Kedves Olvasóim!

Örömmel látom, hogy az oldalam látogatottsága jelentősen megnövekedett, ám egyidejűleg sajnos a trollok is megjelentek. A jobbító szándékú kritikai észrevételeket szívesen veszem, de az ingerült, gyalázkodó bejegyzésekkel nem tudok mit kezdeni. Ezért a visszatérő látogatóim érdekében - és egyben az elnézésüket is kérve - úgy döntöttem, hogy a jövőben a hozzászólásokat szűrni fogom, illetve regisztrációhoz kötöm. Köszönöm a megértésüket!

Rosta Erzsébet

SlideBar

„Az álmok nem szándékos és önkényes kitalálások, hanem természetes jelenségek, és semmi mások, mint amit éppen ábrázolnak. Nem csalnak, nem hazudnak, nem csűrnek-csavarnak és nem kendőznek el semmit, hanem naiv módon azt adják tudtul, ami, és amit gondolnak. Csakis azért bosszantók és megtévesztők, mert nem értjük őket. Nem alkalmaznak semmiféle bűvészkedést, hogy elrejtsenek valamit, hanem kimondják, ami a lényegi tartalmuk, a maguk módján a lehető legvilágosabban. Azt is képesek vagyunk felismerni, miért olyan sajátosak és bonyolultak: a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy olyasmit iparkodnak kifejezni, amit az én nem tud és nem ért meg.”

 

Carl Gustav Jung (1875-1961),
svájci pszichiáter, pszichológus, analitikus

(Álomfejtésről oldalamon az álmok szóval - fentebb is - jelzett linken kívül még itt olvashatnak.)

 

 A, Á

 B

 C

 CS

 D

 E, É

 F

 G

 GY

 H

 I, Í

 J

 K

 L

 M

 N

 NY

 O, Ó

 Ö, Ő

 P

 R

 S

 SZ

 T

 TY

 U, Ú

 Ü, Ű

 V

 Z

 ZS

Megfejtett álmok 


A, Á

Ablak
Az ablakkal álmodót - ha büntető eljárás alatt áll - felmentik a vád alól. Ha az álmot látónak az ablakzár látványa marad meg az álmából, pletykázása miatt alapos megdorgálásra számíthat. Az észak-afrikai arabok szerint, ha az ember álmában egy ablakon át távozik, az ügyeinek szerencsés fordulatát jelzi; ám ha az ablak szűk, és nehéz kijutni rajta, ez arra inti, hogy nagy nehézségekkel kell megbirkóznia. Muhammad An-Nefzawi 15. században írt művében, a középkori arab világ szerelmi kultúráját bemutató Illatos kertben az ablak átvitt értelemben a nőre emlékeztet, ezért aki álmában magát új, jó állapotban lévő ablakon látja bepillantani, biztos lehet benne, hogy fiatalasszonyt, vagy szüzet kerít hatalmába. Ha viszont az ablak lestrapált, kopott, az asszony öreg lesz.

Adó
Ha álmában valaki adót fizet, csinos nyereségre számíthat, ha viszont adót vetnek ki rá, nehéz munka előtt áll.

Agglegény
Agglegénnyel álmodni szerény szerencsét jelent.

Aggodalom
Aki álmában aggodalmaskodik, ha beteg, javul az állapota, ha egészséges, örömben lesz része.

Angyal
Angyallal álmodni kiváló jel, sikert, boldogságot, hasznos barátságot, szerencsés szerelmet prognosztizál. Angyallal beszélni, utálatos és gonosz dolgok történnek az álmodóval. Azt álmodni, hogy angyallal együtt lebegünk, boldog öregséget jelez.

Antilop
Az álomképként megjelenő antilop ambiciózus célokról árulkodik, melyet nagy erőfeszítések árán ér el az álomlátó. Emellett az anyagi helyzete gyors javulását is jelzi. Ha viszont az antilop elpusztul, önhibájából a szerelmi kapcsolata hamarosan megszakad.

Apáca
Apácával álmodni szerénységet, türelmet jelez, de jelenthet titkos bánatot is. Apácává válni, hűtlenség a szerelemben. Apácafőnöknőt látni, nagyravágyásra utal.

Asztal
Asztalt látni öröm; teríteni jólét; leszedni, elkerüli az álmodót a szerencse. Asztalhoz ülni, családi boldogság; asztalon ülni, váratlan öröm.

Autó
Az álomfejtők szerint autót vezetni álomban, arra figyelmezteti az embert, hogy óvatosan bánjon a pénzével, a következő két hétben ne kockáztasson, és fogadásokat se kössön. Ha álmában valaki régóta vezet kocsit, azt jelenti, hogy pénz áll a házhoz.


B

Babér
Álomban babért látni összeveszést jelez előre. A babérlevél a férfi számára azt üzeni, hogy hamarosan egy csinos nővel ismerkedik meg. A babérkoszorú ünnepélyre utal.

Babonaság
Ha az álom valamilyen babonás hiedelemről szól, udvariatlan, neveletlen emberekkel lesz dolga az álmodónak.

Bagoly
Bagollyal álmodni, gyógyíthatatlan betegséget vagy halált jelent. De utalhat haragra is. Bagolyhuhogást hallani álomban dögvészt jelez.

Bambusz
Bambusszal álmodni a veszedelem jele.

Banda
Aki arról álmodik, hogy megtámadja, vagy megfenyegeti egy banda, életkörülményei rosszabbodására kap figyelmeztetést.

Banya
Álomban banyát látni bosszúságot jelez.

Bárány
A törökök szerint fehér báránnyal álmodni, a téli hideggel, hóval kapcsolatos eseményre utal. A magyaroknál a fehér bárány boldogságot jelent a házasságban.
Bárányt leölni, kegyetlenségre és ijedtségre utal.

Bicikli
Álomban biciklivel felfelé pedálozni a hegyre, jó kilátásokat jelent, ha viszont az álmodó lefelé gurul a lejtőn, az arra figyelmezteti, hogy balszerencséje közeleg.

Bicska
Bicskával álmodni, pletykát jelent.

Bohóc
Bohóccal álmodni: könnyeket és bánatot prognosztizál.

Bors
Borsos étel rossz fogadtatásban lesz része az álmodónak. Borstartó, elővigyázatra hívja fel a figyelmet. A bors szerencsét jelent a szerelemben.

Börtön
Börtönnel álmodni az egészségi állapotban hanyatlást jelez, de jelenthet szerencsét is. Börtönben ülni és bánkódni: a szomorúságnak vége lesz. Ha álmában az ember kedvesét börtönbe zárják, azt jelenti, hogy a szerelme megbízhatatlan; ha önmagát látja börtönben, az az érzelmei korlátozását, elfojtását jelzi.

Bukfenc
Álomban bukfencezni, jó aratásra van kilátás.


C

Cápa
Cápával álmodni utazást jelent.

Cékla
Arról álmodni, hogy társaságban céklát eszünk, ájulást, majd lázas betegséget jelez.

Cinke
Cinkét látni álomban öregembernek őszi halált, fiatalnak víg farsangot jelent.

Comb
Ha asszony combjáról álmodik valaki szerencsés lesz a szerelemben, a sovány comb látványa házasságtörés jele.


CS

Csákány
Csákányozni álomban öröm; csákánnyal ajtót kifeszíteni meglepetés; csákánnyal falat bontani, jó időjárás várható.

Csat
Csatot látni álomban olyan ismeretséget jelez előre, amely az egész életre szól.

Csecsemő
Aki csecsemővel álmodik: ha szegény ember, gondoskodnak róla; ha iparos, a vállalkozása tönkremegy; ha gazdag ember, kicsúszik kezéből a hatalom; ha utazni akar, inkább mondjon le róla, maradjon otthon, mert a csecsemő sem tud megbirkózni az akadályokkal. Álomban csecsemősírást hallani, örömet jelent.

Csepegés
Álomban ereszről csepegést hallani: betegnek jó hír, egészségesnek váratlanul jó hír. Ha vízcsap csepeg: pénzkiadás jelent.

Csoda
Álomban, ha valakit csoda ér, bátorságra utal, de jelentése lehet záporeső, és anyagi kár is.

Csukló
Csuklóról álmodni kellemetlenség éri az illetőt, asszonycsuklón karperecet látni, börtön vár az álmodóra.


D

Dada
Dadával álmodni változás jele, de utalhat kisebb betegségre és kiadásra is.

Datolya
Datolyát enni álomban férfinak sikert jelent a nők körében. Datolyapálmával álmodni – a kínaiak értelmezése szerint - a korai halál jele.

Délibáb
Álomban délibábot látni, hamisságot mutat.

Disznó
Disznóval álmodni hazugságot, betegséget jelent. Disznót lelőni, szerencse a játékban. Disznóhúst enni, vagy disznózsírt kenni, gondtalan életre utal.

Doboz
Dobozzal álmodni, titkot jelent, de jelezhet titkolódzást; ha viszont eltörik a doboz, csúf veszekedést.

Dunyha
Álomban a dunyha látványa a szenvedés jele; dunyhát ajándékba kapni, rossz sors;

Dűlőút
Dűlőúton járni álomban andalgásra, új feleségre és új életre utal.


E, É

Egér
Az álomfejtők szerint egérről álmodni családi gondokat jelez, vagy azt, hogy az anyagi ügyek kedvezőtlen fordulatot vesznek. Ha egy olyan egérről szól az álom, amelyik valakire ráugrik, vagy a ruháján mászik, akkor egy barátjával botrányba keveredik az álmodó. Egér ágyban váratlan szerelembe esés jele. Egeret lenyelni, nehéz nyereményhez jutni.  Egereket, vagy patkányokat látni kamrában szűk esztendő következik.

Ékszer
Az álomfejtők szerint, álomban ékszert venni, boldogság, eladni nagy kár. Ékszert látni álmunkban, szívfájdalom, piros köves ékszert látni, betegség jele.

Elveszett tárgy
Álomban egy elveszett, vagy elfelejtett értékes tárgyat szerencsésen megtalálni, sikert jelez.

Erdő
Az álomfejtők szerint, aki álmában erdőn vág keresztül, vagy fák között sétál, átmeneti időszakot él meg. Lehet, hogy az ösztöneinek engedelmeskedik. Ha viszont az álmodó eltéved az erdőben, az annak a jele, hogy tudata alatt önmaga jobb megértésére törekszik, de jelentheti azt is, hogy egy új időszak kezdődik az életében. A sűrű, zöld erdő megcsalás jele, erdőt messziről látni, félelmet jelent.

Ernyő
Álomban lyukas esernyőt látni veszekedést jelent; esőben csukott esernyőt hordani: balszerencse az üzleti életben; nyitott esernyőt vinni esőben: nagy szerencse vár az álmodóra, minden erőfeszítése sikeres lesz. Álomban a napernyő látványa, azt jelenti, hogy mások veszik fel az illető fizetését.

Eső
Álomban megázni, megszabadulást jelez a problémáktól és nehézségektől, de termékenységet és megújulást is szimbolizálhat. Látni, amint esik az eső, és közben hallani az esőcseppek koppanását, megbocsátást és jóindulatot jelent. Ablakon át nézni az esőt, a spirituális gondolatok és megérzések tudatosulását mutatja, olykor szerencsét és szerelmet is jelképez.

Étel
Ételről álmodni, fizikai és érzelmi táplálékot és energiát jelez. A különböző ételek a gondolatok széles körét szimbolizálhatják. A gyümölcs általában az érzékiséget jelképezi, a fagyasztott ételek az álmodó hideg érzelmeiről, kimért modoráról árulkodik. Bizonyos ételek fogyasztása olyan a tulajdonságokra utalhat, amelyek hiányoznak az emberből. Aki álmában élelmet halmoz fel, valószínűleg fél az ínségtől, a nélkülözéstől. Azt is jelentheti, hogy meg van elégedve azzal, amit elért. Álomban lekvárt enni, az álmodó pénzzavarba kerül, melyet egy asszony okoz; mézet enni, vagyonhoz és szeretethez jut az álmodó; sonkát enni, az illető elveszti azt, ami sokat jelentett az életében.

Étkezés, evés
Álomban enni, egészséget jelent; azt látni, hogy valaki eszik, látogató érkezik, vagy jó jövedelemhez jut az illető. Ha az evést követően az álmodó éhes marad, az a kielégítetlen szellemi szükségleteiről, és vágyairól árulkodik. Az élelem szeretetre, barátságra, ambícióra, szexre vagy élvezetre utalhat. Aki azt álmodja, hogy elveszik előle az ételt, mielőtt befejezte volna az evést, vitákra számíthat a beosztottjaival, illetve azokkal, akik tőle függenek.


F

Fa
Kidőlő fának a látványa az álmodót arra figyelmezteti, hogy elvesztette a lába alól a talajt, és rossz irányba halad.

Fagyöngy
Fagyönggyel álmodni örömteli eseményeket és sok boldogságot jelez, de arra is utalhat, hogy az álmodót valaki a környezetében vonzónak találja.

Farkas
Farkassal álmodni némaságot okoz. Farkasfog, gyermeknek jót jelent, asszonynak gyermekáldást, öregembernek rossz ómen. Álomban farkasüvöltést hallani, nagy veszedelem.

Fém
Fémről álmodni erőt és szilárd jellemet jelez, de szimbolizálhatja a társadalom embertelen oldalát is.

Fésű
Az álomfejtők szerint bosszúság fogja érni azt, aki álmában fésűt lát, ugyanezt jelenti az is, ha leesik a fésű.

Fodrász
Ha egy asszony azt álmodja, hogy fodrászhoz ment, az annak a jele, hogy hamarosan egy családtagjának erkölcsét sértő családi botrányba keveredik. Be kell festetni a haját, hogy nagy nehezen megússza a börtönbüntetést. Ha egy férfi álmodik fodrászról, az sok pletykát jelent, vagy azt, hogy uralkodni szeretne egy gyönyörű nő fölött.

Fokhagyma
Álomban a fokhagyma látványa, ha szegény az álmodó, akkor jó jelentésű, ha gazdag, akkor valakitől gonoszságra számíthat. A fokhagymaszag levertséget jelez.

Fonál
Az álomfejtők szerint: ha egy facér nő fonállal álmodik, hamarosan egy jómódú férfi felesége lesz.

Főzés
Főzésről álmodni, az jelenti, hogy az álmodó alárendeltjévé kívánja tenni, és maga képére szeretné formázni a környezetét. Másik jelentésében viszont az ember gondoskodó oldalát jelképezi, s az illető szeretetvágyára utal. Egy másféle magyarázat szerint, az álmodó életbevágóan fontos ünnep előtt áll.

Futás
Álomban a futás nagy változásra hívja fel a figyelmet. Futni bizonyos cél felé, öröm; futás közben elfáradni, egészséges embernek jót jelent. Futás közben megállni bánatot jelez.

Füstölő
Füstölő égetésének álma az álomlátó spirituális fejlődését jelzi. Nagymértékű tudatosságot, elkötelezettséget reprezentál.


G

Gólya
Álomban gólyát látni gyermekáldást jelent, de jelenthet jó barátot is. Ha gólya kelepel az álmodó házán az illetőt szégyen éri; ha fészket rak a kéményén, akkor szerencséje lesz. Több gólya látványa boldog házasságot prognosztizál.

Gránátalma
Álomban gránátalmákat látni, termékenységet, jó egészséget és hosszú életkort prognosztizál, de szexre való csábítást, felhívást is jelezhet. Alternatív módon a vért reprezentálja.


GY

Gyapot
Gyapotföldről álmodni különös vágyat ébreszt a gyapotszedésre.

Gyémánt
Az álomfejtők szerint gyémántok birtoklásáról álmodni nagyon ígéretes álom, ugyanis magas körökből származó tiszteletet és elismerést jelent. Az viszont, ha a Szűz Mária koronájából való gyémántot lát, és visel álmában, közeli halálesetet jelez.

Gyerek
Aki kisfiút lát álmában, örömteli híreket kap, aki viszont leánygyermekről álmodik, rossz híreket hall, a török álomfejtők szerint. Általában gyermekkel álmodni, minden esetben valamilyen szerencsét jelent. Ugyanakkor a gyerekcipő: rossz hír; a gyerekruha: betegség; gyereket örökbe fogadni: viszályra figyelmeztet.

Gyertya
Az álomfejtők azt mondják, hogy a család jól megalapozott szerencséjét jelenti, ha az álomban látott gyertya tiszta, nem imbolygó lánggal ég.

Gyík
Gyíkkal álmodni egy ismeretlen ellenségre utal, vagy üzleti vállalkozásra.

Gyöngy
Gyönggyel álmodni, megfontoltságot jelez az új vállalkozásokban, tervekben. Az emberi lelket is jelképezi. Egy másik felfogás szerint a gyöngy álomban mindig könnyeket jelent.


H

Haj
Hajról álmodni azt jelenti, hogy az illető nem jár el kellő gondossággal személyes ügyeiben, és nem fog előrejutni, mert nem használja az eszét. Barna haj álomban szerencsés szerelem. Másnak haját levágni, nyereséget jelent.

Hal
Hallal álmodni egy jó ismerős teherbeesését jelenti. Halat fogni: az erő jele, tengeri halat látni álomban: rémület; a halikra: sok pénz; halat megölni: nagy bevétel; ajándékba halat kapni: gazdagság.

Halál
Álomban meghalni nyomorúság. Halálra vágyakozni, egészséget jelent. Meghalni majd újraéledni, azt jelzi, hogy nagy tisztesség éri az álmodót. A pandzsábiak szerint, ha valaki halállal álmodik, az a hosszú élet jele.

Halott
Az álomfejtők szerint, ha az álomban látott halott mond valamit, jól oda kell figyelni, mert ez nagyon fontos lehet az álmodó számára. Halott személlyel álmodni, egy figyelmeztető álom, azt jelzi, hogy a jelenlegi körülmények nem sok jóval kecsegtetnek, ezért nem szabad semmiféle egyezségbe belemenni, és semmilyen szerződést aláírni.

Hamu
Álomban: hamun járkálni, bénulást okozhat.

Háromszög
Háromszöggel álmodni szerelmi légyottot ígér, de azt is jelentheti, hogy titkos találkozóra megy az álmodó.

Házasságkötés
Házasságkötésről álmodni egy családtag halálát jelenti. Ha a házasságot idegenek kötik, akkor a halott egy távoli ismerős vagy barát lesz. Házassági ajánlat álomban, bizonyos körülmények rosszabbra fordulását jelzi. Ha álmában az előző párjával készül házasságot kötni az ember, azt jelzi, hogy elfogadta a kapcsolatából adódó kötelezettségeket, és tanult a múltbéli hibáiból. A pandzsábiak szerint házasságról álmodni szerencsétlenséget jelent.

Holdfogyatkozás
A holdfogyatkozás álma azt jelzi, hogy az illető valamilyen eddig elrejtett tulajdonságára, titkolt hibájára hamarosan fény derül.


I, Í

Iga
Nőtlennek: házasság; nősnek: nyugodalom.

Indiai jó álmok és rossz álmok
Az indiaiak nagyon hisznek az álmok erejében, melyeket isteni figyelmeztetésnek tekintenek. Szerintük istenekről, démonokról, szerencsésnek tartott állatokról vagy szerencsésnek tekintett dolgokról álmodni jó jel. Viszont aranyról, vasról, hulló csillagról vagy földrengésről álmodni rosszat jelent.  A pandzsábiak szerint a hajnali álmok általában valóra válnak. Nem jó tűzzel álmodni, vizet látni viszont szerencsét hoz. Váratlan szerencsét jelent, ha az ember álmában valamelyik ősétől ajándékot kap, ha viszont a felmenője elvisz valamit tőle, az a közelgő halál jele.

Ing
Ha fehér: nyereség; ha koszos: betegség.

Írás
Ismeretlen kézírást látni: valami hasznosat üzen az álmodónak; olyan írás, amit nem tudunk elolvasni: titkot jelent, amelyet megtudhatunk.

