunk nem volt felhőtlen,de nagyon szerettem.
0 #800 Pillangó 2015-01-07 18:45
Tisztelt Erzsebet! Kerdeseire valaszoltam mennyire valos dolgok allnak az almom mogott. Kerem ne felejtsen el, amennyiben ideje engedi olvassa vissza. Valaszat turelmesen varom. Koszonom
+1 #799 Rosta Erzsébet 2015-01-07 16:54
Kedves Bea! – Re: #791
A leírt álmai miatt nem kell különösebben aggódnia, sem a macskák, sem a lakását elözönlő hangyák nem prognosztizálna k különösebb problémát, halált vagy szerencsétlensé get egyikük sem jelent.
Sőt, az a tény, hogy álmában is tart a macskáktól inkább ellentétes jelentésű, arra utal, hogy a félelmei nem valósak, téves képzeteken alapulnak. A fehér macska álomban valószínűleg ugyancsak az illúzióit jelzi, ám egyes értelmezések szerint problémás időszak előjelének is szokták őket tekinteni. A hangyák a szorgalmat, a kemény munkát és az összefogást szimbolizálják, alternatív értelemben pedig apróbb bosszúságot jeleznek. Ha sok van belőlük, jelenlétük a csábítás vagy kísértés előjele.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #798 Rosta Erzsébet 2015-01-07 15:41
Kedves Eliza! – Re: #781
A leírása alapján úgy tűnik számomra, hogy a hallucinációja nem valóságos, hanem álmában jön rá arra, hogy mindaz, amit az álma elején „átélt”, csak érzékcsalódás. Ha valóban ez a helyzet, akkor álmában magának a hallucinációnak a ténye, illetőleg a tartalma kíván értelmezést.
Az álombéli hallucináció - direkt vagy indirekt módon - általában egy képet jelenít meg a tudattalanunkbó l. De jelezhet elfojtott érzelmeket, érzéseket is, melyekkel nem akarunk szembenézni. Az álma valószínűleg azt üzeni az ön számára, hogy óvatosabbnak kellene lennie, és világosabban kellene kifejeznie önmagát. De utalhat önámításra is.
Az pedig, hogy a hallucinációja során egy gyönyörű, kék szemű kisbabát dédelget a karjaiban, azt sugallja, hogy valakinek a környezetében szüksége lehet a gondozására, gondoskodására, de az sem zárható ki, hogy éppen ön ez a valaki, vagyis többet kellene törődnie önmagával. Más értelmezésben erős késztetést érezhet, hogy hasznosítsa e képességét, és az álmában megjelenő csecsemő a vágya virtuális beteljesülése.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #797 Rosta Erzsébet 2015-01-07 15:15
Kedves Regina! – Re: #786
Ha mostanában (vagy nem több mint egy éven belül) halt meg a nagymamája - mivel a leírásából az derül ki, hogy nagyon szerette -, teljesen természetes dolog, hogy vele álmodik, és az is, hogy álmában sikerül a halálból (vagy halál közeli helyzetből) visszahoznia. Ha régebben hunyt el a nagymamája, azon kellene elgondolkodnia, hogy az életében, a családjában milyen események történtek a közelmúltban, melyek valamilyen módon kapcsolatba hozhatók a nagymamájával. Ez esetben viszont az álom helyszínének, és a vízbefulladásna k is jelentősége lehet.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #796 Rosta Erzsébet 2015-01-07 14:58
Kedves Attila! – Re: #782
Mindenekelőtt a névnapján sok boldogságot kívánok! Ami pedig az álmát illeti, azt nem állíthatom, hogy egyértelműen jó jelent, de azt igen, hogy reményt keltő. Hogy a párjával New Yorkba repülnek új életet kezdeni, ugyanis azt jelzi, hogy változóban vannak a szokásai, a gondolatai, keresi önmagát, szeretné megváltoztatni az élete irányát, jobb életben, szebb jövőben reménykedik.
Mindaz, ami az álmában történik, vagyis, hogy segítséget kap, azonnal munkát találnak, azt a hitét (meggyőződését) jelzi, hogy a hozzáállásának vagy gondolatainak a változása, gyümölcsöző lehet. Valószínűleg a tudata alatt úgy érzi, hogy többre viszi, ha felhagy régi szokásaival, életvitelével.
Másrészről az álma azt is jelezheti, hogy jelenleg anyagi gondokkal küszködik, nincs megelégedve a helyzetével, és lassanként akár radikális változtatásra is hajlandó.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #795 Rosta Erzsébet 2015-01-07 13:44
Kedves Péter! – Re: #779
A kutya általában a hűséget, a lojalitást jelképezi, azonban az ön álmának a szereplője egy nagy fekete kutya volt, akitől tartottak, féltek az emberek. Így az eb megölése nem ugyanazt jelenti, mint általában, vagyis nem azt, hogy valamely érzékeny részünk sebet kapott, vagy valaki sérelmet okozott nekünk. Azon kívül, hogy a kutyáját az emberek negatívan ítélik meg, azt is figyelembe kell venni, hogy az eb a fején sérült, és a fekete szín a mi kultúránkban a gyászt, a bánkódást, illetve a depressziót jeleníti. Mindezek alapján a kapott fekete kutya egy álnok barátot, vagy becsapás okozta csalódást, esetleg egy hűtlen társ miatt érzett szomorúságot szimbolizálhat. A környezetétől már valószínűleg kaphatott jelzéseket erről, azonban ezek még nem tudatosultak önben. Az álma talán ebben próbált segíteni.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #794 Rosta Erzsébet 2015-01-07 12:44
Kedves Nicole! – Re: #780
Sajnos önmagáról nagyon keveset írt (az álmából csak annyit tudtam meg, hogy édesapja 8 éve meghalt rákban, továbbá, hogy házas és van egy kislánya), ezért az álmának értelmezése nem könnyű. Az, hogy az álma az édesanyja házában játszódik, a szülei iránt táplált érzéseire, valamint a gyermekkori élményeire utalhat, de jelezhet múltbeli problémákat, vagy éppen azt is sugallhatja, hogy a problémája miatt a szülői házban keres segítséget vagy menedéket. Valami gond lehet, mert, amikor lefeküdni készül, a férjét és a kislányát egy idegen nővel találja az ágyban. Ezt ugyan nem kell szó szerint értelmezni, vagyis nem azt jelzi, hogy hűtlenek lettek önhöz, de azon érdemes lenne elgondolkodnia, hogy az utóbbi időben - a munka, tanulás, hobbi vagy egyéb elfoglaltság miatt - nem fordítanak-e a korábbinál kevesebb figyelmet egymásra. Nem zárható ki, hogy - már ha valóban ez a helyzet - ebben ön is hibás, az óriás panda, aki sikerrel betör a bejárati ajtón - lévén magányos állat - a nyugati kultúrában az elkülönülést, az egyedüllét iránti vágyat szimbolizálja. Valószínűleg, ha sérelem éri, vagy valami bántja, nem próbálja tisztázni e helyzetet, kerülve a konfliktust, inkább visszavonul. Álmával, melyben halott édesapja segítségével felveszik a küzdelmet az óriás pandával, a tudattalanja azt jelezheti, hogy változtatnia kellene viselkedésén.
Üdvözlettel,
Erzsébet