Ivás
Pohárból: jó társaság, amely hasznodra van.


J

Jajgatás
Álomban jajgatni, nagy bajra utal, jelenthet rossz évet, szárazságot, halálesetet.

Jég
Jéggel álmodni gond és betegség. Ha beszakad alattunk a jég, feleslegesen fogunk félni valamitől. Jégen elcsúszni szerelmi csalódás, vagy reményvesztettség. Jégen ülni, kedvezőtlen esemény bekövetkeztét jelzi. Olvadó jégen járni, füstbe ment törekvések. Jégkrémet enni, készíteni, eladni vagy felszolgálni, azt jelenti, hogy az illető elégedett az életkörülményeivel.

Jérce
Jércét látni álomban, nemsokára szerencse éri az illetőt.

Juh
Akolba zárt juhok, hosszú télre figyelmeztetnek. Juhot nyírni, veszedelmes időszak következik. Juhnyáj: az álmodó elégedett az életével. Juhokat őrizni, nyereség áll a házhoz. Juhászt látni álomban esőzéssel kapcsolatos kárt jelöl.


K

Kakas
Kakassal álmodni tűzvészre figyelmeztet, de jelenthet örömet szerző hírt, nőknél szerencsét. Kakas a tyúk hátán: szerencse a szerelemben. Kakas látványa egy torony tetején ünnepnapot jelent.

Katona
Katonával álmodni: bátorságot, olykor dühöt és gyűlöletet is jelent. A legtöbbször azonban rossz változásra van kilátás. Öreg katona látványa: hazudni fognak az álmodónak.

Kenguru
Kengurut látni, váratlan és izgalmas utazás ígéretét jelenti.

Kereszt
A keresztről és a keresztre feszítésről szóló álom szerencsét jósol az álmodónak: aki saját magát látja keresztre feszítve, nyugodt, eseménytelen házasságot remélhet; a tengerészek számára jó hajózást jelent. A politikusnak a keresztre feszítés a hivatali ranglétrán való emelkedését ígéri.

Kert
Kertet látni álomban többnyire gyerekáldást jelent. Virágos kerttel álmodni békét, kényelmet, igaz szerelmet és boldog otthont ígér. Gondozatlan, gazos kertet látni álomban, azt jelenti, hogy az illető elhanyagolta lelki szükségleteit. Az álombéli zöldséges kert, szorgalommal és gondossággal elért jólétet jelent, stabilitásra és belső erőre utal. Kert magas kerítéssel körülvéve azt jelzi, hogy adósságunkat kiegyenlítjük. Kert ősszel: gyász jele; kert télen: halott gondolatok.

Kesztyű
A kesztyű álomban, meghívásra lehet számítani. A kesztyűről álmodó embernek többnyire peres ügyei vagy üzleti gondjai lesznek, azonban megfelelő módon képes velük megbirkózni. Fekete kesztyű a gyász jele. Páratlan kesztyű: elválás olyantól, akit szeretünk.

Kígyó
Az álomfejtők szerint álomban magányos kígyót látni, és fenyegetést érezni, azt jelenti, az illetőnek egy olyan gonosz ellensége van, aki nemcsak ármánykodik ellene, hanem a testi épségére is tör. Sok kígyót látni egy gödörben balszerencse sorozatát jelzi előre a szerelemben és az üzleti életben. Ha sikerül az illetőnek legyőzni és meggyilkolni az álmában fenyegető kígyókat, azt jelzi, hogy felülkerekedik a nehézségein és diadalmaskodni fog. Kínában szerencsés előjel, ha álmunkban kígyó üldöz. Álomban fekete kígyót látni, leánygyermek születésének előjele, a szürkésfehér kígyó viszont fiúgyermek születését jövendöli. Az üzbégek szerint, aki fehér kígyóról álmodik, az meggazdagodik.

Koporsó
Az álomban látott koporsó az anyaméhet szimbolizálja. Ha üres, az álmodónak néhány területen kibékíthetetlen véleményeltérése van környezetével. A koporsóban látható holttest, depressziós időszakot jelez előre, melyet valószínűleg a személyi szabadság korlátozása okoz. Értelmetlen vagy rosszabbodó viszonyra, ügyre figyelmeztet. Itt az ideje a helyzet megszüntetésének vagy a kapcsolat felszámolásának.

Korsó
Az álomban látott korsó mindenféle rossznak a jele, kivéve, ha kútba vagy patakba esik, és darabokra törik, mert így a benne lévő bajok szétszéledhetnek. Teli korsóval álmodni, egészséget jelent; ha üres a korsó, az a szegénység jele.

Kulcs
Kulcsokat látni álomban, nem várt változást jelent, de utalhat valamilyen titokra, különösen akkor, ha a kulcs rozsdás. Kulcsot elveszíteni, haragot jelez a legjobb baráttal. Kulcsot találni: kiszabadulás szorongatott helyzetből. Kulcscsomó a kézben azt jelzi, hogy kezedben tartod a szerencsédet.

Kutya
Kutyával álmodni: az embernek alattomos ellensége van. Egy másik változatban, kutyáról álmodni nagy sikert, gyönyörűséget és állhatatos barátokat jelez. Ugató kutya felől álmodni, rosszabbodó életkörülmények várhatók, nagy valószínűséggel nehézségek fognak következni. Fogaival vicsorgó kutya látványa álomban gyűlölködést jelez előre.


L

Léggömb
Léggömböket látni álomban, szertefoszlanak a vágyak, különösen az üzleti életben és a szerelemben, de jelenthet veszteségeket is, és visszaesést, jövedelemcsökkenést a vállalkozásban, sőt válást is.

Levél
Az angol álomfejtők szerint annak a nőnek, aki szeretné megtudni, hogy szeretője őszinte-e hozzá, ki kell választania a szerelme levelei közül egyet, lehetőleg azt, amelyik a legszenvedélyesebb szövegű. Ezután a levelet az asztalra téve, össze kell hajtani kilencrétűre. Az így összehajtott levelet egy tűvel át kell szúrni, és a párna alá tenni. Ha éjjel a szerelmes nő ezüstről, drágakövekről, üvegről, kastélyról vagy tiszta vízről álmodik, biztos lehet benne, hogy szeretője őszinte, ígéretei becsületesek; ha azonban lepedőről, pókról, tűzről, fáról, virágokról vagy arról álmodik, hogy köszönti őt, akkor érzései hazugok, és el fogja hagyni. Ugyancsak álommal kapcsolatos hiedelem, ha valaki arról álmodik, hogy levele érkezett egy barátjától, annak az a jelentése, hogy a barátja hamarosan megérkezik, vagy nemsokára újabb hírt fog adni magáról.

Liba
Libát látni álomban hír jöttét jelzi, de jelenthet pletykálkodást. Ha gúnár támadja meg az álmodót, az csalárdságot jelent. Repülő liba messzi utazást prognosztizál; a libatoll pedig kigúnyolást.


Bármely lóval kapcsolatos álom nagyon szerencsés; még a halottas kocsit húzó tolldíszes lovakról való álmodás is jó jel, ugyanis esküvőt jelez előre. Az álomban látott tarka ló ugyancsak nagy szerencsét jövendöl. Hasonlóképpen vélekednek az arabok is. Aki lovakkal, öszvérekkel vagy szamarakkal álmodik, jót remélhet, mert a Próféta azt mondta: "A férfiak szerencséje a lovaik üstökéhez van kötve az utolsó ítélet napjáig." A Koránban pedig meg van írva, hogy Allah akarta úgy, hogy "meglovagolják őket és pompázzanak velük."A török álomfejtők szerint, aki fehér lóról álmodik, annak teljesülni fognak kívánságai.


M

Macska
Macskával álmodni általában kedvezőtlen előjel, jelezhet hűtlenséget, árulást vagy valamilyen szerencsétlenséget. Az álomban látott fehér macska jót jelent az angolszászoknál; a cirmos macska úgyszintén, mert szerencsés szerelmet jelez. Az álomban látott vörösessárga macska pénzt és sikeres üzletet ígér; a fekete-fehér macska az álomlátó gyerekeinek a szerencséjét jövendöli; a foltos macska, annak a jele, hogy a barátjaival lesz szerencsés az illető. Az álomban támadó macskák, ellenséget jeleznek; de ha eredményesen megküzd velük az ember, akkor nagy nehézségeken sikerül keresztülvergődnie, és hírnévre tehet szert. Ha valakit álmában csúnyán összekarmol egy macska, az betegséget és bajt jelez előre az álmodónak.

Madár
Az álomfejtők szerint madárral álmodni férjhez menést, álomban repülő madarakat látni, sikeres életet jelent. Madarat fogni: szerencse idegen vendéggel kapcsolatban. Madarat fészkén ülve látni álomban, házasságra van kilátás.

Mágia
Az álomfejtők szerint, az álomban átélt, vagy látott mágia bármilyen formája váratlan változásokat jelez. Ha azt álmodja valaki, hogy becsapta, vagy megtévesztette egy mágus, az annak a jele, hogy ismét találkozik egy rég nem látott, elveszettnek hitt barátjával, vagy felújít egy kihűlt szerelmi kapcsolatot.

Majom
Majommal álmodni azt jelenti, hogy az ember barátai álnokok, akik csak hízelegnek neki, miközben csak a saját érdeküket nézik. Táncoló majom látványa álomban közeli szórakozásra kilátás; fára mászó majom: ellenségeskedés; ordító majom: ha leány álmodja, akkor egy teszetosza fiú fog neki udvarolni.

Makk
Az álomfejtők azt mondják, makkal álmodni jó dolgokat jelez előre, jelentős vagyongyarapodást ígér. Asszonynak makkevésről álmodni azt jelenti, hogy jómódú lesz, és örömteli pozícióba emelkedik. Aki arról álmodik, hogy lerázta a makkot a fáról, annak vágyai hamarosan teljesülni fognak az üzleti életben vagy a szerelemben.

Mandula
Mandulával álmodni, átmeneti bánatot jelez. Élvezettel evett manduláról álmodni szerencsét jelent, ha keserű az íze, az eltervezett változtatásokat el kell halasztani, de utalhat betegségre is.

Medve
Az álomfejtők szerint egy medve megöléséről álmodni azt jelenti, hogy szorult helyzetből sikerül kiszabadulnia az álmodónak. A kínaiaknál az álomban látott medve fiúgyermek születésére utal.

Méh
Méhekkel álmodni sikeres üzletet jelez. A méhraj tűzvészre figyelmeztet. Álomban a méhszúrás szerencsétlenségre utal.

Méz
Álomban mézet enni szomorúság éri az embert.

Mosómedve
Mosómedvéről álmodni arra figyelmeztet, hogy fel kell készülni az önvédelemre. Egy másik változat szerint álomban mosómedvét látni, azt jelenti, hogy az emberek hamis arcukat mutatják az életben. Ha az álomban egy mosómedve kergeti az embert, annak az álmodó számára az a jelentése, hogy, akit eddig barátjának vélt, ellensége lesz, és a háta mögött a bukásán mesterkedik.


N

Nád
Álomban nádba fújni jó kilátás jele. Nádasban ülni, az álmodó a fájdalmát kívánja feledni, de jelenthet szerencsét is. Téli nádas látványa, hosszú télre lehet számítani.

Napfogyatkozás
Az álomfejtők szerint, napfogyatkozásról álmodni, az élvezetek túlzásba vitelére figyelmeztet. A túl sok esti összejövetel, az ivászat egészségi problémákhoz vezethet. Az álmodó átmeneti sikertelenségre számíthat a vállalkozásában.

Narancs
Keserű naranccsal álmodni azt jelzi, hogy rágalmak érik az embert, mégpedig arról a helyről, ahol a narancsokat látta.

Nátha
Náthásnak lenni, azt jelenti, hogy jó egészségnek örvend az álmodó.

Név
Ha valaki álmában a nevét hallja, arra utal, hogy jó üzenetet kap az álmodó.


NY

Nyak
Ha egy nyakról szól az álom, az a közelgő pénz jöttét jelzi, kivéve, ha egy törött nyakkal kapcsolatos, ebben az esetben arra figyelmeztet, hogy a vállalkozását, üzleti ügyeit rosszul menedzseli az álmodó. A vastag nyak kedvező jel.

Nyaklánc
A nyaklánc elvesztéséről álmodni, szenvedést jelent a szeretett lény elvesztése miatt. Ha az álmodó a szerelme vagy önmaga nyaka köré tesz egy nyakláncot, az házasságot és boldog családi életet jelez. Nyaklánc asszonyon: ajándékot fog kapni az álmodó.

Nyúl
Nyúllal álmodni szerencsétlenséget, rendszerint félelmet is jelent. Országúton ülő nyúl: titkos helyre való hívogatás. Nyúlganéj: kisebb szerencse éri az embert.


O, Ó

Olajbogyó
Olajbogyó álomban kereskedőnek szerencse, másnak pedig fájdalom.

Olajfa
Olajfát látni hegyen, szenvedésre számíthat az álmodó.

Olajos hal
Álomban olajos halat látni utazást jelez.

Olló
Az olló álomban is gyakran a veszekedés és harag jele. Ollót ajándékba kapni, kis szerencse. A nagy olló kövér asszonyra utal, a szabóolló pedig hideg időjárásra.

Orgyilkos
Álomban orgyilkost látni, gonosz gond fog hatalmába keríteni.

Orsó
Orsót látni álomban eljegyzést jelez a családban, nagy ünnepléssel.


Ö, Ő

Öblítés
Gonosz indulatok lecsengését, segítség érkezését vetíti előre.

Ölelés
Valakit ölelni álomban a csalfaság jele. Öregasszonyt ölelni, megszorítás, ifjú lányt ölelni, aggodalomra lesz ok.

Ölyv
Álomban ölyvet látni nagy veszedelem.

Öreg emberek
Öregurakkal álmodni jó egészség jele. Öregasszonyt látni álomban haragot jelent. Mezon kószáló öregember látványa, meglopják az álmodót. Táncoló öregember hosszú téli utazás, bánat várható.


P

Papagáj
Papagájjal álmodni azt jelenti, hogy valamilyen tréfás dolog történik az illetővel. Ha a papagáj megcsípi az álmodót, az barátnője irigységéről árulkodik. Az álomban látott és hallott beszélő papagáj azt jelenti, hogy gonosz gúnyt űznek az álmodóval.

Patkány
Álomban egy kamrában látott patkányok ínséges idők eljövetelét jelentik. A patkány látványa ellenségre hívja fel a figyelmet. Ha a patkány megharapja az álmodót, szerelmi féltékenység jele.

Páva
Álomban, ha a páva: kiált, szerencsétlenséget jelent; repül, kis öröm, amelyért nagy árat kell fizetni; alszik, a csábítás jele; a napon sütkérezik, egy asszony hiúsága miatti veszedelemre utal; döglött, öregasszony szerelmére figyelmeztet. Az álomfejtők szerint: álomban páván lovagolni, megszégyenülés jelent egy szerelemben; pávát enni böjtölés idején, gonosz áll a házhoz. Pávatollal álmodni, börtönt, pávatollal játszani, ingerlékenységet jelent.

Pénisz
Ha egy asszony péniszről álmodik, egy rokona fog meghalni, mondják a törökök.

Pénz
Pénz elvesztéséről álmodni, átmeneti zavarokat, boldogtalanságot jelent a családi életben, és visszaesést a vállalkozásban. Gyengének, sérülékenynek és talajt vesztettnek érezheti magát az álomlátó. Emellett a becsvágy, energia és a kellő önbecsülés is hiányzik belőle. Pénz ajándékozása álomban, a szeretet adásával azonos módon értékelendő. Az álmodó keresi a szeretetet. Ha mások ajándékoznak pénzt, elhanyagoltnak, mellőzöttnek érzi magát. Valószínűleg nem tanúsítanak kellő figyelmet a problémáira, és nem mutatnak együttérzést az illető iránt. Pénzt lopni, veszélyre figyelmeztet, és óvatosságra int. Pozitív értelmezésében viszont arra utal, hogy az illető – erőfeszítéseinek köszönhetően – végül képes lesz szert tenni az általa értékesnek tartott tulajdonságokra. Az indiai szikh álomfejtők szerint az alvó személy családjában betegség várható, ha az illető álmában valakitől pénzt vesz el.

Pénztelenség
Pénz hiányáról álmodni a társadalmi státusz elvesztésétől való félelmet jelzi. Az álmodó híján van azon képességeknek, melyek céljai eléréséhez szükségesek. Azt is jelezheti, hogy túlságosan sokat foglalkoznak vele, vagy ellenkezőleg, teljesen elhanyagolják az illetőt.

Pillangó
Az álomfejtők szerint körös-körül röpködő pillangókat látni álomban azt jelzi, hogy távoli barátunk felől kapunk hírt, levélben, vagy valakitől, aki találkozott vele. Pillangóról álmodni általában, a megnyugvás iránti vágyat jelzi. Emellett a pillangók kreativitást, romantikát, élvezetet és szellemiséget is kifejezhetnek. Az is lehet, hogy az álmodó gondolkodásmódja átalakulás előtt áll. Ha az alvó személy egy gyönyörű, színes pillangót lát álmában, az illetőt pozitívan értékelik egy közeli társasági összejövetelen.

Pók
A magyaroknál álomban a tarantella pók kivételével az összes pók látványa, jó szerencsét jelent. Minél nagyobb pókot lát az ember, annál nagyobb szerencséje lesz. Ha falon mászó pókot látunk álmunkban, a legkedvesebb kívánságunk fog teljesülni. Hálóját szövő pókot látni álomban, kemény munka révén növekedő vagyont jelképez.


R

Rémisztő álmok
Szerencsét jeleznek, például tűzben megégni mindenki számára szerencsét jelent, mert ha beteg álmodja, meggyógyul; ha fiatal álmodja, szerelmi szenvedély keríti hatalmába.

Repce
Repcével álmodni intő jel, civakodásra vagy egy esetleges megerőszakolásra figyelmeztet, amelynek elkerülésére fel kell készülni érzelmileg és fizikailag.

Repülőtér
Forgalmas repülőtérről álmodni az illető szabadság utáni, vagy utazási vágyát jelzi. Ha az álomban a repülőtér üres, vagy elhagyott, az útiterv megváltozik, vagy az utazás elhalasztódik.

Rossz álmok jó jelentése
Halállal álmodni, születést jelent, születésről álmodni halált. Álomban betegeskedni, jó egészség; bánkódni, jó hír felől hallani. Álomban a baleset, a sors jobbrafordulását jelenti; a büntetés, jutalmazást jelöl; a büszkeség, megszégyenítésre utal. Ha egy szegény férfi álmodja azt, hogy nővé fog változni, jó ómen, mert valaki gondoskodni fog róla, ha gazdag ember álmodja ugyanezt, akkor ez rossz ómennek minősül, mert arra utal, hogy hatalmának vége szakad.

Rózsa
Az álomban kapott virágzó rózsa a szerelmeseknek jót jelent; másnak kellemes találkozást. Fehér rózsával álmodni ártatlan lány szerelmét jelzi; a hervadt rózsa jelentése, hogy elfelejtik az illetőt. Az arabok hiedelem világában a friss rózsa a szívet megremegtető örömök eljöveteléről ad hírt, míg a hervadt rózsa csalóka híreket jelent. Rózsatövis felől álmodni, azt jelenti, hogy olyannak okozunk fájdalmat, akit szeretünk. Rózsát kötni, vigasztalódást jelez. Rózsafán jönni a világra, gazdag asszonyt jelent. Ha valaki álmában: rózsát kap és azt a hajába tűzi, akkor becsapja valaki, akiről azt hitte, hogy jó barát; tavasszal egy csokor rózsát kap, igaz szerelemre talál; ha viszont télen kapja a csokrot, a keresés hiábavalónak bizonyul. Álomban egy teljes díszben pompázó, virágba borult rózsabokrot látni, esküvőt jelez a családban. Ha valakit álmában rózsavízzel locsolnak meg, azt jelenti, hogy a kedvese másra gondol.


S

Sáfrány
Sáfrányos ételt enni álomban betegség jele.

Sánta
Sánta férfival álmodni félelmetes érzés; sánta asszonnyal: pletykáznak az illetőről; sánta gyerek: eltitkolt szerelem; sánta kutya: rossz hír.

Sebesülés
Ha egy öregember azt álmodja, hogy megsebesült a mellkasán, rossz hírt fog hallani, ha egy lány ugyanerről álmodik, akkor szerelmes szeretőre fog lelni.

Seprés
Asszonynak boldog házasság, férfinak nehéz munka.

Sóhaj
Sóhajtást hallani álomban szerencsés hír.

Sorompó
Sorompót látni álomban szép idő várható.


Sóról álmodni, új ízek és ragyogó élmények megjelenését jelzi. Az álmodó egyéni értékeinek jobb elismerését, hangulatának javulását, életerejének növekedését mutatja. Az erőfeszítések eredményre vezetnek. Hús sózásáról álmodni, az adósság felhalmozódását jelzi, melynek eredményeként folyamatosan zaklatják a pénzbeszedők.

Sör
Álomban sört látni vagy inni, boldogságot, homályt vagy ihletet jelez, de arra is utalhat, hogy az álmodó erős társadalmi életet él.

Strucc
Struccokkal álmodni rossz előjel, mert halálhírt, vagyis pusztulást jelent.


SZ

Szakáll
Szakállas emberrel álmodni, szeszélyes asszony miatti bizonytalanság. Földig érő szakáll. gazdagságot reprezentál. Lány állán növő szakáll, az álmodó elveszíti a szeretőjét.

Szamár
Aki álmában szamara hátán üget célja felé és azt el is éri, szerencsés és boldog lesz minden dolgában, de aki útközben leesik róla, azt szerencsétlenség és bánat éri.

Szamóca
Szamócát enni asszonynak titkolt szerelem, férfinak betegség, a szamóca látványa, jó házasság.

Színek
Álomban a színek közül a fehér: becsületességet jelent; a fekete: gyászt; a kék: kiegyensúlyozottságot; a vörös: elválást; a piros: erőszakot.

Szomjúság
Álomban megszomjazni, nyugtalanságot jelent, de vonatkozhat szomorúságra vagy fáradtságra is.

Születésnap
Álomban születésnapot ünnepelni, hosszú életkort jelent.


T

Takarítás
Álomban szobát takarítani irigység jele; istállót takarítani hideg idő várható.

Tanítás
Tanításról álmodni öregedés, tanítványra lelni boldogság.

Tea
Ha valaki azt álmodja, hogy teára szomjazik, akkor hívatlan vendégek fogják meglepni.

Tenger
Álomban tengerparton állni, és figyelni a hullámokat, ahogyan a habjai a fövenyen összetörnek, azt jelzi, hogy az illetőnek kis híján baleseti sérülése lesz.

Teve
Ha az ember tevével álmodik, nagyobb óvatosságra van szüksége, mert feltehetően túl sok terhet cipel a vállain. Az ilyen személy – ahelyett, hogy szabadjára engedné, hajlamos magába fojtani az érzelmeit. Meg kell tanulnia felejteni és megbocsátani. Ugyanez az álom más értelmezésben nagy problémák megoldására, akadályok leküzdésére való képességet jelez. Aki fehér tevéről álmodik, gazdaggá válik, mondják az üzbégek.

Tojás
Tojást enni álomban harag; tojáshéj: gyász; sok tojás: nyeremény; záptojás: betegség. A törököknél tojásokról álmodni hírbe hozást, pletykát jelent.

Tömjén
Tömjénnel álmodni lánynak fejfájás; másnak megkönnyebbülés; asszonynak lelkiismeret furdalás.


Az álomfejtők szerint, aki álmában tűt talál, olyan barátokra számíthat, akik nagyra értékelik őt. Tűt keresni álomban, fölösleges aggodalmakat jelez. Tűvel álmodni, egy barátság végét jelzi.

Tükör

Az álomban látott tükör az egészséges ember számára örömet jelent, ha viszont beteg az illető, egészségromlásra utal. A fényes tükör ájulást, a törött tükör pedig árulást jelez.

Tűzhely
Nőtlennek házasságot, másnak betegséget vagy helyváltoztatást jelent.


TY

Tyúk
Új taggal bővül a család.


U, Ú

Újszülött
Csecsemővel álmodni ártatlanságot, tisztalelkűséget, melegséget, új szerelem vagy új barátság kezdetét jelzi. Viszont szoptató asszonyt látni álomban, rosszat jelent, az fogja becsapni az illetőt, akiben a legjobban megbízott.

Utazás
Utazásról álmodni, az életcélok elérésére irányuló törekvést, általánosságban az életutat jelzi, melyet az álmodó örömtelinek és sikeresnek talál. Ha az álmodó ismeretlen területen utazik keresztül, az a versenytársak részéről reá leselkedő veszélyre utal. Aki álmában emberekkel teli autóban utazik, új és érdekes barátok, izgalmas kalandok elé néz. Ha viszont egyedül van az autóban, nehéz idők várnak rá.


Ü, Ű

Ürülék Aki emberi ürüléket lát álmában, az pénzhez jut, vélik a törökök.

Üstökös
Üstökösről álmodni, azt „üzeni” az álomlátónak, hogy sürgősen meg kell szabadulnia a fizikai és lelki akadályoktól, és tovább kell haladnia a céljai felé.


V

Varjú
Az álomfejtők úgy vélik, hogy varjúval álmodni, csalódást jelent mindenben, bánatra, balszerencsére figyelmeztet, sot halált is jelezhet.

Vér
Álomban vért inni, az álmodó kirobbanó életerejéről és energiájáról árulkodik.

Vipera
Viperáról álmodni balszerencsét jelent. Megölni egy viperát, általában jó ómen. Egy élő vipera a küszöbön, halálesetet jelez a házban.

Víz
Vízzel kapcsolatos álmok jelentése: a vízesés váratlan, kellemes dolog; a folyó, ha tiszta, akkor nyugodt sikeres életet; ha zavaros, fenyegető veszélyt jelent;
az óceán: az illető békéjét; a kút belső nyugalmát jelzi; a mocsár pedig valamilyen veszélyre figyelmeztet. A magyar álomfejtők szerint: tiszta vízzel álmodni jószerencse, vagyonosodás jele; zavaros víz szomorúságot jelez, vagy az álmodó sajnálkozását egy általa jól ismert személy betegsége vagy halála miatt. Álomban a koszos víz látványa, egy gátlástalan személyre figyelmeztet, aki tönkre akarja tenni az álmodót.


Z

Zafír
Zafírral álmodni kellemetlen látogatóra utal.

Zászló
Zászlóval álmodni, ha az álmodó viszi, tekintélyt jelez; ha messziről látszódik, zavaros időt jelent.

Zuhanás
Zuhanásról álmodni a lelki egyensúly, az önkontroll elvesztését jelenti. Reprezentálhatja a veszélyeztetettség érzését, az önbizalom hiányát, a kudarctól való félelmet vagy képtelenséget a helyzettel való megbirkózásra. Ha valaki magasról zuhan ki álmában, és megsérül, készüljön fel arra, hogy nehéz napok várnak rá; ha a zuhanás nyomán nem sérül meg, a probléma kisebb és átmeneti jellegű lesz.


ZS

Zsiráf
Az összképre kell figyelnünk, átfogóbb szemléletmódra van szükségünk.

 

Hozzászólások  

0 #931 Rosta Erzsébet 2015-03-30 16:13
Kedves Vivi! – Re: #922
Az előző álma kapcsán annyit tudtam meg önről, hogy jelenleg 20 éves, szereti a kisállatokat, és felelősséggel (amit talán eltúloz) viseltetik irántuk. A párkapcsolata mikéntjéről, a barátja iránti érzelmeiről semmit sem írt. Ha ott nem tévedtem abban, hogy az álmát direkt módon kell értelmezni, vagyis a rágcsálók iránt érzett sajnálata, s a megmentésük, nem pedig általában a gondoskodási vágyának kudarca, s az emiatt érzett elégedetlensége , önvádja motiválja ismétlődő álmait, ez utóbbi szimbolikusan arra utalhat, hogy nem biztos eléggé magában. Talán nem teljesen meggyőződve róla, hogy a jelenlegi kapcsolata képes kiállni a térbeli és időbeli távolságot. Ugyan egy teljesen banális dolog miatt (ellenőrizni kell egy nyaklánc valódiságát) hagyja magára párját, ám a távolság növekedésével és az idő múlásával – ugyan a „mentségére” szolgál, hogy a megszólalásig hasonlít a barátjára – az ékszerészben leli meg az új társát.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #930 Rosta Erzsébet 2015-03-30 15:04
Kedves Lilla! – Re : #923
Jól érzi, hogy álma összefüggésben lehet az életével, a párkapcsolatáva l, ugyanis az álmában egy buszra vár, mellyel el akar utazni valahová. Az, hogy nagy hó volt, illetve, hová szeretett volna menni, jelen esetben lényegtelennek tűnik, a hangsúly az utazáson van. Általában olyankor álmodjuk, hogy valamilyen járműre várakozunk utazás céljából, amikor szeretnénk, ha végre változás állna be a jelenlegi helyzetünkben. Az ön esetében ez a két „párja” közti ingadozás, a bizonytalanság megszűntetésére irányulhat. Ezt az érzését tükrözi vissza álmában a tudattalanja, mely jelen esetben úgy tűnik, inspiráló hatással lehet önre. A döntése, mely szerint nem várja meg a második párját (Tibit), hanem felszáll a megállóban gördülő emeletes buszra, meghozza a „gyümölcsét,” mert az álma végén egy gyönyörű lakás boldog tulajdonosa lesz, amire – ha Tibivel indul el – aligha lett volna esélye. Hallgasson a szívére, és ne azzal az emberrel keresse a boldogságot, aki egyszer már otthagyta önt.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #929 Rosta Erzsébet 2015-03-30 12:10
Kedves Judit! – Re: #917
Sok minden lehet az álmának az oka. Például az, hogy valamiért aggódik a kislánya miatt. Talán fizikailag gyengébb vagy kevésbé fejlett a kortársainál, vagy annál, amit ön szeretne. Vagy éppen az álmát megelőző időszakban volt a leánya a szokásosnál kevésbé mozgékony. Egy másik lehetséges ok, hogy a közelmúltban súlyos stressznek volt kitéve. Az is kiváltója lehet az álmának, hogy olykor a média is nagyobb figyelmet szentel a fogyatékosok problémáinak, önkéntes jelentkezők ki is próbálhatják, hogy milyen lehet kerekesszékben, testi fogyatékosságga l, süketen vagy világtalanul élni. Más aspektusban nézve az álmát, a fogyatékosság – e tekintetben olykor nem releváns, hogy kiről van szó – az álomgazda gyengeségére, támogatás iránti igényére utalhat. Így az sem lehet véletlen, hogy álmában az a személy, akihez korábban oly gyengéd szálak fűzték, a már lassan két elhunyt halott nagymamája próbál segíteni. Magát az álmot természetesen nem kell szó szerint érteni, ha csak nincs valamilyen racionális oka, a kislányát nem fenyegeti veszély, az viszont elképzelhető, hogy jelenleg sok kihívással kell megküzdenie, és minden erejét latba kell vetnie.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #928 Rosta Erzsébet 2015-03-30 11:18
Kedves Vivi! – Re: #921
Visszatérő álmának valószínűleg köze van az előzményekhez. A leírása alapján szeretheti a kisállatokat, és felelősséget érez a sorsuk miatt. Talán többet is, mint kellene, a bűntudata mindenesetre ezt jelzi, és ez az oka annak, hogy egy kisállattenyész tőnél vállalt munkát. Az a tény, hogy az apró kis rágcsálók megmentésére törekszik, azt jelzi, hogy értékeli az általuk megjelenített érzéseket és tulajdonságokat . De valószínűleg túlvállalja magát, vagy azt érezheti, hogy alkalmatlan erre a feladatra. A nagyjából azonos tartalmú ismétlődő álmokkal a tudattalan azt jelzi, hogy valamilyen problémára nem jó választ ad, ezért kell újra meg újra átélnie a tehetetlenség frusztráló érzését. Ahhoz, hogy megszüntesse kellemetlen álmait, érdemes lenne csökkentenie az önre nehezedő (esetleg önként vállalt) terhelést, és/vagy nagyobb önbecsülésre lenne szüksége, azaz jobban kellene bíznia önmagában.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #927 Franciska 2015-03-28 19:56
Kedves Erzsébet!
Néhány hete súlyos betegségen estem át, és ezzel egyidőben furcsa álmom is volt. Kétszer álmodtam a következőt: Nyár van, nagy meleg, dolgozom a kertben. Férjem és fiam(már nem élnek igazából) ülnek egy asztalnál, és hívnak, hogy pihenjek meg, ne dolgozzak annyit. Mondom nekik: de mi lesz a kerttel?Inkább segítenétek! Erre nem válaszolnak, csak továbbra is hívnak. Még egy szék is van az asztalnál, oda akarnak leültetni. Ekkor megjelenik a szomszédasszony om, és azt mondja, hogy menjek át neki segíteni, mert egyedül nem bírja elhúzni a szekrényt. Átmegyek, mire visszaérek, férjem és fiam a temető felé vezető úton mennek, utánuk kiáltok: Mi van, most megsértődtetek? vissza sem néznek, csak mennek tovább.Míg éltek, mindegyikükkel jó volt a viszonyom, halálukat is sikerült feldolgozni. Mit jelenthet az álom?
0 #926 Rosta Erzsébet 2015-03-28 16:17
Kedves Szilva! – Re: #920
Bár külön nem jelezte, a leírása, de főleg az (egyébként nem nyilvános) email címe alapján feltételezem, hogy férfi lehet. (Ha nem így lenne, kérem, jelezzen vissza, mert ez esetben az álmának egészen más a valószínű jelentése.) Ami az első álomképet illeti, az ilyen jellegű álmok általában a magas tesztoszteron szinttel állnak összefüggésben, és rendszerint a hajnali nyugodt alvás REM fázisában alakulnak ki. Gyakran erotikus álom nélkül is létrejöhet spontán merevedés. Más lehetséges értelmezésen csak akkor érdemes gondolkodni, ha egészségi problémái vannak, vagy korábban sohasem voltak szexuálisan izgató álmai.
Ami viszont a második álomképet illeti, azt kellene kitalálnia, vajon mit szimbolizálhatn ak a szörnyek, akik ellen a hajón harcolnia kellett. Mivel a valóságban nincsenek ilyen lények, az álma arra utalhat, hogy valamilyen nem létező, önmaga által kreált probléma ellen küzd. Tetézi a bajt, hogy közben „királynak érzi magát.”
Üdvözlettel,
Erzsébet
-1 #925 Rosta Erzsébet 2015-03-28 15:42
Kedves Spotty! – Re: #919
Mindenekelőtt szeretném megnyugtatni, semmi oka sincs a bűntudatra, ugyanis az álma nem jelenti azt, hogy továbbra is vonzódik a régi párjához, de még csak azt sem, hogy a tudata alatt problémát, hiányt „érzékelne” a jelenlegi kapcsolatában. Inkább arról lehet szó, hogy – miután a jelenlegi párja megkérte a kezét – a szerelmük egy új, a korábbinál magasabb szintre lépett. Vagyis semmiképpen sem kell attól tartania, hogy a mostani kapcsolata az előző sorsára juthat. Mivel – mint írja – az említett fiú az első szerelme volt, úgy vélem, az álma azt jelezheti, hogy szeretné lángra lobbantani a belsejében parázsló szenvedélyt.
Üdvözlettel,
Erzsé
0 #924 Rosta Erzsébet 2015-03-27 16:20
Kedves Regina! – Re: #918
Bár az álomban látott agresszív macskának többféle jelentése is lehet, az ön esetében a harapni készülő macska – figyelemmel arra, hogy csak olyankor fenyegeti, amikor nincs a közelben a párja – valószínűleg arra utalhat, hogy a környezetében valaki nem igazán megbízható, nem lojális önhöz. A támadó macska azt is jelezheti, hogy ideje lenne valamilyen kapcsolatát befejezni, vagy legalábbis leülni az illetővel, és megbeszélni a problémákat. Más megközelítésben viszont az is elképzelhető, hogy az önt megharapni szándékozó macskával azt üzeni az álma, hogy nehezen tudja elfogadni a tényeket, problémája van az objektivitással.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #923 Lilla 2015-03-26 21:43
Kedves Erzsébet!
Egy régóta tartó szerelmi ügy és a valószínüleg hozzá kapcsolódó álmom miatt szeretném a segítségét kérni.
Első párommal 4 évig voltam együtt,szerette m nagyon.De megismertem közben valakit és miatta otthagytam.Szin tén nagy volt a szerelem vele is,de ő pedig engem hagyott ott és hoppon maradtam...Késő bb újra felvette velem a kapcsolatot de nem jutunk előbbre,nem akar kapcsolatot de találkozgatunk, viszont megjelent a másik volt párom is és rájöttem,hogy még őt sem felejtettem el....A második páromon kéne túllépnem de nem tudok..nehéz elküldenem..az kellene h ő küldjön el végleg de nem teszi. Mert ha vele vége lenne,lehet megpróbálnám újra az első párommal ha ő is akarja,aminek nagy a valószínűsége.. Az álmom úgy gondolom ehhez kapcsolatos de szeretnék megerősítést... Álmomban nagy hó volt,és vártam a buszra sok emberrel együtt,de az nem jött meg.Apukám mondta h hívjam fel Tibit a második volt páromat, hogy hátha el tud vinni kocsival.Felhív tam,azt mondta megpróbálja. De időközben megjelent egy emeletes busz...én vacilláltam, hogy felszálljak e,mert ha megteszem,nem találkozok Tibivel...de végül mégis felszálltam.Egy csodaszép épületbe kerültem ahol megmutattak nekem egy gyönyörű szobát mindennel, amit valaha szerettem volna és közölték h az az enyém örökre.És éreztem,hogy ott boldog vagyok...
Előre is nagyon szépen köszönöm,ha válaszol az üzenetemre,nagy on szeretném tudni,hogy ez az álom mit is jelent pontosan! :)
0 #922 Vivi 2015-03-25 22:00
Még egy másik álmot is leírnék, amit nem értek, ez nem visszatérő, csak egyszer álmodtam.
A párommal vagyok, érzem, hogy szerelmes vagyok belé. De el kell mennem tőle, hogy elvigyek egy nyakláncot, hogy megnézzék, valódi arany v. ezüst, vagy hamis. Miközben úton vagyok, olyan érzésem van, mintha nagyon hosszú idő telne el, és eltávolodnék a páromtól. Odaérek a bolthoz, megmutatom neki a nyakláncot, de azt mondja, hogy ez nem valódi (egyébként volt benne arany és ezüst szín is). Az eladó ugyanúgy néz ki mint a párom, és az idő alatt, amit vele töltök a boltban, annyira hosszúnak tűnik szintén, hogy nagyon szimpatikussá válik. Arra gondolok, hogy ez mind hiába, mikor engem otthon vár a párom. De végül annyi idő telik már el nélküle, hogy beleszeretek az eladóba. És már a távoli párom emléke kezd elhalványulni, és az eladó kezd egyre jobban hasonlítani a páromra, és a kapcsolatunk is egyre jobban hasonlít már az igazi kapcsolatunkra, már olyan közel vagyunk egymáshoz. Ekkor azon gondolkozok, hogy most mi legyen, és megmondom neki, hogy nekem van már szerelmem... erre ő bánatos szemekkel azt feleli, hogy akkor menjek vissza hozzá. De már nem vagyok képes visszamenni, és nála maradok.
0 #921 Vivi 2015-03-25 21:42
Kedves Erzsébet! Segítséget szeretnék kérni az álmaim megfejtésében. (20 éves lány vagyok)
Van egy visszatérő helyzet az álmomban. Régen, mikor kb. 8-10 éves voltam, kaptam kis rágcsálókat, de még nem nagyon volt elterjed Magyarországon, és ezért sok-sok tartási hibát követtünk el (kicsi ketrec, nem megfelelő táplálás, stb) 13 éves koromra egy maradt már csak életben, és ő volt a kedvencem is, viszont már pontosan nem emlékszem hogy miért, de elhanyagoltam, és nem adtam neki almát, és elpusztult, miattam. Azóta is bűntudatom van és akárhányszor felidézem ezeket az emlékeket, újra és újra eltöltenek a rossz érzések. Két éve elhatároztam, hogy szerzek be megint ilyen kisállatokat, meg is tettem, és tartásuk alatt ilyenféle kisállattenyész tőre akadtam rá, akinél a mai napig dolgozom (takarítást). Nem is volt semmi gond velük, de allergiás lettem, és emiatt el kellett ajándékoznom őket, de a munkát tovább folytattam.
Az álmaimban az alap szituáció, hogy a kisállatok bajban vannak valami oknál fogva, és én nem tudok rajtuk segíteni. Általában túl sokan vannak, nincs számukra elég ketrec, vagy egyáltalán nincs ketrecem, és apró dobozba kell őket zárnom, tehetetlen vagyok, hiába akarok rajtuk segíteni, egyszerűen nem tudok, és miattam lesz rossz sorsuk. Van, hogy más felelőtlensége miatt kerülnek hozzám, én meg be akarom fogadni őket, de hiába számolom a ketreceket, tudom, hogy úgyse lesz elég, de pénzem meg nincs újakat venni, akkor mégis hova tegyem őket, hogy jó helyük legyen?
Általában mindig nagyon sok-sok rágcsáló van, van, hogy nem tudom őket megtartani a karomban, meg a pulcsimban, annyira sokan vannak, hogy félek, el fognak futni, és meghalnak, vagy ha nem zárom be az ajtajukat, akkor is elfutnak, és stbstb...
Nem akarom, hogy szenvedjenek! Nagyon fáj ez az érzés. Egyszerűen nem tudom, hogy szabaduljak meg ezektől az álmoktól.
Előre is köszönöm a válaszát
Vivi
0 #920 Szilva 2015-03-25 03:53
Kedves Erzsebet! Az en almomban arrol almodtam hogy egy pillanatban egy nagy bevasarlokozpon tban voltam es egy 40koruli no egy szal melltartoban es bugyiban maszkalt be a raktarba es kozbes neveket mondott hogy hany kuncsaftal vegzett.Az almomban kesztetest ereztem arra hogy en is bemenjek vele a raktarba de hirtelen ennek az almomnak vege lett es egy hajora kerultem sok katona koze es torz szornyek ellen kellett harcolnom..a tobbi ember kiralyomnak szolitott.Nos szeretnem az on velemenyet kikerni mit is jelenthet ez az alom.
0 #919 Spotty 2015-03-24 07:15
Kedves Erzsébet!