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Begyulladt a burzám

Valamelyik téli napon történt, hogy egy beteg társaságában, lifttel tartottam a reuma-rendelésre. Az ismeretlen nő látva, hogy milyen nehezemre esik a járás, afelől érdeklődött, mi a bajom. Válaszom a...

Házimunka során végezhető gyakorlatok

 Kézimunkázás, varrás, vagy TV nézés szünetében forgassuk körbe a szemünket hatszor az óramutató járásával megegyezően, majd ismét hatszor az ellenkező irányban.  Zöldségtisztítás vagy tévénézés után fejünket hajtsuk...

Munkahelyen végezhető gyakorlatok

 A hátizmot erősítő gyakorlathoz álljunk háttal a falhoz egy lépés távolságban, tenyerünket helyezzük a falra, majd karunkat teljes erőnkből feszítsük hátrafelé. Könyökünk nyújtott legyen a gyakorlat...

Mit esznek az állatok?

Az állatok többségének napjai élelemkereséssel vagy zsákmányszerzéssel és evéssel telnek, étrendjük - attól függően, hogy vegetáriánusok, ragadozók vagy mindenevők - sokféle lehet. Van, amelyiküké...

Fõmenü

Az utolsó két hozzászólás

  • Álomfejtés A-tól Z-ig

    Kedves Melody! - Re: #888 Bár vannak sokan, akik hisznek a parapszichológi ában, és elfogadják azt, hogy ...
     
  • Álomfejtés A-tól Z-ig

    Kedves Sting! – Re: #889 Bár önmagáról semmit sem írt, feltételezem, hogy már felnőtt, és a bölcsességfogár ...