A segítségét szeretném kérni egy álmommal kapcsolatban, ami nagyon felkavart. A háttér információkról annyit, hogy 8 évvel ezelőtt volt az életemben egy fiú, akit az első nagy szerelemnek tartok. 3 évig tartott a kapcsolatunk, ami alatt én családi okokból kifolyólag mély depresszióba estem és pszichológushoz is jártam. Ekkora teherhez akkor még túl fiatalok voltunk, szakítás lett a szerelemből. Pár évvel később befejeztük az egyetemet és mielőtt elköltözött egy másik városba, megkeresett, mert úgy érezte, hogy nem tud elmenni anélkül, hogy elköszönne tőlem. Akkor ez engem eléggé felkavart, mert az volt az érzésem, hogy arra vár, hogy jelezzem, hogy szeretném újra kezdeni. Nem tettem, holott nem voltam kapcsolatban. Jelenleg nagyon boldog és kiegyensúlyozot t kapcsolatban élek 3 éve, és 1 hónapja a párom megkérte a kezem. Nagyon szeretem őt és ez az érzés viszonzott, et kifejezi minden lehetséges módon. Boldog vagyok mellette. Erre ma éjjel azt álmodtam, hogy az első szerelmem megkeresett, én először nehéz szívvel, de visszautasított am, majd "beadtam a derekam" és többször lefeküdtem vele, ami kifejezetten élvezetes és örömteli volt. A legrosszabb, hogy olyasmi is rémlik az álomból, hogy majd reggel bánkódom, most tudni szeretném, hogy ez milyen érzés. Emészt a bűntudat és nem értem, hogy miért most jött ez az álom. Ráadásul ha eddig - mert többször előfordult - az álmomban felbukkant, mindig nehéz szívvel ugyan, de visszautasított am. Nem értem ezt az álmot, ebben kérem a segítségét.

Köszönettel: Spotty
+1 #918 regina 2015-03-21 08:58
kedves Erzsébet az álmomba egy sárgás vöröses macska minden áron meg akart harapni de nem-tudom h miért és mikor a párom mellém állt akkor csak ártatlan szemekkel nézet ránk de mihelyt a párom elment mellőlem ismét nekem akart támadni de oly annyira hogy meg az ablakot is beakarta törni csak hogy meg támadhasson mit jelent ?
+1 #917 Judit 2015-03-21 08:23
Kedves Erzsébet.
A mai álmom se volt semmi azt álmodtam hogy egy intézményben voltunk olyan volt mint egy kórház de nem az volt mégse abban az intézményben gyerekeket vizsgáltak orvosok főleg nők én a 3 gyerekem és a nagymama is velünk volt a lánykámat behívták vizsgálatra annyit kellett csinálnia hogy 2 mankóval a hóna alatt el kellett játszania hogy ő egy sérült ember és nem tud menni a lábain csak a 2 mankóval lánykám most 6 éves utána meg a falra fel voltak szerelve körbe polcok amin könyvek meg más egyéb is volt erre tette fel az orvos a lánykámat és a polc tetején körbe kellett szaladnia rajta amíg ő ezt csinálta én a nagyival a folyosón álltam és jött egy másik nővér aki mondta hogy törli az adatbázisból a gyerekeimet de már késő volt mert a lánykám közben végzett a vizsgálattal én meg rohantam a nagy fiamat keresni az épületben ő meg is lett egy asztalnál evett a többi gyerekkel én mondtam neki jöjjön velem de nem nagyon akart jönni aztán elindultunk a rendelő felé ahol a lányom volt erre megszólal a doktornő aki vizsgálta a lányomat hogy ő jó lesz és adott a lányomnak egy tenyérnyi nagy pogácsát amit a lánykám evett de mikor a hátam mögé néztem láttam a lánykám a földön fekszik és tudtam hogy a sütiben volt valami amitől lebénulhat én nagyon sírtam zokogtam és mondtam hangosan miért? miért ver engem a sors? és a nagymama guggolt a lánykám mellett és próbálta élesztgetni a másik 2 fiammal semmi rossz nem történt ekkor felkeltem mit jelenthet ez az álom?
Köszönöm előre is a segítséget...
0 #916 Rosta Erzsébet 2015-03-19 13:52
Kedves Su! – Re: #901
Mivel semmit sem árult el magáról, és az álmának leírásában is csak fizikai érzéseiről (a víz hűsíti, odakinn forróság lehet; később fázik, reszket, alhasi fájdalom, lábfájás, lúdbőrzés; végül elvakulás az erős fénytől) számol be, csak segíteni tudok álma értelmezésében, a feladat nagy része önre marad.
Az úszkálás a medencében azt sugallja, hogy felfedező útra indult a tudattalanjában és érzelmei világában. Az álmának ez a képe arra utalhat, hogy valamilyenfajta megerősítést, érzelmi támogatást keres. Zárójelben megjegyzem, hogy többnyire olyankor álmodnak az emberek úszkálásról, amikor valamilyen gyógykezelésen mennek keresztül. Esetleg még lényeges lehet, hogy mezítelenül látja magát a vízben, ami az elégedetlenség, vagy a kielégületlensé g jele lehet. Amint „elhagyja a tudattalanját”, szinte azonnal rosszul lesz, és véres hányásba kezd. Mivel a hányás után megtisztul a test, ugyanez történik a lélekkel is. Álma azt jelezheti, hogy a lelke mélyén nagyon szeretne valamitől (sérelem érzése, bosszúvágy, bűntudat stb.) megszabadulni. Az pedig, hogy vért és fogakat is lát a hányadékban, egyfajta figyelmeztetés lehet az egészségét fenyegető veszélyre. Lehet, hogy valamit változtatnia kell, hogy elkerülje a további bajt (sérelmet, veszteséget). A következő részletet, melyben a hüvelytáji fájdalmat követő folyás után apró, a macskákéhoz hasonló éles fogakat talál a tenyerében, nem igazán tudom értelmezni. Ugyanis a „vagina dentata” (fogazott vagina) mítosz, a valóságban ilyen nem létezik, de az esetleg fogat is tartalmazó dermoid ciszták (a tudomásom szerint) csak műtéttel távolíthatók el, spontán nem hagyják el a petefészket. Egyfajta lehetséges metaforikus magyarázat a „jelenségre” az lehet, hogy a - megelőzőleg a hányással jelzett - „megtisztulás” részeként - megszabadul a népi hiedelemvilágba n a női aggresszívitást szimbolizáló fogaktól is. Álmának befejező részében nincs különösebb jelentősége annak, hogy meztelen, részben azért, mert a megjelenő férfiakról tudja, hogy homoszexuálisok , másrészt pedig amiatt, hogy a fájdalmával, a rosszullétével van elfoglalva. Igazi fontosságot a befejező momentum jelent, amikor az erős fénytől elvakulva már csak sárgás-fehérség et lát. Ez a „jelenséget” - a halálközeli élményt átéltek beszámolói alapján - a „halál utáni élettel” társítják. Természetesen nem szó szerint kell értelmezni a dolgot, az álmának záró képsora nem az ön haláláról szól, hanem arra utalhat, hogy a személyiségének valamelyik részére a továbbiakban nincs már szüksége, metaforikusan mondva „halott”. Ezt a fényt látva, álma szimbolikusan azt jelzi, hogy „fény van az alagút végén”, vagyis az énjének e része nélkül is boldogul.
Ami pedig a rokona visszatérő álmát illeti, a szürrealisztiku s képet - melyen a levegőben halakat lát úszni maga körül - valószínűleg metaforikusan kell értelmezni. Az életterükből eltávolított halak - bármennyire is élettelinek látszanak - nem érezhetik jól magukat, vagyis a visszatérő álma azt üzenheti, hogy egy olyan új környezetbe vagy szokatlan szituációba kerülhetett, mely kényelmetlen, vagy kellemetlen a számára.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #915 Rosta Erzsébet 2015-03-18 15:20
Kedves Judit! – Re: #898
Álomban a szülői ház melyben felnőtt, a lelkiállapotát szimbolizálja, mely vagy édesapja mentális támogatását keresi ahhoz, hogy miként döntsön egy problémás ügyben, illetőleg hogyan szálljon szembe egy kellemetlen szituációval, vagy az édesanyja érzelmi segítségét próbálja igénybe venni, hogy megtalálja a probléma nyitját, esetleg távol tartsa magától, mielőtt még valamilyen baj történne. Valószínűleg mások miatt aggódhat, mert az ablakon kitekintve egy halálos gépjármű balesetnek lesznek szemtanúi. Álmának ez a fordulata szimbolikusan arra utalhat, hogy fölöslegesen „töri magát”, ugyanis képtelen mások tetteit kontrollálni. Vagyis hiábavaló az aggodalma, igyekezete, az „érintetteknek” viselniük kell döntéseik következményeit . És természetesen az sem lehetetlen, hogy - az elektronikus médiumokban, vagy szemtanúként - a való életében is látott mostanában egy balesetet, mely valamilyen módon asszociálható a gyermekkorával és/vagy a szülei házával.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #914 Rosta Erzsébet 2015-03-18 13:27
Kedves Horváth Melinda! – Re: #907
Bevallom, nem minden mondatát értem, vagy tudom elképzelni a leírásának, ezért - hogy „össze tudjam rakni” a történetet - némi pontosításra, kiegészítésre lenne szükségem.
Honnan, hogyan kerültek elő a kártyák? Hogyan haltak meg a gyereke és az öreg néni? Mi történt a holttestekkel? És természetesen bármi mást is megírhat, mely segíthet a történet megértésében.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet
0 #913 Rosta Erzsébet 2015-03-18 12:56
Kedves Melinda! – Re: #906
A leírását olvasva - a hallucinációi és tehetetlensége alapján: földönkívüli lény (szellem) ragadja meg a kezét, és húzza ki az ágyából, akiben a szerelmét véli felfedezni, félelmet érez (az egész teste remeg), majd arra ébred, hogy kiabál - elsőként arra gondolok, hogy alvási bénulást élhetett át. Ha ez az igazság, hacsak nincsenek gyakran hasonló álmai, nincs különösebb oka az aggodalomra, hasonló álmot az emberek többsége legalább egyszer átél az életében. Ha alaposabban érdekli a téma, az „alvási bénulás”, vagy „alvásparalízis ” szavakra rákeresve, számos írást találhat a világhálón. Ha viszont valódi álomról számolt be, az esetben érdemes lenne elgondolkoznia azon, hogy miért szellem képében jelent a szerelme az álmában. Tett-e valami olyat, és ezért lehet-e bűntudata, ami indokolja, hogy megijessze, vagy kísértse önt.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #912 Rosta Erzsébet 2015-03-18 11:46
Kedves Harald! – Re:#902
Jelen esetben a kard csak eszköze önpusztító tettének, és – mivel nem szeppukut követ el – annak sincs különösebb jelentősége, hogy szamuráj kardot használ a torka elvágásához. Vagyis a hangsúly a megkísérelt öngyilkosságon van. Álombéli tette azt jelképezheti, hogy erőre, tekintélyre lenne szüksége. Más megközelítésben viszont arra is utalhat, hogy egy problémára, annak bizonyos részének „megölésével” keres megoldást. Az öngyilkosságot ugyan nem kell szó szerint érteni, azonban lehet az álomnak olyan üzenete is, mely az önpusztító életvitel, az esetleges káros szenvedélyek nem kívánt hatására figyelmeztet. Ez esetben álma spirituálisan azt jelezheti, hogy fel kellene hagynia valamilyen egészségkárosít ó szokásával. Ha nem ez a helyzet, álma egyszerűen valamilyen közelgő kudarc veszélyére hívja fel a figyelmet. Érdemes lenne alaposan elgondolkodnia, hogy helyes úton jár-e, ugyanis az öngyilkosság álma az esetek nagy részében nem egy jó jel, mert mentális konfliktusokról árulkodik.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #911 Rosta Erzsébet 2015-03-18 10:07
Kedves Kati! – Re: #899
Húslegyeket találni az elfogyasztott ételben (ami az álmában kolbász volt), a személyes higiénia hiányára utalhat. Lehet, hogy valamilyen rossz, egészségtelen szokást vett fel, s a teste az álmán keresztül küld figyelmeztetést az ön számára. De olyan értelmezése is elképzelhető az álmának, hogy valaki, akit nagyon szeret, és a teljes bizalmát élvezi, sérelmet vagy fájdalmat okoz önnek. Jó, ha nem felejti el, hogy az egészség mindennél fontosabb.
Üdvözlettel,
Erzsébet
+1 #910 Rosta Erzsébet 2015-03-17 15:38
Kedves Mami! – Re: #897
Az elsőként leírt álom, vagyis a leégett ház, mivel a családi ház a gazdáját (tulajdonosát), illetőleg annak önmagáról alkotott képét, érzelmi világát, vagy azt a módot szimbolizálja, ahogyan ő az életét elrendezi (hacsak nem valami konkrét - például a médiumokban látott - tűzeset váltotta ki a férjed álmát), azt jelezheti, hogy a párod személyisége, vagy az életvitele jelentős változáson megy keresztül (vagy legalábbis erre lenne szüksége). Az, hogy sajnálkozik a ház leégése miatt, arra utalhat, hogy a férjed ennek nem igazán örül.
A második álom, melynek Te vagy a gazdája, lényegében egy lekésett lakomáról szól, még akkor is, ha az asztal végén egy hatalmas, pecsenyékkel rántott húsokkal és kacsacombokkal megrakott tálra leltél. (Ugyanis a húsok evésre alkalmatlanok: hidegek és túlsültek voltak.) Az álmod több dologra is utalhat, jelezheti azt, hogy valamilyen kellemetlen, nyugtalanító esemény járhat az eszedben, de utalhat érzelmi szükségleted vagy a szexuális étvágyad kielégítetlensé gére is.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #909 Rosta Erzsébet 2015-03-17 14:37
Kedves Zivatar! – Re: #896
A bejegyzésében leírt álma nagy valószínűséggel összefüggésben lehet azzal, hogy nemrégiben megismert egy fiút, akivel - mind mondja - remekül megértik egymást. Valamit azonban hiányolhat a kapcsolatukból, mert álmában egy ismeretlen, idegen fiúba lesz „halálosan szerelmes”, és a vasúti síneken ölelkezve (vagyis kizárva a környező világot, és ezzel az életét is kockáztatva) vele él át elementáris erejű boldogságot. Bár az álma bizonyos szemszögből nézve arra is utalhat, hogy kevés a szex az életében, én inkább arra gondolok - noha rendesnek és szimpatikusnak találja a megismert fiút - több odaadást és romantikát várna az új partnerétől.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #908 Rosta Erzsébet 2015-03-17 14:16
Kedves Katicabogár! – Re: #895
Mindenekelőtt fogadja részvétemet édesanyja halála miatt. Mivel - mint írja - hosszú betegség után és fiatalon hunyt el, a szenvedése mély nyomot hagyhatott önben, ezért - noha már közel két éve eltávozott az élők sorából - még most is elegendő egy emlékfoszlány, vagy bármilyen édesanyjával összefüggésbe hozható esemény vagy kép, hogy a tudattalanjában felidézze az akkori szomorú napokat. Azzal, hogy ha valaki fiatalon hagy el bennünket, sokkal nehezebb megbékélnünk. Valószínűleg a halála után sokat gondolhatott édesanyjára, aki - mivel nagyon hiányzik önnek - most is gyakran felbukkan az emlékezetében, ezért álmodhat vele. Az viszont nem jó, hogy a szenvedését éli át álmában újra meg újra. Ez ellen tennie kellene, mert a lelki egészségének árthat vele. Próbálja meg tudatosan befolyásolni a gondolatait, lefekvés előtt lazítson el, és ha az édesanyjára gondol, az örömteli, szép emlékeket igyekezzen felidézni magában. A levele alapján biztos vagyok benne, hogy mindent megtett az édesanyjáért, és ő is azt szeretné, ha vigyázna önmagára.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #907 Horváth Melinda 2015-03-17 12:18
Tisztelt Rosta Erzsébet!

Azzal kezdeném, hogy általában kisgyerekekről álmodom. Legutóbbi álmom nagyon megviselt. Egy kisfiú, egy kislány halt meg. Nem ismerem őket. Halálakor, csak a ruhájuk maradt meg és a testükből felszállás két kártya.Egy makk 9, alsó zöld.
Tovább álmodta egy talpig feketébe öreg nénit láttam, aki kedves, mosolygós volt és mondott valamit. Az öreg nádas kis kunyhójában voltunk.Láttam őt is, magamat is.
Meghalt ő is. Szint úgy a testéből felszállt egy kártyával, egy tök alsó, de középen 2 szer át volt lyukasztva.Ekko r összeestem és az ajtó felé kúszva mentem kifelé és mondtam magamnak meg tudom csinálni és felálltam.
Miután felkeltem egész nap furcsa, nyomasztó érzésem volt.
Nagyon sokszor álmodom gyerekekről. Vannak, akiket ismerek és vannak ismeretlenek.Ha pedig nem gyerek, akkor öreg nénitől álmodom.
Remélem érthetően fogalmaztam meg.
Köszönöm a segítségét.
Üdvözlettel; Melinda
0 #906 kovács Melinda 2015-03-17 08:36
Kedves Erzsébet.Volt egy nagyon furcsa félelmetes álmom eről szeretném kérdezni.Azt álmodtam ,hogy egy szellem megfogja a kezem és húz ki az ágyból de mintha a szerelmem lett volna mert láttam az arcát előttem meg mintha az ágyam mellett állt volna fel is ébredtem arra hogy a nevét kiabáltam meg közbe az egész testem remegett nagyon megilyedtem mi lehet ennek az álomnak a jelentése válaszát köszönöm
0 #905 Rosta Erzsébet 2015-03-11 16:10
Kedves Judit! – Re: #891
Fontos szerepet játszhatott az életében, mert ahogyan írásaiból látom, a halála (2013 szeptembere) óta többször is megjelent az álmában. Most azonban inkább úgy érzem, szimbolikusan kell értelmezni nagymamája balesetét (halálát?), mely a „forradalom” üdvözlése közben érte. A forradalomról azt kell tudni, hogy általában olyankor jelenik meg az emberek álmában, amikor jelentős változás megy végbe a személyiségükbe n, a szemléletmódjuk ban, vágyaikban, céljaikban. Ez gyakran belső konfliktusokkal jár együtt. Mivel a nagyszülők gyakran a legfőbb támaszt jelentik számunkra, akikre a szüleinkkel „szemben” is számíthatunk, nagyija balesete – amit hiába próbál megakadályozni – arra utalhat, hogy a tudata alatt aggódik amiatt, hogy az érzelmi és/vagy a mentális világában lezajló változások miatt támasz nélkül, magára maradhat.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #904 Rosta Erzsébet 2015-03-11 15:27
Kedves Imi! – Re: #900
Mivel azt nem írja, hogy a visszatérő álmaiban felébred, az alvási bénulást - ami a legtöbbször az ilyen álmok oka lehet - az ön esetében valószínűtlenne k tartom. Inkább arra gondolok, hogy álmával azt jelzi önnek a tudattalanja, hogy a való életében (ébrenlétben) képtelen meggyőzni a környezetét tervei, céljai helyességéről. De az is lehet, hogy egyensúlytalans ág van az érzelmei és az intellektusa között (valamelyikük túlsúlyban van), és ez mutatkozik meg beszéd-képtelen ségben az álmaiban.
Üdvözlettel,
Erzsébet
+1 #903 Rosta Erzsébet 2015-03-11 14:04
Kedves Rozália! – Re: #890
A klasszikus értelmezés szerint arany ékszereket találni jó ómen, mert szerencsét jelent az álmodó számára.
A modern álomfejtés szerint az arany - mely ékszer értékes, becses dolog - megtalálása azt jelzi, hogy valamilyen értékes dolgot, tulajdonságot, jellemvonást fedeztünk fel magunkban. Mivel meglehetősen könnyen - fű szedése közben - akadt rá, az álma azt üzenheti, hogy - bár eddig elrejtette - sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, és ideje lenne használnia őket.
Ha viszont nem töltötte el pozitív érzés alvása közben, az álma arra is utalhat, hogy hiányzik a fény, a csillogás az életéből, és a tudattalanja ezt próbálja megadni önnek.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #902 Harald Honzik 2015-03-10 08:01
Kedves Erzsebet !
Probalom rovidre fogni , latom sok levelre valaszol. Koszonjuk onzetlenseget!! Olyan almom volt hogy lattam onmagam, egy nagyon eles szamuraj kard volt a kezemben es halalos sebet ejtettem magamon es utana atvagtam a torkom vele es neztem utana az atvagott torkom es csodalkoztam es ereztem hogy elek.
Megkoszonnem a irna par szot errol, esa kerestem a test szot es a kard szot az alom abc-ben, de nem talaltam. A kerdesem, jol probaltam megfejteni az almom ezekkel a szavakkal?
0 #901 Su 2015-03-09 21:23
Kedves Erzsébet,
Elég durva álmom volt, probáltam összerakni vajon mit jelenthet, de sajnos nem sikerült értelmeznem. Úgy kezdődött, hogy vízben vagyok, egy hatalmas medencében úszkálok meztelenül (kivülről is láttam magam) hatalmas márványoszlopok körülöttem. Hűsítő érzése van a víznek, de érzem hogy kint iszonyatos forróság van. Aztán kimászok a vízből és nagyon rosszul leszek, térdre esem és elkezdek hányni véreset és fogak vannak benne, de minden fogam meg van. Utána nagyon fáj lent a hüvelynél is, mikor oda nyúlok semmi furát nem érzek, aztán egyszercsak folyik belőlem valami, de már nem érzek fájdalmat, elveszem onnan a kezem és ahogy a tenyerembe nézek hegyes fogakat, mintha macska fogak látnék, aprók. Elkezdek reszketni, fázom, aztán rengeteg férfi jelenik meg előttem. Mindegyikőjüket ismerem, de olyanokat látok akikről tudom, hogy homosexuálisok. Ketten odalépnek hozzám a karom alatt fognak meg, megemelnek, de a lábfejem még a hideg kőhöz ér és egyre jobban fáj, mert érzem, hogy horzsolja szét. Végül annyit érzek hogy kicsit fúj a szél fázom, libabőrös vagyok és már alig látok, mert nagyon erős fény van, szinte csaj sárgás fehérséget látok.
Nagyon érdekel vajon mit jelenthet, mire utalhat ez az álmom, remélem valamennyire az Ön segítségével közelebb juthatok a megfejtéshez.

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy egyik rokonomnak van egy visszatérő álma, de ő sem tudja mit jelenthet. Álmában rendesen lélegzik, nincs körülötte víz, semmi, mégis halakat lát úszni maga körül, mitha a levegőben úsznának.

Előre is köszönöm válaszát és segítségét!
0 #900 imi 2015-03-09 18:06
En mostanaban mindig arrol almodok, hogy almomban nem tudok megszolalni (kialtani), es ezt mar tobb alkalommal is almodtam. Vajon mit jelent ez.
0 #899 Kati 2015-03-09 14:51
Kedves Erzsébet!
Tegnap volt egy nagyon fura, ugyanakkor nagyon gusztustalan álmom. Csak arra emkékszem, hogy valami kamra szerűségben voltam és kolbászt eszem, amiben húslegyek vannak. Többször ránéztem a kolbászra közben és megfogalmazódot t bennem, hogy undorító, de ugyanakkor mintha ízlett is volna. Egyszerre volt undorító és "finom" . Még arra emlékszem, hogy volt ott valaki, aki szintén a kolbászt ette. Mit jelenthet ez az álom? Válaszát előre is köszönöm! Kati
0 #898 Judit 2015-03-08 21:10
Kedves Erzsébet.
Úgy látszik a fura álmaim folytatódnak most azt álmodtam hogy otthon voltam abban a házban ahol felnőttem de most én és párom voltunk csak nappal volt és mi benn ültünk a szobában én olvastam párom csak ült egyszer csak olyan érzésem lett hogy ki kell néznem az ablakon felálltam és párom is odaszaladt és kinéztünk az ablakon ekkor valami furcsát láttunk az utcán volt ott egy kék busz és 2 autó ami karambolozott egymással és 2 db koporsót láttam és egy papot és sok embert feketében ott álltak és néztek és én arra gondoltam miért nem mehetettem oda segíteni mert érdekes módon mi nem hallottunk semmit hogy baleset történt volna ekkor az egyik nő zokogva beült a buszba és vele együtt pár ember is de ahogy a nő beült a vezető fülkébe elájult de senki nem tett semmit amikor magához tért bekapcsolta a biztonsági övet és elindította a buszt és ekkor keltem fel...
vajon mit jelenthet ez az álmom is? köszönöm a segítséget...
0 #897 Mami 2015-03-08 10:12
Férjem leégett családi házunkat látta. Nem voltak falai, csak néhány üszkös gerenda és a lábazat maradt. Hamut nem látott. A családtagok sem szerepeltek semmilyen formában. Nem tudta, hogy hogyan történt. Sajnálta a házat. Egy nap múlva én azt álmodtam, hogy hosszú egybefüggő fehér abroszos asztaloknál már egy lezajlott eszem-iszom volt. Elkéstem vagy nem invitált az asztalhoz senki. Valakivel voltam, de mindig messzebb volt tőlem, nem tartott velem igazán. Az asztalok végén volt, vagy oda tettek egy hatalmas hússal megrakott pecsenyés tálat. Nem ettünk belőle. Hidegnek és túl sűltnek látszottak a nagyméretű pecsenyék, rántott húsok, kacsacombok. Az abroszok fehérek és vasaltak voltak. Köszi a válaszod.
+1 #896 zivatar 2015-03-06 00:43
Kedves Erzsébet!

Nemrégiben volt egy álmom, amit nem igazán tudok hová tenni. Egy benzinkúton voltam épp, amikor egy fehér oszlop mögül előlépett egy fiú, akivel egymásra néztünk, majd egymásra is mosolyogtunk és azonnal beleszerettem, mondhatni "halálosan". Ezután elkezdtük úgymond játékosan kergetni egymást, mígnem egy vasúti sínhez értünk, ahol utolértem, majd a sínekre fekve átöleltük egymást. Ebben a pillanatban egészen elementáris erejű boldogság járt át... Ez az álom azért különös számomra, mert a valóságban is megismertem egy fiút nem túl régen, akivel ugyan remekül kijövünk, de közel sem ébresztett bennem olyan különösen erős érzelmeket, mint az álombéli fiú. Ön szerint mire utalhat ez az álom? (27 éves vagyok egyébként.)
Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
zivatar
-1 #895 Katicabogár 2015-03-04 19:36
Kedves Erzsébet,

Mostanában halott édesanyámmal álmodok, lassan két éve, hogy elhunyt hosszú betegség után, elég fiatalon. Álmomban úgy látom, hogy haldoklik, és én látom vagy hallom a szenvedését. Amikor felébredek, eléggé zaklatott vagyok, hogy újból láttam nagy fájdalmak közt.
Ön szerint mit jelentenek ezek az álmok?
Előre is köszönöm segítségét.

Üdvözlettel: Katicabogár
0 #894 Rosta Erzsébet 2015-03-02 16:15
Kedves Melody! - Re: #888
Bár vannak sokan, akik hisznek a parapszichológi ában, és elfogadják azt, hogy olykor megálmodható a jövő, én nem osztom ezt a véleményt, miként a reinkarnációt sem látom bizonyítottnak. Sokkal inkább elfogadhatónak tartom azt a megközelítést, hogy az álmunk teljes mértékben a saját alkotásunk, legfeljebb a fizikai külső hatások (zajok, erős légmozgás, hőmérséklet- és nedvességváltoz ás stb.) lehetnek rájuk jelentősebb befolyással. Ugyanakkor az álmaink – még ha olykor meglehetősen valószerűtlenek is – nem függetlenek a valóságtól. Sőt, gyakran az álmunk az, ami – az emlékeinket, élményeinket összekapcsolva - felhívja valamire a figyelmünket, ami mellett – bár nem tudatosan észleljük, vagyis a tudattalanunkba n jelen van – anélkül, hogy észrevennénk, nap, mint nap elmegyünk.
Ez történhetett önnel is, már régebben is láthatta a fiút, és – bár nem volt tudatában ennek –„lefényképezte ” magának, majd a „fotóját” elraktározta a tudattalanjában . Az pedig, hogy az álmában látott „indiai srácot” csak hónapokkal később vette észre (azonosította) a boltban (a török fiú személyében), esetleg azzal magyarázható, hogy a korábbi kapcsolata akkorra jutott el abba fázisába, amikor már ébrenlétben is „jobban kinyitotta a szemét.” Arra, hogy a „varázslat” csak három hónapig tartott, csak önök ketten tudhatják a választ, ennek viszont aligha van bármilyen köze az álmaihoz. Leírásából az tűnik ki számomra, hogy – miközben álmában „visszautazik” a múltjába, vagyis a városba, ahol a gyermekkorát töltötte – az utóbbi időben jelentős érzelmi változáson mehetett keresztül. Ugyanakkor a visszatérő vonatozás az álmában arra figyelmeztet, hogy – lévén a vasút kötöttpályás közlekedési eszköz – a gondolkodásán, morális értékrendjén, érzelmi reakcióin nem képes változtatni. Pedig lehet, hogy éppen erre lenne szüksége.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #893 Rosta Erzsébet 2015-03-02 14:34
Kedves Sting! – Re: #889
Bár önmagáról semmit sem írt, feltételezem, hogy már felnőtt, és a bölcsességfogár ól van szó. Ez esetben álma szimbolikusan arra utalhat, hogy mostanában néhány alkalommal híján volt a bölcsességnek, nem eléggé körültekintően hozta meg a döntéseit. Újra át kellene gondolnia a szituációt, mert egész biztosan létezik jobb megoldás.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #892 Rosta Erzsébet 2015-03-02 14:06
Kedves Réka! – Re: #885
Elgondolkoztató, hogy a szökés, a menekülés a visszatérő álma, ugyanis – legalábbis a leírása szerint – az álma minden esetben pozitívan ér véget, eljut a hegy lábánál található virágos réthez, ahol – bár fizikailag továbbra sincs védett helyzetben – a lelke teljesen megnyugszik. Az, hogy ennek ellenére álmában ismételten menekülésre kényszerül, azt jelzi, hogy a valódi életében újra meg újra ugyanabba a szituációba kerül, ugyanazt a rossz választ adja, vagyis nem értette meg a tudattalanja üzenetét. A választ azonban önmagának kell megtalálnia. Első lépésként talán azt kellene kiderítenie, hogy mi okozhatja visszatérő álmait. Próbáljon visszamenni a múltjában abba az időszakba, amikor először élt át ilyen álmot, és gondolja végig, milyen változás történt akkor az életében, foglalkoztatta– e valamilyen probléma, mi az amivel, azóta sem mer szembe nézni. Az is lehet, hogy időről-időre - a munkaköre, vagy a környezete miatt - stresszes az élete, és ez elől próbál menekülni. Lehet, hogy ezt teszi rossz módon, nyugtatót, vagy drogot használva, ahelyett, hogy a tudattalanja által jelzett idilli természetben keresne kikapcsolódást, megnyugvást.
Üdvözlettel,
Erzsébet
+1 #891 Judit 2015-03-02 07:46
Kedves Erzsébet.

Nagyon furcsát álmodtam még most is beleborzongok ha rágondolok.

Azt álmodtam hogy egy lakásban voltunk és az utcán sok sok ember volt olyan volt minden mint egy forradalom a sok ember az utcán állt mi én és nagyapa nagymama meg valamennyi ember a házban voltunk de az emberek közül senkit nem ismertünk nekünk az volt a dolgunk hogy kikiabálva az ablakon a néppel együtt mondjunk szavakat ordítva és nagymama felállt az ablak párkányra és kinyitotta az ablakot és együtt ordítottuk a szavakat a néppel egyszer csak szegény nagymama megcsúszott és én eltudtam kapni a kezét még ő lógott az ablakon kifele ekkor a nép hirtelen eltűnt és csak én nagyapa és nagymama voltunk én szorosan fogtam nagyi kezét de nem bírtam behúzni ő megszólalt hagyjam mert a másik keze eltörött és nem tudja felemelni én hiába mondtam nagyapának jöjjön segíteni nem jött csak ült a széken én meg csak fogtam mama kezét amikor egyszer csak kicsúszott a keze a kezemből és nagymama leesett a földre sajnos azt nem tudom mennyit eshetett mert nem mertem kinézni az ablakon mikor mama leesett nagyon elkezdett fájdalmában ordítani sírni ekkor nagyapa felállt és elkezdett kiszaladni a házból hozzá én meg kiabáltam hogy valahogy hozza be a nagyit és sírtam de nem mertem megnézni a nagyimat féltem kimenni ezután felébredtem....
Mit jelenthet ez az álom? köszönöm szépen a segítséget..
ui: a nagyi sajnos 2013ban ment el közülünk.. :-|
0 #890 Rozalia 2015-03-02 06:48
Drága Erzsébet, én sok arany nyakláncról, és drágakövekről, na meg fülbevalókról álmodoztam. Találtam az egészet a zöld fűben, amit szedtem. Szeretném tudni, hogy mit jelent. Köszönöm
0 #889 Sting 2015-02-27 09:51
Kedves Erszébet!

Az elmúlt 2 hétben,már többször álmodtam azt,hogy a hátsó fogam,széttörik és utánna kihullik,és az inyem is vérzik a kihullot fog helyén.Már sok helyen olvasgattam,hog y mit jelenthet.De mindenhol mást és mást írnak erről az álomról,hol ezt hol azt.Igazából mind a két esetben,széttör t a fog és utánna kiesett és a helyén vérzett.Remélem tud megfelelő választ adni erre az álomra.
Előre is köszönöm a válaszát!
+2 #888 Melody 2015-02-26 23:15
Kedves Erzsébet,
hónapokkal ezelőtt volt egy álmom. Elsétáltam három fiú mellett és az egyik tátott szájjal nézett rám és azt mondta a többieknek: "Láttátok?" Majd utánam jött és váltottunk pár szót. Megkérdezte, hogy most vagyok-e itt először, mire én azt válaszoltam, hogy "most vagyok itt harmadjára Indiában". A fiú magas volt, rövid fekete hajú, barna bőrű és barna szemű. Jóképű srác volt, nagyon megtetszett.
Az álom a helyszínt illetően visszatérő. Egy tengerparton vagy talán egy nagy tó partján voltunk. (A növényzet nem egy trópusi tengerhez illő sosem, magas a fű, és a fák is négyévszakos időjáráshoz illenek. A víz mindig nyugodt, nincsnek hullámok)
De a lényeg igazából most jön. Teljesen megfeledkeztem erről az álmomról és hónapokkal később a következő történt:
Átmentem a boltba vásárolni, majd amikor a pénztárhoz értem, a pénztáros fiú kérdezett valamit, de nem figyeltem, ezért visszakérdeztem . Mikor ránéztem, azt láttam, hogy a srác tátott szájjal, csillogó szemekkel néz rám és olyan zavarban volt, hogy meg sem ismételte amit kérdezett... Azonnal megváltozott bennem valami.. mintha elvarázsoltak volna. A fiú magas, fekete hajú, barna bőrű és szemű (török) és kísértetiesen hasonlít az álmomban látott fiúra. (A találkozásunk után kb. 3 hónap múlva jutott eszembe ez az álom).
A varázslat is kb. 3 hónapig tartott.. Sosem beszélgettünk, semmi nem történt, viszont ha meglátott a boltban és rámosolyogtam, mindig olyan boldog volt, hogy majd kiugrott a bőréből. Zavarba jött a kollégái előtt, volt hogy szinte elszaladt mikor meglátott, úgy zavarba jött, szinte érteztem, ahogy megdobban a szíve, mikor meglátott és ledermedt egy pillanatra, volt amikor csak mosolyogtunk egymásra, de teljesen olyan volt, mintha ez lenne a legnagyobb szerelem kezdete a világon..
Teljesen a hatása alá kerültem. Volt, amikor láthatóan nem volt jó kedve és amikor bementem a boltba az én hangulatom is teljesen megváltozott..
Aztán egyszer megpróbáltam kezdeményezni. Megkérdeztem, hogy ráér-e munka után, akkor is nagyon zavarban volt, de azt mondta, hogy szülinapi party-ra megy.
Aztán valami megváltozott. Már nem mosolygott többé. Egyik alkalommal (kb.2 héttel később) egy papírra ráírtam, hogy "hiányzik a mosolyod" és oda szerettem volna Neki adni, de visszautasítot azzal, hogy barátnője van. Azóta elutasítóan viselkedik, nem köszön, elfordítja a fejét is, néha duzzog, mintha haragudna rám, viszont valamennyire talán még érdekelhetem, mert nemrég, mikor ott voltam a szemem sarkából láttam, hogy kilohol utánam a raktárból és amikor hátra néztem, akkor lelassított és irányt váltott.
Az az igazság, hogy nem élek egyedül és (úgy gondolom) Ő ezt tudja az elejétől kezdve.
Ott dolgozik a boltban a testvére (vagy rokona) is és még a "szép" időszakban burkoltan jelezte felém, hogy kezdeményzhetek . Nemrég vele álmodtam. Szintén visszatérő álmom, hogy vonattal utazom és amikor megállt a vonat, egyszerre szálltunk le csak ketten azon az állomáson (ami érzésem szerint abban a városban van, ahol felnőttem). Nagyon meg voltam ijedve, hogy mit fog szólni, próbáltam elnézést kérni, amiért leszólítottam a testvérét, de Ő megnyugatatóan mosolygott rám. Arra nem emlékszem, hogy mit mondott, de idő közben "kiderült", hogy Ő az apja és nem a testvére (ami egyébként lehetetlen, mert csak pár évvel idősebb). (Pár napja valóban egy vonaton utaztunk..)
Mit jelenthetnek ezek az álmok? Ön szerint van köze az álmomban látott fiúnak a valósághoz?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Melody
0 #887 Rosta Erzsébet 2015-02-25 16:33
Kedves Judit! – Re: #880
Én ugyan nem értem, miért váltak el egymástól, ha továbbra is együtt élnek, és ugyanolyan jó a kapcsolatuk egymással, mint azelőtt, de ön valószínűleg tudja a választ. Az álomfejtés szempontjából az a lényeg, hogy a volt férje ’de facto’ jelenleg is a párja, csak ’de jure’ nem az. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg egyiküknek nincs új kapcsolata, vagyis nem metaforikus értelmezést kell keresni az álmára. Így elég különös, hogy fehér menyasszonyi ruhában éppen házasodni készül a volt férjével, akinek ráadásul szerencsét jövendöl egy leány az esküvőjük előtt. Ez esetben csak arra gondolok, hogy a tudattalanja álmával azt jelzi, a környezetében valakik (a volt férje, esetleg a szülei, vagy a gyermekeik) helytelenítik a válásukat.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #886 Rosta Erzsébet 2015-02-25 15:07
Kedves Pot! – Re: #884
Elég ijesztően hangzik az anyósa álma, azonban – ha csak nincs olyan valóságalapja, hogy sokat tartózkodik víz közelében, és a hiányzó úszástudása miatt veszélyben van a kisfia – a történetet nem szabad szó szerint venni, vagyis az álmot metaforikusan kell értelmezni. Ezért inkább arra gondolnék, hogy az anyósa azért álmodhatott mostanában ilyet, mert – bár szeretne mindent megtenni az unokájáért – úgy érzi, nem tud megfelelően gondoskodni róla, kellőképpen segíteni neki. És az is lehetséges, hogy álmával a tudattalanja üzent neki, azt jelezve, hogy túlságosan elkényezteti a kisfiát, amivel nem tesz jót neki.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #885 Réka 2015-02-24 10:30
Kedves Erzsébet!

Évek óta rendszeresen visszatérő álmom, hogy menekülnöm kell, menekülök. Legtöbbször elszöktem valahonnan és azért (árvaházból ahonnan nem engedtek ki, vagy háborús övezetből stb.)- ez különböző szokott lenni az álmaimban. Ami azonban azonos mindegyikben, hogy nincs egy konkrét határ, vagy hely ahova menekülnöm kell, hanem egyszerűen csak ha kijutottam a természetbe, ha eljutottam a hegy lábánál fekvő zöldellő virágos rétre, akkor tudom, ott már biztonságban vagyok, és nem kaphatnak el. Ez mindig egy hegy lábánál elterülő rét, ahonnan persze már megnyugodva tovább vándorolhatok. Ami a furcsa benne, hogy fizikailag elkaphatnának azon a réten is, nincsenek kerítések, nem másik ország határa, általában nincs is messze attól ahonnan menekülök, de valamiért mégis ez a tudat van benne, ha már ott vagyok, ott már nem kaphatnak el. Miért a hegy lábánál fekvő mesebeli rét, miért nem tudnak már ott elkapni, és mit jelenthet ez nekem a való életben, a hétköznapokban?

Válaszát előre is, hálásan köszönöm!
0 #884 pot 2015-02-21 20:57
Tisztelt Erzsébet!
Anyósom álmáról szeretnék többet tudni, már harmadik alkalommal álmodott kisfiammal akit ellep a víz és ő próbálja a víz alatt megkeresni, de csak az iszapot túrja és nem találja. Az életben jó kapcsolat van közöttük, majdnem minden nap találkoznak.
Segítségét köszönöm!
0 #883 violet77 2015-02-18 21:42
koszonom a válaszát..:) lehet hogy harcolnom kéne de mindig amikor lépnem kéne megijjedek és félek hogy csak magamat járatom le.. :( nagyon bizonytalan vagyok.. onnbizalmam sincs és ezért sem tudom azt hogy mit kéne tenni. :(
0 #882 Rosta Erzsébet 2015-02-18 13:48
Kedves Renáta! – Re: #879
A meglehetősen röviden leírt álmából az tűnik ki, hogy a farkasok egyszer sem fenyegetik, sőt az utolsó álmában a falka tagjai barátságosan viselkednek önnel, vagyis az álma pozitív hangulatú, illetve kimenetelű. A szelíd farkasok szimbolikusan azt jelezhetik, hogy jobban meg kellene bíznia az ösztöneiben, vagy kiegyensúlyozot tabban kellene kimutatnia őket.
A német juhászkutya jelentéséről - melyből mindig lát egyet az álmában - annyit tudok mondani, hogy megjelenése az ön egészséges védekező ösztönére utalhat. Valószínűleg bátran és megértéssel szemléli a dolgokat, és gyakran hagyatkozik a megérzéseire.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #881 Rosta Erzsébet 2015-02-18 12:39
Kedves Violet77! – Re: #876
Bár a statisztikai felmérések szerint az emberek jelentős részének voltak már jövőbe látó (szakkifejezéss el: prekognitív) - vagy legalábbis annak vélt - álmai, tudományosan eddig nem igazolták a prekogníció létezését, vagyis azt, hogy lehetséges az ún. hatodik típusú érzékelés, mely képes olyan jövőbeni információk megszerzésére, melyek a jelenben rendelkezésre álló, illetve megszerezhető ismeretek alapján nem jelezhetők előre. Természetesen attól még, hogy a jövőt nem mutatja, az álmának lehet üzenete, ezt azonban nem „szó szerint”, hanem szimbolikusan kell értelmezni. Azzal, hogy álmában egy jóst látogat meg, azt jelzi, hogy - bár aggódik miatta - nem tudja, mit kellene tennie, miként döntsön a (szerelmi) jövőjét illetően. Nem bízik igazán magában, ezért mástól vár segítséget, megerősítő támogatást. Ám ahogyan a jós szavait olvasom, úgy látom, dodonai válaszokat kap a ki nem mondott, de a gondolataiban megfogalmazott kérdéseire, vagyis úgy is fogalmazhatnék, hogy az álmát kreáló tudattalanja sincs a válasz birtokában. A kérdés az, hogy mennyire befolyásolja a mindennapjait beteljesületlen vágya. Talán harcolnia kellene „plátói szerelméért.”
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #880 Judit 2015-02-18 09:58
Kedves Erzsébet!

Ma különöset álmodtam először is el kell mondanom hogy én elváltam a páromtól de ugyan itt lakik velünk és ugyan olyan jó a kapcsolat közöttünk csak már nem vagyunk házasok.
Nos azt álmodtam hogy én hófehér menyasszonyi ruhában voltam ő meg fekete öltönyben és épp készültünk az anyakönyv vezetőhöz buszra szálltunk és mentünk a buszban sokan voltak más emberek is voltak rajta mi odaértünk az épület elé és ott volt egy ajtó a párom mondta itt menjünk be mert itt rövidebb az út és nem kell körbe menni bementünk az ajtón és nagyon sok ember volt a folyóson és egy másik ajtóhoz értünk ahol kimentünk egy ablak elé értünk ahol az anyakönyv vezető volt sorba kellett állni mert voltak előttünk mások is és ahogy ott állunk egy fiatal lány jött oda hozzánk és páromnak húzott szerencse madzagot az úgy nézet ki hogy volt a lány kezében egy guriga és arra a gurigára egy csomó szalag volt feltekerve a lány fogta a gurigát és találomra lehúzott belőle 3 db szalagot de nem tépte el nem vágta el csak úgy kihúzta és mikor ez megvolt akkor azt mondta páromnak hogy ő egy nagyon szerencsés ember aztán elment a lány én meg szomorkodtam mert nem akartam egyáltalán férjhez menni megint de ezt nem mondtam el páromnak mert láttam rajta hogy nagyon örült..mit jelenthet ez az álom?
köszönöm szépen a segítséget...
0 #879 Renáta 2015-02-17 17:44
Az utóbbi hónapokban gyakran álmodom farkasokkal és mindig látok az álmomban egy német juhász kutyát is.Utoljára sok farkas vett körül,én keresztül mentem a falkán,nem bántanak mindig barátságosak velem.Mit jelenthet ez az álom?
0 #878 Rosta Erzsébet 2015-02-15 16:21
Kedves Attila! – Re: #877
Így látatlanban, a kislánya és a családi körülményeinek ismerete nélkül felelőtlenség lenne bármit is mondanom a „rajzairól”, melyek egyébként – mivel még csak három éves – aligha tekinthetők tudatos „alkotásoknak”. Nem valószínű, hogy ezeknek bármi közük lenne a kislánya álmaihoz. Ha csak más valami miatt nincs oka rá, fölösleges aggódnia emiatt. Ha viszont úgy érzi, hogy a kislánya nem fejlődik megfelelően, vagy - bizonyos egyéb jelek alapján - attól tart, hogy érzelmileg nem kiegyensúlyozot t, javasolom, keressen fel egy gyermekpszichol ógust. A leírása alapján azonban nem hiszem, hogy erre szüksége lenne.
Üdvözlettel,
Rosta Erzsébet
+1 #877 attila 2015-02-15 07:27
A három éves lányom tüskés hajú arcokat rajzolgat, nem tudom elképzelni, miket álmodhat, és mit jelent?
-1 #876 violet77 2015-02-14 19:31
Kb. 1 hete egy elég érdekes dolgot álmodtam.. álmomban egy jósnál vagy valami hasonlónál voltam és megjósolta a közeli jövőmet. Nem sok mindenre emlékszem, csak arra amit jósolt. Azt mondta, hogy hamarosan valami egészen váratlan dolog fog történni velem aminek örülni is fogok, de nem is. Meg valami olyasmit is mondott, hogy a szerelem terén fog legjobban megváltozni az életem, egy olyan személlyel, akire legkevésbé számolnák. És valami olyasmi is volt, hogy ez olyan változás lesz az életemben, amire sokszor vártam, de mégsem leszek nagyon boldog. Hát valami ilyesmit jósolt az a nő. Az lenne a kérdésem, hogy az ilyen álmoknak lehet valóság alapjuk? És mit jelent ez az álom? Eddig csak plátói szerelemben volt részem. De nem hiszem, hogy ez változni fog mert, akibe szerelmes vagyok, annak van barátnője.
-1 #875 Rosta Erzsébet 2015-02-14 12:33
Kedves Judit! – Re: #867
Noha nem írja, hogy - 14 évi együttlét után - milyen körülmények között, kinek felróhatóan és mikor szakítottak, az álmai alapján úgy tűnik, hogy egy éven belül történhetett a dolog, és most a második álmát megelőző napokban (vagy hetekben) sikerült végleg elvarrnia a szálakat.
Első álmának leírásából nem tűnik ki, hogy kényelmetlenül, sérülékenynek érezte volna magát, hogy egyszerre csak mezítelenné vált az utcán, ami azt jelzi számomra, hogy nincs semmi takargatni valója, vállalja a felelősséget tetteiért, döntéseiért. Ugyanakkor a következő álmában – melyben a volt párja jelenik meg ruha nélkül – nem az ő testét látja maga előtt, vagyis – ha hosszú idő is kellett hozzá – rájött, hogy nem az, mint aminek mutatta magát. Ez akár egy új, reményteljesebb kapcsolat kezdetét is jelezheti.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #874 Rosta Erzsébet 2015-02-14 12:08
Kedves Sárik Károlyné! – Re #868
Az hogy gyakran álmodik a már 14 éve elhunyt édesanyjával, nemcsak azt jelzi, hogy nagyon hiányzik önnek, és időnként megpróbálja magában feleleveníteni a közös élményeiket, hanem arra is utalhat, hogy olykor azt érzi, szüksége lenne a segítségére, a tanácsaira. És nem kizárt, hogy ezt segítséget időnként „meg is kapja.” Ebben a megközelítésben talán nem is annyira furcsa az álma, mert az, hogy a halott édesanyja viszonyt akar a volt férjével, szeretné megszerezni magának egy szimbolikus üzenetként is értelmezhető. Természetesen itt a férje nem egy valóságos személy, hanem az ön személyiségének azt az oldalát jeleníti meg, amely az exéhez hasonló tulajdonságokka l bír. Ez az, ami esetleg problémát okozhat önnek, és az édesanyja ettől „szeretné megszabadítani.”
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #873 Rosta Erzsébet 2015-02-14 10:27
Kedves Bara! – Re: #866
Sokféle oka lehet annak, hogy a volt barátunkkal álmodunk, jelentése nagymértékben függ attól, hogy mikor kerül erre sor, és mi történik az álomban. Ha például ön éppen most kezdett el egy új kapcsolatot kiépíteni, lehetséges, hogy a pszichéje megpróbálja kiszelektálni a régi párkapcsolatábó l a pozitívumokat és a negatívumokat, annak érdekében, hogy az együttléte az új partnerével sikeresebb legyen. Vagyis - a jót megtartva, a rosszat eldobva - tanulhat abból, hogy az exével álmodik. Esetleg az is lehet, hogy a tudata alatt magát is hibásnak tartja a szakításban, és szeretne megszabadulni a „bűntudatától.” Az álmai tartalma alapján a legkevésbé valószínű az, hogy még mindig érzelmeket táplálna az exe iránt.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #872 Rosta Erzsébet 2015-02-14 09:50
Kedves Auri! – Re: #862
Mivel egyedi, és nem visszatérő rémálmáról számolt be, feltételezem, hogy nem depresszió okozza (okozta) a meglehetősen nyugtalanító álmát, melyben először egy hatalmas kígyót, majd sárkányszerű szörnyeket vizionál. Ez esetben az álmában megjelenő szörnyek arra utalhatnak, hogy eltúlozza a reális félelmeit, aggodalmait. Vagyis „meg kellene küzdenie velük”, azaz szembe kellene néznie azzal a problémával, ami elől menekül.
Az pedig, hogy - miközben a szörnyek fenyegették - valakik meglopták, a ki nem mondott érzéseiről árulkodhat. Gyakran olyankor álmodjuk ugyanis azt, hogy valamit elloptak tőlünk, amikor valamilyen rossz döntés, vagy elszalasztott lehetőség miatt sajnálkozunk. Ugyanez persze azt is jelezheti, hogy az érzéseink szerint valaki nem respektálja a tulajdonunkat vagy a méltóságunkat, az önzésében túl messzire ment. A semmiért szeretne valamit kapni tőlünk, anélkül, hogy a kisujját is megmozdítaná értünk, természetesnek tekinti, hogy segítsük, támogassuk őt. Lehet, hogy épp ez a valaki okozza a szörnyek által szimbolizált problémát.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #871 Rosta Erzsébet 2015-02-14 08:05
Kedves Tamás! - Re: #861
Sajnos nem sok jót jelent az álma, az ugyanis, hogy kihaltnak, sivárnak lát mindent, hogy egyedül érzi magát a világban, súlyos problémákat jelezhet az életével kapcsolatban. A legtöbb esetben az ilyen álom depressziós, reménytelen hangulatról árulkodik. Ez nem azt jelenti, hogy a dolgok nem mehetnének jobban, inkább arra utalhat, hogy ön érzi magát tehetetlennek, látja reménytelennek a helyzetét. Ezért nem is képes harcolni a jobb jövőjéért. Komoly baj akkor van, ha a való életében is ennyire sivárnak, elhagyatottnak érzi a környezetét, ha nincsenek barátai, embertársai, akiknek a segítségére számíthatna. Persze az is lehet, hogy csak átmeneti jellegű a rossz érzése, és – miként az időjárásban is – a ködös, borongós időszakot követően egyszer csak feloszlik a felhőzet és ismét kisüt a nap. A magánya sem biztos, hogy tartós, azért érzi ezt, mert egy új környezetbe került, vagy a barátai, ismerősei hagyták egy időre magára. Ez esetben idővel új barátokra, ismerősökre teszt szert, vagy hamarosan visszatérnek a régiek.
Az álma folytatásában arról is ír, hogy úgy érzi, mintha üldöznék, és megpróbál elmenekülni a fenyegető ismeretlen elől. Az ilyen álmokat rendszerint a mindennapjainkb an átélt szorongásaink okozzák. A menekülés egy ösztönös válasz a környezet „fenyegetésére. ” Azt kellene kiderítenie, hogy mi elől menekül. Létezik valaki vagy valami, ami konkrétan, fizikai létében, konkrétan fenyegeti? Sejti egyáltalán, hogy mi lehet a félelmeinek az oka, a mozgatórugója? Vagy esetleg - érzéseit az ismeretlen üldözőre kivetítve - elfojtott ösztönei, emóciói vagy személyiségének valamely oldala elől menekül? Jó lenne, ha kiderítené az „ismeretlen üldöző” kilétét, mert csak akkor szabadulhat meg tőle, ha harcol ellene, az álmában szembeszáll vele.
Mivel - mint írja - álmaiban többször is lassúnak találja magát a menekülésben, az az érzésem, hogy fizikailag és érzelmileg egyaránt fejlesztenie kellene önmagát. Az előbbiben a sportolás, az utóbbiban pedig a szociális kapcsolatok építése nyújthat segítséget.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #870 Rosta Erzsébet 2015-02-13 16:51
Kedves Lumia! – Re: #865
Jól látja, hogy az álmában a sivatagnak és édesanyja fuldoklásának lehet jelentősége, bár az utóbbi esetében inkább arra gondolok, hogy édesanyja a sivatagra jellemző extrém időjárási viszonyoknak „köszönhetően” kapkodta álmában a levegőt. Ezúttal a könyvében leírtakban lehet valami, ugyanis a sivatag elsősorban olyankor jelenik meg az álmunkban, amikor hiányát érezzük a barátságnak, nem kapunk elég tiszteletet vagy megbecsülést, azt realizáljuk, hogy nem szeretnek bennünket, vagy olyan értelmetlennek, haszontalannak látjuk a dolgokat magunk körül. Ez bizony jelentheti azt is, hogy fel kell számolnunk egy kiüresedett kapcsolatot, vagy éppen környezetváltoz ásra lenne szükségünk. Azonban meg kell jegyeznem, hogy a magány és a szociális elszigeteltség érzése mellett a sivatag – mivel a terméketlensége t szimbolizálja – utalhat a meddőségtől való félelemre is.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #869 Rosta Erzsébet 2015-02-13 16:15
Kedves Annamária! – Re: #854
Megvallom, alaposan elgondolkoztato tt az álma, már csak azért is, mert - mint írja - az utóbbi időben többször megtörtént, hogy valami felkavarót álmodott. Elsősorban azért kértem további információkat öntől, mert az ilyen álmoknak számos oka lehet. Nyugtalanító, felzaklató lehet például az álmunk, ha kritizáltak, megszégyenített ek mások előtt; ha rájöttünk, hogy akit eddig a barátunknak hittünk, ellenséges velünk; ha nem szeretjük a munkánkat, a munkahelyünket; ha megszakítottunk egy kapcsolatot vagy barátságot; ha csalódás ért bennünket; ha túl sok a stressz az életünkben; ha viszonzatlan a szeretetünk (szerelmünk); ha állandóan balszerencsések vagyunk; ha anyagi gondjaink vagy egészségi problémáink vannak; ha nincs, akiben igazán megbízhatnánk; ha attól félünk, hogy valami negatív dolog kiderülhet rólunk; ha gyászolunk; ha rossz előérzetünk van; ha úgy érezzük, hogy túlságosan kockázatos döntéseket kell meghoznunk … és még hosszan lehetne folytatni a sort. Szerencsére - legalábbis a privát mailben küldött kiegészítése alapján - nem kell különösebb rosszra gyanakodnom, sőt úgy is fogalmazhatnék, hogy talán nincs is probléma. (Bár azért nem zárható ki, hogy válaszomat elolvasva, esetleg más is az eszébe jut.)
Ami a konkrét álmát illeti, ha leegyszerűsítjü k a tartalmát, a középpontjában a természet áll. Életszerű és pozitív megközelítésű leírása alapján néha olyan érzésem volt, hogy egy ökológus vagy természetvédő álmát olvasom, ugyanis szinte minden részlete az élővilágról, az élet szeretetéről, a bioszféra iránt érzett felelősségéről, aggodalmáról árulkodik. Ezért úgy vélem, álmában nem a kolléganője kisleánya, vagy az ismeretlen, spicces benyomást keltő férfi, hanem ön és az önt „vendégül látó” ökoszisztéma, illetve ez utóbbi elemei: az erdei füves tisztás, a tisztavizű tó az élővilágával, a „segítséget kérő” kis fekete madár, a gyanúsan szelíd, majd nem sokkal később elpusztuló apró állatok az igazán fontos „szereplők.” Valószínűleg ezek hordozzák az álma szimbolikus üzenetét. A következőkben megpróbálom „őket” sorba venni.
A zöld fű - mely a tisztást borítja - álomban azt jelképezheti, hogy van egy olyan adottsága, képessége, amelyre mindig, minden helyzetben számíthat. Ugyanakkor álma a természet megóvását is szimbolizálhatj a. Másrészről a fű a termékenységet jeleníti meg. Ahol fű nő, az állatoknak van mit legelniük, továbbá ott más is megterem, vagyis a szárazságtól nem kell tartani. Azonban ezt a bőséget - akárcsak az egészséget - óvni kell. Az erdő, a tisztás szélén látható élénkzöld fák az életerőt demonstrálják, a föld a víz és az égbolt (levegő) egyesülését jelenítik meg. Fontos megjegyezni, hogy jól érzi magát ebben a miliőben. Itt azonban rövid időre megszakítom sort, ugyanis a részletesebben leírt álmában - még mielőtt a tisztás helyén a tó, a nád és a sás megjelent volna - elejtett egy mondatot, melyben arra utal, hogy „olyan a helyzet, mintha a kolléganőjét várnák.” Ez azért lehet fontos, mert nyugodtan (sőt vidáman töltve el az időt) várakozik. Ez azt sugallja, hogy nem türelmetlenkedi k, sürgeti a dolgokat, tudja és elfogadja, hogy mindennek eljön az ideje.
A következő kép - a tó a náddal és a sással - viszont már egészen mást jelent. Tavat látni álomban azt jelezheti, hogy az életünk olyan stádiumába érkezett, melyben nem várt események sora lehetséges. Ugyanakkor az álmunk arra is megadja a lehetőséget, hogy jobban megértsük és értékeljük önmagunkat. A tó ugyanis az érzésvilágunkat , imaginációinkat és egyéb belső erőforrásainkat szimbolizálja, melyeket úgy kell használnunk, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból. A tó vizének tisztasága azt jelzi, hogy a gondolatai, szándékai világosak és makulátlanok.
Nem igazán értem viszont - az ismét tisztásra váltó színen - az ön közelébe merészkedő kis fekete madárka (feketerigó?) esetleges üzenetét. Általában ugyanis akkor álmodunk fekete madarakkal, amikor a tudattalanunk ösztökél, vagy nógat valamire. Vagyis időnként előfordul, hogy érzelmi hullámok öntenek el bennünket, és az ezzel kapcsolatos szorongásunkat jeleníti meg a fekete madár. Erre utaló jeleket azonban nem nagyon találtam a privát levelében küldött részletes kiegészítésben.
Az álma befejező eseményét, vagyis a tömeges állatpusztulást pedig - legalábbis a leírtak tükrében –végképp nem tudom értelmezni, ugyanis a beteg, a haláltusájukat vívó vadállatok arra utalhatnak, hogy az álomgazda majdnem teljesen elvesztette a kapcsolatát az ösztöneivel. Az sem valószínű, hogy az álma - alternatív módon - azt jelezné, hogy megszabadult egy kellemetlennek tartott hajlamától, vagy esetleg a természettől való elszakadására utalna, nem hiszem, hogy valamilyen reményt keltő „dolog” (kapcsolat, remény stb.) végét üzenné, és az sem lehet helyes feltevés, hogy kiábrándult volna a világból. Talán annak lehet valami realitása, hogy - és itt természetesen megint az ön által leírtakra hivatkozom - hiányzik az életéből (vagy nem elég az életében) a természet, vagy sikeresen fékezi meg az olykor elszabaduló ösztöneit.
Végezetül annak alapján, hogy az álmából a tehetetlenség érzésével ébredt fel, olyan sejtelmem van, hogy valami mostanában nem úgy működik az életében, ahogyan azt megszokta. Talán kissé szorong a jövő miatt, és kevésbé kezdeményező, mint korábban, s ezért jelez a tudattalanja tehetetlenséget az álmával.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #868 Sárik Károlyné 2015-02-12 13:14
Üdvözlöm!
A segítségét szeretném kérni a furcsa álmom értelmezésében. Nem emlékszek teljesen az egész álomra,de a lényeg hogy édesanyámmal(ak i lassan 14éve meghalt) és a férjemmel(aki 10éve elhagyott és nem tartjuk a kapcsolatot) álmodtam.Édesan yám mindenáron viszonyt akart a férjemmel,elég erőszakos módon akarta megszerezni,a pénz miatt is..még akkor is ha jelen voltam az álomban.mire kiderült volma hogy sikerül-e neki elhóditani a párom,felébredt em.Mellesleg elég gyakran álmodok halott édesanyámmal.Kö szönöm ha segít kibogozni! Erzsike
0 #867 Judit 2015-02-09 09:23
Tisztelt Erzsébet!
Szeretném kérni, hogy segítsen értelmezi az álmaimat. A férfi a valóságban 14 évig volt a párom.
Az első (fél éve) álomban egy fehér ruhában mentem az utcán ami valahogy eltűnt rólam, és meztelenül voltam, sokan néztek, amíg a férfi a lakásából hozott egy fehér lepedőt és azzal takart be.
Ma éjjel a mi házunknál találkoztunk, veszekedtünk, hogy miért szakítottunk, most ő volt meztelen (de nem az ő teste volt, az biztos), majd a vízóraaknánkba ugrott le, és onnan beszélt hozzám, ott voltak a ruhái is a földön.
Köszönettel:
Judit
0 #866 Bara 2015-02-07 19:00
Tisztelt Erzsébet!

A segítségét szeretném kéri. Van egy személy az álmaimban, aki folyamatosan visszatér. Ez a személy a volt barátom, 9 hónapig voltunk együtt, 2 hónapja szakítottunk, és különböző időszakonként visszatér. Mindig másképp, volt, hogy verekedtünk, mármint én ütöttem meg, a napokban, csak eljött hozzám az álmomban és feküdtünk egymás mellett és beszélgettünk. De időszakosan visszatér. Az Ön értelmezése szerint miért lehet?
Hálás köszönettel! B
+1 #865 Lumia 2015-02-06 19:41
Kedves Erszébet!

Ismét volt egy furcsa álmom,szeretném megkérni,hogy fejtse meg nekem.A szüleimmel,a testvéremmel és a párommal egy sivatagban mentünk.Majd arra lettem figyelmes,hogy édesanyám elkezd fulladozni.Igaz ából,hogy utána mi történt vele,azt már nem láttam.Úgy gondolom,hogy ebbe az álomban,a sivatagnak és a fulladásnak lehet jelentősége.Ism ét elő vettem,a könyvemet,és azt írta,hogy a sivatag azt jelenti,hogy egy általunk fontos személytől,vagy egy helytől kell elvállnunk.Az ön értelmezése szerint mit jelenthet ez az álom?Köszönöm!
0 #864 Lumia 2015-02-05 06:10
Kedves Erzsébet!#841

Köszönöm a válasszát!
0 #863 Rosta Erzsébet 2015-02-04 17:17
Kedves Sweny! – Re: #860
Az álmát, miként az a legtöbb esetben jellemző, szimbolikusan kell érteni. Jelen esetben a befagyott tó jege a legfontosabb jelkép az álmában, mely ebben a kontextusban egyfajta biztonsági korlátot szimbolizál. Bár - mint írja - fél az álmában, a kisfiával mégis rámennek a jégre. A jég azonban – melyet biztonságosnak vélt – beszakad, és ráébreszti a sérülékenységér e. Ez metaforikusan talán azt sejtetheti, hogy valamilyen kockázatos dologba kezdhetett (vagy szeretne kezdeni), ami veszélyt jelenthet mindkettőjük, de különösen a kisfia biztonságára. Noha utánaugrik és megpróbálja kimenteni a vízből, az a tény, hogy idő előtt felébredt, azt jelzi, hogy lélekben nem készült fel a lehetséges következményekr e. Figyelmezetető az is, hogy a víz nem volt átlátszó. Ez ugyan nem szükségszerűen, de arra utalhat, hogy valami nyomaszthatja, és ettől meg kell szabadulnia, hogy tisztán láthasson. Végezetül az, hogy nem egy óriási vízfelület jege, hanem a közelükben lévő tóé szakadt be a gyermeke alatt, azt jelzi, hogy álmának nem általános, hanem személyes jellegű lehet az üzenete. Ezt viszont – a körülményei ismeretében – önnek kell megfejtenie.
Üdvözlettel,
Erzsébet
-1 #862 Auri 2015-02-03 17:51
Kedves Erzsébet !
Szörnyű álomban volt részem az éjjel, és nem tudom hova tenni a gondolataimban, ezért szeretnék magától segítséget kérni a dolog kapcsán. Az álmom:
A munkahelyemre tartottam, ami egyben a saját cégem is. Ahogy beléptem, láttam, hogy a járólap alatt mintha valami hatalmas kígyó kúszna. Nagyon megijedtem, és átfutottam a helyiségen az udvarra, hogy segítséget kérjek. Megtorpantam, amikor egy sikolyt hallottam a bejáratról, és ahogy visszamentem láttam csak, hogy az egész járólap ripityára van törve azon a részen amerre a kígyó haladt de a kígyót nem láttam konkrétan, csak tudtam, hogy ott van valahol. Amint kiléptem a bejáraton, a háztetőn három szörnyű lényt pillantottam meg, egy nagy-nagy madár-sárkány-s zerűt, és két kisebbet, amik pedig nagyon torz szörnyetegek voltak, mintha emberi fejük lett volna, pikkelyük ,tollazatuk. Mind feketék.
Valahova elindultam eztán, s amikor visszajöttem, a lények már nem voltak ott, az ablakok azonban betörve, és az áru egy része eltűnt.
Nagyon köszönöm válaszát előre is !
Szívélyes üdvözletem.
+1 #861 Tamás 2015-02-03 04:15
Üdvözlöm.
Családi házunkba vagyok egyedül, érzem csak egyedül vagyok a világon, bármerre megyek nem látok életet kihalt szürke minden. Érzem valami közeleg felém, elszívja a fényt sötét lesz a házban, szaladgálok kapcsolom a lámpát hiába olyan halványan ég semmi fény homály az orromig alig látok. Közzel jár hozzám elszaladnék túl lassú vagyok, nem találom a kijáratot, máshol zárva az ajtó, lábam nem éri a földet lebegni kezdek, kapkodom a levegőt megfolyt megfulladok! Tudom volt valami jellegzetes halk hangja közeledtének, nem tudom felidézni. Kiabálok mond ja meg mit akar, nem válaszol csak folyton közeleg felém. Több álmomba is mikor küzdök menekülök érthetetlenül lassú vagyok. Ridegség, reménytelenség, a világában.
0 #860 Sweny 2015-02-02 21:27
Kedves Erzsèbet!
Elég ijesztő álmom volt.....
A fiammal kisètàltunk a tóhoz ahol lakunk. Be volt fagyva és ràmentünk. Àlmomban is èreztem, hogy fèlek. Egyszer csak beszakadt a jèg a fiam( 2 eves)alatt èn meg utanna ugrottam, hogy megmentsem. A víz zöldes barnás színű volt. Nem volt àtlàtszò. Ès felèbredtem.... .
Azóta se tudom kiverni a fejemből ezt az àlmot.
Nagyon èrdekelne, hogy mit is jelenthet. Köszönöm a segìtsègèt.
0 #859 Rosta Erzsébet 2015-01-31 15:21
Kedves Bettina! – Re: #853
Álma alapján valószínűleg a valódi életében is türelmetlen lehet, hiszen végeredményben a „balesetet” a sorompónál való várakozás elkerülése érdekében tett manővere okozta. Az autó a szabadságot szimbolizálja, különösen a fiatalok számára. A szabadságnak azonban vannak korlátai, ezeket a többi érték jeleníti meg. Az álma esetében – az ön által helytelenül értelmezett szabadság miatt – az elütött kutya által szimbolizált lojalitás és hűség szenved sérülést. Érdemes lenne elgondolkoznia, mert a veszélyre figyelmeztető, lassításra intő parkolóőrt ellenszenvesnek találja, és a lelke mélyén a felelősségét sem igazán vállalja, csak a rosszalló megjegyzések, csúnya pillantások hatására kér elnézést. Az pedig, hogy a távozása előtt a gazdit menyasszonyi ruhában látja, különösen figyelmeztető, mert metaforikusan azt jelzi, hogy a türelmetlen idegesség mások életének egyik legszebb vagy legfontosabb napját teheti tönkre.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #858 Rosta Erzsébet 2015-01-31 15:06
Kedves Judith! – Re: #845
Rövid leírásából – az álmának lényegén kívül – csak annyit tudtam meg, hogy édesanyja régebben halt meg. Sajátmagáról, a jelenlegi életéről, a mostanában önt foglalkoztató esetleges problémákról sajnos semmit sem mondott el, pedig lehet, hogy az álma fontos üzenetet hordozhat az ön számára. Erre azért gondolok, mert az álma tudatosnak tűnik, a temetőben ülve valósággal várja a sírkő megmozdulását, illetve azt a pillanatot, hogy az anyukájával találkozhasson. És a következő pillanatban erre a „találkozásra” sor kerül. Bár paranormális dolgok történnek, a leírása mégis – mintha egy filmrendező rendezte volna – rendkívül képszerű. Bár elfelejtette, hogy mit mondott az édesanyja, a „tudattalanja megérthette az üzenetet”, mert a következő álomkép egy bölcsőt mutat, melyben egy kisfiú fekszik, anyukája ravatalozási ruhájába bugyolálva; jelezve, hogy az élet örök körforgás, a halálból új élet születik, a gyermek szülővé válik, vagyis az édesanyja szeretete önben, majd az unokájában él tovább.
Üdvözlettel,
Erzsébet
-2 #857 Rosta Erzsébet 2015-01-31 14:17
Kedves Dávid! – Re: #844
Abban, hogy az álmában a húgával csókolózik (pontosabban csókolózni tanítja) nincs semmi különös, sőt inkább arra utal, hogy igen szoros kötelék van önök között. E tekintetben még az is teljesen természetes, hogy az álma erotikus érzéseket vált ki önben. Ugyanakkor még véletlenül sem merülhet fel a pedofília vagy vérfertőzés lehetőségének a gondolata, hiszen még álmában is – amikor egyébként bármi megtörténhet – visszautasítja ezt.
A második álomkép, melyben különböző – először „sniperes majd sima fegyveres” – katonák „bőrébe ugorva” lövi az ellenséges katonákat, arra utalhat, hogy mostanában igen fontos döntést hozott, megszabadult valamilyen problémától, mely régóta nyomasztotta, vagy szakított a partnerével, akiben már nem volt semmi öröme. Lehetséges, hogy ezzel az érzelmileg felkavaró, nehéz döntéssel pontot tett életének egy szakaszára. Ugyanakkor ez harc az „ellenségeivel” (vetélytársaiva l, a céljainak elérését akadályozó személyekkel” való leszámolást (küzdelmet) is szimbolizálhat. Ebben a kontextusban a mesterlövész szerepkör az álcázást, a távolságot és a pontosságot jeleníti meg. Úgy mér „csapást” valakire, hogy az illetőnek fogalma sincs róla, hogy ki tette ezt vele.
A harmadik álomkép, melyben viszont önre lőnek, de nem találják el, egy olyan személyt vagy helyzetet jelképez, mely megpróbálja befolyásolni, irányítani az ön döntéseit.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #856 Judit 2015-01-30 19:09
Köszönöm szépen kedves Erzsébet,igen 3 gyermekem van 12-6-9 évesek,úgyhogy az unokák még messze vannak..köszönö m.:)
0 #855 Rosta Erzsébet 2015-01-30 14:55
Kedves Judit! – Re: #842
Bár a disznók szimbolikus értelmezése változatos - vagyis egyaránt lehet pozitív és negatív - a különféle kultúrákban (a muszlimoknál tisztátalan állat, Kínában és Koreában viszont a szerencse szimbóluma, de nálunk is mondják a szerencsés emberre, hogy „malaca van”), az ön álmában szeretetre vágyó, vidám és kedves kismalacok jelentek meg, ami egyértelműen a kedvező jelentés mellett szól. Az ősi egyiptomi, kelta és görög kultúrában a disznó a termékenység szimbóluma, ezért az egyik lehetséges értelmezés szerint a megjelenésükkel jelképezett jó szerencse terhességre, gyermek születésére utalhat. Viszont ha jól emlékszem, önnek már nagy gyermekei vannak, unokák pedig – ha csak nem szült egész fiatalon - még nem várhatók, ezért az álmának a másik lehetséges jelentését tartom valószínűbbnek. Ez esetben az önt körbefogó, simogatásra váró kismalacok a megnyugvását, a lelki békéjét jelzik. Emellett szólhat az is, hogy a nagymamája – akit 2013 őszén vesztett el – mosolyogva nézi a kedves jelenetet.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #854 Annamária 2015-01-30 13:53
Kedves Erzsébet!
Előre is köszönöm a figyelmét és segítségét!
Gyerekkorom óta nem igazán jellemző, hogy emlékeznék az álmaimra, viszont az utóbbi időben többször is megtörtént, hogy valami felkavarót álmodtam. Így történt most éjjel is, és ami fura, hogy most is szinte tisztán emlékszem az egészre, ezért is lettem kíváncsi, hogy vajon van-e jelentősége.
A sztori annyi, hogy egy erdei tisztáson ülök egy fa padon a kolléganőm 10 éves kislányával és kedélyesen beszélgetünk, mintha a kolléganőmet várnánk. Egyszer csak csatlakozik hozzánk egy idegen férfi, aki először nem is szimpatikus, mivel a szeméről úgy ítélem meg, hogy ittas kicsit. Aztán ahogy körbenézek a tisztás helyén már tó van, körülötte sás és nád, a tó vize olyan tiszta, hogy le lehet látni az aljáig. Gyakorlatilag a padon ülve mi is derékig a vízben ücsörgünk. Kellemes az érzés, nézegetünk egy nagy vörösszárnyú halat egész közelről. Aztán újra füves tisztáson ülünk, és szintén nagyon közel odajön egy sötét színű kismadár. Megörülök neki, le is fotózom a telefonommal párszor, a madár nem fél tőlem, sőt olyan közel jön, hogy megkocogtatja a csőrével a telefonomat, mintha jelezni akarna nekem valamit, amitől egy kicsit zavart leszek, rossz érzés tölt el. Aztán a tisztás szélén meglátok még más kis állatokat is pl. egy menyét félét, valami róka szerűt és még párat, amire már nem emlékszem. Az a furcsa, hogy egyáltalán nem menekülnek, ha közelítek, inkább az látszik, hogy valami nem jó nekik, mintha szenvednének. Azzal az idegen férfivel tanakodunk, hogy mi történhetett, mire valahonnét jön a felismerés, hogy talán megmérgezték őket, azért ilyen zavartak. Néznek rám az állatok kicsit kérdőn, mintha várnának tőlem valami segítséget, de én nem tudom, hogy mit tehetnék. Csak végignézem, ahogy egytől egyig összerogynak és kimúlnak. Nagyon felzaklatott és fel is ébredtem hajnalban, már nem is tudtam visszaaludni.
Ebben a kacifántos történetben szeretném kérni a segítségét!
Köszönettel,
Annamária
0 #853 Bettina 2015-01-29 00:12
Kedves Erzsébet,
Egy egèsz különös àlmom volt.. mèlygaràzsból indultam kifelè. Màr az autóban ültem, àm a kijàrathoz vezető sorompónàl vàrakozàsra kènyszerültem. Idegesnek èreztem magam emiatt, ezért megróbàltam a sorban előzni. Egyszer csak a parkoló őr lassítàsra intett fennhangon. Mivel azt hitte hogy csak a manőverem miatt bosszankodik ezért a gàzpedàlra lèptem. Abban a pillanatban hangos kiàltàst hallottam a parkoló őrtől (aki mellesleg egy unszimpatikus nő volt) hogy "stop kutya". a kutya az első kerekeim alatt volt, egy egèszen kis termetű szőrös teremtmèny. A kutyát megsebeztem, ràhajtottam az oldalàra. Hangos visìtàs hallatszott a kis lènytől, ès nagy sebességgel kirohant az autó alól egyenesen előre, majd elbujt. Ezt kovetoen rohant a kutyus gazdàja, az ölèbe kapta. Többen is oda gyülekeztek ès rosszalló megjegyzèseket tève csúnya pillantàsokat vetettek ràm. Gyorsan kipattantam az autóból. Ugyan magamban gondoltam, hogy a gazdi hibája, hiszen mèg csak póráz sem volt rajta, mègis sűrű bocsánatkérés közepette szaladtam a tömeghez Illetve a gazdihoz. A sajnálatomat làtvàn, mindenki megenyhült, majd nem haraggal elvàlva tàvoztam. Tàvozàsom előtt azonban mèg felfigyeltem hogy a gazdi menyasszonyi kontyban es menyasszonyi ruhában tartja a kiskutyát a karjaiban.
Kíváncsi vagyok hogy van e valami különösebb jelentse ennek az àlomnak. Vàlaszàt előre is köszönöm! Bettina H.
0 #852 kálmán judith 2015-01-28 16:17
Kedves Erzsébet.
Ne haragudjon h türelmetlenkedt em csak elég érdekes volr ez az álom számomra,és probálok arra gondolni h anyukám probál valamit üzzeni nekem.Nem eosszindulatból irtam sőt.....
Mégegyszer elnézést kivárom az ïrasat
A türelmesség nem az én erős oldalam :oops:
0 #851 Rosta Erzsébet 2015-01-28 12:53
Kedves Brigi! – Re: #826
Mivel a - #832 sorszámon feltett - kérdéseimre nem válaszolt, a sejtéseimre kell bíznom magamat. Ezek pedig (bár lehet, hogy tévedek) azt sugallják számomra, hogy az álmát nem szó szerint, hanem szimbolikusan kell értelmezni, vagyis nem arról van szó, hogy a közeljövőben gyermekvállalás ra készül, és az álma ezzel kapcsolatos bizonytalanságá t, esetleges aggodalmait fejezi ki. A csecsemő valami új dolgot (kapcsolatot, alkotó gondolatot stb.) jelképez az életében. Az, hogy terhes, arra utalhat, hogy valami újra vágyakozik. Mivel az újszülött kisfia nagyon kicsi, a megszületése idő előtti, vagyis a vágya előbb teljesül, mint ahogyan arra számított. Ez a dolog jó oldala. A rossz viszont az, hogy – ha csak nem kellően gondos és körültekintő – nem biztos, hogy sokáig örülhet neki. Ezt a bizonytalanságá t jelezheti, hogy a kisfia nem eszik sokat. Az pedig, hogy meg is mondja, mit gondol, arra figyelmeztet, hogy hallgatnia kell az „önben lévő gyermekre”…
0 #850 Rosta Erzsébet 2015-01-28 12:12
Kedves Judith!
Csodálkozom az újabb hozzászólásán, hiszen még 24 óra sem telt el az álma beírása óta. Ha jobban körülnéz az oldalamon, láthatja, hogy több témával foglalkozom, és az olvasóim nemcsak az álmaikkal kapcsolatban tesznek fel kérdéseket. Ráadásul az új írásaimra is sokan várnak. Egy-egy kérdés megválaszolása, álom megfejtése olykor hosszabb időt is igénybe vesz, az oldalam pedig egyedül én gondozom, csupán a férjem segítségére számíthatok. Arról nem is beszélve, hogy ön előtt hárman is várnak az álmuk megfejtésére.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #849 källmän Judith 2015-01-28 05:49
Kedves Erzsébet!
Várom mielöbbi válaszát,illetv e nem érdemes foglalkozni az álmommal? Mivel sajnos még nem kaptam rá választ,pedig várom nagyon mivel nem mindennap almodok ilyesmi féléket.Ne értse félre nem türelmetlenkede k egyszerüen kiváncsísag hajt.
Üdv
Judith
+1 #848 Dávid 2015-01-27 19:06
Kedves Erzsébet !
Igen van húgom , mivel az írásban is említettem , hogy a húgommal akkor azért én szerintem egyértelmű , hogy a valóságban is van már elnézést és meg amúgy 11 éves. Katonai kiképzésben még nem részesültem , de fiatalabb koromba álmodoztam arról , hogy nem lenne rossz elmenni katonának meg tényleg most , ahogy említem eszembe jutott , hogy pont a húgomnak is említettem valamelyik nap , hogy elmennék simán katonának lőni lőttem fegyverrel hát , hogy milyen céllövő lennék nem mondanám magam hű de jónak de hű de rossznak se ejtőernyő ugrást még nem hajtottam végre.
-2 #847 Rosta Erzsébet 2015-01-27 16:36
Kedves Dávid! - Re: #844
Mielőtt még hozzáfognék újabb álmai értelmezéséhez, némi információra lenne szükségem.
A valóságban is van húga, ha igen, hány éves?
Részesült katonai kiképzésben, lőtt életében fegyverrel (ha igen, jó céllövő?), végrehajtott már ejtőernyős ugrást?
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #846 källmän Judith 2015-01-27 12:18
Ne haragudjon ha egy picit,ertelmetl enre sikeeult de nem beszělem nagyon jól a magyart,várom válaszät.üdv
0 #845 källmän Judith 2015-01-27 11:12
Kedves Erzsébet
Mit jelenthet ez az álom?
Anyukam regebben meghalt, es azt almodtam h ulok a temetoben, es a padon ulve azt vartam h megmozduljon a sirko, erre elkezdett mozogni a sirko, es anyukam ott lebegett elottem. Valamit mondott, de nem emlekszem rá.
Utana egy szobában voltam, es volt benne egy bolcso, amiben volt egy fiukisbaba, ami olyan ruhaban volt, mint amilyenben anyukam el volt temetve.
Ez mit jelenthet?
Elore is koszonom, dicseretes a munkaja. :roll:
0 #844 Dávid 2015-01-27 05:23
Kedves Erzsébet!
Miért álmodok én olyat , hogy a húgommal csókolózok.
Körülbelül úgy történt az egész , ha jól emlékszem , hogy megmutattam neki hogyan kell csókolni és kicsit kínos kimondanom , de valahogy jó érzés is lett volna (?) , de ne már a húgommal tök undorítónak tartom.
Meg katonákról álmodtam még , hogy egy katona bőrébe voltam és ejtőernyővel a levegőben lőttem az ellenséges katonákat , majd mintha folyamatosan ugrottam volna más-más katona bőrébe és sniperes katona voltam legelőször , majd sima fegyveres. Meg még olyanra is emlélszem , hogy egy épületbe mintha a volt osztálytársam még általánosba volt nem tudom , hogy hány éve de kb 8 éve volt és rám lőtt de nem talált el , mert befeküdtem egy fotel mögé és úgy , hogy már előtte elkezdett kergetni. Előre is köszönöm a válaszát
0 #843 Rosta Erzsébet 2015-01-26 15:57
Kedves Davyd! – Re: #836
Az első álma viszonylag jó jelentésű, mert az, hogy ajándékot kap, arra utal, hogy uralja az érzéseit. Ugyanakkor van egy olyan olvasata is, hogy bátorítást vár másoktól. A folytatás, melynek során csókot is kap az ismeretlen nőtől, azt jelzi, hogy hozzáfogott önmaga felfedezéséhez.
A második - a vérző ínyéről szóló - álom viszont kevésbé örömteli, ugyanis eszerint az érzései a tudata azt sugallják, hogy valakik rosszat akarnak Önnek.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #842 Judit 2015-01-25 09:58
Kedves Erzsébet.

A következőt álmodtam,otthon voltam abban a házban ahol felnőttem,és az udvaron voltam és 5 vagy 6 db fekete kismalac odajött hozzám és mind ugrált rám azt akarták hogy simogassam meg őket,én mindet simogattam,és közben nevettem hangosan és beszéltem hozzájuk,de sehogy se akartak elengedni minél jobban mentem volna el tőlük annál jobban ugortak a lábamra mintha nem akartak volna elengedni,nagyo n aranyosak voltak,és egyáltalán nem röfögtek,inkább csak a fejükkel jelezték hogy simogassam őket,és közben a halott nagymamám is ott volt velem de ő nem csinált semmit csak mosolygott és nézet minket aztán felkeltem...
Szeretném megtudni mit jelent ez az álom?

Köszönöm szépen előre is.:)
0 #841 Rosta Erzsébet 2015-01-24 12:02
Kedves Lumia! – Re: #840
Leveléből csak azt tudom, hogy a telefonról és a kerékpárról mit olvasott, ezekkel kapcsolatban erős kétségeim vannak. Már csak azért is, mert a telefon legfontosabb szimbolikus jelentéséről, a kommunikációról egy szót sem írt a könyve. Arról nem is beszélve, hogy mást jelent szimbolikusan a vonalas telefon, mást a mobil és megint mást az okos telefon. Megkülönböztete ndő a telefonkészülék től a telefonálás, ez utóbbi esetében nem mindegy, hogy kivel beszélünk, ki kezdeményezte a hívást, felveszik-e a telefont, megszakad-e vonal, és az is nagyon fontos, hogy miről szól a beszélgetés. Az, amit a könyv ír, látszólag meggyőzően hangzik (és bizonyos kontextusokban akár igaz is lehet), de a leírt álmából ez nem következik.
A kerékpárról leírtakat viszont csak akkor tudom, mint értelmezési lehetőséget elfogadni, ha férfi az álomgazda, és kétüléses kerékpárról (tandemről) van szó.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #840 Lumia 2015-01-24 10:28
Kedves Erzsébet!

Amit olvastam a könyvben a liftről és a telefonról,azok helytállóak ön szerint?Vagy összeségében már mást jelentenek?
Köszönöm a segítséget és a válaszát!
0 #839 Rosta Erzsébet 2015-01-23 14:48
Kedves Dávid! – Re: #828 - álom
Többször is elolvastam az álmát, de számos részletét nem tudom értelmezni. Azt még kitaláltam, hogy amikor az ínről ír, az ínyre gondol, a „befelé” és a „felfelé” ugyanazt jelentik, és az is valószínűsíthet ő, hogy a felső fogsoráról van szó, az viszont továbbra sem világos, hogy mit ért azon, hogy a foga befele kezdett nőni, mit látott, amikor a tükörbe nézett. Kezdett felhúzódni a foga az ínyébe? Esetleg a gyökere indult növekedésnek? Nagyobb, vagy kisebb lett a fogai látható – ínye által nem takart – része? Azt sem értem, hogy az „első” (gondolom elülső) – a félig pótolt – foga miként „nőhetett fel” hátul. Jó lenne, ha azt is elmagyarázná, hogy mit ért az orr és a szájpadlás közötti rés „feltörésén”, mi a két fog „összekapcsolás a”, illetőleg az azt körbehatároló „nem-tudom-mi”, amiről „valami védőburokszerűs éget” szedett le. És természetesen az sem mellékes, hogy mivel (a kezével, vagy egy fogóval) húzta (tépte) ki a fogait. És még folytathatnám sort, de úgy gondolom, hogy a kérdéseim teljesen fölöslegesek, és a válasszal sem kell fáradnia, mert álmának a lényege annyiban foglalható össze, hogy az anyai nagymamájától kapott valamilyen tablettát, aminek a lenyelése végeredményben – ha jól számoltam – két fogának az elvesztését eredményezte. Ezért inkább javasolom a „Mit jelent a fog elvesztésének álma?” című írásom elolvasását.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #838 Rosta Erzsébet 2015-01-23 13:45
Kedves Enikő! – Re:#816
Álmai között - bár a tartalmuk egészen más - valóban szoros összefüggés lehet. Sőt, valószínűleg történhetett valami az életében, esetleg nehéz percei (órái, napjai) lehettek mostanában, hogy egymásután két ilyen „kellemetlen” álma volt. Mivel önmagáról, az életéről, az esetleges problémáiról, a gondolatait foglalkoztató kérdésekről semmit sem írt, álmaiból a legfontosabb mozzanatot, a túlélést emelném ki. A két álma számomra azt üzeni, hogy - bár követ el hibákat – jól tudja kezelni a krízis helyzeteket…
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #837 Rosta Erzsébet 2015-01-23 13:17
Kedves Lumia! – Re: #815, #824, #825
Bár most már vannak sejtéseim, sajnos a kiegészítések után is csak nehezen áll össze álmának az üzenete. Ami az álmát leginkább jellemzi, az az ön látszólagos „céltalansága”, tanácstalansága . Talán fontos lehet, hogy nem várja meg a karácsonyfával az udvarra leküldött párja visszaérkezését , hanem a kerékpárjával a liftbe száll. Ez arra utal, hogy biciklizni készül, méghozzá egyedül. Eszerint - bár lehet, hogy még nem tudatosult teljesen magában - ki nem mondottan valószínűleg úgy érzi, egy kis időt kellene szentelni önmagának, hogy enyhüljön lelkében a feszültség. Viszont nem lehet igazán biztos a dolgában, mert a tudattalanja a földszinten egy helyiségbe irányítja, ahonnan telefonon felhívja a testvérét. A telefonbeszélge tés tartalma ugyan nem ismert, ám maga a hívás ténye azt jelzi, hogy tanácsra lenne szüksége, szeretné a problémáját megosztani valakivel, akiben megbízik, aki közel áll önhöz. Egyedül azt nem értem, hogy miért nem a halott nagymamájához fordult segítségért, ugyanis a halott nagy szülök - azon kívül, hogy hiányoznak számunkra - általában olyankor szoktak megjelenni az álmunkban, amikor változás előtt áll az életünk, és tanácsra lenne szükségünk. Miután a telefonálás befejeztét követően megváltoztatja eredeti szándékát, vagyis visszaszáll a liftbe, és ezzel a halott nagymamája is egyetért, hiszen önnel tart, arra gondolok, hogy a környezetétől nem kap az elképzeléséhez támogatást…
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #836 Davyd 2015-01-22 23:35
Szép jónapot kedves Erzsébet!
Egy álmomat szeretném felidézni!
Azt álmodtam, hogy apámnál vagyok, és születésnapi ajándékként - amire már régóta vágyok - Zámbó Jimmy lemezét kaptam, de nem tőle, hanem egy nőszemélytől, és miután átadta nekem, megcsókolt, én meg vissza!
Magát a nőt nem ismertem, picit fura kinézete volt!
Mit takarhat ez az álom?
Ja és még valami, ezt kb. 1 hónapja álmodtam: Álmomban vér folyt a fogamból, odaraktam a fehér lepedőt és tiszta vér volt.
Ettől félek. Ez rossz?
Üdv:. Davyd
0 #835 Lumia 2015-01-22 23:00
Kedves Erzsébet!

Bővebben kifejtettem az álmot ahogy kérte,az enyémre nem tetszett válaszolni.Megk öszönném ha valamit írna.:)Köszönöm !
0 #834 Rosta Erzsébet 2015-01-22 16:30
Kedves Dávid! – Re: #828 „álmos” könyv
Az álomfejtés témakörében elsősorban angol nyelven vannak jó könyvek, a magyarul megjelentek közül az alábbi műveket ajánlhatom:
Pamela Ball: Az álmok enciklopédiája (Sziget Könyvkiadó, 2010)
Verena Kast: Álmok (Európa Könyvkiadó, Budapest, 2010)
Carl Gustav Jung: Az ember és szimbólumai (Göncöl Kiadó, 2000)
Sigmund Freud: Álomfejtés (Helikon Kiadó, 1985)
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #833 Rosta Erzsébet 2015-01-22 15:52
Kedves Thyline! – Re: #827
Mivel - mint írja - a párjával tervezik a gyermeket, egyáltalán nem meglepő, hogy szüléssel álmodik. A korábbi álma miatt sem kell különösebben aggódnia, ugyanis az első szülés előtt - de különösen a terhesség első trimeszterében - nem ritka, hogy a gyermekét váró (vagy a gyermek után vágyó) leendő anya álmában kisállatoknak ad életet. Ebben nincs semmi rossz, ugyanis csak a megszületendő gyermekei egészsége iránt érzett aggodalmát fejezi ki. Az ikerszülés álmáról azt mondják, hogy az anyaságra való felkészültség jele. A második álma pedig - melyben egészséges fiúgyermeknek ad életet - kifejezetten örömtelinek tekinthető. Ez esetleg már azt is jelezheti, hogy megfogant önben a baba.
Üdvözlettel,
Erzsébet
0 #832 Rosta Erzsébet 2015-01-22 13:23
Kedves Brigi! – Re: #826
Bár látszólag nem túl bonyolult, rövid álmának - a körülményektől függően - többféle jelentése is lehet, ezért jó lenne, ha kiegészítené a leírását. Mindenekelőtt arra lennék kíváncsi, hogy van-e már gyermeke, ha nincs, tervez-e, vagy vágyakozik-e rá, illetőleg szülőképes korban van-e. Az is érdekelne, ha egyáltalán megválaszolható , hogy az álmában természetes módon (művi segítség nélkül) szült-e, és normális időben született-e a kisfia, valamint bármi más, amit esetleg fontosnak tartana megemlíteni.
Üdvözlettel,
Erzsébet

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Öt nap Szilvásváradon

Többször voltunk már Szilvásváradon, de csak futólag, átutazóban jártunk, aztán - hirtelen ötlettől vezérelve - idén májusban elhatároztuk, hogy elmegyünk a Bükk hegység északnyugati peremén megbúvó községbe,...

Fõmenü

Az utolsó két hozzászólás

  • A körmök

    Kedves Erzsébet! Mindkét lábam nagylábujján úgy 1/3 magasságban enyhén világos foltot vettem észre. Mint ...
     
  • Álomfejtés A-tól Z-ig

    Kedves Vivi! – Re: #922 Az előző álma kapcsán annyit tudtam meg önről, hogy jelenleg 20 éves, szereti ...